Pokémon (pelisarja)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Luettelo Pokémon-peleistä)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pokémon

Pokémon-tuotesarjan logo

Kehittäjä Game Freak / Creatures, Inc.
Julkaisija Nintendo
Lajityyppi roolipeli
Ensijulkaisu Pokémon Red ja Green
Viimeisin julkaisu Pokémon Omega Ruby ja Alpha Sapphire
Kotisivut pokemon.com (englanniksi)
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Pokémon-pelisarja kuuluu Pokémon-tuotesarjaan. Pelisarja on Game Freakin ja Creatures, Inc.:n kehittämä ja Nintendon julkaisema videopelisarja. Sarjan ensimmäinen osa julkaistiin Game Boylle Japanissa vuonna 1996. Peleistä julkaistaan yleensä kaksi versiota jotka eroavat toisistaan vain lievästi – varhaisemmista peleistä on myös julkaistu yleensä uusintaversiot parannelluilla grafiikoilla ja ominaisuuksilla. Roolipelien lisäksi sarjan spin-off -peleissä on lajityypiltään muun muassa toimintaroolipelejä, pulmapelejä ja virtuaalilemmikkejä.

Pokémon-pelit jaetaan sukupolviin. Samaan sukupolveen kuuluuvat pelit, jotka ovat pelimekaniikaltaan samankaltaisia.[1]

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartta siitä, mihin Japanin alueisiin Pokémon-maailman jotkin alueet perustuvat

Pohjimmiltaan Pokémon on roolipeli, jossa ohjataan Pokémon-kouluttajaa, joka keräilee ja kouluttaa Pokémon-olentoja tarkoituksenaan tulla Pokémon-mestariksi. Pelaajan on matkattava pelin sisäisessä maailmassa ja kohdattava kahdeksan salipäällikköä, joiden päihittäminen on ehto sille, että pelaaja saa kamppailla neljää maailman parhainta Pokémon-kouluttajaa vastaan Pokémon-liigassa. Pelien tarinoihin on kuulunut myös jonkin vihollisryhmän päihittäminen tarinan edetessä. Pokémon-kouluttajan eräänä tavoitteena on myös kerätä kaikki Pokémonit, joka on mahdollista vain vaihtamalla Pokémoneja eri versioiden välillä. Alun perin Pokémoneja oli 151, mutta uudemmat pelit ovat tuoneet mukaan lisää, ja nykyään niitä on yli 800. Pokémon-pelit ilmestyvät pareissa, joita seuraa yleensä kolmas erikoisversio, minkä lisäksi uusimpien sukupolvien aikana on julkaistu myös uudelleen tehtyjä versioita aiemmista Pokémon-peleistä, sekä viidennen sukupolven aikana jatko-osat peruspeleille.

Ensimmäiset pelit ilmestyivät Japanissa vuonna 1996, Yhdysvalloissa vuonna 1998 ja Euroopassa vuonna 1999. Ne olivat Pokemon Red ja Blue (Japanissa myös Green) ja niiden erikoisversio oli Yellow, joka perustuu suosittuun piirrossarjaan. Niiden jälkeen julkaistiin Gold ja Silver, joiden erikoisversio oli Crystal, jossa oli useita pieniä parannuksia Goldiin ja Silveriin verrattuna.

Tämän jälkeen julkaistiin Ruby ja Sapphire. Niiden jälkeen vuonna 2004 ilmestyi kahdesta ensimmäisestä Pokémon-pelistä uusintaversiot FireRed ja LeafGreen. Lokakuussa 2005 ilmestyi Rubyn ja Sapphiren erikoisversio Emerald.

Nintendo DS:lle on ilmestynyt Pokémon Diamond & Pearl ja näiden erikoisversio Platinum sekä SoulSilver ja HeartGold, uusintaversiot peleistä Gold ja Silver. Vuoden 2010 lopussa ilmestyivät Black ja White ja vuonna 2012 näiden jatko-osat Black 2 ja White 2. Vuonna 2013 Nintendo 3DS:lle julkaistiin Pokemon X ja Y, ja vuonna 2014 julkaistiin Omega Ruby ja Alpha Sapphire, uusintaversiot peleistä Ruby ja Sapphire. Vuonna 2016 julkaistiin Sun ja Moon Nintendo 3DS:lle.

Pokémon-pelejä on julkaistu myös Nintendo 64:lle (mm. Pokémon Stadium ja Pokémon Snap), Nintendo GameCubelle (mm. Pokémon Colosseum ja Pokémon XD: Gale Of Darkness) ja Wiille Pokémon Battle Revolution.

Pokémon-pelit jaetaan seitsemään eri sukupolveen. Samaan sukupolveen kuuluvat pelit, jotka ovat pelimekaniikaltaan samankaltaisia.[2] Jokainen sukupolvi on sisältänyt uusia Pokémoneja ja iskuja. Kourallinen uusia Pokémoneja on ilmestynyt animessa, mangassa, ja pelikortteina ennen peleinä ilmestyessään käsikonsoleille. Jotkin suuret uudistukset on näytetty jossakin muussa mediassa jo ennen tulemistaan peleihin. Esimerkiksi neljän Pokémonin välinen ottelu esiteltiin piirrossarjassa jo kauan ennen ilmestymistään peleissä, sekä Pokémonien kyvyt (Ablities) olivat pelikorteissa yhtä kuin ”Pokémon Power”. Kullakin sukupolvella on myös oma teemansa, johon muun muassa jotkin uudet pelimekaniikat, osa sukupolven esittelemistä Pokémoneista sekä peruspelien tarina liittyvät.

Ensimmäinen sukupolvi (Game Boy)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen sukupolvi alkoi Pokémon Red ja Blue -peleistä. Ensimmäisessä sukupolvessa oli 151 alkuperäistä Pokémonia sekä tavalliset elementit ottelemiseen ja Pokémonien vaihtamiseen. Sen sijaan Japanissa ensimmäinen sukupolvi alkoi Pokémon Red ja Green -peleillä, sekä myöhemmin Blue-versiolla, joka vaihtoi pelin yleisilmettä. Länsimaissa ei koskaan julkaistu Green-versiota, vaan Red ja Blue käyttivät pelien uudempaa yleisilmettä. Vuonna 2004 ilmestyivät kolmannen sukupolven pelit Pokémon FireRed ja LeafGreen, jotka olivat uudistettuja pelejä alkuperäisestä. Nimet oli sisälletty alkuperäisistä Red ja Green versioista, eikä LeafGreenin nimeä koskaan vaihdettu Blue-versiota vastaavaksi länsimaissa.

Tämä sukupolvi päättyi Pokémon Yellow -versioon, joka perustui löyhästi animesarjaan. Yellow-versiossa pelaaja aloitti Pikachun kanssa, joka seurasi pelaajan takana. Tarkastellessaan Pikachun kasvoja pelaaja näki, kuinka paljon Pikachu piti hänestä. Animesarjaan perustuen pelaaja saa pelin aikana kaikki kolme alkuperäistä aloitus-Pokémonia (Bulbasaur, Squirtle ja Charmander). Myös Rakettiryhmän Jessie ja James olivat pelissä mukana ja heillä oli animesarjaa vastaavat Pokémonit. Nämä pelit olivat liitettävissä Nintendo 64:n Pokémon Stadiumiin ja myös peliin Pokémon Stadium 2. Näissä peleissä oli mahdollista vaihtaa Pokémoneja ja otella Pokémoneillaan kolmiulotteisessa ympäristössä. Red ja Blue -pelit olivat selvästi roolipelejä, kun taas Stadiumit keskittyivät otteluihin.

Ensimmäisen sukupolven pelit sijoittuvat Kanto-maailmaan, joka oli edelleen mukana toisessa sukupolvessa. Tämä sukupolvi myös sisälsi idean pelaajan pääkilpailijasta sekä rikollisryhmästä, joita vastaan pelaaja taistelee monta kertaa. Vaikka Kanton nimi tulikin maailmanlaajuisesti julki vasta toisen sukupolven myötä, se mainittiin ensi kerran jo japanilaisessa Green -pelissä, tosin vain kerran pelin alkupuolella. Tämä viittaus oli kuitenkin poistettu pelin englanninkielisestä Blue -vastineesta.

Toinen sukupolvi (Game Boy Color)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Game Boy Colorin Pokémon Gold ja Silver aloittivat toisen sukupolven esittelemällä sata uutta Pokémonia, sekä uuden pelimaailman nimeltään Johto. Ominaisuuksissa peleissä käytettiin Game Boy Colorin erityistä infrapunajärjestelmää, pelin sisäistä kelloa joka mahdollisti yön ja päivän vaihtumisen, sekä marjapuita, joissa kasvaa erilaisia marjoja. Näissä peleissä uutena tuli myös mahdollisuus kasvattaa (breed) ja kesyttää (tame) Pokémoneja. Pokémonien kasvattaminen oli myös ainoa tapa saada uudenlaisia Pokémoneja: vauva-Pokémoneja. Kesytys taas on tapa kehittää tiettyjä Pokémon-lajeja kohtelemalla niitä hyvin. Pelissä oli myös kaksi uutta tyyppiä; Teräs- (Steel) ja Pimeys-tyypit (Dark). Myös Pokémoneille itselleen tehtiin uudistuksia, tärkeimpänä lisäyksenä sukupuolet. Pelin rikollisryhmänä toimii ensimmäiseltä sukupolvelta tutuksi tullut Rakettiryhmä.

Näissä peleissä oli myös pelaajalla uusi väline, Pokégear, laite joka sisälsi puhelimen, radion, kartan, ja pelin kellon. Puheluominaisuutta käytettiin soittaessa pelihahmolle. Radio-ominaisuudessa oli monia erilaisia puolia, esimerkiksi yhdellä radiokanavalla kerrotaan, mistä ja milloin tiettyjä Pokémoneja voi saada. Pelin kellossa näkyi kellonaika ja viikonpäivä.

Tämä sukupolvi päättyi Pokémon Goldin ja Silverin erikoisversioon, Pokémon Crystaliin, joka esimerkiksi mahdollisti valita pojan hahmon sijasta tytön. Tätä ominaisuutta oli jo harkittu alkuperäisiin Pokémon-peleihin, mutta ajatus jäi silloin vielä toteuttamatta. Crystal oli myös ensimmäinen Pokémon-peli, jossa Pokémonit liikkuivat ennen taistelun alkua. Peliin oli tehty lukuisia uudistuksia Ruins of Alphiin ja Suicunen pyydystämiseen.

Nämä pelit olivat liitettävissä Pokémon Stadium 2:een, joka mahdollisti ottelemisen kolmiulotteisessa ympäristössä. Myös ensimmäisen sukupolven pelit toimivat Pokémon Stadium 2:ssa.

Toinen sukupolvi liittyy teemaltaan perinteisiin, osin mytologiaan ja historiaan, vastakohtana ensimmäisellä sukupolvelle. Esitelty alue heijastaa tätä, sillä Johto-alueella on muutamia perinteisiä japanilaistyylisiä kaupunkeja modernien lisäksi ja perinteisen käsityön harjoittajia, minkä lisäksi alueella on paljon legendoja liittyen Pokémoneihin sekä pitkä historia.

Kolmas sukupolvi (Game Boy Advance)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Game Boy Advancen ensimmäiset pelit, Pokémon Ruby ja Sapphire, julkaistiin Suomessa 25. heinäkuuta 2003. Niissä esiteltiin 135 uutta Pokémonia ja täysin uusi maailma, Hoenn. Näissä peleissä uutta oli muun muassa kaksi-vastaan-kaksi-ottelut, Pokémon-kilpailut (Pokémon Contest), marjojen kasvattaminen ja niistä eräänlaisten Pokémoneille tarkoitettujen karkkien, Pokéblockien, valmistamisen sekä Secret Basen avaaminen ja sen sisustaminen. Lisäksi jokaisella Pokémonilla on nyt myös kyky (Ability), joka antaa Pokémonille jonkinlaisen taidon, esimerkiksi kyvyn vastustaa tiettyjen tyyppien iskuja tai mahdollisuuden kopioida vastustajan kyky, sekä luonto (Nature), joka joko kasvattaa yhtä Pokémonin ominaisuusarvoa (stats) (esimerkiksi puolustautumiskykyä, Defense) ja alentaa toista (esimerkiksi iskukykyä, Attack) tai sillä ei ole mitään vaikutusta kyseisiin arvoihin. Peli sisältää myös kaksi rikollisryhmää, Team Aquan ja Team Magman, jotka ovat paitsi pelaajan, myös toistensa vastustajia.

Pokémon Rubyn ja Sapphiren erikoisversio, Pokémon Emerald, julkaistiin 21. lokakuuta 2005. Pelissä Pokémon Crystalin tapaan Pokémonit liikkuivat ennen taistelun alkua, mikä ominaisuus ei ollut ollut mukana Rubyssa ja Sapphiressä. Emerald-versioon lisättiin myös Battle Frontier -alue, joka koostuu seitsemästä erilaisesta ottelurakennuksesta.

Kymmenen vuotta ensimmäisten pelien, Redin ja Bluen, ilmestymisen jälkeen tehtiin Game Boy Advancelle uudistetut versiot näistä peleistä, Pokémon FireRed ja LeafGreen. Pelit sisälsivät esimerkiksi uudistetut grafiikat sekä Redin ja Bluen jälkeen tulleita uudistuksia, kuten Pokémonien erikoiskyvyt sekä varsinaisen pelijuonen jälkeinen jatkopeli, jonka aikana on mahdollista napata ensimmäisen sukupolven ulkopuolisia Pokémoneja.

Kolmas sukupolvi liittyy teemaltaan luontoon, siinä vallitseviin suhteisiin ja tasapainoon eri voimien välillä. Tämä näkyy esitellyssä alueessa, sillä Hoenn-alue muistuttaa yin ja yang -symbolia, jonka meri ja maa muodostavat. Lisäksi alueen Pokémonit, ja esimerkiksi piilopaikat (Secret Bases) liittyvät luonnon, Pokémonien ja ihmisten suhteisiin.

Neljäs sukupolvi (Nintendo DS)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nintendo DS:n Pokémon-saaga alkoi Japanissa vuonna 2006 ja muualla vuonna 2007 julkaistuilla Pokémon Diamond ja Pearl -peleillä. Peleissä on panostettu enemmän moninpeliin Nintendo Wi-Fi Connectionin kautta. Myös muun muassa Pokémonien vaihtaminen onnistuu globaalisti uuden Global Trade Stationin avulla. Pelit esittelevät uuden alueen, Sinnohin. Pelissä on 107 uutta Pokémonia, ja sukupuolten välisiä eroja on lisätty. Peli on edelleen kaksiulotteinen, mutta se sisältää myös kolmiulotteisia vaikutteita. Muutamia teknisiä uudistuksia on myös tehty: Pokémonien liikkeiden luokitusjärjetelmää muutettiin, ja liikkeet jaetaan nyt fyysisiin (physical) tai spesiaaleihin (special) liikkeestä itsestään riippuen, eikä iskun tyypistä, kuten aiempien sukupolvien aikana. Ennen neljättä sukupolvea kaikki tietyntyyppiset liikkeet olivat ainoastaan jompaa kumpaa luokkaa, esimerkiksi kaikki pimeystyypin (Dark) liikkeet olivat spesiaaleja ja kaikki kummitustyypin (Ghost) liikkeet fyysisiä. Lukuisten liikkeiden luokitus päivitettiin, esimerkiksi tulityypin Fire Punch muuttui spesiaalista fyysiseksi. Lisäksi peliin liitettiin kolmas luokitteluryhmä, status, liikkeille, jotka eivät aiheuta suoraa vahinkoa kohteelleen. Pokémon-kilpailut on päivitetty Pokémon Super -kilpailuiksi (Pokémon Super Contest), joissa on uusia osioita. Myös päivän ja yön vaihtuminen palasi tämän sukupolven peleihin. Rikollisryhmänä näissä peleissä on Team Galactic -niminen järjestö.

Pokémon Diamond ja Pearl ovat yhteensopivia Wiin Pokémon Battle Revolutionin kanssa.

Nintendo julkaisi syksyllä 2008 Japanissa myös Pokémon Platinum -pelin Nintendo DS:lle, joka on pelien Yellow, Crystal ja Emerald, neljännen sukupolven vastine. Platinumiin lisättiin myös toinen, hieman Hoennin vastineestaan eroava Battle Frontier. Pohjois-Amerikassa peli julkaistiin maaliskuun 2009 lopussa ja Euroopassa se julkaistiin 22. toukokuuta 2009. Vuonna 2010 julkaistiin Pokémon HeartGold ja SoulSilver, jotka ovat Goldin ja Silverin uusitut versiot.

Neljäs sukupolvi liittyy teemaltaan historiaan, erityisesti maailmaan syntyyn, sekä mytologiaan. Sukupolven aikana käsitellään myös esimerkiksi moraalisia ja olemassaoloon liittyviä kysymyksiä. Sinnoh-alue on täynnä historiaa ja myyttejä, joita on tutkittu ja kirjattu talteen. Lisäksi monet Pokémonit perustuvat oikean maailman myytteihin, esimerkiksi aloitus-Pokémonien viimeiset kehitysmuodot.

Viides sukupolvi (Nintendo DS)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokémonin viidennen sukupolven Pokémon-pelit Pokémon Black ja White ilmestyivät Japanissa 18. syyskuuta 2010. Nekin olivat Nintendo DS -pelejä. Pelit julkaistiin Euroopassa 4. maaliskuuta 2011, kolme viikkoa ennen Nintendo 3DS -pelikonsolin julkaisua. Blackissa ja Whitessä pelaaja pääsee seikkailemaan uudelle Unova-alueelle ja selvittämään epäilyttävän Team Plasman aikeita.

Merkittävänä graafisena parannuksena edellisiin peleihin Blackissä ja Whitessa on entistä parempi 3D-grafiikka ja omat Pokémonit näkyvät nyt taisteluissa kokonaan, kun niistä ennen on näytetty vain osa. Lisäksi Pokémonit liikkuvat taistelukentällä. Mukana on nyt myös kolmoisottelut (Triple Battle), joissa kumpikin osapuoli käyttää kolmea Pokémonia yhtä aikaa. Lisäksi on myös kierto-ottelut (Rotation Battle), joissa kolme Pokémonia on kentällä mutta vain yksi on aktiivisena. Aktiivinen Pokémon hyökkää vastustajan aktiiviseen Pokémoniin, ja hyökkäykset kohdistuvat vain aktiivisiin. Joka vuoro pelaaja voi halutessaan vaihtaa aktiivisen Pokémonin passiiviseksi, jolloin passiivinen tulee sen tilalle. Tällöin Pokémonin vaihto ei vaadi yhtä ylimääräistä vuoroa, kuten aiemmissa peleissä.

Peleihin lisättiin myös kuukausittain vaihtuvat vuodenajat, jotka vaikuttavat muun muassa eri alueilla tavattaviin Pokémoneihin ja niiden yleisyyteen. Techical Machine -esineitä pystyy nyt käyttämään useaan kertaan yhden kerran sijasta, kuten aiempien sukupolvien aikana. Salimerkkejä ei tarvita Hidden Machine -liikkeiden käyttämiseen maailmankartalla.

Viides sukupolvi sisältää enemmän uusia Pokémoneja kuin mikään muu aiempi sukupolvi: 156 kappaletta.

Pelien mukana tuli myös uusi lisä: Pokémonien unimaailma (Pokémon Dream World). Unimaailmassa pelaaja nukuttaa yhden Pokémoneistaan ja siirtää sen nettiin, jossa voi esimerkiksi seikkailla muiden Pokémon-pelaajien Pokémonien luona tai pelata minipelejä oman Pokémonin kanssa. Dream Worldissa pystyy olemaan tunnin päivässä.

Vuonna 2012 ilmestyivät Blackin ja Whiten jatko-osat, Pokémon Black 2 ja White 2, jotka sijoittuvat kaksi vuotta myöhempään aikaan Team Plasman kukistuttua.

Viides sukupolvi liittyy teemaltaan vastakohtiin ja niiden välisiin suhteisiin. Alateemoja ovat esimerkiksi kaupunkialueiden ja maaseudun suhde, totuuden ja ihanteiden välinen konflikti sekä Pokémonien ja ihmisten välinen suhde, joista viimeksi mainittu heijastuu erittäin selkeästi vihollisryhmän, Team Plasman, toimintaan.

Kuudes sukupolvi (Nintendo 3DS)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

8. tammikuuta 2013 ilmoitettiin, että Pokémonista julkaistaan kuudes sukupolvi, joka julkaistaan ensimmäistä kertaa samanaikaisesti eri puolilla maailmaa. Pelit ilmestyivät lokakuussa 2013. Tämän sukupolven ensimmäiset pelit ovat Pokémon X ja Y, jotka julkaistiin ainoastaan Nintendo 3DS:lle. Uusi alue, Kalos, muistuttaa niin tyyliltään, arkkitehtuuriltaan kuin maanmuodoiltaankin Ranskaa. Kalos-alueen rikollisjärjestönä toimii Team Flare.

Kuudennella sukupolvella pelien graafinen ilme muuttui huomattavasti, ja pelimaailmasta tuli ensimmäistä kertaa käsikonsoleilla ja Pokémon-pelisarjan pääpelissä täysin kolmiulotteinen, ja sitä voi seurata useista eri kulmista. Lisäksi taistelujen ulkonäkökin muuttui huomattavasti, ja Pokémonit kuvataan myös täysin kolmiulotteisesti. Uutuuksina tulivat myös mahdollisuus räätälöidä omaa pelihahmoaan muun muassa muuttamalla hiusten tyyliä tai vaatetusta, sekä mahdollisuus parantaa Pokémonien voimia ja parantaa suhteita pelaajan ja Pokémonien välillä Super Training- ja Pokémon-Amie-toiminnoissa. Sukupolvi esitteli myös uuden tyypin, Keiju-tyypin (Fairy), ja myös tyyppien välisiä vuorovaikutuksia on päivitetty. Lisäksi lukuisat aiempien sukupolvien aikana esitellyt Pokémonit saivat Keiju-tyypin joko vanhan tyypin tilalle tai lisätyypiksi. Megakehitys (Mega Evolution), tiettyjen Pokémon-hahmojen väliaikainen kehittyminen voimaakkaampaan muotoon taisteluiden ajaksi, tuli myös mahdolliseksi. Megakehittymiseen kykeneviä Pokémoneja on kuudennella sukupolvella olemassa 46, joista kahdella (Mewtwolla ja Charizardilla) on kaksi mahdollista muotoa. Toisin kuin edellisen sukupolven aikana, pelaajat voivat käyttää Hidden Machine -liikkeitä maailmankartalla vasta tiettyjä salimerkkejä saatuaan (kuten viidettä edeltävien sukupolvien aikana).

Kuudes sukupolvi esitteli toistaiseksi pienimmän määrän uusia Pokémoneja: 72 kappaletta.

Keväällä 2014 ilmoitettiin, että kolmannen sukupolven peleistä, Rubysta ja Sapphiresta, tehdään Nintendo 3DS:lle uudistetut versiot, Pokémon Omega Ruby ja Alpha Sapphire, jotka julkaistiin maailmanlaajuisesti marraskuun 2014 loppupuolella.[3]

Kuudes sukupolvi liittyy teemaltaan kauneuteen, estetiikkaan, elämään, tuhoon ja rakkauteen.

Seitsemäs sukupolvi (Nintendo 3DS)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

26. helmikuuta 2016 Game Freak ilmoitti uusien Pokémon-pelien julkaisemisesta Nintendo 3DS:lle loppuvuodesta 2016. Pelit tunnetaan nimellä Pokémon Sun ja Moon, ja ne aloittavat uuden sukupolven.[4] Seitsemännessä sukupolvessa esiteltiin yhteensä 81 uutta pokémonia.[5]. Pelit sijoittuvat uudelle Havaijia muistuttavalle Alola-alueelle[6]. Seitsemäs sukupolvi on ensimmäinen, jonka pääsarjan pelit julkaistaan myös kiinaksi, yksinkertaistettuna ja perinteisenä versiona.[7]. Alolan aloituspokemonit ovat Rowlet, Litten ja Popplio. Peleissä on monenlaisia uusia ominaisuuksia kuten Hyper Training ja 1. sukupolven Pokémonien Alola-muodot. [8]

Seitsemäs sukupolvi esittelee myöskin yhden Pokémon-peleille aivan uuden ominaisuuden: Z-hyökkäykset. Ne ovat hyökkäyksiä, jotka toimivat vähän kuin megakehitys, eli niitä voidaan käyttää Z-renkaan avulla niin, että pokémonilla on omistuksessaan Z-kristalli. Z-hyökkäykset ovat paljon tavallisia hyökkäyksiä voimakkaampia ja niitä voidaan käyttää vain kerran koko ottelun aikana. Pokémon voi käyttää vain sellaisia Z-liikkeitä, jotka ovat samaa tyyppiä kuin tämän pokémonin jo aiemmin omistamat liikkeet. Tämä tarkoittaa, ettei esim. Pikachu voi käyttää ruohotyypin Bloom Doomia, ellei se tiedä ensin ruohotyypin Grass Knot-liikettä. Z-liikkeitä on jokaiselle eri Pokémon-tyypille yksi ja joillekkin tietyille Pokémoneille spesiaali Z-liike. [9]

7. sukupolven peleissä ei myöskään ole enää HM-liikkeitä, polkupyörää tai Dowsing Machinea vaan se on korvattu Poké Ride-ominaisuudella. Sillä voi mm. lentää Charizardilla, surffata Lapraksella ja ratsastaa Tauroksella.[10]

Luettelo peleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli  Julkaistu  Alusta  Sukupolvi 
Pokémon Red ja Blue 1999 Game Boy I
Pokémon Yellow 2000 Game Boy I
Pokémon Gold ja Silver 2001 Game Boy Color II
Pokémon Crystal 2001 Game Boy Color II
Pokémon Stadium 2000 Nintendo 64 I
Pokémon Stadium 2 2001 Nintendo 64 II
Pokémon Ruby ja Sapphire 2003 Game Boy Advance III
Pokémon FireRed ja LeafGreen 2004 Game Boy Advance III
Pokémon Emerald 2005 Game Boy Advance III
Pokémon Colosseum 2004 Nintendo GameCube III
Pokémon XD: Gale of Darkness 2005 Nintendo GameCube III
Pokémon Diamond ja Pearl 2007 Nintendo DS IV
Pokémon Platinum 2009 Nintendo DS IV
Pokémon HeartGold ja SoulSilver 2010 Nintendo DS IV
Pokémon Black ja White 2010 Nintendo DS V
Pokémon Black 2 ja White 2 2012 Nintendo DS V
Pokémon X ja Y 2013 Nintendo 3DS VI
Pokémon Omega Ruby ja Alpha Sapphire 2014 Nintendo 3DS VI
Pokémon Sun ja Moon 2016 Nintendo 3DS VII

Spin-off -pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli  Julkaistu  Alusta 
Pokémon Pinball 2000 Game Boy Color
Pokémon Trading Card Game 2000 Game Boy Color
Pokémon Puzzle Challenge 2001 Game Boy Color
Pokémon Snap 2000 Nintendo 64
Pokémon Puzzle League 2001 Nintendo 64
Pokémon Pinball: Ruby ja Sapphire 2003 Game Boy Advance
Pokémon Mystery Dungeon Red Rescue Team 2006 Game Boy Advance
Pokémon Channel 2004 Nintendo GameCube
Pokémon Dash 2005 Nintendo DS
Pokémon Link 2006 Nintendo DS
Pokémon Mystery Dungeon Blue Rescue Team 2006 Nintendo DS
Pokémon Ranger 2006 Nintendo DS
Pokémon Mystery Dungeon 2 Explorers of Time & Darkness 2008 Nintendo DS
Pokémon Ranger II Shadows of Almia 2009 Nintendo DS
Pokémon Mystery Dungeon 3 Explorers of Sky 2009 Nintendo DS
Pokémon Ranger III Guardian Signs 2010 Nintendo DS
Pokémon Conquest 2012 Nintendo DS
Pokémon Battle Revolution 2007 Wii
My Pokémon Ranch 2008 Wii
Pokémon Rumble 2009 Wii
PokéPark: Pikachu's Adventure 2010 Wii
PokéPark 2: Wonders Beyond 2012 Wii
Super Pokémon Rumble 2011 Nintendo 3DS
Pokémon Mystery Dungeon 4 Gates to Infinity 2013 Nintendo 3DS
Pokémon Rumble U 2013 Wii U
Pokémon Shuffle 2015 Nintendo 3DS
Pokémon Rumble World 2015, 2016 Nintendo 3DS
Pokémon Picross 2015 Nintendo 3DS
Pokémon Super Mystery Dungeon 2015, 2016 Nintendo 3DS
Pokkén Tournament 2016 Wii U
Pokémon Go 2016 Android, iOS

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Galbraith, Patrick W.: The Otaku Encyclopedia. Hakusana ”Pokémon”. Kodansha International, 2009. ISBN 978-4-7700-3101-3. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Pokemon Dictionary Smogon. Viitattu 30.11.2012. (englanniksi)
  2. The Pokemon Dictionary Smogon. Viitattu 30.11.2012. (englanniksi)
  3. News: Pokemon Ruby & Sapphire remakes coming to 3DS - ComputerAndVideoGames.com
  4. Pokémon Official Press Site pokemon.gamespress.com. Viitattu 27.2.2016.
  5. Pokémon Pokémon-sunmoon.com (virallinen sivu). Viitattu 15.6.2016. en-GB
  6. Pokemon Sun and Moon: First Gameplay, New Starters, Region Revealed IGN.com. Viitattu 10.5.2016. en-US
  7. Pokémon Sun and Moon officially unveiled, out later this year Polygon. 26.2.2016. Viitattu 1.3.2016. en-US
  8. Pokémon Sun & Pokémon Moon www.serebii.net. Viitattu 21.8.2016.
  9. Pokémon Sun & Moon - Z Crystals & Z Moves www.serebii.net. Viitattu 21.8.2016.
  10. Poké Ride www.bulbapedia.bulbagarden.net. Viitattu 18.12.2016.