Eckerön posti- ja tullitalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Eckerön posti- ja tullitaloa. Muita postitaloja on täsmennyssivulla.
Entinen posti- ja tullitalo Eckerössä.

Eckerön posti- ja tullitalo (ruots. Eckerö post- och tullhus) on kulttuurihistoriallinen arvorakennus Eckerössä Ahvenanmaalla. Se on valmistunut vuonna 1828. Rakennuksen suunnittelusta vastasivat arkkitehdit Carl Ludvig Engel sekä Charles Bassi. Rakennus edustaa arkkitehtoniselta tyylisuunnaltaan uusklassismia. Se on ollut vuodesta 1994 lähtien Ahvenanmaan maakunnan omaisuutta. Posti- ja tullitalo on avoinna vierailijoille kesäaikaan. Päärakennuksen alakerrassa sijaitsee Postimestarin konttori, joka on sisustettu tyypillisin 1800-luvun huonekaluin. Päärakennuksen yläkerrassa ovat näyttelytilat vaihtuvia näyttelyitä varten ja alakerrassa residenssitaiteilijoiden vierasasunto. Pohjoissiivessä sijaitsee Postiruotumuseo, jota ylläpitää Eckerön kotiseutuyhdistys. Pohjoissiivessä sijaitsevat myös Tsarevna Café ja Bistro sekä Mercedes Chocolaterie ja Butik Smått & Gott.

Eckerön posti- ja tullitalo rakennettiin tsaarin Venäjän läntiseksi etuvartioksi ja Venäjän vallan osoitukseksi Ruotsin suuntaan. Se rakennettiin tarkoituksella suureksi ja mahtavaksi, jotta se näkyisi kauaksi merelle ja tekisi vaikutuksen lännestä saapuviin. Ruotsin puolella Grisslehamnissa oli vastaava postitalo, ja Eckerön posti rakennettiin neljä kertaa sitä suuremmaksi. Talon päätehtävä oli kuitenkin huolehtia posti- ja tullimuodollisuuksista Pietarin ja Tukholman välisellä postireitillä. Postin kululla oli tuohon aikaan suuri merkitys, ja sen varmistamiseen uhrattiin paljon vaivaa. Eckeröläiset talonpojat kuljettivat postia Ahvenanmeren yli yksinkertaisilla veneillä ympäri vuoden. Vaarallisten matkojen vaiheista kerrotaan talon Postiruotumuseossa. Rakennuksessa on myös 1850-luvun tyyliin sisustettu postimestarin konttori.[1]

Postitalon edustalla on postiveneiden laituri, josta Victor Westerholm on maalannut tunnetun maalauksensa Eckerön postilaituri.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Visit Åland[vanhentunut linkki] Viitattu 10.8.2009.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.