Wikipedia:Ilmoitukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilmoitukset on yhdistetysti tuoreesta Wikipedia-toiminnasta käyttäjille tietoa välittävä palvelu. Se ilmoittaa käyttäjän keskustelusivulle jätetyistä uusista viesteistä, muokkausten kumoamisista, käyttäjään liittyvistä maininnoista sekä linkeistä. Järjestelmää ei ole suunniteltu korvaamaan tarkkailulistaa vaan toimimaan sen ohella. Wikimedia Foundationin muokkaajien sitouttamisryhmä kehitti tämän työkalun (aiemmalta koodinimeltään ’Echo’ eli ’Kaiku’), jotta käyttäjien osallistuminen MediaWiki-hankkeisiin onnistuisi entistä helpommin ja tuottoisammin. Ilmoitukset (engl. Notifications) otettiin käyttöön englanninkielisessä Wikipediassa 30. huhtikuuta 2013, mitä ennen järjestelmää oli testattu laajasti Mediawiki.org-sivustolla. Fabrice Florinin blogikirjoitus kertoo tästä lisää. Meta-Wikissä julkaisu tapahtui 30. heinäkuuta 2013.

Suomenkielisessä Wikipediassa järjestelmä otettiin käyttöön tiistaina 8. lokakuuta 2013. Vastaanotettavia ilmoituksia voi räätälöidä itselleen sopiviksi omien asetusten välilehdeltä Ilmoitukset.

Ominaisuudet[muokkaa wikitekstiä]

Ilmoitusten avulla käyttäjä voi saada tietoa itseensä vaikuttavasta uudesta Wikipedia-aktiviteetista ja toimia nopeasti. Kuva on järjestelmän englanninkielisestä käyttöliittymästä.

Eräitä tulokkaille ja kokeneille käyttäjille suunnattuja ilmoituksia:

  • Keskustelusivuviestit: ilmoitus siitä, että keskustelusivullesi on jätetty viesti. Tämä korvaa oranssissa palkissa esiintyneen tekstin ”Sinulle on uusi viesti toiselta käyttäjältä (viimeinen muutos)”.
  • Maininnat: joku on linkittänyt käyttäjäsivuusi allekirjoitetussa (~~~~) viestissä, joka on keskustelusivulla tai Project-nimiavaruudessa. Suomenkielisessä Wikipediassa viimeksi mainitulla tarkoitetaan sivuja, jotka alkavat tekstillä ”Wikipedia:”.
  • Sivulinkit: on luotu uusi linkki, joka osoittaa aloittamaasi sivuun.
  • Kumoamiset: muokkauksiasi on kumottu.
  • Kiitos: pieni kiitos muokkauksesta.
  • Käyttöoikeudet: käyttöoikeuksiisi on tehty muutoksia.

Ilmoitukset näkyvät rekisteröityneille käyttäjille viereisen kuvan kaltaisessa alasvetoikkunassa, ja ne voi saada myös sähköposti-ilmoituksina säätämällä näin omissa asetuksissaan. ”Kaikki ilmoitukset” -linkistä avautuvalta arkistosivulta löytyvät kaikki viimeisimmät ilmoitukset.

Huom. Alla olevat linkit osoittavat englanninkielisille sivuille. Suomeksi aiheesta voi keskustella tämän esittelyn keskustelusivulla.

Olemassa olevia ominaisuuksia koskeva palaute ja ehdotukset uusiksi ominaisuuksiksi ovat tervetulleita sivulle Wikipedia talk:Notifications.

Virhetoiminnosta voi ilmoittaa jättämällä viestin enwikin keskustelusivulle tai Bugzillaan. Muista kertoa käyttöjärjestelmäsi, selainversiosi sekä sisällyttää mukaan kuvakaappaus tai linkki (URL) sivulle, jolta bugi löytyy.

Ilmoitukset-hanketta esittelevä kalvoesitys (englanniksi).

Aiheesta muualla[muokkaa wikitekstiä]