Liittoutuneet

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Länsivallat)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee toisen maailmansodan liittoutuneita. Ensimmäisen maailmansodan liittoutuneita käsittelee artikkeli Ympärysvallat.
Liittoutuneet
  Liittoutuneet   Liittoutuneisiin Pearl Harborin hyökkäyksen jälkeen liittyneet   Akselivallat   Puolueettomat
  Liittoutuneet
  Liittoutuneisiin Pearl Harborin hyökkäyksen jälkeen liittyneet
  Akselivallat
  Puolueettomat
Jäsenet  Neuvostoliitto (1941)
 Yhdysvallat (1941)
 Yhdistynyt kuningaskunta (1939)
Taiwan Kiinan tasavalta(1937)
 Puola (1939)
 Norja (1940)
 Kanada (1939)
 Australia (1939)
 Brasilia (1942)
 Kreikka (1940)
Intia (1939)
 Alankomaat
 Belgia (1940)
 Jugoslavia (1941)
 Ranska (1939)
 Uusi-Seelanti (1939)
 Etelä-Afrikka (1939)
Komentajat Neuvostoliitto Josif Stalin
Yhdistynyt kuningaskunta Winston Churchill
Taiwan Tšiang Kai-šek
Puola Edward Rydz-Śmigły
Yhdysvallat Franklin D. Roosevelt
Ranska Charles de Gaulle
Yhdysvaltalainen juliste vuodelta 1942.

Liittoutuneet on nimitys, jota käytetään yleisimmin toisessa maailmansodassa 1939–1945 akselivaltoja vastaan taistelleesta liittoutumasta.

Toisessa maailmansodassa merkittävimmät liittoutuneiden jäsenet olivat Ranska, Iso-Britannia, Kiina (tuolloin Manner-Kiinaa edustanut Kiinan tasavalta), Neuvostoliitto ja Yhdysvallat. Liittoutuneita olivat vastassa akselivallat, joihin kuuluivat Saksa, Italia, Japani, Unkari, Bulgaria ja Romania. Suomi oli Saksan liittolainen ja Pohjois-Suomen rintamasta vastasivat saksalaiset.

Toisen maailmansodan alussa sotilaallinen liitto solmittiin Ison-Britannian, Ranskan ja Puolan välillä 6. huhtikuuta 1939. Tämän jälkeen Neuvostoliitto otettiin mukaan neuvotteluihin, jotka kuitenkin epäonnistuivat. Neuvostoliitto solmi tämän jälkeen hyökkäämättömyyssopimuksen Saksan kanssa. Kiina liittyi sotaan 9. joulukuuta 1941, Neuvostoliitto 22. kesäkuuta 1941 ja Yhdysvallat 8. joulukuuta 1941. 1. tammikuuta 1942 lähtien liittoutuneita nimitettiin virallisissa yhteyksissä ”yhdistyneiksi kansakunniksi”. Nämä maat (Puolaa lukuun ottamatta) nousivat myös sodan jälkeen Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston pysyviksi jäsenmaiksi.

Ranska tosin antautui Saksalle 22. kesäkuuta 1940 ja Vapaan Ranskan joukot olivat pienemmät kuin muiden liittoutuneiden. Vichyn Ranskasta tuli de facto osa akselivaltoja heinäkuussa 1940.

Monet akselivaltojen miehittämät maat jatkoivat taistelua maanpakolaishallitusten ja vastarinnan muodossa: Belgia, Tšekkoslovakia, Tanska, Kreikka, Alankomaat, Luxemburg, Norja, Puola ja Jugoslavia.

Myös useat Brittiläisen kansainyhteisön maat julistivat sodan Saksalle ja lähettivät joukkoja sitä vastaan: Australia, Uusi-Seelanti, Etelä-Afrikka ja Kanada. Brittiläiset ja Alankomaiden siirtomaat taistelivat emämaidensa osana. Ranskan siirtomaissa käytiin taisteluja Vapaan Ranskan ja Vichyn Ranskan kesken, tai Vichyn ja anglosaksien kanssa. Brittien hyökkäys Ranskan laivastoa vastaan heinäkuussa 1940, jossa kuoli satoja merimiehiä, aiheutti merkittävää brittiläisvastaista mielialaa Ranskan (Vichyn) asevoimissa ja siirtomaissa useiden vuosien ajan.

Heinäkuussa 1944 aloitettiin Brasilian 25 300 miehen joukon laivaaminen Italiaan, jossa he osallistuivat taisteluihin marraskuusta alkaen.

Muut liittoutuneet: Iran, Irak, Etiopia, Filippiinit, Bolivia, Kolumbia, Costa Rica, Kuuba, Dominikaaninen tasavalta, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Meksiko, Nicaragua ja Panama. Näiden maiden osallistuminen sotatoimiin jäi lähinnä symboliseksi.

Irlannin tasavaltaan viitattiin ”neutraalina liittolaisena”. Sodan loppupuolella myös Ruotsi oli kallistuneena liittoutuneiden puolelle, vaikka se oli puolueeton.

Ensin brittien ja sitten Yhdysvaltain miehittämä Islanti julistettiin itsenäiseksi (miehitetystä Tanskasta) vuonna 1944. Saksalaisten Grönlantiin perustamat tukikohdat tuhottiin ja alue säilyi liittoutuneilla.

Mongolian sotilaita osallistui sotaan ensin Saksaa ja sitten Japania vastaan neuvostoliittolaisten tukena.