I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kirjaimesta. Sanan muusta käytöstä katso täsmennyssivu.
Ii Ii
 
Suomen kielen aakkoset
Latinalaiset aakkoset
Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
Ww Xx Yy Zz
Muut suomen aakkoset
Åå Ää Öö
Šš Žž
Luettelo kirjaimista

I (i) on latinalaisten ja myös suomen aakkosten yhdeksäs kirjain. I-kirjaimen nimi on suomen kielessä ii ja äännearvo [i].

Latinalaista I-kirjainta vastaa kreikkalaisessa kirjaimistossa kirjain ioota (Ι, ι), kyrillisessä kirjaimistossa puolestaan И ja valkovenäläis-ukrainalainen І. Yhdennäköisyydestään huolimatta eri I:t ovat Unicode-merkistössä eri merkkejä.

I suomen kielessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

I-kirjaimella merkitään suomen kielessä illabiaalista suppeaa etuvokaalia [i].[1]

Suomen vokaalisoinnun kannalta i on neutraali vokaali. Neutraalius tarkoittaa, että vaikka se on etuvokaali, se esiintyy myös takavokaalisissa suomen sanoissa. Tosin saman sanan takavokaalit voivat taentaa sen ääntämystä, esim. sanassa silta i saattaa a:n vaikutuksesta ääntyä taempana kuin sanassa siltä. I:tä käytetään suomessa konsonanttiloppuisten myöhäisten lainasanojen (kuten designin) ja erisnimien (kuten Allanin, Julinin) sidosvokaalina, joka tuon sanan kanssa muodostaa vartalon. Useisiin lähtökohdaltaan konsonanttiloppuisiin lainasanoihin se taas on lisätty perusmuodossakin esiintyväksi, esim. sanaan atomi, muissa kielissä atom ja -ismi-loppuisiin, muissa kielissä -ism.

I on suomen yleiskielen toiseksi yleisin kirjain.[2]

I muissa kielissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

I-kirjainta vastaava pieni kirjain on yleensä i. Turkkilaisessa aakkostossa kuitenkin vastaava pieni kirjain on pisteetön ı. Pisteellistä İ:tä vastaava pieni kirjain on pisteellinen i.

Muita esitystapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Braille I9.svg

I i
ASCII 73 105
Unicode U+0049 U+0069

I-kirjaimen merkityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Erkki Savolainen: Verkkokielioppi (1.6.3 Suppeat, puolisuppeat ja väljät vokaalit) finnlectura.fi. 2001. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 18.8.2014. (suomeksi)
  2. Matti Pääkkönen: A:sta ö:hön. Suomen yleiskielen kirjaintilastoja. Kielikello, 1991, nro 1, s. 3. Artikkelin verkkoversio.