Villa Karo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Grand-Popon sijainti Beninin rannikolla Guineanlahden rannalla.

Villa Karo on suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus ja taiteilijaresidenssi Grand-Popon rannikkokaupungissa Beninissä. Keskuksen toiminnan ytimessä on suomalaisten Afrikka-tuntemuksen lisääminen: vuosittain 30 suomalaista taiteilijaa, tutkijaa ja muuta kulttuurialan toimijaa saavat työskentelystipendin kulttuurikeskukseen. Hakuajat residenssiin ovat kaksi kertaa vuodessa. Syyskaudelle residenssihaun eräpäivä on vuosittain 15. maaliskuuta ja kevätkaudelle eräpäivä on vuosittain 15. syyskuuta mennessä.

Ajatus kulttuurikeskuksesta kypsyi, kun kirjailija Juha Vakkuri matkusteli alueella 1990-luvulla ja päätyi Beninin Grand-Popoon. Lokakuussa 1998 hän perusti yleishyödyllisen yhdistyksen Villa Karon ystävät ry, joka lähti ajamaan hanketta. Keskuksen sydän on vanha siirtomaa-aikainen sairaala, joka kunnostettiin talkoovoimin kulttuurikeskuksen päärakennukseksi. Rakennus vihittiin käyttöön 20. toukokuuta 2000. Kulttuurikeskuksen paikaksi valittiin Grand-Popo, koska rauhallinen kalastajakylä tarjoaa hyvät puitteet luovalle työlle. Benin on mantereen vakaimpia ja demokraattisimpia maita.

Villa Karo tarjoaa ilmaisia kulttuuripalveluita paikallisille ja vierailijoille. Keskuksen yhteyteen perustettiin vuonna 2001 pienoismuseo, jossa on esillä länsiafrikkalaiseen kulttuuriin ja animistiseen uskontoon liittyvää taidetta ja esineistöä. Museon kokoelmat kertovat sekä eurooppalaisen kulttuurin vaikutteista Afrikassa ja eurooppalaisten Afrikka-käsityksistä että afrikkalaisen kulttuurin heijastuksista eurooppalaiseen kulttuuriin. Keskukseen liitettiin vuonna 2003 monitoimitila Lissa Gbassa, joka toimii näyttely- ja kokoustilana sekä ulkoilmaelokuvateatterina ja esiintymislavana kuukausikonserteissa ja teatteriesityksissä. Monitoimitilassa pidetään vuosittain taidenäyttelyitä, kymmenen konserttia sekä perjantaisin elokuvanäytäntöjä. Villa Karossa on myös yleisölle avoin kirjasto, joka sisältää noin 3 000 nidettä suomen-, ranskan-, englannin- ja ruotsinkielistä kirjallisuutta. Stipendiaatteja varten keskuksessa on viisi huonetta, joissa yhdistyvät työskentely- ja asuintilat. 11. marraskuuta 2015 avattiin myös uusi museo, Musée Karo, jonka avajaisnäyttely Madlena de Popo – Histoire d’une esclave kertoo orjakaupan historiasta Beninissä sekä muualla maailmassa. Museorakennus on vanha pankki.

Noin 500 taiteilijaa ja kulttuurintutkijaa on viettänyt keskuksessa eri pituisia jaksoja. Heidän lisäkseen siellä on vieraillut pari tuhatta muuta suomalaista, korkeakoulujen opiskelijaryhmistä presidentti Tarja Haloseen.

Keskuksen toimintaa rahoittaa Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö, yksityiset sponsorit ja kannatusjäsenet. Villa Karolla on myös oppilaitos- ja järjestöjäseniä, kuten Aalto-yliopisto, Sibelius-Akatemia, Teatterikorkeakoulu, Åbo Akademi, Turun yliopisto sekä Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ry, Suomen Säveltäjät, Finlands svenska författareförening sekä Suomen Kirjailija- ja näytelmäkirjailijaliitto.

Keskuksen tarkoitus on edistää Afrikan ja Suomen välistä kulttuurivaihtoa. Keskus on vuodesta 2001 lähtien jakanut Pronssipantteri-kulttuuripalkintoa. Palkinto myönnetään yksityiselle henkilölle, yritykselle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt yhteisymmärrystä sekä vähentänyt ennakkoluuloja eri kulttuurien välillä.[1]

Villa Karo toimii vuonna 2017 yhteistyössä ripulirokotetta tutkivan Helsingin yliopiston tutkimusryhmän kanssa, johon osallistuu 800 suomalaista.[1][2] Tätä tutkimusta varten Villa Karoon perustettiin uutena asiana laboratorio.[2]

Kulttuurikeskuksessa vierailleita henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000

2001

2002

2003

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]