Amanuenssi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Amanuenssi on henkilö, joka hoitaa yliopiston tai tutkimuslaitoksen hallintovirkaa. Yliopistojen laitoksilla amanuenssit toimivat opintojen ohjaajina ja järjestelijöinä. Tehtävät kuitenkin vaihtelevat, sillä jotkut amanuenssit toimivat myös opetus- ja tutkimustehtävissä. Amanuenssien hallinnollisiin tehtäviin kuuluvat laitoksilla esimerkiksi opetussuunnitelmien ja opetusohjelmien laatiminen, opinto-ohjaus, henkilöstöhallinto, tiedotus ja raportointi.[1] Amanuenssi on eräänlainen "akateeminen sekatyömies".

Museoiden amanuenssit vastaavat tyypillisesti museon kokoelmista, niiden luetteloimisesta sekä näyttelyiden järjestelemisestä.[1]

Lääketieteen opintoihin kuuluu sairaalaharjoittelu amanuenssin nimikkeellä. Vastaavasti joissakin paikoissa, kuten Hesperiassa, psykologian harjoittelijoista käytetään nimikettä psykologian amanuenssi.

Ennen koulutuksen täyttä uudistusta lääketieteen amanuenssit olivat yleensä valmiita lääkäreitä, jotka työskentelivät 3–5 vuotta sairaalalääkäreinä nimellisellä palkalla kerätäkseen kokemusta; erikoislääkäriksi pätevöityminen alkoi juuri amanuenssin toimen hoitamisesta. Sotien jälkeen amanuensseja käytettiin lähes ilmaisena ammattityövoimana, koska lääkäreistä oli tuolloin kova pula. Eräs velvollisuuksista oli sairaanhoitajien ja kätilöiden opettajina toimiminen; joillakin amanuensseilla oli tapa uhkailla, että niskuroivasta oppilaasta ei tulisi koskaan valmista hoitajaa niin kauan kuin opettajan amanuenssikausi kestäisi - eli teoriassa jopa viiteen vuoteen. [2]. Tosin kohtuuttomuuksiin menevät amanuenssit huomasivat nopeasti olevansa entisiä amanuensseja: erityisesti professorit Aarno Turunen ja Väinö Seiro olivat hyvin ankaria kurinpitäjiä tässä suhteessa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Agander, Anja, Loimio, Ritva & Riihimäki, Anneli: Kirjamakasiini : Jyväskylän yliopiston kirjaston tiedotuslehti, 1998, nro 1, s. 13-20. Jyväskylä: Jyväskylän yliopiston kirjasto. ISSN 1236-9780.
  • Mäkelä-Henriksson, Eeva: Muistoja harjoittelusta ja amanuenssitutkinnon suorittamisesta Helsingin yliopiston kirjastossa 1940-luvun jälkipuoliskolla. (toim. Annikki Hokynar ym.) Muuttuva kirjasto : Matti Liinamaalle 25.9.1987, 1987, s. 11-24. Helsingin yliopiston kirjasto.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Amanuenssi Jyväskylän yliopisto. Viitattu 4.10.2012.
  2. Bertta Valtonen: Kätilönä Karjalassa ja vähän muuallakin
  3. Bertta Valtonen: Kätilönä Karjalassa ja vähän muuallakin, s. 9 - 10
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.