Manitobajärvi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Manitobajärvi
Lake Winnipeg map.png
Koordinaatit 51°00′N, 098°50′W
Sijainti Manitoba
Valtio Kanada
Pinta-ala 4 624 km²
Pinnankorkeus 247,5 m
Suurin syvyys 7 m
Tilavuus 14,1 km³
Laskujoki Dauphinjoki

Manitobajärvi (engl. Lake Manitoba) on laaja, pinta-alaltaan 4 624 km² järvi Pohjois-Amerikan keskiosissa, Manitoban provinssissa Kanadassa. Järvi sijaitsee noin 75 kilometriä luoteeseen provinssin pääkaupungista Winnipegistä.

Epäsäännöllisen muotoinen noin 200 kilometriä pitkä järvi on pienin kolmesta suuresta Manitoban järvestä; toiset kaksi ovat Winnipegjärvi ja Winnipegosisjärvi. Järvet ovat muodostuneet esihistoriallisen Agassiz-jaäjärven vetäytyessä. Manitobajärvessä sijaitsee suuri saari, jossa on järvi: tässä järvessä on myös saaria.

Manitobajärveen laskevat Winnipegosisjärven lisäksi Waterhenjoki, ja järvi laskee koilliseen Winnipegjärveen Dauphinjoen kautta: täten Manitobajärvi on osa Nelsonjoen valuma-aluetta.

Järven eteläisin kärki sijaitsee 24 kilometriä pohjoiseen Portage la Prairien kaupungista. Eteläinen ranta on suoaluetta, joka tunnetaan nimellä Delta Marsh. Alue on tärkeä muuttolintujen levähdysalue.

Järven rannalla sijaitseviin asutuskeskuksiin kuuluvat mm. Fairford, Steep Rock, St. Laurent ja Amaranth.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Assiniboine-intiaanien asuttaman järven teki euroopplaisille tunnetuksi Pierre La Vérendrye 1730-luvun puolivälissä. Myöhemmin järvi toimi osana Hudson's Bay Companyn turkiskauppareittejä.

Järven nimi on perua cree-intiaanien antamasta nimestä manitou-wapow tai ojibwa-intiaanien käyttämästä muodosta manitou-bah, jotka molemmat tarkoittavat Suuren Hengen, Manitoun, salmea. Tällä intiaanit tarkoittivat kapeaa salmea järven keskiosassa, nykyisissä kartoissa paikan nimi on The Narrows. Ranskalaiset tutkimusmatkailijat kutsuivat järveä nimellä Lac des Prairies (Preerian järvi).

Useiden vuosien ajan on väitetty, että järvessä asustaa samanlainen järvihirviö kuin Loch Nessin hirviö tai Ogopogo. Hirviön nimeksi onkin annettu Manipogo.

Asutuskeskuksia järven rannalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crane River, Delta, Guynemer, Kinosota, Meadow Portage, Oak Point, Reykjavik, St. Ambroise, St. Laurent, Steep Rock, Toutes Aides, Wapah

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]