Pokémon Sword ja Shield
Pokémon Sword Pokémon Shield |
|
---|---|
Pokémon Swordin ja Shieldin kansikuvat. Kuvissa on Pokémon-hahmot Zacian ja Zamazenta. |
|
Kehittäjä | Game Freak |
Julkaisija |
Nintendo The Pokémon Company |
Jakelija | Nintendo eShop |
Ohjaaja | Shigeru Ohmori |
Tuottaja | Junichi Masuda |
Taiteilija | James Turner |
Pelisarja | Pokémon |
Julkaistu | 15. marraskuuta 2019 |
Lajityyppi | Roolipeli |
Pelimuoto | Yksinpeli, Monipeli |
Ikäluokitus |
ESRB: Kaikenikäisille USK 6 |
Alusta | Nintendo Switch |
Jakelumuoto |
pelimoduuli digitaalinen lataus |
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla |
|
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]
|
Pokémon Sword ja Pokémon Shield ovat Game Freak -yhtiön tekemän Pokémon-videopelien pääsarjan osia, jotka muodostavat pelisarjan kahdeksannen sukupolven. Pelit julkaistiin maailmanlaajuisesti 15. marraskuuta 2019 ja ne sijoittuvat uuteen, Isoa-Britanniaa muistuttavaan Galar-nimiseen alueeseen.[1] Pelien aloituspokémonit ovat ruohotyypin Grookey, tulityypin Scorbunny ja vesityypin Sobble.[2] Pelien maskotit ja legendaariset pokémonit ovat Zacian (Sword) ja Zamazenta (Shield).[1] Swordissa ja Shieldissä on saatavilla 400 eri pokémonia, joista 81 ovat Galarissa esiteltyjä uusia lajeja.[3] Pelille julkaistiin vuonna 2020 myös kaksi lisäosaa, The Isle of Armor ja The Crown Tundra, jotka sijoittuvat Galarin itäpuolella sijaitsevalle Mansaarta muistuttavalle Haarniskasaarelle sekä Galarin eteläosissa sijaitsevalle Skotlantia muistuvalle Kruunutundralle.[4]
Uudet ominaisuudet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Pelien merkittävin uusi ominaisuus on Dynamax, joka kasvattaa pokémonin väliaikaisesti jättiläiskokoon, tehostaa sen voimia ja antaa sen käyttää tavallisten liikkeiden sijasta Max-liikkeitä. Esimerkiksi kaikki ruoholiikkeet muuttuvat Max Overgrowthiksi, kaikki tuliliikkeet Max Flareksi ja kaikki vesiliikkeet Max Geyseriksi. Dynamaxista on olemassa myös tietyille lajeille ja niistä tietyille yksilöille rajoitettu versio nimeltä Gigantamax, johon kykenevät pokémonit muuttuvat jättiläiskokoon kasvaessaan myös erinäköisiksi ja jonka edustaman yhden pokémontyypin hyökkäykset muuttuvatkin Max-liikkeen sijasta lajikohtaiseksi G-Max -liikkeeksi. Esimerkiksi ainoastaan Pikachu pystyy käyttämään G-Max -liikettä G-Max Volt Crash ja kaikki Pikachun sähköliikkeet muuttuvat Gigantamaxin ajaksi täksi liikkeeksi. Jokaiseen Max-liikkeeseen tai G-Max -liikkeeseen käytettävissä olevat tehopisteet (PP) riippuvat kuitenkin sen pohjana toimivan liikkeen tehopisteistä. Dynamaxin ja Gigantamaxin vaikutus kestää kolme vuoroa. Dynamax-kokoonsa kasvaneita villejä pokémonia voi kohdata Max Raid -otteluissa, joissa pokémonin voittamiseen vaaditaan vähintään neljä kouluttajaa (muut kolme voivat olla joko toisia pelaajia tai EPH-hahmoja). Nämä ottelut ovat myös ainoat, joissa voi pyydystää Gigantamaxiin kykeneviä pokémoneja. Muuten Gigantamax-pokémoneja voi kehittää vain lahjana saaduista pokémoneista. Gigantamaxiin kykenevää Pikachua, Meowth’ta ja Eeveetä eivät voi kehittää seuraavaan muotoonsa.[1]
Peleissä on myös vapaasti liikuteltava kamera "villiksi alueeksi" (engl. Wild Area) kutsutulla alueella.[1] Villillä alueella voi liikkua vapaasti ja kohdata kaiken tasoisia pokemoneja riippumatta kuinka pitkällä olet pelissä. Sieltä löytyy myös pienten kivikehien ympäröimiä pokémon-pesäkoloja (engl. Pokémon Den), joista pääsee aloittamaan tai liittymään Max Raid -otteluihin yksin tai muiden kanssa kolon sisällä Dynamax-kokoonsa kasvanutta pokémonia vastaan. Max Raidiin on mahdollista mennä vain, jos kolosta nousee ylös punainen valopilari.
Peleissä on myös leireilytoiminto. Leirissä voit olla vuorovaikutuksessa tiimisi pokemonien kanssa, esimerkiksi leikkiä niiden kanssa sekä kokata. Yksi pelin isommista toiminnoista onkin kokkaaminen, tarkalleen ottaen Currydex, joka on kuin Pokédex mutta teet ruokaa pokémonien nappaamisen sijasta.
Samoin kuin Pokémon Sunissa ja Moonissa Alolan alueella, myös Galarin alueella on omia variaatioitaan muiden alueiden pokémoneille. Mutta tämän lisäksi Galarin variaatioilla on aiempien alueiden variaatioista poiketen myös uusia tai vaihtoehtoisia kehitysmuotoja. Esimerkiksi ainoastaan galarilainen Linoone voi kehittyä Obstagooniksi ja ainoastaan galarilainen Farfetch'd voi kehittyä Sirfetch'diksi, kun taas galarilainen Meowth kehittyy Persianin sijasta Perrsekeriksi ja galarilainen Yamask kehittyy Cofagrigusin sijasta Runerigusiksi.
Juoni
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Edellisten Pokémon-pelien tavoin, protagonisti lähtee matkalle tullakseen voimakkaimmaksi pokémon-kouluttajaksi. Kotikaupungissaan Postwickissä protagonisti ja hänen paras ystävänsä, Hop, saavat Leonilta, Galarin liigan mestarilta ja Hopin isoveljeltä, luvan valita itselleen ensimmäiset pokémonit kolmesta aloituspokémonista: Grookey, Scorbunny ja Sobble. Protagonisti ja Hop lähtevät jälkeenpäin tutkimaan metsää nimeltä Uinuva salo (engl. Slumbering Weald), mutta voimakas pokémon ajaa heidät pois sieltä. He vierailevat Wedgehurstissa professori Magnolian luona ja hankkivat tälle toivomustähdet (engl. Wishing Stars), jotta tämä voisi rakentaa heille Dynamax-rannekkeet. Tämän jälkeen he suostuttelevat Leonin suosittelemaan heitä Galarin pokémon-liigan salihaasteeseen. Rekisteröidyttyään salihaasteeseen, protagonisti tapaa kaksi uutta kilpakumppaniaan. Toinen on Bede, ylimielinen meediotyypin pokémoneja käyttävä poika, jonka suosittelija on itse liigan puheenjohtaja Rose, joka johtaa myös Macro Cosmos -nimistä suuryhtiötä. Toinen taas on Marnie, jonka yli-innokkaina kannattajina toimiva järjestö, Huutoryhmä (engl. Team Yell), yrittää estää ketään muuta ikinä suorittamasta salihaastetta.
Salihaasteessa kouluttajan täytyy suorittaa kahdeksan kaupungin salien haasteet ja sen jälkeen voittaa salijohtaja ottelussa, joista useimmissa Dynamaxin käyttö on sallittua. Matkan aikana protagonisti ja Hop kohtaavat useita kertoja Sonian, professori Magnolian lapsenlapsen ja assistentin sekä Leonin lapsuudenystävän, joka etsii tietoa miekkaa ja kilpeä käyttävistä sankareista, jotka pelastivat Galarin 3 000 vuotta sitten Pimeimmäksi päiväksi (engl. Darkest Day) kutsutulta ilmiöltä. He päättelevät, että kyseinen sankari on sama legendaarinen pokémon, jonka he kohtasivat Uinuvassa salossa. Voitettuaan kaikki kahdeksan salijohtajaa, protagonisti, Hop ja Marnie matkaavat Galarin suurimpaan kaupunkiin Wyndoniin, missä käydään Mestarien Cup. Mestarien Cupissa salihaasteen osallistujat ottelevat ensin toisiaan vastaan ja lopulta salijohtajien voimakkaampia pokémoneja vastaan. Sen voittaja pääsee ottelemaan itse Leonia vastaan. Mutta ennen kuin protagonistin ja Leonin välinen mestaruusottelu voi alkaa, puheenjohtaja Rose herättää legendaarisen pokémonin nimeltä Eternatus, joka oli aikoinaan vastuussa Pimeimmästä päivästä. Hän aikoo tuoda Galarin toisen Pimeimmän päivän, koska Galaria uhkasi tuhannen vuoden kuluttua energiakriisi, ja Eternatus oli kaiken Dynamax-energian todellinen lähde. Protagonisti ja Hop palaavat Uinuvaan saloon ja löytävät ruosteisen miekan ja ruosteisen kilven. He voittavat puheenjohtaja Rosen ja herättävät miekan ja kilven voimilla legendaariset sankaripokémonit, Zacianin ja Zamazentan, jotka käyvät protagonistin ja Hopin rinnalla taisteluun. Pyydystettyään Eternatuksen, jälkeen protagonisti pääsee vihdoin ottelemaan Leonia vastaan.
Protagonistin voitettua Leon ja tultua Galarin uudeksi mestariksi, hän, Hop ja västikään uudeksi pokémon-professoriksi tullut Sonia palauttavat Zacianin miekan ja Zamazentan kilven takaisin Uinuvaan saloon. Mutta sitten Sordward ja Shielbert, veljekset, jotka väittävät olevansa Galarin muinaisten kuninkaiden jälkeläisiä. Veljekset varastaa muinaisesineet ja pakottaa satunnaisia pokémoneja kasvamaan Dynamax-kokoihinsa. Protagonisti ja Hop vierailevat kaikilla Galarin saleilla kohdatakseen Dynamax-pokémonit ja pysäyttääkseen veljekset. Mutta lopulta Dynamax-energia saa Zamazentan (Swordissa) tai Zacianin (Shieldissä) riehaantumaan ja pelaaja auttaa Zaciania (Swordissa) tai Zamazentaa (Shieldissä) rauhoittamaan sen. Veljesten pysäyttämisen jälkeen legendaariset pokémonit haastavat protagonistin ja Hopin otteluun, jonka päätteeksi nämä hyväksyvät heidän kouluttajikseen. Pyydystettyään legendaariset pokémonit, protagonisti ja Hop käyvät vielä viimeisen ottelun, minkä jälkeen Hop päättää pyrkiä pokémon-professoriksi.
Lisäosat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]The Isle of Armor
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ensimmäinen lisäosa, The Isle of Armor, julkaistiin 17. kesäkuuta 2020 ja sen maskottina on legendaarinen pokémon Urshifu.[5] Siellä voi pyydystää joitain Galarista puuttuvia edellisten sukupolvien pokémoneja ja kerätä aineksia Max-keittoon (engl. Max Soup), jolla ruokittu pokémon oppii käyttämään Gigantamaxia Dynamaxin sijasta.[6] Aiempien Gigantamaxiin kykenevien lajien lisäksi Max-keittoa voi antaa myös Venusaurille, Blastoiselle ja Urshifulle sekä myös Galarin aloituspokémonien viimeisille muodoille Rillaboomille, Cinderacelle ja Inteleonille.[4][7][8][5] Lisäosassa tekevät ensiesiintymisensä myös Urshifun edellinen muoto Kubfu, myyttinen pokémon Zarude, sekä Galarica-rannerengas (engl. Galarica Cuff), jolla galarilaisen Slowpoken voi kehittää galarilaiseksi Slowbroksi.[9] Kubfun, Urshifun ja Zaruden lisäksi The Isle of Armor toi peliin edellisistä sukupolvista 108 pokémon-lajia, jotka eivät olleet alun perin saatavilla Swordissa ja Shieldissä.[10]
Juoni
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Protagonisti voi matkustaa junalla Wedgehurstista Haarniskasaarelle (engl. Isle of Armor), Galarin itäpuolella sijaitsevalle saarelle. Siellä hän kohtaa uuden kilpakumppanin: myrkkytyypin salijohtajakokelas Klaran (Swordissa) tai meediotyypin salijohtajakokelas Averyn (Shieldissä). He ottelevat ja vierailevat Mestaridojossa, jonka dojomestarina toimii Mustard, Galarin entinen liigamestari ja Haarniskasaaren omistaja. Protagonistin voitettua lyhyt harjoitusottelu Mustardia vastaan, Mustard asettaa protagonistin ja tämän kilpakumppanin kolmeen kokeeseen, joiden voittaja saisi käsiinsä Mestaridojon ”salaisen haarniskan”.
Ensimmäisessä kokeessa heidän on löydettävä kolme galarilaista Slowpokea. Kokeen jälkeen protagonisti voi valita Mustardilta lahjaksi jommankumman seuraavista pokémoneista: Bulbasaur tai Squirtle. Toinen koe on kerätä Max-sieniä (engl. Max Mushrooms), joita tarvitaan ainesosiksi Max-keittoon, jonka resepti on Honeyn, Mustardin vaimon, kirjoittama ja joka avaa sitä syöneen pokémonin geenien Gigantamax-tekijän. Kolmas ja viimeinen koe on otella kilpakumppania vastaan ottelu, jossa Dynamaxin ja Gigantamaxin käyttö on sallittua. Protagonistin voitettua ottelu, Mustard paljastaa, että Mestaridojon ”salainen haarniska” on legendaarinen pokémon Kubfu.
Seuraavaksi Mustard antaa protagonistin tehtäväksi kasvattaa ystävyyssidettään Kubfun kanssa. Kun protagonistin ystävyys Kubfun kanssa saavuttaa maksimitason, Mustard kertoo, että protagonisti voi mennä Kubfun mukana jompaan kumppaan Kahden nyrkin torneista (engl. Towers of Two Fists): Vesien torniin (engl. Tower of Waters) tai Pimeyden torniin (engl. Tower of Darkness). Valitsemassaan tornissa protagonistin on käytävä otteluita ja oteltava lopulta itse Mustardia vastaan. Voitettuaan ottelut, protagonisti saa erikoiskäärön, jonka avulla Kubfu voi kehittyä Urshifuksi. Jos Kubfu kehittyy Vesien tornissa, siitä tulee sarjaiskutyyliä (engl. Rapid Strike Style) käyttävä Urshifu. Jos Kubfu kehittyy Pimeyden tornissa, siitä tulee yhden iskun tyyliä (engl. Single Strike Style) käyttävä Urshifu. Tämän jälkeen Hop saapuu Haarniskasaarelle ja Mustard antaa hänelle ja protagonistille tehtäväksi etsiä ylimääräinen ainesosa, jota ilman Urshifu ei suostu syömään Max-keittoa. Ainesosan löydyttyä, Mustard haastaa protagonistin viimeiseen täysin voimin käytävään otteluun, jossa Dynamaxin ja Gigantamaxin käyttö on sallittua.
The Crown Tundra
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Toinen lisäosa, The Crown Tundra, julkaistiin 22. lokakuuta 2020 ja sen maskottina on legendaarinen pokémon Calyrex.[11][12] Siellä voi pyydystää lisää joitain Galarista puuttuvia edellisten sukupolvien pokémoneja ja osallistua ”Dynamax-seikkailuihin” (engl. Dynamax Adventures), joissa käydään Max Raid -otteluita pokémon-maailman edellisiltä alueilta tuttuja legendaarisia pokémoneja vastaan, pelaajan voidessa pyydystää joitain näistä legendaarisista pokémoneista myös villinä. Lisäosassa tekevät esiintymisensä myös Galarica-seppele (engl. Galarica Wreath), jolla galarilaisen Slowpoken voi kehittää galarilaiseksi Slowkingiksi, Regieleki ja Regidrago, jotka kuuluvat Regirockin, Regicen, Registeelin ja Regigigasin tavoin legendaarisiin titaaneihin, Glastrier ja Sceptrier, Calyrexin ratsuina toimivat legendaariset pokémonit, sekä galarilaiset variaatiot legendaarisista linnuista: Articunosta, Zapdosista ja Moltresista.[4][7] Lisäosan tarinan suoritettuaan on mahdollista päästä ottelemaan Wyndonin stadionilla aivan uudella pariottelumekaniikalla käytävä Galarilainen Tähtiturnaus (engl. Galarian Star Tournament). Regielekin, Regidragon, Glastrierin, Spectrierin ja Calyrexin lisäksi The Crown Tundra toi peliin edellisistä sukupolvista 125 pokémon-lajia, jotka eivät olleet alun perin saatavilla Swordissa, Shieldissä ja The Isle of Armorissa.[13]
Juoni
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Protagonisti voi matkustaa junalla Wedgehurstista Kruununtundralle (engl. Crown Tundra), Galarin eteläosiin. Siellä hän tapaa tutkimusmatkailija Peonyn, joka on myös puheenjohtaja Rosen veli sekä entinen terästyypin salijohtaja, ja tämän tyttären Peonian. Peony halusi tutkimustensa lisäksi viettää enemmän aikaa tyttärensä kanssa, mutta Peonia juoksee Max-luolaan omin päin ja Peony hänen peräänsä. Protagonisti menee itse luolaan, löytää Peonian ja pelastaa Peonyn yhdeltä luolan Dynamax-pokémonilta, jolloin Peony hyväksyy protagonistin osaksi tutkimusryhmäänsä.
Protagonisti voi sekä käydä Max-luolassa ”Dynamax-seikkailuissa” (engl. Dynamax Adventures) pyydystämässä muilta alueilta tuttuja legendaarisia pokémoneja että auttaa Peonya kolmessa tutkimuksessa löytääkseen niissä mainittuja erityisiä legendaarisia pokémoneja. Ensimmäisessä tutkimuksessa protagonisti etsii pokémonia, jota Freezingtonin kylän asukkaat kutsuvat ”Runsaiden satojen kuninkaaksi” (engl. King of Bountiful Harvests). Protagonistin korjattua ”kuningasta” esittävä patsas, kyseinen pokémon, oikealta nimeltään Calyrex, ilmestyy. Auttaakseen Calyrexia saamaan voimansa takaisin, protagonisti kasvattaa erikoisia porkkanoita houkutellakseen paikalle jommankumman Calyrexin legendaarisista ratsuista: Glastrierin tai Spectrierin. Palautettuaan Freezingtonin sadot taas runsaiksi, sekä Calyrex että ratsu ottelevat protagonistia vastaan, jotta protagonisti voi yrittää pyydystää heidät.
Toisessa tutkimuksessa protagonisti etsii ”legendaarisia jättiläisiä”. Kolmessa ensimmäisessä rauniossa asuvat Regirock, Regice ja Registeel. Kerättyään nämä protagonisti voi avata tien neljänsiin raunioihin, joista voi pyydystää jommankumman kahdesta viimeisestä jättiläisestä: Regielekin tai Regidragon. Kolmannessa tutkimuksessa protagonisti matkustaa Ballimere-järvelle ja mäelle nimeltä Dyna Tree Hill. Sieltä galarilaiset variaatiot Kanton legendaarisista linnuista (Articuno, Zapdos ja Moltres) levittytyvät eri suuntiin: Galarin villille alueelle, Haarniskasaarelle ja Kruunutundralle. Protagonistin on matkustettava näihin paikkoihin löytääkseen ja pyydystääkseen ne.
Kun kaikki kolme tutkimusta ovat suoritettu, Max-luolaan aukeaa ultramadonreikiä. Tämän kautta saataville tulee neljäs vapaaehtoinen tehtävä, jossa voi jahdata Alolassa ja Ultra-avaruudessa aiemmin nähtyjä ultrapetoja (engl. Ultra Beasts) sekä legendaarista pokémonia Necrozmaa. Lisäksi Leon soittaa protagonistille ja kutsuu tämän uuteen pariotteluturnaukseen nimeltä Galarilainen Tähtiturnaus. Siihen osallistuvat protagonistin lisäksi hänen entiset kilpakumppaninsa, Galarin entiset ja nykyiset salijohtajat, entiset liigamestarit, sekä myös Sordward ja Shielbert.
Myynti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]31. maaliskuuta 2021 mennessä peliä on myyty 21,10 miljoonaa kappaletta.[14]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ a b c d Pokémon Direct 6.5.2019 5.6.2019. Nintendo.
- ↑ Pokémon Direct 2.17.2019 27.2.2019. Nintendo.
- ↑ James, Ford: Pokemon Sword and Shield Pokedex: Every Pokemon location in the new games GamesRadar. 18.12.2019. Viitattu 25.6.2020. (englanniksi)
- ↑ a b c Farokhmanesh, Megan: Pokémon Sword and Shield will get even bigger with all-new expansion pass The Verge. 9.1.2020. Viitattu 11.1.2020. (englanniksi)
- ↑ a b Hoffer, Christian: Pokemon Sword and Shield Isle of Armor DLC Release Date Revealed Comicbook.com. 2.6.2020. Viitattu 2.6.2020. (englanniksi)
- ↑ Hoffer, Christian: Pokemon Sword and Shield Will Introduce a Way to Unlock Gigantamax Forms Comicbook.com. 3.6.2020. Viitattu 4.6.2020. (englanniksi)
- ↑ a b The settings of your new adventures
- ↑ Newly discovered Pokémon
- ↑ Seedhouse, Alex: How To Evolve Galarian Slowpoke With Galarica Twigs And Galarica Cuffs Nintendo Insider. Viitattu 18.6.2020. (englanniksi)
- ↑ More Pokémon From Past Games Coming To Sword & Shield This Year Game Informer. Arkistoitu 24.12.2020. Viitattu 14.8.2020. (englanniksi)
- ↑ Farokhmanesh, Megan: Pokémon Sword and Shield will get even bigger with all-new expansion pass The Verge. 9.1.2020. Viitattu 11.1.2020. (englanniksi)
- ↑ Farokhmanesh, Megan: Pokémon Sword and Shield expansion, The Crown Tundra, launches October 22nd The Verge. 29.9.2020. Viitattu 30.9.2020. (englanniksi)
- ↑ All Confirmed Returning Pokémon In Sword & Shield's Crown Tundra DLC Screen Rant. 17.10.2020. Viitattu 17.10.2020. (englanniksi)
- ↑ Top Selling Title Sales Units nintendo.co.jp. 31.3.2021. Viitattu 11.5.2021. (englanniksi)
|