Khersonesos (Krim)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjoisen Mustanmeren kreikkalaiset siirtokunnat.
Khersonesoksen raunioita.
Viktor Vasnetsov: Kiovan suuriruhtinas Vladimirin kristillinen kaste Khersonesoksessa.

Khersonesos (m.kreik. Χερσόνησος, Khersonēsos) tai Tauris (Ταυρίς), keskiajalla Kherson (Χερσών; myös Herson), oli antiikin aikainen kaupunki Tauriassa tai Taurien Khersonesoksella eli nykyisellä Krimin niemimaalla.[1]

Muinainen Khersonesos sijaitsi nykyisen Sevastopolin alueella ja oli Krimin kallioilla, jota rajoitti idästä Karantinin lahti ja lännessä rannan myötäisesti Pesotsnajan lahdella. [2] Khersonesoksen perustivat kreikkalaiset 400 eaa. He olivat kotoisin Herakleia Pontikesta.

Keskiajalla puolustusjärjestelmä muodostui mahtavasta linnanmuurista, joka kiersi kaupungin ympäri myös meren rannalla. Muurien pituus oli 2,9 – 3,5 km ja paksuus 4 m. Siinä oli 32 avointa tornia, 7 tykinpaikkaa ja 6 porttia. Muurien korkeus oli 8-10 m ja tornien korkeus 10-12 m.[3] Alin ulkomuuri oli tehty suurista ja huolellisesti asetetuista savikiviharkoista. Ylempänä oli pienempiä kiviä muurattuna toisiinsa kiinni.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: ”Khersonesos”, Antiikin käsikirja, s. 260. Helsinki: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  2. Herson Google maps
  3. Hersonin kaakkoinen puolustusmuuri

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.