Peurajärvi (Kanada)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peurajärvi
Reindeer Lake
Valtiot KanadaView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Keski-Kanada
(Saskatchewan, Manitoba)
Koordinaatit 57°15′00″N, 102°15′01″W
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Reindeer River
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 337 m
Pituus 230 km
Leveys 60 kmView and modify data on Wikidata
Pinta-ala 6 650 km²
Tilavuus 585 km³
Keskisyvyys 17 m
Suurin syvyys 219 m
Kartta
Peurajärvi

Peurajärvi (engl. Reindeer Lake[1]) on suuri järvi Kanadan keskiosissa Saskatchewanin ja Manitoban provinssien rajalla. Järven pinta-ala on noin 6 650 km², joten se on Kanadan yhdeksänneksi suurin järvi, kun Suuret järvet lasketaan mukaan, ja kuuluu maailman 30 suurimman järven joukkoon.[1] Saskatchewanin järvistä se on Athabascajärven jälkeen toiseksi suurin.

Järven rantaviiva on hyvin rikkonainen, ja järvessä on lukuisia pieniä saaria. Itärannalla on pieni Kinoosaon taajama[2], pohjoispäässä Manitobaan kuuluva Brochetin kunta ja eteläpäässä Southendin kylä. Järvi laskee pääosin etelään Reindeer River -joen kautta Churchilljokeen, joka virtaa edelleen itään Hudsoninlahteen. Järvi on kalaisa ja sen takia varsin suosittu urheilukalastuskohde.

Järven eteläpäässä on noin 5 kilometrin levyinen ja 220 metriä syvä Deep Bay -lahti, joka on syntynyt suuren meteoriitin törmäyksessä liitukaudella noin 100 miljoonaa vuotta sitten.[3] Tarun mukaan lahdessa on elänyt hirviö, joka on syönyt järven ympäristöön talvehtimaan tulleita peuroja niiden kulkiessa järven jäällä.[4] Alue on muutenkin geologisesti kiinnostava, sillä sen kallioperä kuuluu maapallon vanhimpiin, proterotsooisella kaudella syntyneisiin muodostumiin.[4]

Huolimatta useiden tutkimusmatkailijoiden (muun muassa David Thompson) vierailtua järvellä, alue ei koskaan ollut merkittävä turkiskaupan kannalta. Alueelle perustettiin useita turkiskauppa-asemia 17901800-lukujen vaihteessa, joista jokainen lopetti toimintansa muutaman vuoden toiminnan jälkeen.[2]

  1. a b Tilastokeskus: Maantieteellisia tietoja aihepiireittäin
  2. a b Marilyn Lewry: Reindeer Lake Encyclopedia of Saskatchewan. University of Regina. Viitattu 24.5.2011. (englanniksi)
  3. University of New Brunswick. Earth Impact Database. Deep Bay crater
  4. a b History Reindeer Lake

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.