M/S Regina della Pace

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
M/S Regina della Pace
S Fantaasia.jpg
Tyyppi matkustaja-autolautta
Nykyinen reitti SplitAncona
IMO-numero 7807744
Rakennustelakka Wärtsilä Turun telakka, Suomi
Tekniset tiedot
Kansien määrä 9
Pituus 136,1 m
Leveys 24,2 m
Syväys 5,4 m
Bruttovetoisuus 10 604 brt
Bruttovetoisuus (GT) 5 539
Koneisto 4 × Wärtsilän 12-sylinterinen dieselmoottori
Koneteho 17 650 kW
Jääluokitus 1A
Nopeus  kn
Hyttipaikkoja 740
Hyttejä 285
Matkustajia 1 500
Autokapasiteetti 554 henkilöautoa
Sisaralukset M/S Rosella

M/S Regina della Pace (ent. M/S Turella, M/S Stena Nordica, M/S Lion King, M/S Fantaasia ja M/S Kongshavn) on Blue Ferrysin omistama matkustaja-autolautta ja M/S Rosellan sisaralus. Alus valmistui vuonna 1979 Wärtsilän Turun telakalta SF Linelle M/S Turella -nimisenä, jolloin se liikennöi Suomen ja Ruotsin välillä pääasiassa Turku–Tukholma- ja Naantali–Kapellskär-reiteillä.

Käyttöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viking Linen suomalainen osakasvarustamo SF Line tilasi Wärtsilä Oy:ltä uuden, silloisia käytössään olleita autolauttoja selvästi suuremman aluksen, käytettäväksi TurkuMaarianhaminaTukholma-reitillä. Aluksen valmistusnumero oli 1242, ja se luovutettiin tilaajalleen kesäkuun alussa 1979. Kesällä 1980 M/S Viking Sallyn ja M/S Rosellan valmistumisen myötä Turella siirrettiin NaantaliMaarianhaminaKapellskär-reitille, jossa se jatkoi aina vuoden 1988 loppupuoliskolle asti. Turella myytiin kesällä 1988 ruotsalaiselle Stena Rederi AB:lle, mutta sen käyttöä jatkettiin Viking Linellä (SF-Line) aina lokakuulle 1988. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Rosella piti myydä Turellan sijasta, mutta koska M/S Amorellan toimitus venyi, ei Viking Line voinut luopua Rosellasta. Stena Linelle Turellan osto sopi hyvin, koska se oli paremmassa kunnossa kuin Rosella ja Turella oli helpompi muuttaa Stena Linen käyttötarkoituksiin. Vuosina 19961998 Lion Ferry -varustamo liikennöi aluksella M/S Lion King -nimisenä Ruotsista Tanskaan ja Puolaan.

Alus palasi Suomen liikenteeseen vuoden 1998 helmikuussa, jolloin se aloitti liikennöinnin Tallinkin HelsinkiTallinna-reitillä M/S Fantaasia-nimisenä. M/S Fantaasia oli merkitty Viron alusrekisteriin purjehtimaan Viron lipun alla. Vuonna 2002 alus asetettiin Tallinna–Tukholma-reitille, jolla se palveli vuoteen 2004 asti, kun M/S Victoria korvasi sen. Saman vuoden huhtikuussa M/S Fantaasia asetettiin TallinnaPietariHelsinki-reitille, jota se ehti liikennöidä joulukuun loppuun asti, jolloin Tallink päätti lopettaa reitin. Syyt reitin lopettamiseen olivat liian vähäiset matkustajamäärät, huono kannattavuus, viisumiongelmat, vuodelle 2005 merkittävästi korotetut satamamaksut Pietarissa ja maapalveluiden kova hintataso. Tämän jälkeen alus vuokrattiin algerialaiselle Algerie Ferries -varustamolle Välimerelle. Huhtikuussa 2006 alus palasi takaisin Itämerelle Tallinkin liikenteeseen, RiikaTukholma-reitille. M/S Regina Baltica kuitenkin korvasi sen vapauduttuaan Tallinna-Tukholma-reitiltä, ja Fantaasia siirtyi marokkolaisen varustamon käyttöön. Marraskuussa 2007 laiva pysäytettiin Göteborgin satamaan vakavien puutteiden takia. Tarkastuksessa aluksesta löytyi 18 niin vakavaksi luokiteltua puutetta, että yksikin niistä olisi riittänyt liikenneluvan epäämiseen. Fantaasia oli läpäissyt virolaisviranomaisten tarkastuksen kesällä 2007. Norjalaisvarustamo Kystlink Estonia oli vuokrannut aluksen liikennöimään Tanskan, Ruotsin ja Norjan väliselle reitille, ja vaihtanut laivan nimen Kongshavniksi. Kun aluksella ei ollut liikennöintilupaa, se makuutettiin Sandefjordiin. Blue Line osti Kongshavnin vuonna 2010 liikennöimään reitillä SplitAncona. Laivan nimi muuttui tällä kertaa Regina della Paceksi.

Tietoja laivan rakenteesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Keulaporttina visiiri-tyyppinen portti, ja kaksi peräporttia.
  • Läpiajettava, keskilaipiolla pituussunnassa kahteen puoliskoon jaettu autokansi.
  • Kannella 4 erillinen autotalli (nk. kolmas autokansi).
  • Yhdeksän kantta, joista kolme miehistön tiloja
  • Disko konehuonekannella, autokannen alla
  • Bulbi-mallinen keula
  • Kaksi peräsintä ja potkuria, neljä pääkonetta

Laivan nimet ja omistussuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivan nimi Varustamo Vuosina
M/S Turella Viking Line 1979–1988
M/S Stena Nordica Stena Line 1988–1996
M/S Lion King Lion Ferry 1996–1998
M/S Fantaasia Tallink 1998–2008
M/S Kongshavn Kystlink 2008–2010
M/S Regina della Pace Blue Line 2010–

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]