Kimmerialaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kimmerialaisten retket Urartuun.

Kimmerialaiset olivat muinainen kansa, joka eli nykyisen Ukrainan ja Venäjän alueella noin 700- ja 600-luvuilla eaa. He olivat alkujaan Keski-Aasian aroilla liikkuva sotaisa paimentolaiskansa, luultavasti indoeurooppalaisia. Myöhemmin kimmerialaisten alueelle tulivat skyytit. Assyrialaiset mainitsevat heidät ensimmäisen kerran 714 eaa. ja iranilaiset viimeisen kerran noin 515 eaa.

Heistä tiedetään vain hyvin vähän, mutta esimerkiksi Homeros mainitsee heidät. Historioitsija Herodotos kertoo kimmerialaisten julmista rosvoretkistä Lyydiaa vastaan. Kimmerialaiset valtasivat lyhyeksi aikaa Lyydian pääkaupungin Sardiksen. Sitä ennen he olivat olleet kukistamassa Urartua, joka oli Assyrian pohjoinen vihollinen.[1]

Kimmerialaiset hävisivät historiasta Keski-Aasiasta tulleiden skyyttien valloitettua heidän maansa.

Fantasiakirjailija Robert E. Howard yhdisti sankarinsa Conanin kimmerialaisiin näiden mystisen ja raa'an maineen takia. Howardin fiktiiviset kimmerialaiset ovat kuitenkin fiktiivisten kelttien esivanhempia, eikä heillä ole historiallisten kimmerialaisten kanssa mitään muuta yhteistä kuin nimi.

Kimmerialaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kimmeriläisiä pidetään traakialaisten tai iranilaisten sukuisina indoeurooppalaisina, joilla oli yläluokka samaan tapaan kuin skyyteillä. Kimmeriläisten alkuperä voi olla Srubnan kulttuuri joka muutti aiempaa katakombikulttuuria. Kimmeriläiset tuhosivat Urartun joka oli Assyrian vihollinen noin 714 eaa. Assyrialaisten kanssa. Myöhemmin kimmerialaiset kukistivat Fryygian 676–674.

Kimmerialaisiin ehkä liittyviä arkeologisia kulttuureja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Michael Roaf: Cultural Atlas of Mesopotamia and the Ancient Near East, s. 182–189. Oxford: Equinox, 1990. ISBN 0-8160-2218-6. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kimmerialaiset.

Wiki Classical Dictionary: Cimmerians

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.