Wikipedia:Vector-ulkoasun päivitys 2021

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uusi ulkoasu koreankielisessä Wikipediassa kesällä 2020.

Vector-ulkoasua päivitetään vuoden 2021 aikana uudemmaksi. Edellisen kerran sivuston ulkoasua on päivitetty 10 vuotta sitten ja tämän jälkeen eri wikit sekä käyttäjät itse ovat päivittäneet sitä omilla toiminnallisuuksillaan, ulkoasu kaipaa myös teknisesti modernisointia ja sivuston käyttötavat ovat myös 10 vuodessa muuttuneet. Päivityksen tarkoituksena on vastata näihin tarpeisiin ja tuoda eri wikien parannuksia mukaan yhteiseen ulkoasuun.

Tällä hetkellä parannuksia tehdään yksi kerrallaan Vectorin uuteen versioon, jonka olisi tarkoitus tulla käyttöön kaikissa Wikimedian wikeissä vuoden 2021 aikana. Vanhan version voi pitää käytössä valitsemalla sen asetuksista.

Missä voi kokeilla[muokkaa wikitekstiä]

Uutta ulkoasua voi kokeilla mm. ranskankielisessä Wikipediassa ja keskeneräiset ominaisuudet ovat testattavana betawikissä.

Ulkoasun valitseminen käyttöön/pois käytöstä[muokkaa wikitekstiä]

Uuden ulkoasun voi valita käyttöön tai pois käytöstä asetuksien välilehdeltä Ulkoasu kohdasta Käytä vanhaa Vektoria.

Mikä muuttuu?[muokkaa wikitekstiä]

Vanhan Vector-ulkoasun sisältö jaettuna alueittain.
Luonnos siitä miltä ulkoasu voisi näyttää muutosten jälkeen

Mediawiki.org:ssa on kooste esimerkkikuvineen tehtävistä muutoksista ja sivustolla on useimmin kysytyt kysymykset-sivu jossa vastauksia toistuviin kysymyksiin.

Muutokset
Ehdotuksia/ideoita joiden toteutumiselle ei ole aikataulua
 • Käyttäjänavigaatiosta tulee avattava valikko
 • Sivun yläreunasta tulevasta navigaatiopalkista tulee "kiinteä" eli se ei liiku skrollauksen mukana (ks. yläpalkki)
 • Sivun yläreunassa on ehdotettuina käyttäjän todennäköisesti haluamia kielilinkkejä (ks. kielilinkit)
 • Avattava sisällysluettelo
 • Artikkeliin liittyvien toimintojen kokoaminen yhden valikon alle

Prototyyppejä[muokkaa wikitekstiä]

Nämä ovat poimittu tiketiltä phab:T269155 (23.3.2021) jossa luonnostellaan malliulkoasuja käyttäjätestausta varten. Eli nämä eivät ole lopullisia, kokonaisuudessaan toimivia tai mitään muutakaan. Näistä kuitenkin saa hiukan ideaa siitä mihin suuntaan käyttöliittymää oltaisiin uudessa Vectorissa viemässä.

Ulkoasun muokkaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Pienoisohjemat[muokkaa wikitekstiä]

Uuteen ulkoasuun on valittavissa suomenkielisessä Wikipediassa pienoisohjelmista seuraavia muutoksia:

 • Pienoisohjelma lisää sivun yläreunaan napin jolla uuden Vector-käyttöliittymän version saa koko näytön levyiseksi (Koodi: Gadget-FullWidthVector.js, Gadget-FullWidthVector.css)
  • Pienoisohjelma sisältää CSS-säännön sille onko sivun latauksen yhteydessä sivu leveä vai kapea (Koodi: Gadget-FullWidthVectorOnCSS.css)
  • Päivitys 6.4.2021: Yleisiä tyylisääntöjä on muutettu siten, että leveillä näytöillä koko sivun maksimileveyttä on rajoitettu (vaalean harmaat uloimmat palkit) ja sisältöosiossa on dynaaminen uloin marginaali. Tämä tasapainoittaa sitä miltä sivu näyttää (vrt aikaisempi isoa tyhjä tila suoraan leipätekstin ympärillä). Pienoisohjelma ei ainakaan vielä ota näitä pois ja poistaa marginaalit pelkästään leipätekstiltä.
 • Piilottaa uudessa Vector-ulkoasussa Wikipedian vasemmassa ylänurkassa olevan palloikonin ja jättää näkyville pelkästään tekstilogon. (Koodi: Gadget-HideWikipediaTopLeftLogo.css)

Omilla CSS/JS-tiedostoilla[muokkaa wikitekstiä]

Uutiset ja palautteen antaminen[muokkaa wikitekstiä]