Iso Orjajärvi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Iso Orjajärvi
Iso Orjajärvi ja Athabascajärvi
Iso Orjajärvi ja Athabascajärvi
Koordinaatit 61°40′N, 114°00′W
Sijainti Kanada
Pinta-ala 27 200 km²
Suurin syvyys 614 m
Tilavuus 1 580 km³
Laskujoki Mackenzie

Iso Orjajärvi (engl. Great Slave Lake) on Kanadan Luoteisterritorioiden toiseksi suurin järvi Ison Karhujärven jälkeen ja Pohjois-Amerikan syvin järvi (614 m). Sen pituus on 480 km ja leveys suurimmillaan 109 km. Järven pinta-ala on 27 200 km² ja tilavuus 1 580 km³. [1] Järven laskujoki on Kanadan pisin joki, Beaufortinmereen laskeva Mackenzie. Järven nimi on peräisin pohjoisamerikkalaisesta Slavey-intiaanikansasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englantilainen turkkuri Samuel Hearne tutki Ison Orjajärven aluetta vuonna 1771. 1930-luvulla alueelta löydettiin kultaa, mikä johti territorion pääkaupungin Yellowknifen perustamiseen. Järven rannoilla sijaitsevat nykyisin myös Fort Providencen, Hay Riverin ja Fort Resolutionin pikkukaupungit.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talviaikana järvi jäätyy kauttaaltaan niin vahvaan jäähän, että se kestää ajoneuvoyhdistelmän painon. Järvi on pohjoiseen Kanadaan, Copperminen kylään johtavan rekkareitin varrella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Great Slave Lake, Northwest Territories The Encyclopedia of Earth (englanniksi)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Iso Orjajärvi.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.