Pokémon XD: Gale of Darkness

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pokémon XD: Gale of Darkness
Kehittäjä Genius Sonority
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo
Säveltäjä Tsukasa Tawada
Pelisarja Pokémon
Pelimoottori Pokémon Colosseum
Julkaistu Japani 4. elokuuta, 2005
Pohjois-Amerikka 3. lokakuuta, 2005
Eurooppa 18. marraskuuta, 2005
Lajityyppi tietokoneroolipeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus CERO: A (kaikenikäisille)
ESRB: Kaikenikäisille
PEGI 3
Alusta Nintendo GameCube
Jakelumuoto GameCuben optinen 8 cm levyke
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Pokémon XD: Gale of Darkness (ポケモンXD 闇の旋風ダーク・ルギア Pokemon Ekkusudī Yami no Kaze Dāku Rugia, kirjaimellisesti "Pokémon XD: Pimeä Lugia, Pimeyden Pyörre") on seuraava konsoliroolipeli Nintendon Pokémon-tuotelinjasta Nintendo GameCubelle. Se on GameCube-peli Pokémon Colosseumin jatko-osa. Peli sijoittuu Orren alueelle kuten myös Pokémon Colosseumin seikkailupelitilakin. Kaikki Game Boy Advancen Pokémon-pelit voi yhdistää tähän peliin Battle Modea eli taistelupelitilaa ja vaihtamista varten.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina alkaa päähenkilön, Michaelin, esittelyllä. Michael tapaa aluksi Professori Kranen, äitinsä pomon. Hän esittelee Varjo-Pokémon-idean. Varjo-Pokémonit ovat Pokémoneja, joiden sydämet ovat keinotekoisesti suljettu. Rikollissyndikaatti Cipher luo ja jakelee niitä omien, pahojen tarkoitusperiensä täyttämiseksi. Krane myös esittelee Snag Machinen, jota käytetään Varjo-Pokémonien nappaamiseen, jotta ne voidaan myöhemmin puhdistaa. Krane antaa Michaelille Snag Machinen, jotta Michael voisi napata näitä Varjo-Pokémoneja. Krane antaa myös Michaelille erikoislasit, joiden avulla hän voi tunnistaa Varjo-Pokémonit. Piakkoin tämän jälkeen, Cipherin agentit kidnappaavat Kranen. Michael menee ulos pelastaakseen Kranen ja paljastaakseen sekä voittaakseen Cipher-syndikaatin.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Michael (Ryuuto): Pelin pääsankari. Michael elää Pokémon HQ-laboratoriossa sisarensa Jovin, äitinsä Lilyn ja Professori Kranen kanssa. Michaelin aloitus-Pokémon on Eevee. Michaelin pitää lopettaa Cipherin rikolliset toimet ja puhdistaa kaikki Varjo-Pokémonit, jotka Cihper on luonut, varsinkin XD001 Lugia. Michaelilla on muutamia kumppaneita, mukaan lukien Jovi, Benjamin ja Professori Krane. Michael on päähahmon oletusnimi, ei virallinen nimi.
 • Eevee: Michaelin aloitus-Pokémon, jonka hän sai isältään, joka kuoli. Eevee voi kehittyä aikaisin yhdeksi sen viidestä mahdollisesta muodosta: Vaporeoniksi, Jolteoniksi, Flareoniksi, Umbreoniksi tai Espeoniksi. Se ei voi kehittyä Leafeoniksi tai Glaceoniksi tässä pelissä, koska ne esiteltiin vasta neljännessä sukupolvessa tämän pelin julkaisun jälkeen.
 • Jovi (Mana): Michaelin nuori ja hajamielinen sisko. Hän on hieman ylivilkas ja rakastaa olla huomion keskipisteenä. Hän menee usein Professori Kaminkon luokse kylään, vaikkakin on ei-tervetullut vieras siellä. Hän liittyy Michaelin seuraan yhdessä vaiheessa peliä. Hän viittaa itseensä kolmannessa persoonassa.
 • Lily (Lilia): Michaelin ja Jovin äiti, joka työskentelee HQ-labrassa Kranen kanssa. Kun Cipher kidnappaa Kranen, hän johtaa tiedemiehiä rakentamaa Purification Chamber-puhdistuskammion loppuun asti.
 • Professor Krane: Orren alueen johtava tutkija ja johtaa Purification Chamber-projektia Pokémon HQ-laboratoriossa. Cipher kidnappaa hänet aikaisessa vaiheessa peliä ja häntä pidetään vankina vanhassa Cipher Shadow Labissa. Michael pelastaa Kranen ja professori liittyy hetkeksi pelaajan seuraan, jotta he voisivat paeta laboratoriosta ja taistella Lovrinaa vastaan. Krane antaa myöhemmin pelaajalle Master Ball-poképallon, jonka avulla pelaaja voi napata XD001:sen.
 • Eagun (Rogan): Legendaarinen Pokémon-kouluttaja joka elää Agaten kylässä vaimonsa Beluhin sekä Pikachunsa kanssa. Hänellä on ongelmia sähköpostin lähettämisen kanssa. Hän tarjoaa joitakin neuvoja Michaelin matkan aikana.
 • ONBS: Televisioasema Pyriten kaupungissa, jonka omistaa ryhmä, joka tunnettiin aiemmin nimellä Kids’ Grid. Secc, Nett, Bitt, Marcia, Megg ja Dukingin muut lapset työskentelevät kaikki ONBS:lle. Cipher valtaa ONBS:n pelissä ja se on kokonaan pelaajan vastuulla pelastaa se.
 • Professor Kaminko: Yksinäinen mutta eriskummallinen tiedemies, joka elää vanhassa talossa HQ-laboratoriosta itään. Hän elää uskollisen assistenttinsa Chobinin kanssa. Hän on rakentanut robottiversiot Kyogresta ja Groudonista.
 • Chobin: Kaminkon assistentti ja henkivartija. Hän on lyhyt mies, jolla on sininen tukka ja lasit, joissa on mustat spiraalit keskellä. Tämä saa hänet näyttämään hullulta tiedemieheltä. Hänen mielestä Kaminkon suuremmaksi osaksi hyödyttömät keksinnöt ovat vaikuttavia. Hänellä on Sunflora, Gyarados, Hoppip ja Tropius, mutta kun taistelet häntä vastaan ensimmäistä kertaa, hänellä on vain Sunkern. Chobin otta myöhemmin robottisen Groudonin ohjat käsiinsä. Hän, kuten Jovikin, viittaa itseensä kolmannessa persoonassa.
 • Team Cipher (Team Shadow): Paha syndikaatti, joka oletettavasti suljettiin viisi vuotta sitten on tullut takaisin, isompana ja pahempana kuin koskaan. He ovat varastaneet 82 Pokémonia luksusristelijä S.S Libralta ja muuttaneet ne Varjo-Pokémoneiksi. Heidän vahvin Varjo-Pokémoninsa on XD001 Lugia, prototyyppi, jonka sydän on suljettu ja se on vastustuskykyinen puhdistukselle. Cipherin pääjäsenet ovat nyt Mestari Greevil, hänen poikansa Eldes ja Ardos, ylipäällikkö Snattle ja pomot Lovrina ja Gorigan.
 • Mestari Greevil (Mestari Deathgold): Cipherin pomo ja Ardoksen sekä Eldeksen isä. Greevil naamioi itsensä ystävälliseksi herra Verichiksi, joka on erittäin mukava ja antaa ilmaisia aterioita Gateonin sataman merimiehille. Hän omistaa kokonaisen Varjo-Pokémon-tiimin, joka koostuu Articunosta, Zapdoksesta, Moltreksesta, Exeggutorista, Tauroksesta ja Rhydonista. Greevil myös hallitsee XD001 Lugiaa. Pelin lopussa, kiitos Eldeksen rakastavien sanojen, Greevil antautuu poliisille sen jälkeen kun Michael on hänet voittanut. Kun hänen Varjo-Pokémonit on napattu, hänellä on tiimi, jossa on Swellow, Manectric, Starmie, Granbull, Aerodactyl ja Altaria, kaikki 50-tasoisia.
 • XD001 Lugia: Toistaiseksi kaikkein vahvin Varjo-Pokémon. XD001:ltä on suljettu tämän ovi sen sydämeen ikuisiksi ajoiksi eikä sitä ei voi puhdistaa muuten kuin Purification Chamber-kammiossa, jossa kaikki ympyrät ovat maksimitempolla tai Agate Shrinella Agaten kaupungissa (Agate Town).
 • Ardos ja Eldes: Greevilin kaksoispojat ja henkivartijat. Ardos uskoo täysin Varjo-Pokémon-suunnitelmaan ja yrittää ohjata isäänsä tuhoamaan Citadark-saaren ja saarella olevan Michaelin. Greevil antautuu poliisille, ja Ardos pakenee. Eldes on ystävällisempi kuin veljensä ja yrittää saada isäänsä luopumaan suunnitelmasta ja antautumaan poliisille.
 • Lovrina: Lovrina on nuori pomo Cipherissä ja myös ensimmäinen Cipherin pomo, jota vastaan taistelet. Hänellä on erittäin pitkä pinkki tukka ja hankala luonne, samanlainen kuin Pokémon Colosseum-pelin pomolla, Venuksella, oli. Lovrina yrittää vakuuttaa Professori Kranen auttamaan XD001:n kanssa, mutta hän sanoo, ettei halua olla missään tekemisissä asian kanssa. Lovrinalla on Varjo-Delcatty ja myöhemmin Varjo-Farfetch'd ja Altaria.
 • Snattle (Wazzle): Cipherin ylipäällikkö. Hän on jonkin verran snobi mies ja nauttii vallasta. Greevil lupasi hänelle, että hänestä tulisi Orren kuvernööri kun Varjo-Pokémon-projekti valmistuisi. Hänellä on Varjo-Lunatone ja myöhemmin Varjo-Solrock ja Starmie.
 • Gorigan: Gorigan on toinen pomo. Kuumapäinen ja vaihta, Gorigan on huomattavasti samanlainen kuin Pokémon Colosseumin Dakim. Hän pyörittää Cipher Key Lab -laboratorioita, ja hänen toimistonsa on tukikohdan päällä. Hän on hieman koominen ja hänellä on kyttyräselkä. Hänellä on Varjo-Primeape, Hypno ja myöhemmin hänellä on Varjo-Poliwrath ja Mr. Mime.
 • Team Snagem: Snagem-ryhmä ei ole myöskään kuollut, mutta ryhmä on pieni tällä hetkellä. Gonzap on yhä johtaja.
 • Gonzap: Snagemin legendaarinen johtaja. Hänen viiksensä ja kulmakarvansa ovat lyhentyneet, mutta muuten hän ei ole muuttunut Colosseumista. Hän janoaa kostoa Cipheriä vastaan ja liittoutuu tilapäisesti Michaelin kanssa auttaakseen tätä murtautumaan Cipherin Key Lab-laboratorioon. Loppujen lopuksi, hänestä tulee sankari, sillä hänet nähdään sankareiden joukossa tarinamuodon lopuksi.
 • Miror B. (Miraabo): Svengaava, musiikkia rakastava Cipherin pomo palaa, tällä kerralla suuremman afron kanssa kuin koskaan ennen. Hän on nyt omien teidensä kulkija, mutta silti hänellä on Folly ja Trudu seuranaan. Joka kerta kun et onnistu nappaamaan Varjo-Pokémonia, Miror B. saa sen. Sitten, esine nimeltä Miror Radar (Miror-tutka) ilmoittaa sinulle Miror B.:n sijainnin. Michael voi sittemmin taistella Miror B.:tä vastaan ja yrittää napata Varjo-Pokémonit, joita hän ei aiemmin saanut. Kun taistelet häntä vastaan ensimmäistä kertaa, hänellä on Varjo-Voltorb. Seuraavalla kerralla kun taistelet häntä vastaan, jos ei lasketa niitä kertoja, kun nappaat välistä jääneitä Varjo-Pokémoneja, hänellä on Varjo-Nosepass. Kolmannella ja viimeisellä kerralla kun taistelet häntä vastaan, hänellä on Varjo-Dragonite.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Uudet ominaisuudet ja muutokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokémon XD sisältää monia uusia ominaisuuksia edeltäjästään, Pokémon Colosseumista.

Poké Spot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poké Spot on uusi ominaisuus Pokémon XD:ssä, mitä ei ollut Pokémon Colosseumissa. Se mahdollistaa pelaajien taistella villejä Pokémoneja vastaan ja napata niitä. On olemassa kolme erilaista Poké Spot-aluetta: luola, kivi ja keidas. Jokaisella alueella on erilaisia Pokémoneja, jotka saattavat ilmestyä. Poké Spot-alueilla on myös harvinaisia Pokémoneja, joita voi vaihtaa pelin sisäisesti. Saadaksesi Pokémoneja ilmestymään Poké Spot-alueelle, sinun täytyy houkutella niitä Poké Snacks-ruoan avulla. Mutta, jos et aina pyydystä uutta pokemonia kun jätät ruokaa tarjolle voit löytää Munchlaxin sieltä.

Varjo-Pokémonien liikkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varjo-Pokémonit ovat ainoita, jotka voivat käyttää erityisiä varjo-liikkeitä ennen kuin niitä aletaan puhdistaa; puhdistus voi tapahtua vasta sitten, kun pelaaja on napannut kyseiset Pokémonit. Pokémon Colosseumissa ainoa liike, minkä Varjo-Pokémonit tietävät, on Shadow Rush; tätä on laajennettu XD:ssä. Nyt on olemassa kahdeksantoista varjohyökkäystä. Varjohyökkäykset ovat "supervahvoja" ei-Varjo-Pokémoneja vastaan, mutta "ei niinkään vahvoja" muita Varjo-Pokémoneja vastaan.

Varjo-Pokémonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokémon Colosseum sisältää 48 Varjo-Pokémonia. Tässä pelissä on melkein puolet enemmän, 83 Varjo-Pokémonia. Kouluttajilla, joilla oli aiemmin vain yksi Varjo-Pokémon, on nyt kaksi. Useimmilla Cipherin pomoilla voi olla jopa kolme Varjo-Pokémonia; Cipher-pomo Eldeksellä on neljä. Viimeisellä pomolla, Suurmestari Greevilillä, on koko tiimi täynnä Varjo-Pokémoneja.

Purify Chamber[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colosseumissa Varjo-Pokémonit täytyi puhdistaa yksi kerrallaan Agaten pyhäköllä (Agate Shrine). Kuitenkin, koska tässä pelissä on huomattavasti enemmän Varjo-Pokémoneja, Purify Chamber (Puhdistuskammio) luotiin. Siinä Varjo-Pokémon asetetaan keskelle ja jopa neljä tavallista (ei-Varjo) Pokémonia ympärille. Tavalliset Pokémonit johtavat ja avaavat Varjo-Pokémonin sydämen. Puhdistuskammio voi puhdistaa jopa yhdeksän Varjo-Pokémonia kerrallaan, jokainen omassa asetelmassaan; neljä tavallista ja yksi Varjo-Pokémon.

Battle Sims[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sen jälkeen kun olet saanut Disc Case-esineen naiseksi pukeutuneelta Cipher Peonilta Phenac Cityn porttien lähellä, voit pelata niitä Realgam Towerissa. Ympäri Orrea löydät useita Battle CD-esineitä, joita voit käyttää Battle Sims-taistelusimulaattorissa. Battle CD:t ovat etukäteen ohjelmoituja taisteluja erilaisten vuokra-Pokémonien kanssa. Joissakin taisteluissa on rajoituksia, kuten esimerkiksi miten monta vuoroa pelaaja voi pelata ennen kuin oman Pokémonin tila muuttuu automaattisesti huonommaksi. Battle CD:n suorittaminen ensimmäistä kertaa ansaitsee pelaajalle esineen, joka vaihtelee aina Super Potionista Sacred Ashiin.

Battle Bingo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Battle Bingo on toinen minipeli, joka löytyy Realgam Towerista. Pelin tarkoitus on läpäistä 4x4 ruudukko käyttäen joitakin Pokémoneja taistelussa. Aloitat valitsemalla oman korttisi, jossa on oma Pokémon. Saat käyttää sitä Pokémonia ja kahta Master Ball-palloa. Sitten valitset ruudun ja taistelet villiä Pokémonia vastaan. Tämä villi Pokémon on sitä tyyppiä, mitä ruudussa lukee. Jos voitat, läpäiset ruudun ja saat valita toisen, joka on sen vieressä. Jos olet heikossa asemassa Pokémonisi tyypin takia tai muuten vain haluat käyttää villiä Pokémonia, koska EP:si ovat loppumaisillaan, voit käyttää Master Ball-palloa napataksesi sen. Huomio: et saa pitää yhtään Pokémonia joita nappaat Battle Bingossa. Jos valitset ruudun jossa on “?”, saat EP:itä eli ylimääräisiä Master Ball-palloja. Saat myös ylimääräisiä Master Ball-palloja läpäisemällä linjan ruutuja. Peli loppuu jos voitat tai EP:si loppuvat. Pelaaja voi myös saada haltuunsa Bonsly-kortin sen jälkeen, kun hän on löytänyt kadonneen Bonslyn. Tätä korttia voi käyttää avatakseen uuden Bingo-kortin, joka mahdollistaa Bonslyn käytön Bingon aloitus-Pokémonina. Tämä on ensimmäinen kerta Pokémon-pelissä kun Bonslyä on mahdollista käyttää taistelussa.

Quick Battle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quick Battle (Pikataistelu) oli myös Pokémon Colosseumissa. Pikataistelussa (joka valitaan valitsemalla "VS MODE", sieltä "NEW GAME" ja "CONTINUE") voit nopeasti taistella ystävääsi vastaan sellaisella Pokémonilla, jota et välttämättä omista Story Modessa. (Pokémon Colosseumissa voisit taistella vain koneen pelaajia vastaan.) Pikataistelussa olevilla Pokémoneilla on myös erikoisempia iskuja kuin Colosseumin Pikataisteluissa, esimerkiksi Pikachu osaa Dynamicpunchin ja muitakin harvinaisia iskuja. Liikkeet valitaan nyt C-ohjaimella normaalin valitsemistavan sijaan. Viimeinen ja ehkäpä helpoiten huomattavissa olevin muutos on se, että aina on tuplataistelu, eli taistelu joissa molemmilla osapuolilla on aina kaksi Pokémonia kentällä.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen kuin peli julkaistiin kenellekään, useita esikatseluja annettiin. Tässä on muutama niistä:

Reggie Fils-Aime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset tiedonjyvät Pokémon XD:stä olivat hyviä uutisia Pokémon-faneille: Nintendo of American vastaava Reggie Fils-Aime paljasti haastattelussa pelisivusto IGN:n kanssa maaliskuussa 2005, että Pokémon XD:ssä olisi samanlainen pelisysteemi kuin Game Boy Advancen RPG-peleissä Pokémon Ruby ja Pokémon Sapphire, fanien suureksi iloksi. Tässä on ote artikkelista:

IGNcube: Ja lopuksi, mikä on Pokémon XD?
Reggie: Pokémon XD on upouusi Pokémon-peli GameCubelle. Se on todellinen Pokémon-RPG. Se ei ole jatko-osa Colosseumille. Se on aivan uusi. Uusi peli, joka todellakin käyttää hyväkseen kaikkia RPG-pelin mahdollisuuksia. Joten ajattele sitä näin: jos rakastit Ruby ja Sapphire-versioita, tulet rakastumaan Pokémon XD:hen GameCubelle.

Lopullinen tuote oli kuin olikin jatko-osa Pokémon Colosseumille, vaikkakin monia asioita laajennettiin, kuten lisättiin uusia alueita ja kaupunkeja, syvempi tarina, enemmän Varjo-Pokémoneja napattavaksi ja mahdollisuus napata villejä Pokémoneja Poké Spots-alueilla.

Japanilaiset lehdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanilaiset pelilehdet Famitsu ja CoroCoro Comic myöhemmin antoivat kuvia pelista ja tietoja, jotka paljastivat, että pelissä tulisi olemaan 3D-grafiikat samaan tyyliin kuin edeltäjässään, Pokémon Colosseumissa. Kerrottiin myös, että peli jatkaisi Varjo-Pokémon-ideaa ja niiden nappaamismahdollisuutta samalla lailla kuin Colosseumissa. Juonesta ei paljastettu mitään muuta kuin se, että mustalla Varjo-Lugialla tulisi olemaan tärkeä rooli juonen kannalta.

Paljastettiin myös, että pelaaja aloittaa 10-tasoisella Eeveellä ja tasoprosessi olisi samantyylistä kuin kannettavissa peleissäkin.

Nintendon mainostukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nintendo julkaisi kaksi demoa mainostaakseen peliä. Jälleenmyyjien demossa pelaaja taistelee kaksi taistelua, missä pelaaja voi napata kolme Varjo-Pokémonia. Demon pelattaviin Pokémoneihin kuuluvat Gardevoir ja Parasect. Toinen demo oli "Pokémon Rocks America"-kiertueella. Pelaajat, jotka pelasivat demon loppuun asti voisivat ladata ilmasen Metangin. Kiertueella Phoenixissa pelaajat voisivat saada pelin ennen aikojaan.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokémon XD sai erilaisia arvosteluja, yleensä 6-7 pistettä kymmenestä (8.6/10 oli sen korkein pistemäärä). [1][2] (Arkistoitu – Internet Archive)

Peliä kritisoitiin useasti siitä, että siinä oli suuria määriä kierrätettyä materiaalia Pokémon Colosseumista, sisältäen uudelleenkäytettyjä alueita. Toinen yleinen valituksenaihe oli fakta, että pelissä oli rajoitukset saatavilla olevien Pokémonien määrälle ja se, että mahdollisuus linkittää Game Boy Advancen Pokémon-peleihin oli saatavana vasta Story Moden suorittamisen jälkeen.

GameSpy oli sanonut arvostelussaan:

...suuri osa hauskuudesta kannettavien RPG:iden kanssa on kulkea ympäri maailma, tutkia ruohikkoa ja katsoa, millaisiin oletoihin sattumalta törmäät. Koska sinulle pakkosyötetään Varjo-Pokémoneja kohdatessasi muita kouluttajia, tuntuu kuin sinulle annettaisiin lista vastustajista sen sijaan että tekisit itse listan."

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]