Radioaakkoset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Radioaakkoset (tunnetaan myös nimillä tavausaakkoset ja aakkosnimet) ovat tapa ilmoittaa kirjaimia sanoina sekaannusten välttämiseksi. Esimerkiksi kirjaimet i ja j ovat lausuttuina hyvin lähellä toisiaan ja heikon radio- tai puhelinyhteyden yli vaikeasti erotettavissa, mutta kun ne tavataan Iivari ja Jussi, on erehdyksen mahdollisuus pienempi. Suomalaisten radioaakkosten käyttöä kannattaa välttää englanninkielisessä yhteydenpidossa, sillä esimerkiksi sana faarao tulkitaan englanniksi Pharaoh, jolloin kirjain F muuttuu kirjain P:ksi.

Radioaakkosstandardeja on olemassa useita, alla on kuitenkin esitetty suomalainen standardi sekä ”Nato-aakkoset” eli ”Alfa-Bravo-koodi”, englanninkielinen versio. Radioaakkosia ei ole standardoitu missään Naton julkaisussa, mutta Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö (ICAO), Kansainvälinen televiestintäliitto (ITU), Federal Aviation Administration (FAA) ja American National Standards Institute (ANSI) ovat standardoineet ne. ANSIn versio eroaa muista joidenkin kirjainten kohdalla. Muissa on eroa muun muassa numeroiden ja suositellun lausuntatavan kohdalla. Esimerkiksi Charlie lausutaan: CHAR LEE tai SHAR LEE (ICAO, ITU) (IPA: [ˈ(t)ʃɑɹliː]).

Suomen puolustusvoimat alkoi käyttää Nato-aakkosia vuonna 2005 aiemmin käytetyn suomalaisen standardin sijasta. Kansallisessa toiminnassa käytetään Nato-aakkosten lisäksi vanhoja suomalaisten radioaakkosten Å:ta (Åke), Ä:tä (Äiti) ja Ö:tä (Öljy).[1][2] Suomen rataverkolla siirryttiin kirjainten A–Z osalta suomalaisista radioaakkosista Nato-radioaakkosiin 1. kesäkuuta 2020.[3]

kirjain suomi ruotsi Nato
(ANSI)
A Aarne Adam Alfa (Alpha)
B Bertta Bertil Bravo
C Celsius Cesar Charlie
D Daavid David Delta
E Eemeli Erik Echo
F Faarao Filip Foxtrot
G Gideon Gustav Golf
H Heikki Helge Hotel
I Iivari Ivar India
J Jussi Johan Juliett (Juliet)
K Kalle Kalle Kilo
L Lauri Ludvig Lima
M Matti Martin Mike
N Niilo Niklas November
O Otto Olof Oscar
P Paavo Petter Papa
Q kuu Qvintus Quebec
R Risto Rudolf Romeo
S Sakari Sigurd Sierra
T Tyyne Tore Tango
U Urho Urban Uniform
V Vihtori Viktor Victor
W wiski Wilhelm Whiskey
X äksä Xerxes X-ray
Y Yrjö Yngve Yankee
Z tseta zäta Zulu
Å Åke Åke Alfa-Alfa
Ä äiti ärlig Alfa-Echo
Ö öljy Östen Oscar-Echo

[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maavoimien esikunta: Taistelijan opas 2013, s. 211. Puolustusvoimat, 2013. ISBN 978-951-25-2485-3. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 14.5.2017). (suomeksi)
  2. Pääesikunta: Sotilaan käsikirja 2017, s. 214. Puolustusvoimat, 2017. ISBN 978-951-25-2860-8. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 14.5.2017). (suomeksi)
  3. Rautatieliikenteen puheviestintä kansainvälistyy 11.9.2019. Väylävirasto. Viitattu 13.7.2020.
  4. Aakkosnimet (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]