Juho Aromaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juho Oskar (J.O.) Aromaa (vuoteen 1901 Norrbacka) (27. marraskuuta 1878 Ahlainen7. huhtikuuta 1956 Pori) oli suomalainen posteljooni, osuuskaupan johtaja ja poliitikko. Aromaa toimi sosialidemokraattien kansanedustajana vuosina 1922–1924 sekä kaupunginvaltuutettuna Porissa.

Aromaa syntyi torppari Fredrik Erland Norrbackan ja Kaisa Johanna Henrikintyttären perheeseen Ahlaisissa vuonna 1878. Aromaa suoritti kansakoulun, jonka jälkeen hän työskenteli vuoteen 1918 asti posteljoonina. Suomen sisällissodan jälkeen vuonna 1918 hän oli vuoden vangittuna poliittisista syistä. Vapauduttuaan hän työskenteli osuusliikkeen varastonhoitajana Porissa ja myöhemmin Kyläsaaren osuuskaupan johtajana Porin maalaiskunnassa.

Kansanedustajana Aromaa toimi Turun läänin pohjoisesta vaalipiiristä. Eduskunnassa hän kuului valtiovarainvaliokuntaan. Lisäksi hän oli aktiivinen Porin kunnallispolitiikassa ja erilaisissa työväenteatteritoimintaan liittyvissä luottamustoimissa. Kansanedustajakautensa jälkeen Aromaa palasi entiseen toimeensa posteljooniksi, jona hän työskenteli vuoteen 1946 asti.

Aromaa oli naimisissa vuodesta 1901 lähtien Emilia Katariina Sälliluoman kanssa.

Työn ohessa Aromaa kirjoitti artikkeleita Postimies-lehteen usean vuoden ajan. Hän harrasti myös työväen kulttuuritoimintaa ja kansanmusiikkia. Hän oli taitava viulisti ja hän soitti pelimanniyhtyeissä esiintyen häissä ja muissa juhlatilaisuuksissa. Lisäksi Aromaa esiintyi lukuisia kertoja Porin radion aluelähetyksissä, joissa hän esitti muun muassa valsseja, masurkkaa, sottiiseja, katrilleja ja muuta kansanmusiikkia.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.