Vaasan kaupunginorkesteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vaasan kaupunginorkesteri on Vaasan kaupungin ylläpitämä kunnallinen sinfoniaorkesteri, jossa soittaa 31 muusikkoa. Orkesterin ylikapellimestarina on toiminut vuodesta 2016 lähtien James Lowe. Vaasan kaupunginorkesterin intendentti on Mia Huhta.

Vaasan kaupunginorkesteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaasan kaupunginorkesteri aloitti toimintansa alun perin jo vuonna 1930 Orkesteriyhdistyksen perustamana. Orkesterin ensimmäisiä kapellimestareita olivat Alfred Holm, Ernst Franz Hase ja Eino Haipus.

Vuonna 1974 orkesteri kunnallistettiin ja se sai nimekseen Vaasan kaupunginorkesteri. Nykyään Vaasan kaupunginorkesterissa soittaa 31 muusikkoa. Orkesterin kapellimestareita ovat olleet muun muassa Pertti Pekkanen, Hannu Norjanen, Hannu Koivulan sekä Jin Wang. Tammikuusta 2016 lähtien orkesterin ylikapellimestarina on toiminut James Lowe. Orkesterin työ- ja konserttipaikka on Vaasan kaupungintalo, joka sijaitsee Vaasan keskustassa.

Sinfoniakonserttien lisäksi orkesteri tekee muun muassa viihde- ja koululaiskonsertteja sekä eri musiikinlajeja yhdisteleviä konsertteja. Yhteiskonsertit muiden lähiseudun orkesterien kanssa kaupunginorkesterin toimintaan. Omien konserttiensa lisäksi Vaasan kaupunginorkesteri on antanut yhteiskonsertteja Seinäjoen kaupunginorkesterin, Umeå Symfoniorkesterin, Pori Sinfonietan ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa. Ulkomailla orkesteri on konsertoinut muun muassa Pohjoismaissa, Italiassa ja Yhdysvalloissa.

Kesäisin orkesteri konsertoi musiikkijuhlilla ja festivaaleilla. Vaasan kaupunginorkesteri esiintyy Ilmajoen Musiikkijuhlilla, Korsholman Musiikkijuhlilla sekä Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla. Kesästä 2018 lähtien orkesteri on myös esiintynyt Vaasa Festivalilla kansainvälisten artistien kanssa.

Vaasan kaupunginorkesteri tekee oopperayhteistyötä Vaasan Oopperasäätiön ja Vaasan kaupunginteatterin kanssa.

Vuodesta 2012 kaupunginorkesteri on ollut mukana Viljo ja Maire Vuorion säätiön järjestämässä Kansainvälisessä Jorma Panula Kapellimestarikilpailussa, joka pidetään joka kolmas vuosi. Vaasan kaupunginorkesteri toimii myös Jorma Panulan kapellimestarikurssin orkesterina.[1] Orkesterin nimikkosäveltäjä on Markus Fagerudd.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vaasan kaupunginorkesterin kapellimestariksi Jin Wang Yle Pohjanmaa. Viitattu 20.1.2011. [vanhentunut linkki]
  2. Vaasan kaupunginorkesteri .vaasa.fi. Arkistoitu 1.6.2008. Viitattu 10.8.2009.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Laukkonen, Ilmari (kirjoittaja) & Ruusulehto, Ulla (käännös ruotsiksi): Vaasan orkesteriyhdistyksen kuusi vuosikymmentä 1930-1990 – Vasa orkesterförenings sex årtionden 1930-1990. Vaasa: Vaasan orkesteriyhdistys, 1990. ISBN 952-90-2518-1. (suomeksi) (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.