Wikipedia:Wikimedia Suomi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wikimedia Suomi
Wikimedia Finland logo.svg
Perustettu 2009
Toimiala avoin tieto
Kotipaikka Helsinki
Puheenjohtaja Heikki Kastemaa
Jäsenmäärä 38 (vuoden 2012 lopussa) [1]
Sivusto http://wikimedia.fi

Suomenkielisessä Wikipediassa lisätietoa toiminnasta voi kysyä käyttäjältä Zache, Olimar ja Kulttuurinavigaattori.

Wikimedia Suomi on Wikipedian ja sen sisarprojektien toiminnan sekä vapaan sisällön luomisen ja levittämisen edistämiseksi Suomessa perustettu yhdistys. Se toimii myös Wikimedian suomalaisena paikallisyhdistyksenä.

Perustaminen[muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen kaavailu alkoi vuonna 2007 pidetyssä tapaamisessa ja jatkui keskustelusivulla. Huhtikuussa 2009 suunnittelu siirtyi yhdistyksen omaan wikiin (http://fi.wikimedia.org/wiki/). Yhdistys perustettiin Helsingissä 14. kesäkuuta 2009. Patentti- ja rekisterihallitus rekisteröi yhdistyksen lokakuussa 2010.

Toiminta[muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys esittelee ja edistää Wikipedian, Wikimedian ja avoimeen tietoon liittyviä asioita. Toiminta on ollut hyvin vahvasti GLAM-painotteista. (GLAM = Galleries, Libraries, Archives, and Museums, eli yhteistyö gallerioiden, kirjastojen, arkistojen ja museoiden kanssa).

Tapahtuneita projekteja ovat olleet muun muassa vuonna 2011 aloitettu Wikiprojekti Ateneum jossa yhdessä Ateneumin ystävien kanssa keskityttiin parantamaan Ateneumiin liittyneitä artikkeleita. Käytännössä toiminta tapahtuu siten, että Ateneumin ystävät kokoontuvat kuukauden ensimmäisenä tiistaina Ateneumin ATK-tiloihin työskentelemään yhdessä. Wikimedia Suomen edustajana toimiva Ulpu Pajari opastaa osallistujia paikan päällä, Wikipediassa ja sähköpostitse.[2] Vuonna 2012 Aalto-yliopistossa järjestettiin Tiedon visualisointi -kurssi, jossa osana kurssia opiskelijat visualisoivat Wikipedia-artikkeleissa käsiteltyjä aiheita.[3] Helmikuussa 2013 järjestettiin Kiasmassa yön yli kestänyt Wikimaraton, jossa keskityttiin parantamaan nykytaiteeseen liittyviä artikkeleita.[4]

Puheenjohtajat[muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa wikitekstiä]

  1. Wikimedia Suomi, 5.4.2013, Vuosikertomus 2012
  2. Wikimedia.fi, GLAM Ateneum
  3. Informaatiomuotoilu.fi, Student Works From our Course, Part I ja Part II
  4. blog.wikimedia.fi, Wikimaraton Kiasmassa

Aiheesta muualla[muokkaa wikitekstiä]