Haihatus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Haihatus on Joutsassa sijaitseva taidetta tuottava ja kulttuuritapahtumia järjestävä taidekeskus. Se toimii kolmessa talossa, joissa ovat Haihatuksen pääkonttori, taiteilijaresidenssit sekä työskentely-, harjoittelu-, esiintymis- ja yhteisiä oleskelutiloja.

Haihatuksessa järjestetään nykytaiteen kesänäyttelyitä, tapahtumia ja muita näyttelyitä ympäri vuoden.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raimo Auvisen ja Merja Metsäsen muuttaessa pääkaupungista maaseudulle vuonna 1989 sekä huolestuneet kaupunkilaissukulaiset, että huvittuneet maalaisnaapurit huokailivat muuttoa hetken haihatukseksi. Toiminta alkoi Nokan vanhalla kyläkoululla Hartolassa. Vuosikausia kytenyt hinku kerätä maaseudun takapihoilla ja liitereissä syntyneitä teoksia omalle pihalle veistospuistoksi toteutettiin 1990-luvun lopulla. Koulun kellari ja avovintti tyhjennettiin näyttelytiloiksi, jonka nimeksi tuli Haihatus. Ensimmäisen näyttelyn suojelijana toimi M.A. Numminen:"omien vuosiensa 1966-1969, 1973-1979, 1984-1989 sekä vuosien 1994 ja 2000 osalta."

Seuraavana kesänä 2001 näyttelyä ei enää rajattu pelkästään kansantaiteilijoille, vaan mukaan hyväksyttiin myös henkeen sopivia ammattilaisia. Taiteen tiloiksi uhrattiin myös koulun vanhat huussit ja navetta lantalaa myöten. Kenttää laajennettiin myös esittävän taiteen puolelle. Koulun viereen rakennetussa metsäteatterissa esitti kyläläisistä koottu Forest Camp-ryhmä muusiikkipitoista kesäteatteri-ilottelua Menikö metsään?

Haihatus muutti kunnan entiseen kurjainhoitolaitokseen Joutsaan vuonna 2001 ja Haihatus muuttui taidelaitokseksi. Uusi paikka sijaitsee Nelostien varrella.

Vuonna 2003 perustettiin yhdistys Haihatuksen Henki ry, jonka tarkoitukseksi kirjattiin taiteiden tekemisen ja esille tuomisen rohkaiseminen, sekä erilaisten tapahtumien ja taideprojektien järjestäminen.

Kymmenennen toimintavuoden kunniaksi yhdistys järjesti valtakunnallisen Kulttuurin kiertotie näyttelykiertueen. Keväällä 2009 opetusministeriön myöntämän Valtakunnallisten kulttuuritapahtumien tuella näyttelytoiminta siirtyi yhdistyksen hallinnoitavaksi. Paikan perustaja Merja Metsänen menehtyi 21.marraskuuta 2018. [1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ITE-taide

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historia (laitoksen verkkosivu) Taidelaitos Haihatus. Viitattu 14.7.2012. (suomeksi)(englanniksi)(espanjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]