Luettelo Euroopan suurimmista metropolialueista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Euroopan suurimmista metropolialueista. Luettelossa on otettu huomioon myös kaksoiskaupungit jotka sijaitsevat kahden valtion alueella.

  Euroopan unionin jäsenvaltiot
Eurooppa satelliittikuvasta katsottuna. Euroopan asutuskeskukset näkyvät selkeästi.

Metropolialueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metropolialue Valtio ESPON
Urbanialue
(2006)[1]
Eurostat
Urbaanialue
(2014)[2]
OECD
Metropolialue
(2006)[3]
Amsterdam Alankomaiden lippu Alankomaat 2 497 000 2 437 114 7 500 000
Antwerpen Belgian lippu Belgia 1406000 998211 0
Ateena Kreikka 3761000 3863763 3900000
Barcelona Espanjan lippu Espanja 4082000 5445616 4900000
Belgrad Serbian lippu Serbia 1223000 1659000 0
Berliini Saksan lippu Saksa 4016000 5005216 6000000
Bilbao Espanjan lippu Espanja 947000 1025109 0
Birmingham Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 3701107 2332629 2600000
Bremen Saksan lippu Saksa 1077000 1244363 0
Bristol Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 1041000 1090080 0
Bryssel Belgian lippu Belgia 2639000 2967513 3800000
Bukarest Romanian lippu Romania 2064000 2267419 0
Budapest Unkarin lippu Unkari 2523000 2971246 2800000
Cardiff Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 1097000 1085526 0
Kööpenhamina Tanskan lippu Tanska 1881000 1893010 3900000[4][5]
Donetsk Ukrainan lippu Ukraina 0 0 0
Dnipro Ukrainan lippu Ukraina 0 0 0
Dublin Irlanti 1477000 1742600 1800000
Frankfurt Saksan lippu Saksa 2764000 2573745 5600000
Glasgow Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 1395000 1789003 0
Haag Alankomaiden lippu Alankomaat 1404000 0 0
Hampuri Saksan lippu Saksa 2983000 3173871 4600000
Helsinki Suomen lippu Suomi 1285000 1532309 1800000
Istanbul Turkin lippu Turkki 0 0 11400000
Katowice Puolan lippu Puola 3029000 2743929 0
Kazan Venäjän lippu Venäjä 0 0 0
Harkova Ukrainan lippu Ukraina 0 0 0
Kiova Ukrainan lippu Ukraina 0 0 0
Krakova Puolan lippu Puola 1236000 1276438 2100000
Bradford - Leeds Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 2302000 2238127 2100000
LilleKortrijkTournai Ranskan lippu Ranska/
Belgian lippu Belgia
1379000 2572374 2600000
Lissabon Portugalin lippu Portugali 2591000 2839908 2700000
Liverpool/Birkenhead Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 2241000 1352000 0
Łódź Puolan lippu Puola 1165000 1116660 0
Wrocław Puolan lippu Puola 0 0 0
Lontoo Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 13709000 14031830 7400000
Lyon Ranskan lippu Ranska 1669000 2188759 1600000
Madrid Espanjan lippu Espanja 5263000 6378297 5600000
Manchester Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 2556000 2615144 2500000
Marseille Ranskan lippu Ranska 1530000 0 0
Milano Italia 4136000 4267946 8247125
Minsk Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä 0 0 0
Moskova Venäjän lippu Venäjä 0 0 0
München Saksan lippu Saksa 2665000 2808581 6100000
Napoli Italia 2905000 3127390 3100000
Nizza Ranskan lippu Ranska 1082000 1082847 0
Nizhni Novgorod Venäjän lippu Venäjä 0 0 0
Nottingham+Derby Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 1534000 1129096 0
Nürnberg Saksan lippu Saksa 1443000 1301504 0
Odessa Ukrainan lippu Ukraina 0 0 0
Oslo Norjan lippu Norja 1037000 1144883 1700000
Pariisi Ranskan lippu Ranska 11175000 12005077 11200000
Perm Venäjän lippu Venäjä 0 0 0
Porto Portugalin lippu Portugali 1245000 1286111 0
Portsmouth+Southampton Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 1547000 1498402 0
Praha Tšekin lippu Tšekki 1669000 2522136 2300000
Düsseldorf + Neuss Saksan lippu Saksa 3073000 0 0
Köln+Bonn Saksan lippu Saksa 3070000 3023545 0
Riika Latvia 1195000 1089767 0
Rooma Italia 3190000 3700000 4321244
Rostov-na-Donu Venäjän lippu Venäjä 0 0 0
Rotterdam Alankomaiden lippu Alankomaat 1904000 2808550 0
Ruhrin alue Saksan lippu Saksa 5376000 5045784 13400000
Saarbrücken - Forbach Saksan lippu Saksa/
Ranskan lippu Ranska
1102000 822128 0
Pietari Venäjän lippu Venäjä 0 0 0
Samara Venäjän lippu Venäjä 0 0 0
Saratov Venäjän lippu Venäjä 0 0 0
Sevilla Espanjan lippu Espanja 1180000 1877060 0
Sofia Bulgarian lippu Bulgaria 1 260 120 1 543 377 0
Tukholma Ruotsin lippu Ruotsi 2171000 2034354 2200000
Sheffield Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 1569000 1596298 0
Stuttgart Saksan lippu Saksa 2289000 2678795 2700000
Thessaloniki Kreikka 1052000 1166914 0
Torino Italia 1601000 2302353 2200000
Newcastle+Sunderland Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 1599000 1141879 0
Ufa Venäjän lippu Venäjä 0 0 0
Valencia Espanjan lippu Espanja 1398000{ 2516818 2300000
Wien Itävalta 2584000 2339807 2200000
Volgograd Venäjän lippu Venäjä 0 0 0
Varsova Puolan lippu Puola 2785000 3304641 3000000
Zagreb Kroatia 1107115 1123374 0
Zürich Sveitsin lippu Sveitsi 1615000 1984534 2500000

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. European Spatial Planning Observation Network, Study on Urban Functions (Project 1.4.3), Final Report, Chapter 3, (ESPON, 2007)
  2. Eurostat
  3. Organization for Economic Cooperation and Development, Competitive Cities in the Global Economy, OECD Territorial Reviews, (OECD Publishing, 2006), Table 1.1
  4. Danmarks Statistik Danmarks Statistik. Viitattu 22 September 2015.
  5. Statistics Sweden Statistics Sweden. Viitattu 22 September 2015.