Pokémon Scarlet ja Violet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pokémon Scarlet
Pokémon Violet
Pokémon Scarletin ja Violetin kansikuvat. Kuvissa on Pokémon-hahmot Koraidon ja Miraidon.
Pokémon Scarletin ja Violetin kansikuvat. Kuvissa on Pokémon-hahmot Koraidon ja Miraidon.
Kehittäjä Game Freak
Julkaisija Nintendo
The Pokémon Company
Jakelija Nintendo eShop
Ohjaaja Shigeru Ōmori
Pelisarja Pokémon
Julkaistu 18. marraskuuta 2022
Lajityyppi Roolipeli
Pelimuoto Yksinpeli, Monipeli
Ikäluokitus ESRB: Odottaa luokitusta
PEGI 7
USK 6
Alusta Nintendo Switch
Jakelumuoto pelimoduuli
digitaalinen lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Pokémon Scarlet ja Pokémon Violet ovat Game Freak -yhtiön tekemän Pokémon-videopelien pääsarjan osia, jotka muodostavat pelisarjan yhdeksännen sukupolven. Pelit julkaistiin maailmanlaajuisesti 18. marraskuuta 2022 ja ne sijoittuvat Iberian niemimaata muistuttavalle Paldea-alueelle.[1][2] Pelien aloituspokémonit ovat ruohotyypin Sprigatito, tulityypin Fuecoco ja vesityypin Quaxly.[3] Pelien maskotit ja legendaariset pokémonit ovat Koraidon (Scarlet) ja Miraidon (Violet).[4]

Uudet ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin aiemmissa Pokémon-peleissä, Scarletissa ja Violetissa on avoin pelimaailma, eikä kaupunkien ja villien pokémonien asuinsijojen välillä ole rajoja.[3][1] Pelaaja voi myös matkustaa kävelemisen lisäksi jommalla kummalla kahdesta legendaarisesta pokémonista: Koraidon tai Miraidon, tai myös pokémonilla nimeltä Cyclizar. Pelissä esitellään myös mekaniikka nimeltä ”Let's Go”, jossa pelaajan pokémon voi liikkua vapaasti tämän mukana poképallonsa ulkopuolella ja automaattisesti taistella villejä pokémoneja vastaan.[4] Lisäksi peliä on mahdollista pelata enintään neljän pelaajan monipelinä.[5] Toisin kuin aiemmissä pääsarjan peleissä, tässä pelissä on mahdollista otella salijohtajia vastaan vapaavalintaisessa järjestyksessä.[6]

Pelissä esitellään myös Terastal, ilmiö, jolla voi muuttaa pokémonien kristalliseksi ja muuttaa tämän alkuperäisen pokémontyypin Tera-tyypiksi. Tera-tyyppi vahvistaa pokémonin samaa tyyppiä olevia liikkeitä, ja tehostus on vielä suurempi, jos Tera-tyyppi on sama, kuin jompikumpi pokémonin alkuperäisistä tyypeistä. Pokémonilla voi olla vain yksi Tera-tyyppi, joten kaksityyppiset pokémonit muuttuvat Terastal-ilmiöllä yksityyppisiksi. Jos pokémon osaa normaalityypin liikkeen nimeltä Tera Blast, se muuttuu Terastalin yhteydessä saman tyypin liikkeeksi, kuin pokémonin Tera-tyyppi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Protagonisti opiskelee Naranjan akatemiassa (Scarletissa) tai Uvan akatemiassa (Violetissa). Akatemia järjestää joka vuosi ”aarteenmetsästyksen”, jotta oppilaiden on etsittävä jotain itselleen arvokasta tutkimalla koko Paldean aluetta. Protagonisti kohtaa legendaarin pokémonin, Koraidonin (Scarletissa) tai Miraidonin (Violetissa), joka on menettänyt suuren osan voimistaan, eikä pysty ottelemaan. Se lähtee protagonistin mukaan ja toimii tämän kulkuneuvona, siinä missä monet muut Paldean asukkaat käyttävät vastaavana kulkuneuvoina pokémonia nimeltä Cyclizar. Tämän jälkeen pelaaja voi suorittaa haluamassaan järjestykessä kolme eri tarinalinjaa: Victory Road, Starfall Street ja Path of Legends.

Victory Roadissa protagonisti ottelee usein opiskelutoveriaan Nemonaa vastaan, joka on yksi Paldean pokémon-liigan mestari-tittelin ansainneista kouluttajista. Nemonan pyynnöstä protagonisti osallistuu kahdeksaan saliotteluun eri puolilla Paldeaa, voiden haasta kunkin salin haluamassaan järjestyksessä. Kerättyään kaikki kahdeksan salimerkkiä (engl. Gym Badges), protagonisti voi palata Paldean suurimpaan kaupunkiin Mesagozaan ja haasta Paldean eliittineloset sekä liigan huippumestarin, Geetan. Kun protagonisti saavuttaa itsekin mestari-tittelin päihittämällä Geetan, hänen on vielä voitettava Nemona viimeisessä ottelussa.

Starfall Streetissä ujo tyttö nimeltä Penny pyytää protagonistin apua pysäyttämään akatemian koulukiusaajajengin nimeltä Team Star, jonka perustajasta käytetään koodinimeä Cassiopeia. Cassiopeia itse värvää protagonistin mukaan Operation Starfalliin, jonka tarkoitus on lakkauttaa Team Star päihittämällä kaikki sen viisi alempaa johtajaa ja voittamalla heiltä tähtimerkit (engl. Star Badges). Akatemian johtaja Clavell auttaa protagonistia tässä naamioituneena oppilaaksi nimeltä Clive. Heille paljastuu, että Team Star perustettiin pysäyttämän koulukiusaaminen, mutta että keinot joita he käyttivät oli johtanut kiusaajien eroaamiseen koulusta sekä useiden akatemian opettajien eroamiseen. Lopulta Penny paljastaa olevansa Cassiopeia ja haastaa protagonistin viimeiseen otteluun. Pennyn hävittyä, Clavell poistaa valueasunsa ja päättää olla lakkauttamatta Team Staria, mutta rankaisee heitä yhdyskuntapalvelulla sääntörikkomusten vuoksi.

Path of Legendsissä oppilas nimeltä Arven etsii viittä Herba Mysticaksi kutsuttua yrttiä. Jokaisen sellaisen löytämiseksi heidän päihitettävä ”titaanipokémoneja”, jotka ovat tulleet yrtin vaikutuksesta voimakkaammiksi. Arven itse haluaa yritit parantaakseen lemmikkinsä, Mabosstiffin, joka loukkaantui ollessaan Area Zerolla, jossa hänen äitinsä professori Sada (Scarletissa) tai isänsä professori Turo (Violetissa) työskentelee. Yrtit parantavat Mabosstiffin ja palauttavat myös osan Koraidonin/Miraidonin voimista. Arven haastaa tämän jälkeen protagonistin otteluun, minkä jälkeen he saavat professorilta kutsun Area Zerolle ja ottaa mukaansa sinne Scarlet Book (Scarletissa) tai Violet Book (Violetissa).

Kun kaikki kolme edellä mainittua tarinalinjaa ovat suoritettu, protagonisti ja Arven matkustavat yhdessä Nemonan ja Pennyn kanssa kohti Area Zerolla sijaitsevaa Zero Labia. He kohtaavat useita paradoksipokémoneja, jotka ovat joko nykypäivän pokémonien kaukaisia sukulaisia menneisyydestä (Scarletissa) tai tulevaisuudesta (Violetissa). Kun protagonisti saapuu laboratorioon, professori paljastaa olevansa pelkkä tekoäly ja että oikea professori kuoli tuntemattomassa laboratorio-onnettomuudessa. Oikea professori oli luonut aikakoneen tuodakseen paradoksipokémonit, mukaan lukien Koraidonin/Miraidonin, nykypäivään, ja että tekoäly oli luotu huolehtimaan koneesta. Tekoäly haluaa protagonistin sammuttavan aikakoneen, ettei paradoksipokémoneja ilmestyisi lisää vahingoittamaan Paldean luonnon tasapainoa. Tekoälyn ohjelmointi pakottaa hänet kuitenkin ottelemaan protagonistia vastaan. Hävittyään ottelun, hänen turvaprotokollansa aktivoituu ja estää protagonistia käyttämästä kaikkia muita pokémoneja paitsi Koraidonia/Miraidonia tekoälyn omaa yksilöä vastaan kyseisestä pokémonista. Tekoäly matkustaa hävittyään vaihtoehtoiseen aikajanaan varmistaakseen aikakoneen tuhoutumisen, ja pyytää sitä ennen anteeksi Arvenilta, ettei tämä saanut lapsena oikealta professorilta huomiota. Protagonisti, Nemona, Clavell ja Geeta järjestävät tämän jälkeen uuden otteluturnauksen nimeltä Academy Ace Tournament, johon osallistuvat sekä akatemian henkilökunta että oppilaat.

Lisäosa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelille on tulossa vuonna 2023 kaksiosainen maksullinen digitaalinen lisäosa nimeltä The Hidden Treasure of Area Zero. Se tullaan julkaisemaan kahtena erillisenä osana, nimiltään The Teal Mask ja The Indigo Disk.[7]

The Teal Mask[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Teal Maskin logo.

The Teal Mask tullaan julkaisemaan syksyllä 2023 ja sen maskottina on legendaarinen pokémon Ogerpon. Siinä pelaaja voi matkustaa kylään nimeltä Kitakami, jossa hän osallistuu ulkoilmassa käytävään opetukseen, joka on toteutettu protagonistin oman koulun ja erään toisen koulun yhteistyönä. Kolme muuta lisäosan tässä osassa esiteltävää pokémonia ovat Okidogi, Munkidori ja Fezandipiti.[7]

The Indigo Disk[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Indigo Diskin logo.

The Indigo Disk tullaan julkaisemaan talvella loppuvuonna 2023 ja sen maskottina on legendaarinen pokémon Terapagos. Siinä pelaaja voi mennä vaihto-oppilaaksi keskellä merta sijaitsevaan Blueberry-akatemiaan ja tutkia Terapagosia, joka on kaiken Terastal-energian todellinen lähde.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bankhurst, Adam: Pokemon Scarlet and Pokemon Violet Announced for Late 2022 IGN. 27.2.2022. Viitattu 25.10.2022. (englanniksi)
  2. Carpenter, Nicole: Everything we know about Pokémon Scarlet and Violet's Paldea region Polygon. 4.8.2022. Viitattu 25.10.2022. (englanniksi)
  3. a b Duckworth, Joshua: Pokemon Scarlet and Violet Announced, New Starters Revealed Game Rant. 27.2.2022. Viitattu 25.10.2022. (englanniksi)
  4. a b McWhertor, Michael: Pokémon Scarlet and Violet's new trailer reveals all-new Pokémon, story details Polygon. 7.9.2022. Viitattu 25.10.2022. (englanniksi)
  5. Clark, Nicole: Pokémon Scarlet and Violet co-op could change everything Polygon. 3.8.2022. Viitattu 25.10.2022. (englanniksi)
  6. Jones, Ali: Pokemon Scarlet and Violet's open gym challenge won't include level-scaling, and that sucks Gamesradar. 5.8.2022. Viitattu 25.10.2022. (englanniksi)
  7. a b c Hoffer, Christian: Pokemon Scarlet and Violet DLC Announced Comicbook.com. 27.2.2023. Viitattu 28.2.2023. (englanniksi)
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.