Runsor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Runsor
Kaupungin kartta, jossa Runsor korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Runsor korostettuna.
Kaupunki Vaasa
Suurpiiri Höstveden suuralue
Kaupunginosa nro 41
Väkiluku 191 (1.1.2015)
Lähialueet Höstvesi
Vanha Vaasa
Alkula

Runsor (ruots. Runsor)[1] on kaupunginosa Etelä-Vaasassa, noin kahdeksan kilometrin päässä keskustasta. Runsor rajoittuu etelässä Vaasan ja Mustasaaren rajaan, lännessä moottoritiehen, pohjoisessa Liisanlehtoon, Vanhaan Vaasaan ja idässä Höstveteen.

Runsorissa sijaitsi aikuiskoulutuskeskus, mutta sittemmin se yhdistettiin Vaasan ammattiopiston kiinteistöön Sepänkyläntielle, ja Runsorin-kiinteistö myytiin pois. Kyseisessä kiinteistössä toimii nykyään useita yrityksiä. Runsorin keskeisin paikka on teollisuusalue Air Port Park, jossa sijaitsee Suomen energiaklusteriin kuuluvia huipputeknologian yrityksiä, kuten Mervento, Danfoss, Wärtsilä, The Switch, Prokon, VEO ym.

Runsorin eteläosassa Runsorin kylän takana sijaitsee Vaasan lentoasema (VAA/EFVA), joka on Suomen viidenneksi vilkkain lentokenttä.

Air Port Parkin lisäksi muita keskeisiä alueita Runsorissa ovat Kuninkaankartanon ja Risön alueet. Kuninkaankartanon rakennutti jo 1500-luvulla Kustaa Vaasa, ja se toimi myös armeijan muonavarastona ja mallitilana Pohjanmaan talonpojille. Nykyään Kuninkaankartanossa toimii ruotsinkielinen ammattiopisto, jonka 2012 valmistunut remontti ja yli 21 000 neliömetrin laajennus maksoivat yli 30 miljoonaa euroa.

Vaasan kaupunki keskittää kaupungin kasvua eteläpuolelle Runsorin Risön alueelle, johon kuuluu myös Liisanlehdon teollisuusalue. Uuden vahvistetun osayleiskaavan mukaan Runsorin alueelle voi rakentaa useita kaupan suuryksiköitä. Suurimpana yksikkönä mainittakoon 120 000 neliömetrin Ikaron-ostoskeskus, johon tullee myös Ikea, mutta hankkeen toteutuminen on vielä ratkeamatta.[2] Runsoriin on ollut suunnitteilla myös Prisma.[3]

Kuvia Runsorista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vaasan suur- ja pienalueet / Vasas stor- och småområden Vaasan kaupunki. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 23.2.2018.
  2. IKEA ja Vaasan kaupunki allekirjoittivat aiesopimuksen uutinen. 25.11.2014, päivitetty 27.11.2014. Pohjalainen.
  3. Glad, Agneta: Minst ett år till byggstart för ny Prisma i Runsor i Vasa svenska.yle.fi. 19.08.2010. Viitattu 9.10.2018. (ruotsiksi)
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.