Uvs Nuur

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uvs Nuur
Satelliittikuva Uvs Nuurista
Satelliittikuva Uvs Nuurista
Valtiot  Mongolia
 Venäjä
Paikkakunta UvsView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 50°18′N, 92°42′E
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 759 m
Pituus 84 km
Leveys 79 kmView and modify data on Wikidata
Pinta-ala 3 350 km²
Keskisyvyys 6 m
Suurin syvyys 20 m
Valuma-alue 700 000 km2View and modify data on Wikidata
Kartta
Uvs Nuur

Uvs Nuur (mong. Увс Нуур, ven. Убсу-Нур, Ubsu-Nur, tuvaksi Успа-Холь, Uspa-Hol) on järvi Keski-Aasiassa. Se sijaitsee pääosin Mongoliassa, mutta osittain myös Tuvan tasavallan alueella Venäjällä. Järven pinta-ala on 3 350 neliökilometriä ja se on Mongolian suurin järvi. Järvi sijaitsee 759 metriä merenpinnan yläpuolella. Sen keskisyvyys on 6 metriä. Uvs Nuurilla ei ole laskujokea ja sen vesi on hyvin suolaista. Järveen virtaa jokia idästä Hangaivuorilta ja lännestä Altailta. Järvi on Uvs Nuurin altaan keskus. Allas lisättiin vuonna 2003 Unescon maailmanperintöluetteloon.

Sijainti, koko ja geologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uvs Nuur

Uvs Nuur sijaitsee ylänköalueella Mongoliassa ja pieneltä osaltaan Venäjällä. Se on Mongolian suurin järvi, ja sen pinta-ala on 3 350 neliökilometriä. Se on 759 metrin korkeudessa, ja sen keskisyvyys on vain 6 metriä.[1] Sen pituus on 84 kilometriä ja leveys 79 kilometriä.

Uvs Nuur on historiansa aikana ollut paljon suurempi. Suurimmillaan se on ollut 35 500 neliökilometrin laajuinen ja 740 metriä syvä. Muinainen maankohoaminen kuitenkin erotti Uvs Nuurin ja sen eteläpuolelle muodostuneen Kirgis Nuurin altaan, mikä aiheutti myös veden vähenemisen. Alueen kuivuminen ja haihtuminen ovat hiljalleen laskeneet Uvs Nuurin pintaa ja aiheuttaneet sen suolaisuuden.[1] Uvs Nuurin suolaisuus vaihtelee 3 ja 35 ppt:n välillä.[2]

Uvs Nuur on laskujoeton järvi, ja se saa vetensä ympäröivä allasta reunustavilta vuorilta. Altaan länsipuolella on Altai ja itäpuolella Hangaivuoret.[1] Hangaivuorilta Uvs Nuuriin laskevat Baruntara Gol, Nariin Gol ja Tesiin Gol sekä Altailta Harhiraajoki ja Sangil Gol.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uvs Nuur on merkittävä muuttolintujen levähdyspaikka. Siellä elää noin 46 vesilintua, mutta 215 lintulajia käy järvellä muuttojen aikana.[3] Järvi ja sen ympäristö on luokiteltu Ramsarin sopimuksen alaiseksi merkittäväksi kosteikoksi. Järven lintulajeja ovat muun muassa uhanalaiset valkopääsorsa ja joutsenhanhi. Sen kalalajistoon kuuluvat puolestaan kotoperäiset särkiin kuuluvat Oreoleuciscus-suvun kalat altainseipi, O. pewzowi ja O. humilis.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Florín Beltrán, Máximo: ”Uvs Nuur, Lake”. Teoksessa Biomes & Ecosystems. Robert Warren Howarth (toim.). Salem Press, Inc, 2013. ISBN 978-1-4298-3813-9. ResearchGate (viitattu 2.7.2019). (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Florín Beltrán, Máximo, s. 1260.
  2. Uvs Lake – Mongolia Global Nature Fund. Viitattu 2.7.2019. (englanniksi)
  3. Florín Beltrán, Máximo, s. 1261.
  4. Lake Uvs and its surrounding wetlands Ramsar Sites Information Service. 22.3.2004. Ramsar. Viitattu 2.7.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.