Päätie 1 (Ahvenanmaa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Finland road sign F29-1.svg
Huvudväg 1
Hammarlandsvägen, Eckerövägen
Päätie 1 Hammarlandin Djäkenbölessä.
Päätie 1 Hammarlandin Djäkenbölessä.
Maa Ahvenanmaa
Tieluokka valtatie
Omistaja Ahvenanmaan maakuntahallitus
Pituus 32 km
Alkupiste Maarianhamina
Reitti Hammarland (18,5 km)
Päätepiste Berghamn, Eckerö (32 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku kaksikaistainen

Päätie 1 (ruots. huvudväg 1) on Ahvenanmaalla kulkeva tie, joka alkaa Maarianhaminasta ja päättyy Eckeröön. Tien pituus on 32 kilometriä.

Tien kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tie alkaa Maarianhaminan sairaalan läheisyydessä olevasta liikenneympyrästä, josta saa alkunsa myös päätie 2 ja päätie 3. Ensin tie sivuaa Maarianhaminan keskukseen kuuluvat Klintenin ja Västra Klintenin kaupunginosat jonka jälkeen se ylittää Svibyvikenin ja saapuu Flygfältsvägenin liikenneympyrään. Flygfältsvägenin liikenneympyrän jälkeen tie jatkuu kilometrin verran ohittaen sen jälkeen Bursfjärdenin, Bursfjärdenistä tie jatkaa luoteeseen päin ja sivuaa Maarianhaminan lentoaseman sen eteläpuolelta. Sivuutuksen jälkeen tie jatkuu ohittaen Gottbyn kylän sen pohjoispuolelta. Gottbyn ohitettua tie jatkuu noin 7 kilometriä kunnes se kohtaa kantatie 40:n risteyksen, tämän osuuden aikana tie sivuaa Långträskin järven.

Kantatie 40:n risteyksen sivuutuksen jälkeen tie jatkuu vähän matkaa, kohtaa Hammarlandin kuntakeskuksen ja menee sen läpi. Sitten tie ylittää melko pian Marsundin ja tulee Eckerön kunnan alueelle, josta se jatkuu noin 6 kilometriä saaristomaisemia halkoen saapuen lopulta Eckerön satamaan. Tämän aikana se ohittaa esimerkiksi Eckerö Golf -golfkentän. Tien nimi on ensin Maarianhaminassa Sjukhusvägen Västra Utfartenin liikenneympyrään asti, Västra Utfartenin liikenneympyrästä Marsundille asti tien nimi on Hammarlandvägen ja loppuosuuden verran Eckerön satamaan tien nimi on Eckerövägen.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tien varrella on Hammarlandin kirkko Hammarlandissa ja postimuseo Eckerössä.