E

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo E-kirjaimesta ja sen käytöstä lyhenteenä tai tunnuksena. Katso myös E (täsmennyssivu).
Ee Ee
 
Suomen kielen aakkoset
Latinalaiset aakkoset
Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
Ww Xx Yy Zz
Muut suomen aakkoset
Åå Ää Öö
Šš Žž
Luettelo kirjaimista

E (e) on latinalaisten ja myös suomen aakkosten viides kirjain. E-kirjaimen nimi on suomen kielessä ee ja äännearvo [e].

Latinalaista E-kirjainta vastaa kreikkalaisessa kirjaimistossa kirjain epsilon (Ε, ε), kyrillisessä kirjaimistossa puolestaan kyrillinen Е. Yhdennäköisyydestään huolimatta ne ovat Unicode-merkistössä eri merkkejä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

E-kirjain on kehittynyt kreikan kirjaimesta epsilon (Ε). Sen taustalla on muinaisseemiläinen E:n peilikuvaa muistuttanut kirjain, joka esiintyi myös muinaiskreikkalaisessa kirjaimistossa. Myöhemmässä kreikassa kirjain kääntyi nykyiseen asentoonsa.[1]

E suomen kielessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

E-kirjaimella merkitään suomen kielessä illabiaalista puolisuppeaa etuvokaalia [e].[2]

Suomen vokaalisoinnun kannalta e on ns. neutraalivokaali: se esiintyy aivan yleisesti samoissa sanoissa takavokaalienkin kanssa, vaikka onkin etuvokaali. E:n kanssa samassa sanassa olevat takavokaalit kuitenkin saavat e:n ääntymään hieman taempana suussa. Näin ollen esim. partikkelissa kera e yleensä ääntyy hieman taempana kuin substantiivissa kerä[3].

Vanhassa kirjasuomessa e-kirjaimen käyttö ei ollut vakiintunutta: e saattoi edustaa ä:tä ja päin vastoin kuten sanassa käsekw (kesäkuu). Tätä on selitetty germaanisten kielten esikuvien lisäksi sillä, että e:n ja ä:n suhde oli vanhastaan hämärä eräissä lounaissuomalaisissa murteissa. Ä-äänteen merkkinä on vanhassa kirjasuomessa käytetty jonkin verran myös a-kirjainta. Vuoden 1642 Raamatussa ä:n ja e:n erottelu oli kuitenkin jo vakiintunut nykykieltä vastaavaksi.[4]

E muissa kielissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

E-kirjaimella merkitään useissa kielissä suomen e:n tai ä:n tapaista äännettä, mutta myös ö:n tai i:n tapaisia äänteitä.[1]

E-kirjain kuuluu useiden kielten yleisimpiin kirjaimiin. Yleisin kirjain se on tiettävästi ainakin englannissa, espanjassa, ranskassa, ruotsissa, saksassa ja tanskassa.[5]

Muita esitystapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Braille E5.svg

E e
ASCII 69 101
Unicode U+0045 U+0065

E-kirjaimen merkityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienen e:n merkityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ison E:n merkityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Wichmann, Yrjö ym.: Tietosanakirja. Hakusana E. Helsinki: Tietosanakirja-osakeyhtiö, 1909–1922. Teoksen verkkoversio.
  2. Erkki Savolainen: Verkkokielioppi (1.6.3 Suppeat, puolisuppeat ja väljät vokaalit) finnlectura.fi. 2001. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 18.8.2014.
  3. Otavan ison tietosanakirjan artikkeli E.
  4. Häkkinen, Kaisa: ”Äänteistön ja oikeinkirjoituksen kehitys”, Agricolasta nykykieleen. Suomen kirjakielen historia. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19028-4.
  5. Letter Frequencies for Various Languages practicalcryptography.com. Viitattu 22.8.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]