Wikipedia:Tekniikka/Tulossa olevat päivitykset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikipedia vapaasti muokattavana tietosanakirjana elää ja päivittyy jatkuvasti. Suurin osa päivityksistä tapahtuu artikkeleissa, mutta aina välillä tulee tarve päivittää muun muassa mallineita sekä muita osa-alueita, jotka vaikuttavat huomattavasti useaan artikkeliin tai Wikipedian toimintaan.

Tällä sivulla on mahdollisuus ilmoittaa tämän kaltaisista laajoista muutoksista. Päivitettävät kohteet peilataan ajankohtaista-sivulle. Lisää tieto alla olevaan luetteloon (uusin ensin) muodossa:

====Päivitettävä kohde====
:Lyhyt kuvaus.
:'''Suunniteltu aloitusajankohta''': pp. kuukausi vuosi

Kun kohteen päivitys on loppunut (viittaavat sivut on korjattu, ohjeistukset kunnostettu sekä muut päivitykseen liittyvät osa-alueet on viety loppuun), siirrä kohde päivitettävien kohteiden listalta päivitettyjen kohteiden listaan. Jos siirtämäsi kohde on listan ainoa, lisää päivitettävien kohteiden listaan teksti: ''Ei tulossa olevia päivityksiä''.

Päivitettävät kohteet (näkyy ajankohtaista-sivulla)

Reply-työkalu keskustelusivuille[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelusivuille tulee testattavaksi beeta-ominaisuuksiin Reply-työkalu. Työkalu lisää keskustelukommenttien perään vastaa-linkin, josta avautuu lomake, jolla kommenttiin voi vastata. Saavutettavuuden parantamiseksi työkalu ei lisää kommenttien väliin rivinvaihtoa, joka wikikoodissa erottaa kommentit erillisiksi listoiksi (ks. selitys), jolloin mm. ruudunlukijat eivät osaa seurata keskustelun semanttista järjestystä. Tarkoitus on selvittää, voidaanko rivinvaihdosta luopua paremman kommentoinnin myötä kokonaan tai kiertää ongelma teknisesti.

Työkalu on tulossa betaan kun rivinvaihto-ongelma on saatu (phab:T265291) arvioitua.

Erillinen mobiilisivuston etusivu lakkaa toimimasta 13. heinäkuuta[muokkaa wikitekstiä]

ilmoitus asiasta maaliskuussa 2020 Kahvihuonekeskustelu
13. heinäkuuta 2020 alkaen Wikipedian mobiilisivustolle suunniteltu erillinen etusivu lakkaa toimimasta, koska oletuksena käytössä ollut asetus MFSpecialCaseMainPage poistetaan käytöstä. Tämä asetus näytti mobiilisivustolla hieman kevyemmän etusivun, eikä sisältänyt kaikkia osioita, jotka näkyvät työpöytäversion etusivulla.

Mikäli mitään ei tehdä ennen tuota päivämäärää, niin Wikipedian etusivu on täysin samannäköinen mobiilissa sekä työpöytäversiossa. Etusivulle täytyisi luoda uudet tyylitiedostot, jotka renderöivät sivun mobiiliversiota tukevaksi. Tyylitiedostot voi luoda kuka tahansa TemplateStyles-työkalua käyttämällä.

Ei ajankohtaisia teknisiä muutoksia.

Viimeisimmäksi päivitetyt kohteet[muokkaa wikitekstiä]

Sivustonlaajuisten CSS-/JS-sivujen muokkaamiseen uusi käyttäjäryhmä, oikeus poistui ylläpitäjiltä[muokkaa wikitekstiä]

ilmoitus asiasta heinäkuussa 2018
Elokuussa 2018 otettiin käyttöön uusi käyttäjäryhmä, joka voi muokata sivustonlaajuisia CSS-/JavaScript-sivuja (esim. sivua Järjestelmäviesti:Common.js). Aiemmin kaikki ylläpitäjät pystyivät muokkaamaan näitä sivuja, mutta jatkossa kooltaan pienempi käyttäjäryhmä nimeltä käyttöliittymän ylläpitäjät (engl. interface administrators) huolehtii näistä sivuista. Yhteisösi voi päättää, kuka kuuluu kyseiseen ryhmään. Muutoksesta on lisätietoa Meta-Wikissä.

Arkistoitu keskustelu aiheesta tekniikkakahvihuoneessa
Tehty: 27. elokuuta 2018

Pienoiskuvien koko kasvoi[muokkaa wikitekstiä]

Pienoiskuvien koko kasvatettiin 220px:n leveydestä 250px:n leveyteen. (ks phab:T162376)

Tehty: 11.4.2017

Tietolaatikoiden kuvat Wikidatasta[muokkaa wikitekstiä]

Tietolaatikot osaavat hakea tietolaatikon vakiokuvan Wikidatasta, mikäli tietolaatikossa ei ole kuvaa määriteltynä. Mikäli tietolaatikon kuvaparametrin arvoksi asetetaan "-", niin Wikidata-kuvaa ei haeta. Kuva-parametrina käytetään Wikidatan arvoa kuva (P18).

Virheelliset HTML-koodit pitää korjata[muokkaa wikitekstiä]

Tidy poistuu käytöstä Wikipediasta kesäkuuhun 2018 mennessä, jolloin virheellisesti merkityt HTML-koodit saattavat muuttaa artikkeleiden ulkoasua vääränlaisiksi. Korjattavat sivut löytyvät toimintosivun Toiminnot:LintErrors kautta. (katso Tidy poistuu – virheelliset koodit pitää korjata)

Suunniteltu päättymisajankohta: 6/2018

Karttaominaisuudet otetaan käyttöön[muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä vaiheessa tulee karttalinkki-tagi: <maplink> ja toisessa vaiheessa sivulle upotettava kartta <mapframe> . Ominaisuuden voi nähdä toiminnassa Wikivoyagessa ja lisäosan ohjesivulla Extension:Kartographer.

Suunniteltu aloitusajankohta: kaikissa Wikipedioissa 1.9.2016

Tallenna sivu -teksti muutetaan muotoon Julkaise sivu[muokkaa wikitekstiä]

Muokkaustiimi suunnittelee muuttavansa Tallenna sivu -sanamuodon muotoihin Julkaise sivu ja Julkaise muutokset. “Julkaise sivu” käytetään luodessasi uutta sivua. “Julkaise muutokset” käytetään muokatessasi jo olemassa olevaa sivua. Nimet tulevat olemaan yhtenäisiä kaikissa muokkausympäristöissä.[1][2]
Aloitusajankohta: Muutos tehdään todennäköisesti 30. elokuuta 2016 alkavalla viikolla. Muutoksesta ilmoitetaan Tech-uutisissa.

Viitemallineiden päivämäärät[muokkaa wikitekstiä]

Aloitusajankohta: toukokuu 2016
Viitemallineet näyttävät nykyään myös YYYY-MM-DD -muodossa talletetut päivämäärät suomalaisittain eikä niitä tarvitse käsin muuttaa vaan kummatkin muodot kelpaavat. Lisätietoa asiasta löytyy tekniikan kahvihuoneessa.


Tunnusten uudelleennimeäminen[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjätunnusten toimintatapaan tulevien muutosten myötä kaikki tunnukset ovat jatkossa yksilöllisiä kaikkien Wikimedia-wikien laajuisesti. Jatkossa samannimisiä tunnuksia ei voi olla enää useassa wikissä, joten tällaiset tunnukset nimettiin suomenkielisessä Wikipediassa uudelleen 18. huhtikuuta 2015. Metassa kerrotaan lisää yksityiskohtia.
Maaliskuussa 2015 jätetty ilmoitus kertoo hankkeen etenemisestä kohti sen viimeistelyä. Aiheesta on myös keskustelua kahvihuoneessa.


Aloitusajankohta: huhtikuu 2015

Phabricator korvaa Bugzillan[muokkaa wikitekstiä]

Wikipediassa käytettävän MediaWiki-ohjelmiston ongelmakirjanpito siirretään Bugzillasta Phabricatoriin (wiki-artikkeli). Phabricator korvaa myöhemmin myös RT-, Trello-, Mingle-, Gerrit- ja gitblit-työkalut (ks. mw:Phabricator).
Suunniteltu aloitusajankohta: 21. marraskuuta 2014

Käyttäjätunnusjärjestelmä[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjätunnusten paikalliset uudelleennimeämiset poistuivat käytöstä 15. syyskuuta 2014. Tunnusten nimien vaihtaminen suoritetaan nyt keskitetysti kaikkien Wikimedia Foundationin wikien laajuisesti. Käyttäjänimen vaihtoa tai haltuunottoa koskevat pyynnöt voi jättää Meta-Wikiin sivulle Steward requests/Username changes (meta:SRUC), ja niitä toteuttavat ylivalvojat ja järjestelmänlaajuiset nimenvaihtajat. Globaalin nimenvaihtopyynnön voi jättää myös erityisen toiminnon kautta tai sivulle Wikipedia:Käyttäjätunnuksen vaihto. Käyttäjänimen haltuunottopyyntöjä ei enää käsitellä suomenkielisessä Wikipediassa.

Typografiapäivitys[muokkaa wikitekstiä]

Typografiapävitys otetaan käyttöön kaikissa Wikipedioissa 3. huhtikuuta. Muutos koskee vain Vector-ulkoasua.
Tiivistelmä: Wikipedian käyttämät kirjasimet muuttuvat toisenlaisiksi, niiden koko suurenee ja väri vaihtuu mustasta tummanharmaaksi. Otsikoihin tulee erinäköinen kirjasintyyppi. Muutos koskettaa kaikkia lukijoita ja useimpia muokkaajia.
Aloitusajankohta: 3. huhtikuuta 2014

Ilmoitukset[muokkaa wikitekstiä]

Ilmoitukset on yhdistetysti tuoreesta Wikipedia-toiminnasta käyttäjille tietoa välittävä palvelu. Se ilmoittaa käyttäjän keskustelusivulle jätetyistä uusista viesteistä, muokkausten kumoamisista, käyttäjään liittyvistä maininnoista sekä linkeistä. Suomenkielisessä Wikipediassa järjestelmä otettiin käyttöön lokakuussa 2013.
Aloitusajankohta: 8. lokakuuta 2013

Wikidata: tietolaatikot[muokkaa wikitekstiä]

Wikidatan toinen vaihe (tietolaatikot) otetaan käyttöön suomenkielisessä Wikipediassa, ks. tiedote ja keskustelu.
Suunniteltu aloitusajankohta: 24. huhtikuuta 2013

Aakkosjärjestyskorjaus[muokkaa wikitekstiä]

Luokkien aakkosjärjestykseen tilattiin korjaus, ks. keskustelu. Korjausajon aikana luokkasivut saattavat näyttää oudoilta.
Suunniteltu aloitusajankohta: 3. huhtikuuta 2013

Wikidata[muokkaa wikitekstiä]

Wikidata otetaan käyttöön suomenkielisessä Wikipediassa. Ensimmäisessä vaiheessa kielilinkit siirretään artikkeleista Wikidataan.
Suunniteltu aloitusajankohta: 6. maaliskuuta 2013

Wikimedia-sivustojen siirtyminen uuteen datapääkeskukseen[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia-sivustot siirtyvät uuteen datapääkeskukseen Ashburniin, Yhdysvaltojen Virginiaan. Kirjoitussuojattu tila on odotettavissa ja myös täydet katkokset ovat mahdollisia. Lisätietoa uutiskahvihuoneessa.
Suunniteltu ajankohta: 22., 23. ja 24. tammikuuta 2013 kello 19.00–03.00

Reference tooltips[muokkaa wikitekstiä]

Reference Tooltips -lisäosa on otettu käyttöön. Lisäosa näyttää viitteitä klikattaessa "puhekuplan" jossa on viitteen sisältö. Lisätietoja löytyy tekniikan kahvihuoneesta. Suunniteltu ajankohta on syyskuu 2012.

WikiMiniAtlas[muokkaa wikitekstiä]

WikiMiniAtlas-kartta on ehdotettu käyttöönotettavaksi. Lisätietoja löytyy tekniikan kahvihuoneesta. Suunniteltu ajankohta syyskuu/lokakuu 2012. Lopputulos. Kartta on toistaiseksi valittavissa pienoisohjelmana, koska karttapalvelin on satunnaisesti alhaalla.

IPv6-päivitys[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Foundation koekäyttää IPv6-protokollaa rajoitetusti 2. ja 3. kesäkuuta 2012 ja ottaa IPv6:n mahdollisesti kokonaan käyttöön maailman IPv6-päivänä 6. kesäkuuta. Lisätietoa aiheesta löytyy tekniikan kahvihuoneesta.

Merkityt versiot -lisäosan käyttöönotto[muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisessä wikipediassa on otettu koekäyttöön Merkityt versiot -lisäosaa ja sen myötä seulojien käyttäjäryhmä vuoden 2011 joulukuun alusta alkaen. Tällä hetkellä on käynnissä artikkelien arviointiprosessi ja kokonaisvaltainen tekniikan koekäyttö. Koekäytön tuloksia arvioidaan yhteisesti toukokuun lopulla.

Metatieto-mallineen lisääminen analyysien kannalta mielenkiintoisiin artikkeleihin[muokkaa wikitekstiä]

Nopeasti muutettavien luokitusten tekemistä varten lisätään metatieto-malline noin 10 000 –15 000 tilastoinnin/analyysien kannalta mielenkiintoiseen artikkeliin. Lisätietoa asiasta löytyy tekniikan kahvihuoneesta.
Suunniteltu aloitusajankohta: Lokakuussa 2011

"Suositellut sivut" -termistä siirtyminen "Suositellut artikkelit" -termiin[muokkaa wikitekstiä]

Kahvihuonekeskustelussa saavutettiin konsensus nimistön muuttamisesta johdonmukaisemmaksi, joten "suositeltu sivu" -termi poistetaan käytöstä hiljalleen ja tilalle muutetaan "suositeltu artikkeli" -termi.
Suunniteltu aloitusajankohta: Elokuusta 2011 asteittaisesti tulevaisuuteen.

Henkilöartikkeleiden syntymä- ja kuolinvuosiluokat[muokkaa wikitekstiä]

Kahvihuonekeskustelun ja äänestyksen jälkeen henkilöartikkeleiden syntymä- ja kuolinvuosiluokat päätettiin palauttaa (katso myös keskustelua bottipyynnöstä). Mahdollisimman suuri osa muutoksesta toteutettaneen boteilla. Toteutusta valmistelee ja koordinoi wikiprojekti, jonka keskustelusivulla keskustellaan projektista.
Suunniteltu aloitusajankohta: Lokakuussa 2010, joulukuussa 2010 luokittelu on pääosin toteutettu ja jäljellä on jonkun verran henkilöartikkelien käsin luokittelemista, mikä toteutuu muun toiminnan ohessa.

Tynkäluokkien rajoittaminen[muokkaa wikitekstiä]

Alle 250 artikkelia käsittävät ja niinkutsutut "kahden määreen" tynkäluokat ja -mallineet poistetaan.
Pienet poistettavat tynkäluokat tyhjennetään vaihtamalla mallineet käsin, suuremmat käsitellään boteilla. Katso keskustelu uudistuksen toimeenpanosta ja pyyntö bottiajureille.
Suunniteltu aloitusajankohta: Ensimmäinen vaihe valmistunut vuoden 2010 ensimmäisen puoliskon aikana. Seuraavaksi vuorossa käyttäjäkokemusten kerääminen ja mahdolliset jatkotoimenpiteet.

Malline:Vuosisata[muokkaa wikitekstiä]

Täyspäivitys vuosisatamallineille tukemaan Mediawikin uusimpia ominaisuuksia vaikuttaa käytännössä kaikkiin vuosi-, vuosikymmen-, vuosisata- ja vuosituhat-artikkeleihin.
Suunniteltu aloitusajankohta: Ei toteutettu ikinä(?)

Kirja-mallineen päivitys[muokkaa wikitekstiä]

Kirja-malline päivitetään vaihtamalla tilalle uusi malline Kirja-päivitys.
Suunniteltu aloitusajankohta: heti

Ohje ja Wikipedia nimiavaruuksien työnjaon selkiyttäminen[muokkaa wikitekstiä]

Miten wikipedian ohjeistus luokitellaan nimiavaruuksien välillä? Keskustelu aiheesta.
Suunniteltu aloitusajankohta: heti kun asiasta on saatu sovittua. (Huomio! Projektia ei koskaan toteutettu.)

Tynkäluokkien kokonaisvaltainen uudistus[muokkaa wikitekstiä]

Tynkäluokat piilotetaan __HIDDENCAT__ -toiminnallisuudella sekä tynkäluokista poistetaan artikkeliluokat.
Suunniteltu aloitusajankohta: elokuussa 2009


Taksonomia/sienet käyttöönotto[muokkaa wikitekstiä]

Sieniartikkeleissa siirrytään taksonomian osalta käyttämään {{Taksonomia/sienet}}, lisätietoja päivityksen etenemisestä täältä.
Suunniteltu aloitusajankohta: heti

Taksonomia/kasvit käyttöönotto[muokkaa wikitekstiä]

Kasviartikkeleissa siirrytään taksonomian osalta käyttämään {{Taksonomia/kasvit}}, lisätietoja Wikiprojekti Kasvien alasivulta.
Suunniteltu aloitusajankohta: maaliskuussa 2008

Malline:Elokuvan korvaus Malline:Tietolaatikko:Elokuvalla[muokkaa wikitekstiä]

Siirrytään uuden Tietolaatikko:Elokuva-mallineen käyttöön ja korvataan tällä vanha Elokuva-malline. Kun vanhaa mallinetta käyttävät artikkelit on päivitetty voidaan tarvittasessa ajaa botilla mallineen nimeksi Elokuva.
Suunniteltu aloitusajankohta: heti

Taksonomia/eläimet käyttöönotto[muokkaa wikitekstiä]

Eläinartikkeleissa siirrytään taksonomian osalta käyttämään {{Taksonomia/eläimet}}, lisätietoja Wikiprojekti Eläinten alasivulta.

Suunniteltu aloitusajankohta: lokakuussa 2007'

Mallineiden korjaustalkoot[muokkaa wikitekstiä]

Uuden esikäsittelijän mahdollisesti hajottamien mallineiden korjaaminen ennen 24. tammikuuta 2008.
Suunniteltu aloitusajankohta: heti

Muutosten tarkastaminen[muokkaa wikitekstiä]

Muokkaa-linkki[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelussa Wikipedia:Kahvihuone_(tekniikka)#Miksi muokkaa-linkki karkailee ja aiemminkin ehdotettu muokkaa-linkin siirto väliotsikon viereen oikeasta reunasta.
Suunniteltu aloitusajankohta: heti
Tuoreissa muutoksissa näkyvien muutosten tarkastaminen päällekkäisen vandalismintorjunnan vähentämiseksi suotu mahdolliseksi kaikille yli sata päivää omalla tunnuksella muokanneille, joilla on tunnuksellaan yli tuhat muokkausta.
Suunniteltu aloitusajankohta: Toimii heti.

Navigaatiomallineiden yhtenäistäminen[muokkaa wikitekstiä]

Vaakasuuntaisten navigaatiomallineiden ulkoasun yhtenäistäminen. Tulee vaikuttamaan kaikkiin vaakasuuntaisiin navigaatiomallineisiin.
Suunniteltu aloitusajankohta: elokuussa 2007

Link GA[muokkaa wikitekstiä]

Hyvien artikkeleiden iw-symbolin tekninen toteutus valmis, käynnissä mielipidetiedustelu iw-symbolista jonka jälkeen toiminnon aktivointi.
Suunniteltu aloitusajankohta: elokuussa 2007

Malline:Yhtye[muokkaa wikitekstiä]

Yhtyemallineen täysimittainen päivitys, vaikuttaa kaikkiin mallinetta käyttäviin artikkeleihin (noin 1030 artikkelia).
Suunniteltu aloitusajankohta: 16. kesäkuuta 2007

Malline:Musiikkialbumi[muokkaa wikitekstiä]

Musiikkialbumimallineen visuaalinen parannus, ylläpitää myös Malline:Musiikkisingle ja Malline:Musiikkikappale taittoa.
Suunniteltu aloitusajankohta: 9. kesäkuuta 2007