Vaasan Kiisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaasan Kiisto
Koko nimi Vaasan Kiisto
Perustettu 1904
Kotipaikka Suomi Vaasa, Suomi
Kenttä Variskan koulu, Vaasa
– Kapasiteetti 700
Valmentaja Patrik Ojaniemi (N1) & Alex Wisén (M2)
Sarja Lentopallon N1- & M2- sarjat
Kotisivu https://www.vaasankiisto.fi/

Vaasan Kiisto on vaasalainen urheiluseura, joka on perustettu 17. syyskuuta 1904. Aluksi lajeina olivat voimistelu, hiihto, juoksu ja paini. Vaasan Kiisto on ollut mukana perustamassa Työväen Urheiluliittoa vuonna 1919.

Seuran piirissä toimii neljä jaostoa: lentopallojaosto, keilailujaosto, painonnostojaosto sekä kuntojaosto. Seuran hallinto ja toimisto sijaitsevat osoitteessa Vaasanpuistikko 17.

Seurassa panostetaan laadukkaaseen valmennukseen ja sen kehitykseen, ja tehtävään pn vuonna 2016 palkattu harrastekoordinaattori. Kiiston tavoitteena on kasvattaa harrastajamääriä kaikissa toiminmoissaan. Etenkin kuntopuolella painopiste on senioriliikunnassa ja sen kehittämisessä sekä uusien senioreiden saaminen liikunnan pariin. Senioriliikunnassa Kiisto on aloittanut yhteistyön Vaasalaisten eläkeläisyhdistyksien kanssa tarjoamalla heille liikuntapalveluita.

Lentopallojaosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiistolla on pitkä historia lentopallon parissa aiempien vuosien liigajoukkueista aina juniorijoukkueisiin. Miesten lentopallojoukkue liigasarjoissa oli tauolla muutaman vuoden 2013 jälkeen. Naisten puolella Kiisto rakensi omaa joukkuetta omalla junioritoiminnalla 2010-luvulta lähtien, kun Vaasan Vasama lopetti lentopallotoiminnan ja tytöt siirtyivät pelaamaan Kiiston alaisuuteen. Tyttöjen puolella Vaasan Kiisto nousi N1-sarjaan kaudelle 2020-2021. Naiset pelaavat myös N2-sarjaa, joka toimii naisten puolella osana pelaajapolkua.

Miesten sarjoissa oli muutaman vuoden tauko omien junioreiden puuttuessa, mutta 2005 ja 2006 syntyneiden ikäryhmän ansiosta Kiisto sai taas kokoon oman joukkueen miesten 2 -sarjaan kaudelle 2022–2023.

Lentopallojaostossa ryhmiä on sekä pojille että tytöille, miehille ja naisille. Naisten edustusjoukkueen menestyksen ansiosta uusia tyttöjä on löytänyt lajin pariin. Kiistolla on poikien ja tyttöjen joukkueita lähes kaikissa ikäryhmissä ja lentopallokoulu 4–6-vuotiaille. Kiistolla on myös Naperolentis, joka perustettiin kaudelle 2020–2021 ja on 3–5-vuotiaille ja heidän vanhemmilleen suunnattu jumpparyhmä, jossa vanhemmat yhdessä lasten kanssa touhuavat erilaisilla radoilla. Naisille on tarjolla myös oma harrastejoukkue.

N1 joukkue 2020-2021[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelinumero Pelaaja
1 Raitis Ilona
2 Etelä Elli-Saara
3 Leppänen Iiris
4 Törmä Meri
5 Kaski Janika
7 Bajnokova Michaela
8 Heikkinen Tiia
9 Rasinperä Noora
10 Lehtonen Ellanoora
11 Hautala Sandra
12 Kujala Venla
19 Arohonka Silja
20 Nylund Sabina

N1 joukkue 2021-2022[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelinumero Pelaaja
1 Raitis Ilona
2 Junila Julia
4 Törmä Meri
5 Kaski Janika
7 Bajnokova Michaela
8 Naasko Maria
9 Rasinperä Noora
10 Peräsalo Laura
11 Hautala Sandra
12 Kujala Venla
14 Mansikka-aho Alisa
19 Haapoja Eveliina
20 Nylund Sabina

N1 joukkue 2022-2023[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelinumero Pelaaja
1 Raitis Ilona
2 Etelä Elli-Saara
3 Leppänen Iiris
4 Törmä Meri
5 Kaski Janika
7 Bajnokova Michaela
8 Heikkinen Tiia
9 Rasinperä Noora
10 Lehtonen Ellanoora
11 Hautala Sandra
12 Kujala Venla
19 Arohonka Silja
20 Nylund Sabina

Miesten M2 joukkue 2022-2023[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelinumero Pelaaja
2 Pollari Iiro
3 Viljamaa Konsta
4 Viljamaa Veeti
5 Nevalainen Aukusti
7 Viljamaa Viktor
8 Törmä Roni
10 Luoma Valtteri
12 Frilund Daniel
14 Hyöty Jami
16 Järvi Ville
17 Virkunen Miska
18 Sandberg Benjamin
20 Kaustinen Niko

Miesten lentopallon historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaasan Kiiston joukkue oli ylivoimainen kauden 2004 Lentopallon 1-sarjassa. Joukkue koki vain muutaman tappion ja eteni liigakarsintoihin. Karsinnoissa joukkue aloitti vahvasti, mutta hävisi ratkaisuottelun tiukasti Mutalan Riennolle. Joukkueen nousuhaaveet olivat menneet. Savonlinnan East Volley ajautui kuitenkin taloudellisiin vaikeuksiin ja joutui luopumaan liigapaikastaan. Näin ollen Kiisto sai lentopalloliitolta liigapaikan itselleen ja nousi historiallisesti SM-liigaan.

Ensimmäisellä kaudellaan SM-liigassa Kiisto joutui liigakarsintaan, josta se kuitenkin selvisi helposti. Joukkueessa pelasi tuolloin muun muassa brasilialainen Jefferson. Kaudella 2006 joukkue teki huippuhankinnat siirtomarkkinoilla ja hankki Sami Heikkiniemen ja brasilialaisen Rodrigon joukkueeseensa. Kausi oli Kiistolta onnistunut: se päättyi lopulta runkosarjan viidenteen sijaan ja yläjatkosarjan viidenteen sijaan. Kiisto putosi lopulta puolivälierissä.

Kolmannella kaudellaan joukkue selvitti jälleen tiensä liigan pudotuspeleihin, mutta putosi puolivälierissä suurjoukkue Pielaveden Sammolle. Joukkueessa pelasi muun muassa entinen Portugalin maajoukkuepassari Marcó. Kaudella 2008 joukkue oli suurissa talousvaikeuksissa, ja oli lähellä, ettei se jo luopunut liigapaikastaan ennen kauden alkua. Lopulta Kiisto jatkoi liigassa. Joukkue hankki riveihinsä kesken kauden Venezuelan maajoukkuehakkurin, Ismel Ramosin loukkaantuneen Jeffersonin tilalle. Kiisto joutui täpärästi liigakarsintoihin, joissa sen neljän vuoden liigaura katkesi joukkueen pudottua liigasta. Liigaan nousi Keski-Savon Pateri, ja paikkansa piti Valkeakosken Isku-Veikot.

Kauden 2008 jälkeen Kiisto laittoi toimintansa yhteen Laihian Lujan 1-sarjajoukkueen kanssa, ja ryhmässä jatkoivat molempien joukkueiden runkopelaajat. Tavoitteena olivat liigakarsinnat. Oikeuskäsittelyt saatiin päätökseen, ja ensimmäinen kausi 2008-2009 yhdistyneellä joukkueella sujui pelillisesti mallikkaasti. Tavoitteena ollut liigakarsintapaikka saavutettiin, ja liiganousukin oli todella lähellä. Myös taloudelliset tavoitteet saavutettiin.

Kauden 2009 alussa Kiisto r.y. palkkasi kehityspäälliköksi Katarina Järvisen. Kolmen vuoden tavoitteena oli nostaa Kiisto takaisin liigatasolle. Runkosarjan 2009-2010 lähestyessä loppuaan oli Kiisto jälleen taistelemassa liigakarsintapaikasta.

Vaasan Kiiston joukkue nojaa vahvasti Etelä-Pohjanmaalla syntyneisiin pelaajiin. Kaudell 2007–2008 joukkueessa pelasi peräti yhdeksän pelaajaa, jotka ovat syntyneet Etelä-Pohjanmaalla. Ainoat pelaajat Etelä-Pohjanmaan ulkopuolelta olivat ulkomaalaisvahvistukset Ismel Ramos ja Jefferson.

Vaasan Kiisto pelasi lentopallon mestaruusliigassa neljä kautta vuosina 2005–2008 ja tavoitteli paluuta sinne 2013. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]