Wikipedia:Etusivu

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Etusivu)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tervetuloa Wikipediaan, vapaaseen tietosanakirjaan.

Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 410 834 artikkelia.

Haku Wikipediasta HakuAjankohtaistaSelaa luokittainLuo artikkeli

SuositellutHyvätLupaavat artikkelitUudet sivut

 
Tervetuloa Wikipediaan Tervetuloa Wikipediaan ja tietoja Wikipediasta

UKKArtikkelin luominenKeskusteluNeuvonta

 

Suomi 100 vuotta

Stockmann, Helsinki 2013.jpg

Stockmannin Helsingin keskustan tavaratalo on kulttuurihistoriallisesti arvokas liikerakennus ja tavaratalo Helsingin keskustassa. Se sijaitsee Kluuvin kaupunginosassa, Mannerheimintien, Aleksanterinkadun, Keskuskadun ja Pohjoisesplanadin rajaamalla aluella. Se on Pohjoismaiden suurin ja Euroopan viidenneksi suurin tavaratalo.

Rakennus on toteutettu yleisessä suunnittelukilpailussa toisen palkinnon saaneen Sigurd Frosterusin ehdotuksen pohjalta. Rakentaminen aloitettiin basaarirakennuksella, ja varsinainen tavaratalo valmistui ensin 1920-luvun puolivälissä nelikerroksena. Lopulliseen kahdeksan maanpäällistä kerrosta käsittävään korkeuteen se valmistui 1930.

Tällä paikalla esitetään vuoden aikana 100 Suomeen liittyvää artikkelia. Katso projektisivu.

Suositeltu artikkeli

CMB Timeline75.jpg

Maailmankaikkeus eli kaikkeus eli universumi tarkoittaa kaiken olemassa olevan kokonaisuutta. Maailmankaikkeus käsittää avaruuden ja siinä olevan aineen ja energian. Maailmankaikkeutta määriteltäessä erotetaan toisistaan havaittava maailmankaikkeus ja koko maailmankaikkeus. Havaittava maailmankaikkeus tarkoittaa maailmankaikkeuden havaitsijalle näkyvää osaa. Havaittava maailmankaikkeus on alue, jolta tuleva valo saavuttaa Maan. Havaittavan maailmankaikkeuden halkaisijaksi on arvioitu 93 miljardia valovuotta. Kaikki tieto maailmankaikkeudesta perustuu havaittavaan maailmankaikkeuteen. Maailmankaikkeutta voi tutkia, mutta koko maailmankaikkeuden kokoa ei voi havaita. Koko maailmankaikkeudesta on kuitenkin mahdollista luoda teoreettisia malleja, esimerkiksi alkuräjähdysteoria. Kaikkeuden syntyä, rakennetta ja kehitystä tutkiva tieteenala on nimeltään kosmologia.

Alkuräjähdysteoria on käsitys maailmankaikkeuden synnystä ja kehityksestä. Teorian mukaan maailmankaikkeus syntyi äärimmäisen tiheästä ja kuumasta tilasta noin 13,82 miljardia vuotta (=13,82 Ga) sitten ja on siitä lähtien laajentunut jatkuvasti. Mittaukset ovat tukeneet tätä teoriaa.

Miten voit auttaa

Wikipedia tarvitsee apuasi! Punainen linkki tarkoittaa, että aiheesta ei vielä ole artikkelia. Voit auttaa kirjoittamalla puuttuvista aiheista.

Markus Leminen · Northern Michigan University · Suvilahti 1932 asiakirjat · Johan Winter(?) · Alexander Thesleff(?) · Juhani Komulainen(?) · Islannin Haukan ritarikunta · hang(?) · Aktiengesellschaft · Viktor Tšanov(?) · juovakeltti(?) · Haplorrhini(?) · Oldenburgin suurherttuakunta · taksitarkastaja · humalanvieraat(?) · Chambordin linna

Viikon kilpailun aiheena on tällä viikolla Yhdysvallat.
Lisää artikkelitoiveita · Osallistu Wikiprojekteihin · Paranna sivuja
Osallistu artikkeleiden vertaisarviointiin · Laajenna tynkiä
 

Uutisissa

Azure Window (reverse).JPG Sininen ikkuna mereltä katsottuna vuonna 2008.
Wikiuutiset – Lisää uutisia

18. maaliskuuta

Äskettäin kuolleita

Derek Walcott.jpg

Derek Walcott (19302017) oli saintlucialainen kirjailija, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1992. Hänen kunnianhimoisimpana työnään pidetään eeppistä runoelmaa Omeros, joka toistaa Iliaan ja Odysseian tarinaa Karibian ympäristössä.

Katso myös:

Tiesitkö, että...


Wikipedian sisarhankkeet

Wikipediaa ylläpitää voittoa tavoittelematon Wikimedia Foundation, joka ylläpitää muitakin monikielisiä vapaan sisällön hankkeita:

Commons-logo.svg Commons
Yhteisiä mediatiedostoja
MediaWiki MediaWiki
Wiki-ohjelmiston kehitys
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Wikimedian hankkeiden koordinaatio
Wikisource-logo.svg Wikiaineisto
Vapaiden tekstien arkisto
Wikidata-logo.svg Wikidata
Vapaa tietopankki
Wikibooks-logo.svg Wikikirjasto
Vapaita oppikirjoja ja oppaita
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikimatkat
Matkaopas
Wikiversity-logo.svg Wikiopisto
Vapaa oppimisen verkkoyhteisö
Wiktionary-logo.svg Wikisanakirja
Sanakirjoja
Wikiquote-logo.svg Wikisitaatit
Sitaattikokoelmia
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Lajien luettelo
Wikinews-logo.svg Wikiuutiset
Uutispalvelu

Wikipedia muilla kielillä

Kymmenen suurinta Wikipediaa artikkeleiden määrällä mitaten:

English (englanti) · Cebuano (cebuano) · Svenska (ruotsi) · Deutsch (saksa) · Nederlands (hollanti) · Français (ranska) · Русский (venäjä) · Italiano (italia) · Español (espanja) · Winaray (Waray-waray)

Täydellinen luettelo