Wikikirjasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikikirjaston tunnus

Wikikirjasto (Wikibooks) on ilmainen internetissä julkaistava kokoelma vapaita kirjoja. Se perustuu wiki-tekniikkaan. Wikikirjastoa kirjoitetaan useilla kielillä. Sen sisältö on vapaaehtoisten kirjoittama, ja se tulee aina olemaan vapaata GNU Free Documentation -lisenssin mukaisesti. Aatteellinen Wikimedia-säätiö ylläpitää mutta ei omista Wikikirjastoa. Wikikirjaston tunnetuin sisarhanke on Wikipedia.

Wikikirjasto aloitettiin 10. heinäkuuta 2003. Suomenkielinen Wikikirjasto aloitettiin 27. elokuuta 2004. Englanninkielinen Wikikirjasto on suurin ja suomenkielinen 12:nneksi suurin.

Wikikirjasto tarjoaa laajat siteerausoikeudet: kuka tahansa voi käyttää sen sisältöä ilmaiseksi ja joitakin kuvia lukuun ottamatta myös kaupallisesti, kunhan samat oikeudet tarjotaan edelleen ja alkuperäinen lähde mainitaan. Wikikirjaston kuvituksen tärkeimpänä lähteenä toimii media-arkisto Wikimedia Commons, joka sisältää 200 000 tekijänoikeuksista vapaata tai vapaasti levitettävää kuvaa ja muuta mediatiedostoa.

Suomenkielisessä Wikikirjastossa on tällä hetkellä noin 3 300 sivua (2016). Wikikirjastosta voi ladata kirjoja myös PDF-muodossa. Suomenkielinen Wikikirjasto käyttää yleisten kirjastojen kymmenluokittelua. Wikijunior on Wikikirjaston alahanke.

Joitakin wikikirjastoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yli 1 000 sivun kirjastoja

Englanti (English) - Saksa (Deutsch) - Ranska (Français) - Suomi (Finnish)

Yli 100 sivun kirjastoja

Tanska (Dansk) - Espanja (Español) - Heprea (עברית) - Italia (Italiano) - Japani (日本語) - Hollanti (Nederlands) - Puola (Polski) - Portugali (Português) - Venäjä (русский) - Ruotsi (Svenska)

Alle 100 sivun kirjastoja

Bulgaria (Български) - Tšekki (čeština) - Kreikka (Ελληνικά) - Esperanto - Viro (Eesti) - Iran (فارسی) - Galego (Galego) - Unkari (Magyar) - Interlingue - Islanti (Íslenska) - Korea (한국어) - Nauru (Dorerin Naoero) - Romania (Română) - Serbia (српски) - Turkki (Türkçe) - Tataari (Tatar) - Ukraina (українська) - Vietnam (Tiếng Việt) - Kiina (中文)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Wikikirjasto.