MediaWiki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MediaWiki
MediaWiki-ohjelmiston logo.
MediaWiki-ohjelmiston logo.
Luoja Magnus Manske
Lee Daniel Crocker
Kehittäjä Wikimedia Foundation
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 25. tammikuuta 2002
Vakaa versio 1.35.0 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Wiki
Käyttökielet 344 kieltä
Alusta Windows, macOS, Linux, FreeBSD, Solaris, NetWare
Ohjelmointikielet PHP
Lisenssi GNU GPL v2
Aiheesta muualla
www.mediawiki.org

MediaWiki on wiki-sivustojen eli kenen tahansa käyttäjän itse muokattavissa olevien verkkosivustojen tekemiseen tarkoitettu tietokoneohjelmisto. Wikipedia, Commons ja muut Wikimedian hankkeet toimivat MediaWikillä. MediaWiki on GNU GPL -lisensoitu avoimen lähdekoodin ohjelma.[2]

Huolimatta wiki-pohjastaan MediaWiki on hyvin monikäyttöinen ohjelma, jota voidaan laajentaa tekemään kaikkia sisällönhallintatehtäviä.[3] Esimerkiksi Novell käyttää MediaWikiä monella sivustolla sisällönhallintaan siten, että vain tietyt käyttäjät voivat muokata sivustoja. MediaWikiin voi kirjoittaa laajennuksia PHP-ohjelmointikielellä.

MediaWiki on tyypillinen LAMP- tai LEMP-alustalle rakennettu ohjelmisto. Sitä ajetaan Linux-käyttöjärjestelmässä, yleensä Apache- tai Nginx-webpalvelimen päällä, se käyttää tietojen tallettamiseen MySQL-, MariaDB- tai PostgreSQL-tietokantaa ja on toteutettu PHP-ohjelmointikielellä.[3] Käytännössä muitakin käyttöjärjestelmiä ja WWW-palvelimia voidaan käyttää, mutta Linux ja Apache ovat tähän tehtävään suosituimpia.lähde? MediaWiki 1.7 ja uudemmat vaativat PHP:n version 5. MediaWiki on ollut varsin pitkälti sidoksissa MySQL:iin, mutta tätä tilannetta on lievitetty ajan myötä, etenkin 1.7:n ja 1.8:n myötä. Aikaisemmat versiot sisälsivät muun muassa kokeellisen tuen Oracle-tietokannalle, mutta sitä ei tueta enää.

MediaWikin ensimmäisen version kirjoitti saksalainen opiskelija Magnus Manske. Ohjelmisto otettiin käyttöön Wikipediassa 25. tammikuuta 2002. Nimen MediaWiki se sai myöhemmin. Nimi on huvin vuoksi otettu nimestä ”Wikimedia”, ja tämä toisinaan aiheuttaa pientä sekaannusta.

MediaWiki on saatavilla usealla sadoilla kielellä, ja jotkut kieliversiot sisältävät mm. taivutusfunktioita.selvennä

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (en) Announcing MediaWiki 1.35.0, (viitattu ). Arvo on haettu Wikidatasta.
  2. www.mediawiki.org/ mediawiki.org. Viitattu 1.7.2017. (englanniksi)
  3. a b mediawiki.org: What is MediaWiki? mediawiki.org. Viitattu 1.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta MediaWiki.