Koordinaatit: 53°23′N, 3°1′W

Birkenhead

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Katso aluksia sivulta HMS Birkenhead.
Birkenhead
Birkenheadin sijainti
Birkenheadin sijainti

Koordinaatit: 53°23′N, 3°1′W

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Luoteis-Englanti
Kreivikunta Merseyside
Metropolikunta Wirral
Väkiluku (2001) 83 729


Birkenhead on kaupunki Englannin länsirannikolla Wirralin niemimaalla. Kaupunki sijaitsee Merseyjoen rannalla vastapäätä Liverpoolia. Birkenhead on ollut tunnettu merisatamastaan ja laivanrakennusteollisuudestaan.lähde?

Vuonna 2001 Birkenheadin asukasluku oli 83 729.[1] Vielä sata vuotta aiemmin vuonna 1901 asukkaita oli 110 912 ja vuonna 1951 peräti 142 501.[2]

Birkenhead kuuluu Wirralin metropolikuntaan Merseysidessa. Ennen vuotta 1974 se kuului Cheshiren kreivikuntaan. Se on myös osa Liverpoolin metropolialuetta, jossa asuu noin 2,2 miljoonaa ihmistä.

Kaupungin merkittävin jalkapalloseura on Tranmere Rovers FC, joka tälla hetkellä pelaa Englannin National Leaguessa eli viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Birkenheadiin rakennettiin Euroopan ensimmäinen katuraitiotie, joka avattiin 29. elokuuta 1860. Raitiovaunujen voimanlähteenä olivat tällöin vielä hevoset. Vanha entisöity raitiovaunu on nykyisin nähtävillä Woodsiden lauttaterminaalissa.[3]

Birkenhead ja Liverpool olivat ensimmäiset Luoteis-Englannin taajamat, joiden välille rakennettiin maanalainen rautatielinjasto. Kaupunkeja yhdistävä, Merseyjoen alittava Mersey Railway -tunneli avattiin 1886. Nykyisin linjasto on osa Merseyrailin Wirral Linea. Kaupunkeja yhdistää myös 1934 avattu Queensway-maantietunneli.

Esikaupunkialueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bidston, Claughton, Noctorum, Oxton, Prenton, Rock Ferry, Tranmere, Woodchurch ja Woodside

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]