Luettelo maailman suurimmista järvistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo järvistä, joiden pinta-ala on yli 4 000 neliökilometriä pinta-alaltaan. [1][2][3]Tämä luettelo ei sisällä tekojärviä tai laguuneja.

Joidenkin järvien pinta-ala voi vaihdella huomattavasti ajan myötä joko kausittain tai vuosittain. Tämä pätee erityisesti suolajätvoom kuivilla ilmastoalueilla.

Maanosittain
Afrikka Aasia Eurooppa Pohjois-Amerikka Etelä-Amerikka Etelämanner
Sija Järvi Asteikko Scale outline.png Pinta-ala (Neliökilometriä ja neliömailia) Pituus (kilometriä ja mailia) Syvyys (metriä ja jalkaa) (Maksimi) Veden volyymi (Kuutiometriä ja kuutiomailia) Maat, joilla on rantaviivaa
&&&&&&&&&&&&&&01.&&&&001 Kaspianmeri [4][5][6][7][8] Caspian outline.png 371 000 km2 (143 000 sq mi) 1 199 km (745 mi) 1 025 m (3 363 ft) 78 200 km3 (18 800 cu mi) Kazakstan
Venäjän lippu Venäjä
Turkmenistanin lippu Turkmenistan
Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan
Iran
&&&&&&&&&&&&&&02.&&&&002 Yläjärvi[9][10][11][12][13][14][15] Superior outline.gif 82 100 km2 (31 700 sq mi)[16] 616 km (383 mi)[16] 406,3 m (1 333 ft)[16] 12 100 km3 (2 900 cu mi)[16] Kanada
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
&&&&&&&&&&&&&&03.&&&&003 Victoriajärvi[17] Victoria outline.gif 68 870 km2 (26 590 sq mi) 322 km (200 mi) 84 m (276 ft) 2 750 km3 (660 cu mi) Ugandan lippu Uganda
Kenia
Tansanian lippu Tansania
&&&&&&&&&&&&&&04.&&&&004 Huronjärvi[18] Huron outline.png 59 600 km2 (23 000 sq mi)[16] 332 km (206 mi)[16] 229 m (751 ft)[16] 3 540 km3 (850 cu mi)[16] Kanada
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
&&&&&&&&&&&&&&05.&&&&005 Michiganjärvi Michigan outline.gif 58 000 km2 (22 000 sq mi)[16] 494 km (307 mi)[16] 281 m (922 ft)[16] 4 900 km3 (1 200 cu mi)[16] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
&&&&&&&&&&&&&&06.&&&&006 Tanganjikajärvi[19] Tanganyika outline.gif 32 600 km2 (12 600 sq mi) 676 km (420 mi) 1 470 m (4 820 ft) 18 900 km3 (4 500 cu mi) Burundin lippu Burundi
Tansanian lippu Tansania
Zimbabwen lippu Zimbabwe
Kongon demokraattinen tasavalta
&&&&&&&&&&&&&&07.&&&&007 Baikaljärvi[20] Baikal outline.png 31 500 km2 (12 200 sq mi) 636 km (395 mi) 1 637 m (5 371 ft) 23 600 km3 (5 700 cu mi) Venäjän lippu Venäjä
&&&&&&&&&&&&&&08.&&&&008 Iso Karhujärvi[21] Great bear outline.gif 31 000 km2 (12 000 sq mi) 373 km (232 mi) 446 m (1 463 ft) 2 236 km3 (536 cu mi) Kanada
&&&&&&&&&&&&&&09.&&&&009 Malawijärvi (Njassajärvi) Nyasa outline.gif 29 500 km2 (11 400 sq mi) 579 km (360 mi) 706 m (2 316 ft) 8 400 km3 (2 000 cu mi) Malawin lippu Malawi
Mosambikin lippu Mosambik
Tansanian lippu Tansania
&&&&&&&&&&&&&010.&&&&0010 Iso Orjajärvi[22] Great slave outline.gif 27 000 km2 (10 000 sq mi) 480 km (300 mi) 614 m (2 014 ft) 1 560 km3 (370 cu mi) Kanada
&&&&&&&&&&&&&011.&&&&0011 Eriejärvi Erie outline.gif 25 700 km2 (9 900 sq mi)[16] 388 km (241 mi)[16] 64 m (210 ft)[16] 489 km3 (117 cu mi)[16] Kanada
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
&&&&&&&&&&&&&012.&&&&0012 Winnipegjärvi Winnipeg outline.gif 24 514 km2 (9 465 sq mi) 425 km (264 mi) 36 m (118 ft) 283 km3 (68 cu mi) Kanada
&&&&&&&&&&&&&013.&&&&0013 Ontariojärvi Ontario outline.gif 18 960 km2 (7 320 sq mi)[16] 311 km (193 mi)[16] 244 m (801 ft)[16] 1 639 km3 (393 cu mi)[16] Kanada
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
&&&&&&&&&&&&&014.&&&&0014 Laatokka[23] Ladoga outline.gif 18 130 km2 (7 000 sq mi) 219 km (136 mi) 230 m (750 ft) 908 km3 (218 cu mi) Venäjän lippu Venäjä
&&&&&&&&&&&&&015.&&&&0015 Balqaş-järvi Balkhash outline.png 16 400 km2 (6 300 sq mi) 605 km (376 mi) 26 m (85 ft) 106 km3 (25 cu mi) Kazakstan
&&&&&&&&&&&&&016.&&&&0016 Vostokjärvi Vostok outline.gif 12 500 km2 (4 800 sq mi) 250 km (160 mi) 900–1 000 m (3 000–3 300 ft) 5 400 ± 1 600 km3 (1 300 ± 380 cu mi) Etelämanner
&&&&&&&&&&&&&017.&&&&0017 Lagoa dos Patos Onega outline.gif 10 000 km2 (3 900 sq mi) 248 km (154 mi) 120 m (390 ft) 280 km3 (67 cu mi) Brasilian lippu Brasilia
&&&&&&&&&&&&&018.&&&&0018 Titicaca Titicaca outline.gif 8 372 km2 (3 232 sq mi) 177 km (110 mi) 281 m (922 ft) 893 km3 (214 cu mi) Bolivian lippu Bolivia
Perun lippu Peru
&&&&&&&&&&&&&019.&&&&0019 Nicaraguajärvi Nicaragua outline.gif 8 264 km2 (3 191 sq mi) 177 km (110 mi) 26 m (85 ft) 108 km3 (26 cu mi) Nicaraguan lippu Nicaragua
&&&&&&&&&&&&&020.&&&&0020 Athabascajärvi Athabasca outline.png 7 850 km2 (3 030 sq mi) 335 km (208 mi) 243 m (797 ft) 204 km3 (49 cu mi) Kanada
&&&&&&&&&&&&&021.&&&&0021 Taimyrjärvi Taymyr outline.png 6 990 km2 (2 700 sq mi) 250 km (160 mi) 26 m (85 ft) 12,8 km3 (3,1 cu mi) Venäjän lippu Venäjä
&&&&&&&&&&&&&022.&&&&0022 Turkanajärvi[24] Turkana outline.gif 6 405 km2 (2 473 sq mi) 248 km (154 mi) 109 m (358 ft) 204 km3 (49 cu mi) Etiopia
Kenia
&&&&&&&&&&&&&023.&&&&0023 Peurajärvi Reindeer outline.gif 6 330 km2 (2 440 sq mi) 245 km (152 mi) 337 m (1 106 ft) Kanada
&&&&&&&&&&&&&024.&&&&0024 Issyk Kul Issyk-kul outline.gif 6 200 km2 (2 400 sq mi) 182 km (113 mi) 668 m (2 192 ft) 1 738 km3 (417 cu mi) Kirgisia
&&&&&&&&&&&&&025.&&&&0025 Urmiajärvi Urmia outline.gif 6 001 km2 (2 317 sq mi) 130 km (81 mi) 16 m (52 ft) Iran
&&&&&&&&&&&&&026.&&&&0026 Vänern Vänern outline.gif 5 545 km2 (2 141 sq mi) 140 km (87 mi) 106 m (348 ft) 153 km3 (37 cu mi) Ruotsin lippu Ruotsi
&&&&&&&&&&&&&027.&&&&0027 Winnipegosisjärvi Winnipegosis outline.gif 5 403 km2 (2 086 sq mi) 245 km (152 mi) 18 m (59 ft) Kanada
&&&&&&&&&&&&&028.&&&&0028 Albertinjärvi Albert outline.png 5 299 km2 (2 046 sq mi) 161 km (100 mi) 58 m (190 ft) 280 km3 (67 cu mi) Ugandan lippu Uganda
Kongon demokraattinen tasavalta
&&&&&&&&&&&&&029.&&&&0029 Mweru Mweru outline.png 5 120 km2 (1 980 sq mi) 131 km (81 mi) 27 m (89 ft) 38 km3 (9,1 cu mi) Zimbabwen lippu Zimbabwe
Kongon demokraattinen tasavalta
&&&&&&&&&&&&&030.&&&&0030 Nettillingjärvi[25] Nettilling outline.gif 5 066 km2 (1 956 sq mi) 113 km (70 mi) 132 m (433 ft) Kanada
&&&&&&&&&&&&&031.&&&&0031 Nipigonjärvi Nipigon outline.gif 4 843 km2 (1 870 sq mi) 116 km (72 mi) 165 m (541 ft) Kanada
&&&&&&&&&&&&&032.&&&&0032 Manitobajärvi Manitoba outline.gif 4 706 km2 (1 817 sq mi) 225 km (140 mi) 7 m (23 ft) Kanada
&&&&&&&&&&&&&033.&&&&0033 Iso Suolajärvi Great salt outline.gif 4 662 km2 (1 800 sq mi) 121 km (75 mi) 10 m (33 ft) Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
&&&&&&&&&&&&&034.&&&&0034 Qinghaijärvi Qinghai outline.png 4 489 km2 (1 733 sq mi) (2007) Kiina
&&&&&&&&&&&&&035.&&&&0035 Saimaa Saimaa outline.gif ≈ 4 400 km2 (1 700 sq mi) 82 m (269 ft) 36 km3 (8,6 cu mi) Suomen lippu Suomi
&&&&&&&&&&&&&036.&&&&0036 Lake of the Woods Lake of the Woods outline.gif 4 350 km2 (1 680 sq mi) 110 km (68 mi) 64 m (210 ft) Kanada
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
&&&&&&&&&&&&&037.&&&&0037 Hankajärvi Khanka outline.png 4 190 km2 (1 620 sq mi) 90 km (56 mi) 10,6 m (35 ft) Kiina
Venäjän lippu Venäjä



Maanosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Likens , Gene E.: Historical Estimates of Limnicity Encyclopedia of inland waters. Elsevier. Viitattu 25.4.2018.
  2. Marsh, William M. ja Martin M. Kaufman: Physical geography : great systems and global environments. Cambridge University Press. ISBN 0521764289.
  3. Frits van der Leeden ja Fred L. Troise ja David Keith Todd: The water encyclopedia, s. 198–200. Chelsea, Mich.: Lewis, 1991. ISBN 9780873711203.
  4. Plume over the Caspian Sea NASA. Viitattu 29.11.2010.
  5. Caspian Sea Britannica. Viitattu 29.11.2010.
  6. Endorheic Lakes United Nations. Viitattu 29.11.2010.
  7. The Caspian Lake: History, biota, structure, and function American Society of Limnology and Oceanography. Viitattu 29.11.2010.
  8. Planet Earth And the New Geoscience (2003:154). Victor Schmidt, William Harbert, University of Pittsburgh
  9. Lees, David. "High and Dry" '[Canadian Geographic (May/June 2004) pp.94-108.
  10. "National Oceanic and Atmospheric Administration. "Great Lakes Sensitivity to Climatic Forcing: Hydrological Models NOAA, 2006.
  11. "U.S. Army Corps of Engineers, "Hydrological Components" Record Low Water Levels Expected on Lake Superior . August 2007. p.6
  12. Great Lakes Map Michigan Department of Environmental Quality. Viitattu 20 September 2012.
  13. Largest Lake in the World geology.com. Viitattu 28 September 2012.
  14. Great Lakes: Basic Information: Physical Facts May 25, 2011. United States Environmental Protection Agency (EPA). Arkistoitu 29.5.2012. Viitattu November 9, 2011.
  15. Superior Pursuit: facts about the Greatest Great Lake - Minnesota Sea Grant. University of Minnesota.
  16. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t http://www.epa.gov/glnpo/atlas/gl-fact1.html Great Lakes Factsheet No. 1 US Environmental Protection Agency website retrieved September 9, 2012
  17. WorldAtlas.com: Lake Victoria Viitattu 18 November 2015.
  18. Manitoulin Island website Viitattu 23 November 2014.
  19. Lake Tanganyika at Encyclopædia Britannica Viitattu 23 November 2014.
  20. Lake Baikal, World's Largest Freshwater Body Viitattu 23 November 2014.
  21. Plate 18. Large Lakes Natural Resources Canada. Arkistoitu 20 November 2013. Viitattu 12 September 2014.
  22. WorldAtlas.com: Great Slave Lake Viitattu 23 November 2014.
  23. Freshwater Ecoregions of the World: Lake Ladoga Viitattu 23 November 2014.
  24. Omo Valley in Ethiopia, Lake Turkana Arkistoitu 31 October 2014. Viitattu 23 November 2014.
  25. Lakes on Islands Viitattu 23 November 2014.