Taiteilijaresidenssi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Taiteilijaresidenssinä toimiva Schloss Wiepersdorf.
Önningebyn taiteilijasiirtokunta kesällä 1886. Mukana muun muassa Elin Danielson.
Kolin Ryynänen Lieksassa.

Taiteilijaresidenssi tarjoaa mahdollisuuden määräaikaiseen työskentelyyn eri alojen taiteilijoille kotimaassa tai ulkomailla. Residenssijaksot voivat olla eri mittaisia, viikosta vuoteen. Myös työskentely- ja majoitusmahdollisuudet vaihtelevat.[1] Esimerkiksi muusikoille tarkoitetussa residenssissä on useimmiten tarjolla soittimia kuten piano, ja kuvataiteilijoille ateljeetiloja.

Taiteilijaresidenssien tavoitteena on tarjota resursseja työskentelyyn, rohkaista vuorovaikutusta ja aktivoida taide-elämää residenssipaikkakunnalla. Taiteilijat valitaan useimmiten hakemusten perusteella, mutta joskus myös kutsumenettelyllä.[1] Residenssin ylläpitäjä määrittelee siihen liittyvät ehdot, kuten kuinka pitkäaikaiseen käyttöön residenssi voidaan myöntää, ja minkä taiteenalan ammattilaisille se on tarkoitettu.

Taiteilijaresidenssejä ylläpitävät esimerkiksi taidetoimikunnat, yhdistykset, kunnat ja säätiöt.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteilijaresidenssien tyyppistä toimintaa on ollut pitkään. Taiteilijaresidenssien ensimmäinen aalto oli 1900-luvun vaihteessa. Residenssejä kutsuttiin aluksi taiteilijakolonioiksi tai taiteilijasiirtokunniksi. Ensimmäiset niistä perustettiin New Yorkin lähelle ja muun muassa Saksaan. Worpsweden siirtokuntaa Saksassa Bremenin lähellä oli perustamassa muun muassa Rainer Maria Rilke 1889. Pohjoismaissa suosittu taiteilijakolonia oli Skagenissa Tanskassa. Myös Suomessa toimi Önningebyn taiteilijasiirtokunta.

Laajemmassa mitassa taiteilijaresidenssejä perustettiin 1960-luvulta alkaen. Residenssien malleina oli yhtäältä tarjota mahdollisuus vetäytyä työskentelemään rauhassa, toisaalta syntyi myös yhteiskunnallisesti suuntautuneita residenssejä, joissa keskeistä oli yhteys paikalliseen yleisöön.

Residenssejä perustettiin eri puolilla maailmaa yhä enemmän 1990-luvulla. Myös residenssien monimuotoisuus lisääntyi ja mukaan tuli muun muassa lähes tilaustyön kaltaisia projekteja.

Taiteilijaresidenssejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vierasateljee - kansainvälistä taiteilijavaihtoa yli rajojen Uudenmaan taidetoimikunta. Viitattu 1.9.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]