Miss Martian

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta M'gann M'orzz)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miss Martian (suom. Neiti Marsilainen) oikealta nimeltään M'gann M'orzz eli Megan Morse on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä supersankaritar. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Teen Titans #37 tarinassa elokuussa 2006 ja hänet loivat Geoff Johns ja Tony S. Daniel[1]. Hahmo on tullut tunnetuksi yhtenä Teinititaanien jäsenistä. Hahmo on nimetty entisen Marvel Comics -sarjakuvatoimittajan Ben Morsen vaimon Meganin mukaan.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miss Martian on valkoinen marsilainen, joka tunnetaan nimellä M'gann M'orzz. Hän toimii Teinititaanien jäsenenä Infinite Crisis -tarinan tapahtumien ja One Year Later -tarinoiden välisenä aikana. Maan päällä hän yksinkertaistaa nimensä Megan Morseksi. M'gann M'orzz lähetettiin alun perin raketilla Marsista Vega-järjestelmään pakenemaan vihreiden ja valkoisten marsilaisten välistä sisällissotaa[2]. Toistaiseksi ei tiedetä, milloin hän tuli maan päälle Vegasta.

Aluksi M'gann teeskenteli olevansa vihreä marsilainen, kuten Metsästäjä Marsista, ja liittyi Teinititaaneihin. Kun hänen tunteitaan loukattiin tunteettomuuden ja väärinymmärrysten vuoksi joukkuetoveriensa kanssa, M'gann jätti Titaanit tullakseen sankariksi Australiaan. Vaikka Titaanit epäilivät häntä petturiksi, kävi ilmi, että hänen syyttäjänsä Bombshell oli todellinen petturi. Autettuaan joukkuetta voittamaan Bombshellin ja osoitettuaan uskollisuutensa, hänet hyväksyttiin Titaanien täysjäseneksi[3]. M'gann vieraili myöhemmin Kyborgin kanssa Belle Reven vankilassa kuulustelemassa Bombshellia ja sai telepaattisten kykyjensä ansiosta selville Bombshellin olleen Titans Eastin jäsen[4].

M'gann esiintyy Terror Titans -minisarjan viimeisessä numerossa, kun hän on esiintynyt Star-Spangled Kid -lapsena The Dark Side Clubin metaihmisten välisissä taisteluissa. Hän oli käyttänyt immuniteettiaan Kellokuninkaan mielenhallintaan vapauttaakseen hitaasti muut aivopestyt metaihmiset[5].

Useiden muiden entisten Titaanien kanssa M'gann palaa auttamaan joukkuetta heidän viimeisessä taistelussaan Superboy-Primea ja Tuomion Legioonaa vastaan. Yhdessä Solsticen kanssa M'gann kukistaa vanhan vihollisensa Sun Girlin[6].

Uudistetuissa The New 52 tarinoissa Miss Martian esiintyy ensimmäisen kerran, kun Red Robin näytetään katsomassa lehdistöä konferenssissa, jossa Lex Luthor esittelee valokuvia M'gannista osana esitystä muukalaisesta elämästä maan päällä[7]. Myöhemmin DC teki uuden version supersankarisarjakuvasarjastaan, joka tunnetaan nimellä DC Rebirth. Miss Martian esiintyy tarkistetuissa tarinoissa. Täällä Metsästäjä Marsista on määrännyt hänet Oikeuden Puolustajien yhteyshenkilöksi valvomaan Titaaneja[8]. Miss Martianin valkoisen marsilaisen puoli paljastettiin lopulta Titaaneille, koska hän ei voinut hillitä muotoaan saatuaan Petopojan kimppuunsa (joka menetti itsehillinnän ilmeisesti Lähdemuurin energian vuoksi), kun he olivat jumissa oudolla planeetalla[9]. Kun Titaanit ovat palanneet maan päälle, Batman kertoo Donna Troylle, että Metsästäjän Marsista todellinen aikomus asettaa Miss Martian Titaaneihin oli suojella hänen todellista luontoaan ja pitää hänet turvassa[10].

Miss Martian omaa samanlaisia ​​kykyjä kuin Metsästäjä Marsista ja kaikki muut marsilaiset. Hänellä on yli-inhimilliset voimat ja kestävyys, joka on verrattavissa kryptonilaiseen. Hän on haavoittumaton ja sen on osoitettu torjuvan Desperon kaltaisten hyökkäysten tekemistä. Hän voi parantaa tätä haavoittumattomuutta tekemällä itsestään supertiheän. Tämä haavoittumattomuus ulottuu myös siihen, että hän pystyy selviytymään avaruuden tyhjiössä. Hänellä on myös kyky muuttaa muotoaan, ja hän voi käyttää tätä uudistaakseen itsensä nopeasti. Hänen muodonmuutoksiaan voidaan käyttää mielellään ja rajattomissa sovelluksissa, mukaan lukien ihmisen tai hirviömäisen ulkonäön omaksuminen, raajojen pidentäminen, valtavaan kokoon kasvaminen, kehon kemiallisen koostumuksen muuttaminen jne. Tämä koskee myös hänen kykyään laajentua tai pidentää raajojaan tai luoda luonnollisia aseita. Tämä hänen molekyylirakenteensa hallinta antaa hänelle myös näkymättömyyden ja aineettomuuden kyvyt.

Hän on voimakas meedio, jonka tärkeimmät sovellukset ovat telepatia ja telekineesi. Hän voi käyttää telekineesiä monien esineiden manipulointiin, liikuttamiseen, ohjaamiseen ja levitointiin. Hän voi myös käyttää telekineesiaan lentääkseen. Hänen telepatiansa on yksi hänen vahvimmista kyvyistään ja mahdollistaa laajan valikoiman kykyjä, mukaan lukien ajatusten lukeminen, mielen avulla tapahtuva kommunikointi, ajatusten projisointi, illuusion luominen, muiden tuntevien olentojen paikantaminen, henkinen havaitseminen, henkinen viitta, henkinen skannaus, muiden mielen hallinta, muistin manipuloiminen, unen indusointi, astraalimatkailua ja siirtää tietoa suoraan ihmisille[11]. Hänen psioniset kykynsä voivat ilmetä myös telekineettisenä puhalluksena/työntönä tai telekineettisenä suojana. Hänen voimiensa lisäsovellus on marsilainen näkemys, jossa hän karkottaa energiaa silmistään, mikä muistuttaa Teräsmiehen lämpökatsetta. Marsilaisilla on yhdeksän aistia verrattuna ihmisiin, mikä antaa heille vahvemman käsityksen maailmasta.

Aikuisena huomisen titaaneissa... Tänään! tarinan, M'gannin oletusfyysinen muoto on valkoinen marsilainen, joka on omaksunut hänen perintönsä (ja marsilaisen fysiologian, joka heijastaa heidän mielentilaansa). Pyrofobiansa kompensoimiseksi aikuinen M'gann käyttää voimakenttää, joka suojaa häntä liekeiltä[12]. Kuten muutkin marsilaiset hän pelkää tulta ja tuli voi heikentää hänen voimiaan.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Miss Martian esiintyi Young Justice animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Danica McKellar. Tämä versio on Metsästäjän Marsista veljentytär, joka on Maan vuosissa 48-vuotias ja Marsin biologisten standardien mukaan 16-vuotias ja hänellä on kaksitoista sisarta, ja alun perin hän piilotti valkoisen marsilaisen perintönsä vihreän marsilaisen muodon kautta, joka perustui hänen suosikkisarjansa Hello Megan! päähenkilöön. Hän aloitti myöhemmin suhteen Superboyn kanssa ja meni lopulta naimisiin tämän kanssa.
  • Miss Martian esiintyi vuoden 2015 DC Super Hero Girls nettisarjassa, jossa häntä ääninäytteli Cristina Pucelli. Sarjassa hänet esiteltiin ujona supersankarien koulun oppilaana ja Killer Frostin, Lady Shivan ja Tähtisafiirin kämppäkaverina.
  • Miss Martian esiintyi animaatioelokuvassa Justice League vs. the Fatal Five, jossa häntä ääninäytteli Daniela Bobadilla. Tämä versio on alun perin Oikeuden Puolustajien liittolainen, ennen kuin hän sai jäsenyyden autettuaan heitä voittamaan Fatal Fiven.
  • Miss Martian esiintyi cameo-roolissa animaatioelokuvissa Scooby-Doo! WrestleMania Mystery ja Teen Titans Go! To the Movies sekä Teen Titans Go! sarjan jaksossa "Let's Get Serious".

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Miss Martian esiintyi Supergirl -televisiosarjassa, jossa häntä esitti Sharon Leal. Vastauksena kauhuihin, joita valkoiset marsilaiset tekivät vihreitä marsialaisia ​​vastaan, tämä versio auttoi jälkimmäisiä ennen pakenemista Maahan, missä hän piileskeli 300 vuotta. Nykyhetkellä hän kohtaa J'onn J'onzzin ​​osallistuessaan Ruletin alien-taistelukerhoon, mutta yrittää pitää hänet poissa syyllisyydestä siitä, mitä hänen sukulaisensa teki, kunnes hänet pakotetaan antamaan hänelle verensiirto Parasiitin hyökättyä hänen kimppuun ja muuttaen hänet vähitellen valkoiseksi marsilaiseksi. Kohtaamisen yhteydessä M'gann ei vastusta, toivoen J'onnin tappavan hänet, mutta hän vangitsee hänet sen sijaan Extranormal Operations -osaston (DEO) päämajaan. Lopulta hän antaa hänelle anteeksi sen, mitä valkoiset marsilaiset tekivät ennen kuin hän palasi Marsiin muodostaakseen valkoisen marsilaisen vastarintaliikkeen valkoisten marsilaisten sortoa vastaan.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 204
  2. Brightest Day #8 (Elokuu 2010)
  3. Teen Titans (vol. 3) #37-41 (Elokuu 2006-Tammikuu 2007)
  4. Teen Titans (vol. 3) #43 (Maaliskuu 2007)
  5. Terror Titans #6 (Toukokuu 2009)
  6. Teen Titans (vol. 3) #99-100 (Lokakuu 2011)
  7. Teen Titans (vol. 4) #1 (Syyskuu 2011)
  8. Titans Special #1 (Elokuu 2018). DC Comics
  9. Titans (vol. 3) #28-30 (Joulukuu 2018 - Tammikuu 2019). DC Comics
  10. Titans (vol. 3) #31 (Helmikuu 2019). DC Comics
  11. Teen Titans (vol. 3) #60
  12. Teen Titans (vol. 3) #50
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Miss Martian