Wikipedia:Etusivu

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Etusivu)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tervetuloa Wikipediaan, vapaaseen tietosanakirjaan.

Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 414 631 artikkelia.

Haku Wikipediasta HakuAjankohtaistaSelaa luokittainLuo artikkeli

SuositellutHyvätLupaavat artikkelitUudet sivut

 
Tervetuloa Wikipediaan Tervetuloa Wikipediaan ja tietoja Wikipediasta

UKKArtikkelin luominenKeskusteluNeuvonta

 

Suomi 100 vuotta

Armi-Ratia-1959.jpg Marimekon perustaja Armi Ratia (kuva Pertti Jenytin).

Marimekko Oyj on suomalainen tekstiili- ja vaatetusalan pörssiyhtiö, jonka perustivat Armi ja Viljo Ratia vuonna 1951. Yhtiö suunnittelee ja valmistaa vaatteita, tekstiilejä ja asusteita Marimekko-tuotemerkillä. Armi Ratia vei yhtiön Helsingin pörssiin 1974 ja johti yhtiötä 28 vuotta kuolemaansa saakka 1979. Vuonna 1985 yhtiö ostettiin osaksi Amer-yhtymää. Taloudellisesti huonojen vuosien jälkeen yhtiön osti Kirsti Paakkanen, joka johti yritystä 1991–2008 ja vei sen uudestaan Helsingin pörssin I-listalle vuonna 1999. Huhtikuusta 2015 alkaen toimitusjohtajana on toiminut Tiina Alahuhta-Kasko.

Marimekon markkina-arvo oli vuoden 2016 lopussa 76,7 miljoonaa euroa, ja sen liikevaihto 99,6 miljoonaa euroa. Sen henkilöstöön kuului vuoden lopussa 431 työntekijää, ja sillä oli maailmanlaajuisesti 159 myymälää. Suomessa oli 63 myymälää.

Tällä paikalla esitetään vuoden aikana 100 Suomeen liittyvää artikkelia. Katso projektisivu.

Suositeltu artikkeli

Kehä 1 and Pukinmäki railway station.jpg

Pukinmäen rautatieasema (lyh. Pmk, ruots. Bocksbacka järnvägsstation, aikaisemmin Boxbacka järnvägsstation) on pääkaupunkiseudun lähiliikenteen rautatieasema rataosalla Helsinki–Riihimäki. Se sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä Helsingin keskustasta Kehä 1:n ylittävällä sillalla Koillis-Helsingissä. Se palvelee Pukinmäen kerrostalolähiötä sekä Savelan asuinaluetta. Asema sijaitsee Oulunkylän ja Malmin asemien välissä.

Asema avattiin 1886 alun perin seisakkeeksi nykyisen aseman eteläpuolelle. Seisake palveli Pukinmäen kartanon asukkaita ja kesävieraita. Myöhemmin alueen väestön kasvaessa alueelle rakennettiin asemarakennus, joka 24 vuoden päästä valmistumisestaan osoittautui liian pieneksi. Siksi asemalle rakennettiin uusi hirsirakenteinen asemarakennus, joka palveli matkustajia aina 1980-luvulle asti. Pääradan matkustajamäärien kasvaessa 1980-luvun alussa uusi asema rakennettiin nykyiselle paikalle Kehä 1:n ylittävälle sillalle, jolle rakennettiin teräsbetonista uusi asema ja asemarakennus, joka upotettiin radan vieressä olevaan penkereeseen. VR lakkautti lipunmyynnin asemalla 2000-luvulla ja myi lipunmyyntitilat ravintolayrittäjälle.

Miten voit auttaa

Wikipedia tarvitsee apuasi! Punainen linkki tarkoittaa, että aiheesta ei vielä ole artikkelia. Voit auttaa kirjoittamalla puuttuvista aiheista.

Aktiengesellschaft · Viktor Tšanov(?) · Haplorrhini(?) · Oldenburgin suurherttuakunta · Nokia Lumia 550‏‎(?) · Yhdistynyt joukkue olympialaisissa‏‎ · Sairaalamuseo · Kreikan–Turkin sota (1919–1922)‏‎ · Qajar(?) · Pietarhovin palatsi · valkoposkisorsa · verkkomainonta · armenianjättiputki · kytkykauppa · Francis Picabia(?) · Seepramureena

Viikon kilpailun aiheena on tällä viikolla Eläintiede.
Lisää artikkelitoiveita · Osallistu Wikiprojekteihin · Paranna sivuja
Osallistu artikkeleiden vertaisarviointiin · Laajenna tynkiä
 

Uutisissa

Mauno Koivisto.png Mauno Koivisto vuonna 1993.
Wikiuutiset – Lisää uutisia

23. toukokuuta

Äskettäin kuolleita

Roger Moore - Monte-Carlo Television Festival.JPG

Roger Moore (19272017) oli englantilainen näyttelijä, joka muistetaan parhaiten rooleistaan James Bondina (1973–1985) ja Pyhimys-televisiosarjan Simon Templarina (1962–1969).

Katso myös:

Tiesitkö, että...

Big.ben.closeup.london.arp.jpg Big Benin kellotaulu.


Wikipedian sisarhankkeet

Wikipediaa ylläpitää voittoa tavoittelematon Wikimedia Foundation, joka ylläpitää muitakin monikielisiä vapaan sisällön hankkeita:

Commons-logo.svg Commons
Yhteisiä mediatiedostoja
MediaWiki MediaWiki
Wiki-ohjelmiston kehitys
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Wikimedian hankkeiden koordinaatio
Wikisource-logo.svg Wikiaineisto
Vapaiden tekstien arkisto
Wikidata-logo.svg Wikidata
Vapaa tietopankki
Wikibooks-logo.svg Wikikirjasto
Vapaita oppikirjoja ja oppaita
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikimatkat
Matkaopas
Wikiversity-logo.svg Wikiopisto
Vapaa oppimisen verkkoyhteisö
Wiktionary-logo.svg Wikisanakirja
Sanakirjoja
Wikiquote-logo.svg Wikisitaatit
Sitaattikokoelmia
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Lajien luettelo
Wikinews-logo.svg Wikiuutiset
Uutispalvelu

Wikipedia muilla kielillä

Kymmenen suurinta Wikipediaa artikkeleiden määrällä mitaten:

English (englanti) · Cebuano (cebuano) · Svenska (ruotsi) · Deutsch (saksa) · Nederlands (hollanti) · Français (ranska) · Русский (venäjä) · Italiano (italia) · Español (espanja) · Winaray (Waray-waray)

Täydellinen luettelo