Georg August Wallin

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Yrjö Wallin)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Georg August Wallin
Georg August Wallin. (Taidemaalari Robert Wilhelm Ekmanin maalaus.)
Georg August Wallin. (Taidemaalari Robert Wilhelm Ekmanin maalaus.)
Henkilötiedot
Syntynyt 24. lokakuuta 1811
Sund, Ahvenanmaa
Kuollut 23. lokakuuta 1852 (40 vuotta)
Helsinki
Ammatti arabisti ja itämaiden kirjallisuuden tutkija

Georg August Wallin (myös Yrjö Aukusti Wallin, arab. Abd al-Wali‎; 24. lokakuuta 1811 Sund, Ahvenanmaa23. lokakuuta 1852 Helsinki) oli suomalainen tutkimusmatkailija, arabisti ja itämaiden kirjallisuuden professori. Opiskeltuaan arabian kieltä Pietarissa Wallin teki kolme pitkää matkaa Arabian niemimaalle keisarillisen apurahan turvin.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wallinin vanhemmat olivat henkikirjoittaja Israel Wallin ja Johanna Maria Ahrenberg. Hän kävi Turun katedraalikoulua ja muutti Turun palon palon 1827 jälkeen koulun mukana Raumalle. Seuraavana vuonna hän kuitenkin erosi koulusta ja opiskeli yksityisesti ylioppilaaksi. Hän kirjoittautui 1829 opiskelijaksi Helsingin yliopistoon.

Yliopistossa opiskelut sujuivat kohtalaisen hyvin, joskin 1834 sattui välikohtaus, jossa Wallin sekä ylioppilaat E. A. Ingman, M. A. Castrén, Lauri Stenbäck ja muutama muu erotettiin yliopistosta puoleksi vuodeksi. Tapahtuman taustalla oli opiskelijoiden oikeuksien loukkaaminen, jota oli ryhdytty julkisesti pohtimaan, ja Wallin oli valittu kokouksen puheenjohtajaksi.

Pakkolomalta palattuaan Wallin suoritti 1836 filosofian kandidaatin tutkinnon pääaineenaan klassiset kielet sekä itämainen kirjallisuus. Samana vuonna hän pääsi yliopiston kirjastoon ylimääräiseksi amanuenssiksi. Professori Gabriel Geitlinin johdolla hän syventyi tutkimaan itämaisia kieliä, eritoten persiaa ja arabiaa. Hän oli todennut vieraiden kielten opiskelun olevan itselleen helppoa. Erityisesti kielten taitaminen käytännössä osoittautui hänelle helpoksi. Kun A. J. Sjögren vuonna 1838 etsi suomalaista tiedemiestä lähetettäväksi Siperiaan, oli Wallin ehdolla. Matkalle valittiin kuitenkin M. A. Castrén.

Wallin puolusti vuonna 1839 tohtorinväitöskirjaansa De Praecipua inter hodiernam Arabun linguam et antiquam differentia, jossa hän käsittelee klassisen ja nykyisen arabian pääasiallisia eroavaisuuksia. Pian väittelyn ja väitöskirjan julkaisemisen jälkeen Wallin nimitettiin Helsingin yliopiston itämaisen kirjallisuuden dosentiksi.

Wallin lähti 1840 Pietariin jatkamaan itämaisten kielten opiskeluaan. Hänen opettajiaan Pietarissa olivat Mirza Ismail sekä De Maison persian kielessä ja at-Tantawi arabiassa. Kieliopintojen lisäksi hän perehtyi huolellisesti kielialueiden ihmisten ajatusmaailmoihin ja tapoihin.

Wallinin mukaan on Helsingissä Kallion kaupunginosassa nimetty katu.

Tutkimusmatkailija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muhammad ja hänen seurueensa matkalla Mekkaan.

Helsingin yliopistossa tuli vuonna 1841 haettavaksi matka-apuraha nuorille tiedemiehille. Wallin laati matkasuunnitelman, joka aikalaisten mielestä oli ”merkillisimpiä ja rohkeimpia mitä Suomen mies on milloinkaan laatinut”. Hän ilmoitti aikovansa matkata Egyptiin ja Arabiaan. Jos myönnetyt varat riittäisivät, niin matka jatkuisi edelleen tataariheimojen luokse, jossa hän selvittäisi näiden heimojen ja suomensukuisten kansojen välisen sukulaisuussuhteen. Matkasuunnitelma hyväksyttiin, ja Wallin sai matka-apurahansa.

Perusteellisuudesta matkan suhteen kertoo se, että saatuaan tiedon apurahasta Wallin opiskeli lääketiedettä ja harjoitti lääkärintointa myös käytännössä. Matkasuunnitelmiin näet kuului hänen esiintymisensä kiertelevänä lääkärinä. Hän valmistautui kuitenkin myös selviämään alueen oudossa ilmastossa ja hyvin erilaisissa olosuhteissa.

Wallinille 1850 esitetyn retkikuntatarjouksen yhteydessä Royal Geographic Societyn puheenjohtaja Roderick Murchinson luonnehti häntä "[autiomaan pojaksi], joka sivistyksensä ja taitojensä puolesta on täydellisen kykenevä hälventämään tietämättömyytemme maasta, joka on niin kiinnostava ihmiskunnan varhaisimman historian kannalta".[1]

Matkalle lähtö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perusteellisten matkavalmistelujen jälkeen Wallin lähti pitkälle matkalle Helsingistä 28. heinäkuuta 1843. Matkaan lähdettiin komeasti purjelaivalla, joka suuntasi Saksaan, ja sieltä matka jatkui Pariisiin. Opiskeltuaan Pariisissa hän jatkoi matkaa Marseillen kautta Istanbuliin ja sieltä Aleksandriaan.

Jälleen kerran Wallin toimi perusteellisen pikkutarkasti. Hän täydensi tietojaan ja kielitaitoaan ensin Aleksandriassa ja sitten Kairossa, jonka hän myös valitsi matkojensa kiintopisteeksi. Hän opiskeli ihmisten tapoja ja käyttäytymistä käyden kaupoissa, kahviloissa ja toreilla. Hän perehtyi islamin uskontoon sekä uskonnon ongelmiin ja dogmeihin. Wallin pukeutui kansanomaisesti ja totuttautui elämään yksinkertaista ja vaatimatonta elämää, jonka hän oletti auttavan autiomaaolosuhteisiin totuttautumisessa. Näin valmistautuneena Wallin oli varma, että hänen ei tarvinnut pelätä ja että hänen sopeutumisensa poistaisi vaarat, joista ilmitulo ja sen seurauksena julistettu kuolemantuomio olisivat pahinta.

Kaikkiaan Wallin vietti tällä matkalla lähes kuusi vuotta. Hän tutustui Kairon ympäristöön ja retkeili pitkin Niiliä etelään, aina sen toiselle putoukselle asti. Matkalla hän tutki perusteellisesti muinaisen Egyptin arkeologisia jäänteitä, joista erikoisesti Theban, Karnakin ja Luxorin muistomerkit saivat hänen huomionsa. Egypti oli vain tutkimusmatkan kiintopiste, ja Wallin teki kaikkiaan kolme tutkimusmatkaa, joista yhden Arabiaan, toisen Palestiinaan ja Syyriaan sekä kolmannen Mesopotamiaan ja Persiaan.

Nykypäívän Medinaa.

Islamin pyhät paikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1845 Wallin lähti ensimmäiselle matkalleen kohden itää. Hän oli pukeutunut beduiinišeikiksi. Karavaanireittejä seuraten hän vaelsi pitkin Siinain erämaata ja saapui Al Jawfin erämaakaupunkiin. Jo tähänastisella matkallaan Wallin oli saanut kokea monia erilaisia vaikeuksia ja ongelmia, mutta karavaaniteitä kulkien hän selviytyi Hailin karavaaniteiden risteykseen. Erämaassa olivat olleet ongelmina janoon nääntyminen sekä ryöstelevät beduiinit, joiden käsiin hän joutui. Matkakassa alkoi kuitenkin ehtyä, ja hänen oli luovuttava aikeista matkata Persianlahden rannalle.

Wallin liittyikin monipäiseen pyhiinvaeltajien karavaaniin, joka kulki suoraan Mekkaan. Aiemmin vain harvat eurooppalaiset tutkijat olivat onnistuneet salaa käymään muslimien pyhissä kaupungeissa Medinassa ja Mekassa. Vielä harvempi oli saanut ensi käden tietoja islaminuskoisten menoista ja riiteistä noissa kahdessa kaupungissa. Pyhiinvaeltajan valkoiseen viittaan pukeutunut Wallin vieraili kuitenkin kaikilla pyhillä paikoilla ja kirjoitti päiväkirjaansa näkemästään ja kuulemastaan tarkat kuvaukset. Hän selvisi uhkarohkeasta tempustaan hengissä.

Muutama kolikko taskussa hän ryhtyi paluumatkaan ja pääsi ensiksi Jeddan satamakaupunkiin, josta pääsi vuonna 1846 ”aluspahasella” Egyptiin. Matka oli ollut erinomaisen rasittava, hermoja kysyvä ja väsyttävä. Hän oli kuitenkin viihtynyt hyvin yksinkertaista ja luonnonmukaista elämää viettäneiden paimentolaisten keskuudessa.

Palestiina ja Syyria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saida Zainabin moskeija Damaskoksen ulkopuolella.

Sairasteltuaan jonkin aikaa Kairossa Wallin lähti vuoden 1846 lopulla virkistysmatkalle Palestiinaan ja Syyriaan. Matkan oli tarkoitus olla samalla myös työmatka. Hän kuitenkin poikkesi alkumatkasta luostariin Siinain autiomaassa.

Hän jatkoi matkaansa Palestiinaan ja kävi monilla eri uskontokuntien pyhillä paikoilla. Hän tutustui erityisesti alueen eri etnisten ryhmien elämäntapoihin ja uskonnollisiin menoihin. Lisäksi hän oli myös kiinnostunut arabian kielen Syyriassa puhutusta murteesta.

Wallin jatkoi matkaansa aina Damaskokseen ja Baalbekiin saakka. Paluumatkan hän aloitti Beirutista, josta hän matkusti meritse laivalla Aleksandriaan. Hän pääsi Kairoon lopulta vuonna 1847. Kairossa hän koki miellyttävän yllätyksen. Kotimaasta oli saapunut rahalähetys. Tämän yliopiston Aleksanterin-apurahan turvin Wallin saattoi suunnitella kolmatta tutkimusmatkaa autiomaahan. Hänen jo tekemänsä matkat olivat saaneet osakseen paljon huomiota, ei suinkaan vain kotimaassa, vaan myös ulkomailla Euroopassa.

Mesopotamia ja Persia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerbelan moskeija vuonna 1932.

Kolmannelle, pisimmälle ja huomattavimmalle matkalleen Wallin lähti vuoden 1847 loppupuolella. Matka alkoi Siinain eteläkärjestä, ja vaiheikkaiden kokemusten jälkeen Wallin eli Abd Wali, kuten häntä alueella kutsuttiin, saapui Hailiin. Hänen tarkoituksenaan oli jatkaa Riadiin ja tavata siellä wahhabilaisten ruhtinas ja koko Nedzhadin ruhtinas Feisal. Tämän jälkeen hänen oli tarkoitus jatkaa matkaa maan sisäosiin. Ilmeisesti matkasuunnitelmaan tuli muutos siksi, että hänen henkilöllisyytensä ja vääräuskoisuutensa olivat paljastuneet, ja hän olisi siten joutunut hengenvaaraan.

Koska matkasuunnitelmaan tuli äkillinen muutos, Wallin liittyi kohden pohjoista matkanneeseen karavaaniin ja kulki näin halki pohjoisen Arabian aina Bagdadiin saakka. Hän on ensimmäinen eurooppalainen, joka on tuosta matkasta suoriutunut.

Matka oli rasittava, ja aikalaislähteet kertovatkin, että Wallin olisi sanonut loppumatkasta - kuumeen, paiseiden ja maksataudin riivaamana - kaipaavansa takaisin sivistyneeseen Eurooppaan. Silti hän vielä tämän jälkeen kokosi itsensä yhteen yritykseen ja teki lyhyen kierroksen Persiassa. Persian šaahi oli kuitenkin hiljan kuollut, ja maa oli yleisen sekasorron vaivaama, joten aika ei ollut kovin suotuisa Wallinin tutkimusmatkalle. Wallinilla oli myös vaikeuksia sopeutua persialaisten mentaliteettiin ja tapoihin. Käytyään Esfahanissa ja Šīrāzissa hän joutui Persianlahdella myrskyn kouriin ja lopulta pääsi lahden länsirannalle pieneen Basran kaupunkiin.

Hänen matkakassansa oli lopussa, ja hän oli eristäytyneenä koko muusta maailmasta. Hän pääsi kuitenkin englantilaisten avulla uudelleen Bagdadiin, jossa hän lainasi matkarahat ja lähti autiomaan kautta Kairoon. Ennen Damaskokseen saapumista beduiinit ryöstivät hänet täysin puhtaaksi, mutta hän selvisi kaupunkiin saakka.

Wallin saapui Kairoon keväällä 1849, ja 9. elokuuta samana vuonna hän nousi Aleksandriassa laivaan, joka vei hänet Italiaan. Sveitsin, Saksan ja Belgian kautta hän saapui Englantiin.

Paluu Eurooppaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppaan tultuaan Wallin matkusti Lontooseen, jossa hänen oli tarkoitus sopeutua ilmastomuutokseen, joka olisi häntä vastassa Pohjoismaissa, sekä saattaa painokuntoon keräämänsä kieli- ja kansatieteelliset aineistot. Hän perehtyi Lontoon kirjastoissa Arabiaa koskevaan kirjallisuuteen ja laati englanninkielisen kuvauksen kolmannesta ja viimeisimmästä matkastaan.

Wallinin matka käsittelevä teksti luettiin Englannin maantieteellisen seuran kokouksessa, jossa hän oli itse läsnä. Raportti herätti ansaittua laajaa huomiota. Raportti julkaistiin seuran aikakauskirjassa vuonna 1851 nimellä Notes Taken During a Journey Through Part of Northern Arabia in 1848. Seura julkaisi Wallinin toisen matkakuvauksen samassa aikakauskirjassa vuonna 1854 nimellä: Narrative of Journeys From Cairo to Medina and Mecca by Suez, Arabia, Tawila, Al-Jauf, Jubbe, Hail and Nejd, in 1845. Tunnustuksena Wallinin suurista ansioista Arabian tutkijana seura antoi hänelle 25 guinean summan. Palkinnon oli edellisenä vuonna saanut David Livingstone.

Tekeillä olleeseen Itä-Intian kauppakomppanian karttaan hän antoi arvokkaita täydennyksiä, ja näistä ansioistaan hän sai kauppakomppanian palkinnon. Myös Pariisin maantieteellinen seura antoi Wallinille tunnustuksena suuren hopeamitalin. Saksan itämainen seura kutsui hänet kunniajäsenekseen ja julkaisi Wallinin tutkimuksen beduiinilauluista: Probe aus einer Anthologie neuarabischer Gesänge, in der Wüste gesammelt (1851–52).[2] Seura julkaisi myös Wallinin teoksen arabian kielen äänteistä Über die Laute des Arabischen und ihre Bezeichnung sekä teoksen beduiinien kielestä Bemerkungen über die Sprache der Beduinen.

Paluu Suomeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuin salaa palasi Wallin takaisin Suomeen 15. kesäkuuta 1850. Syksyn promootiojuhlissa hän nousi keskeiseksi henkilöksi. Hän esitti samalla tarkastettavaksi yliopistollisen väitöskirjansa. Teos osoitti hänen syvällisen perehtyneisyytensä arabiankieliseen kirjallisuuteen ja islamilaisen maailman tuntemuksensa. Vuonna 1851 Wallin sai nimityksen itämaiden kirjallisuuden professorin virkaan. Jotta oppilaiden olisi helpompi seurata alan opetusta, hän julkaisi pienen arabian kielioppia koskevan teoksen.

Englannin maantieteellinen seura yhteistyössä Venäjän maantieteellisen seuran kanssa ehdotti, että Wallin lähtisi uudelle tutkimusmatkalle Sisä-Arabiaan Itä-Intian kauppaseuran taloudellisesti tukemana. Tästä projektista ei kuitenkaan tullut mitään, ja se pahoitti hivenen Wallinin mieltä. Toisaalta kuitenkin sairaus oli alkanut vaivata yhä uupuneempaa tiedemiestä. Wallin kuoli vuonna 1852 vain pari kuukautta myöhemmin kuin tutkijatoverinsa M. A. Castrén.

Wallinin aloittaman laajan matkakertomuksen Georg Aug. Wallins första resa från Cairo till arabiska öknen i april 1845 alun saattoi hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1853 julkisuuteen B. O. Schauman. Lopullisen Wallinin matkamuistiinpanojen toimituksen on laatinut S. G. Elmgren neljänä niteenä 1860-luvulla. Hänen teostensa kriittinen kokonaisjulkaisu laadittiin vasta 2010-luvulla.[3]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisjulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • De Praecipua inter hodiernam Arabun linguam et antiquam differentia, 1839 (väitöskirja).
 • Carmen Elegiacum Ibnu-L-Faridi com commentario Abdu-L-Ghanyi, 1850 (professorinväitöskirja).
 • Notes Taken During a Journey Though Part of Northern Arabia in 1848, 1851.
 • Narrative of a Jurneys From Cairo to Medina and Mecca by Suez, Arabia, Tawila, Al-Jauf, Jubbe, Hail and Nejd, in 1845, 1854.
 • Probe aus einer Anthologie neuarabischer Gesänge, in der Wüste gesammelt (1851–52).
 • Georg Aug. Wallins första resa från Cairo till arabiska öknen i april 1845, toim. B. O. Schauman, Simelius, 1853.
 • Narrative of the Journey from Cairo to Jerusalem via Mount Sinai, 1855.
 • Über die Laute des Arabischen und ihre Bezeichnung, 1855.
 • Bemerkungen über die Sprache der Beduinen.

Kokoomateoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Georg August Wallins reseanteckningar från Orienten åren 1843–1849: dagbok och bref. Första bandet; efter resandens död utgifna af S. G. Elmgren. Frenckell, 1864
 • Georg August Wallins reseanteckningar från Orienten åren 1843–1849: dagbok och bref. Andra bandet, efter resandens död utgifna af S. G. Elmgren. Frenckell, 1864
 • Georg August Wallins reseanteckningar från Orienten åren 1843–1849: dagbok och bref. Tredje bandet, efter resandens död utgifna af S. G. Elmgren. Frenckell, 1865.
 • Georg August Wallins reseanteckningar från Orienten åren 1843–1849: dagbok och bref. Fjerde bandet; efter resandens död utgifna af S. G. Elmgren. Frenckell, 1866
 • Bref och dagboksanteckningar af Georg August Wallin. Jämte En lefnadsteckning utgifna af Knut Tallqvist. Svenska litteratursällskapet i Finland, 1905.
 • Suwar min šimālī ǧazīrat al-arab (Kuvia Arabian niemimaan pohjoisosasta), Bi-qalam... Ǧūrǧ August Vālīn. Tarǧuma Samīr Salīm Šibli. Rāgi a: Yūsuf Ibrāhīm Yazbak, [Yrjö Aukusti Wallin]. Bayrūt: Awrāq lubnāniyya, 1971.
 • Källan i fjärran öknen, toim. Göran Schildt, Rabén & Sjögren, 1976
 • Travels in Arabia (1845, 1848). Falcon-Oleander, 1979. ISBN 0-900891-53-X
 • Scenes from the Northern Arabic Peninsula = Suwar Min Shmali Jazirat Al-Arab, by George August Wallin. Realized in Arabic by the historian Youssef I. Yazbec. Translated from English by Samir Chibli. Painos:2nd edition. Julkaistu: Beirut: Toufic Fadel, 1991.
 • Skrifter 1: Studieåren och resan till Alexandria. Utgivna av Kaj Öhrnberg & Patricia Berg under medverkan av Kira Pihlflyckt. Svenska litteratursällskapet i Finland 2010. ISBN 978-951-583-189-7 (Teoksen verkkoversio.)
 • Skrifter 2: Det första året i Egypten 1843–1844. Utgivna av Kaj Öhrnberg & Patricia Berg under medverkan av Kira Pihlflyckt. Svenska litteratursällskapet i Finland 2011. ISBN 978-951-583-227-6 (Teoksen verkkoversio.)
 • Skrifter 3: Kairo och resan till övre Egypten 1844–1845. Utgivna av Kaj Öhrnberg & Patricia Berg under medverkan av Kira Pihlflyckt. Svenska litteratursällskapet i Finland 2012. ISBN 978-951-583-249-8 (Teoksen verkkoversio.)
 • Skrifter 4: Färderna till Mekka och Jerusalem 1845–1847. Utgivna av Kaj Öhrnberg och Patricia Berg under medverkan av Kira Pihlflyckt. Svenska litteratursällskapet i Finland 2014. ISBN 978-951-583-269-6 (Teoksen verkkoversio.)
 • Skrifter 5: Norra Arabiska halvön och Persien 1847–1849. Utgivna av Kaj Öhrnberg, Patricia Berg och Kira Pihlflyckt. Svenska litteratursällskapet i Finland 2014. ISBN 978-951-583-285-6 (Teoksen verkkoversio.)
 • Skrifter 6: Resan hem via London 1849–1850. Utgivna av Kaj Öhrnberg, Patricia Berg och Kira Pihlflyckt, översättning av tyska brev Elisa Veit. Svenska litteratursällskapet i Finland 2015. ISBN 978-951-583-339-6 (Teoksen verkkoversio.)
 • Skrifter 7: Professorsåren i Helsingfors 1850–1852. Utgivna av Kaj Öhrnberg, Patricia Berg och Kira Pihlflyckt. Svenska litteratursällskapet i Finland 2016. ISBN 978-951-583-358-7 (Teoksen verkkoversio.)
 • Skrifter: Appendix. Material nedtecknat på Arabiska halvön 1845–1848. Utgivna av Kaj Öhrnberg, Patricia Berg och Kira Pihlflyckt. Svenska litteratursällskapet i Finland 2017. ISBN 978-951-584-411-9 (Teoksen verkkoversio.)

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Salmén, Leif: Itämainen huone, s. 63. Teos 2017. ISBN 978-951-851-775-0
 2. Probe aus einer Anthologie neuarabischer Gesänge. Martin-Luther-Universität.
 3. Hällsten, Annika: Georg August Wallin var vår första wallraffare. Hufvudstadsbladet, 15.10.2017, s. 36–37. Artikkelin verkkoversio.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Edgren-Henrichson, Nina (toim.): Dolce far niente i Arabien: Georg August Wallin och hans resor på 1840-talet. Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland, 788. Helsingfors: Svenska litteratursällskapet i Finland, 2014. ISSN 0039-6842. ISBN 978-951-583-280-1.
 • Löytönen, Markku (toim.): Matka-arkku: Suomalaisia tutkimusmatkailijoita. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1989. ISBN 951-717-561-2.
 • Löytönen, Markku – Waismaa, Miisa: Arabian salaperäinen vaeltaja: Tutkimusmatkaaja G. A. Wallin. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2001. ISBN 951-746-259-X.
 • Marjomaa, Ulpu (toim.): 100 Faces from Finland: A Biographical Kaleidoscope. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2000. ISBN 951-746-215-8.
 • Mead, W. R.: G. A. Wallin and the Royal Geographical Society. Studia Orientalia, 1958, 23. vsk.
 • Tallqvist, Knut: Yrjö Aukusti Wallin. Kansanvalistus-seura, 1903.
 • Tallqvist, Knut (toim.): Bref och dagsboksanteckningar af Georg August Wallin. Helsingfors: Svenska litteratursällskapet i Finland, 1905.
 • Tiitta, Allan: Suomalaiset tutkimusmatkat. Toimittanut Markku Löytönen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2009. ISBN 978-951-746-774-2.
 • Trautz, M.: A forgotten explorer of Arabia: G. A. Wallin. Journal of the Royan Central Asiatic Society, 1932, 19. vsk.
 • Vehkavaara, Mikko: Anti-Xenophobia, Fighting Discursive Xenophobia with G. A. Wallin’s Travel Discourse. Lisensiaatintyö, 1997.
 • Öhrnberg, Kaj: ”Wallin, Georg August (1811–1852)”, Suomen kansallisbiografia, osa 10, s. 297–298. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2007. ISBN 978-951-746-451-2. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta: