Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)/Arkisto9

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Replacement filing cabinet.svg Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua. Luettelo kaikista arkistoista löytyy hakemistosta.

Siirtyminen Suomen aikaan?[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedian Bugzillassa eräs suomalainen käyttäjä teki uuden bugin kesäkuun lopussa tämän wikin muuttamisesta Suomen aikaan. Merkitsin bugin kuitenkin virheelliseksi kun mitään konsensusta ei ollut tehty. Pitäisikö siis siirtyä nykyisestä UTC-ajasta Suomen aikaan? Itse en pidä ehdotusta ainakaan paljoa huonontavana tekijänä. — str4nd 4. heinäkuuta 2008 kello 14.10 (UTC)

Meinaatko esim. allekirjoituksessa näkyvää aikaa? Se olisi ihan kiva muutos, sillä joskus hämääntyy aika pahasti kun yrittää etsiä allekirjoituksen mukaiselta hetkeltä (esim. 14.10) diffiä historiasta, jossa aika onkin kolme tuntia myöhäisempi (17.10). Totta on tietenkin se, että tämä on suomenkielinen eikä suomalainen Wikipedia, mutta kyseisellä perusteella ei voi kannattaa mitään aikaa, edes UTC:tä. Tärkeintä on kuitenkin on miettiä, mikä olisi useimpia käyttäjiä parhaiten palveleva aika-asetus. Samulili 4. heinäkuuta 2008 kello 14.16 (UTC)
Kyllä, se näkyy mm. allekirjoituksessa. Aiheuttaa tosiaan kieltämättä suuria sekaannuksia tuo UTC-aika. — str4nd 4. heinäkuuta 2008 kello 14.18 (UTC)
Toisaalta UTC-aika on mielestäni näppärämpi vaihtoehto meille useammassa kuin yhdessä wikissä touhuaville. --Silvonen 4. heinäkuuta 2008 kello 14.25 (UTC)
Koska tällä hetkellä näyttää siltä, että ruotsalaiset ovat meitä kaksi tuntia edellä, niin kannatan Suomen aikaan siirtymistä. --Lax 4. heinäkuuta 2008 kello 14.25 (UTC)
Toinen sekaannusta tahattomasti aiemmin aiheuttanut asia on ollut eri äänestysten (mm. SS, HA) väärin tulkittu sulkemisaika – niitä on yritetty räpsiä liian aikaisin kiinni... --Jaakonam 4. heinäkuuta 2008 kello 15.52 (UTC)
Itse kannatan myös Suomen aikaan siirtymistä. --Kammo22 5. heinäkuuta 2008 kello 09.38 (UTC)

Kannattaisin Suomen aikaa, tai vaihtoehtoisesti GMT-aikaa (johon minä ainakin olen vielä jämähtänyt). --Juusomoro 5. heinäkuuta 2008 kello 09.18 (UTC)

Mun mielestä UTC-aikaa ei tarvitse vaihtaa. --Johney 5. heinäkuuta 2008 kello 09.21 (UTC)
Se kyllä sekoittaa, kun esim. Toiminnot:Tuoreet muutokset taas noudattaa Suomen aikaa. --Juusomoro 5. heinäkuuta 2008 kello 09.23 (UTC)
Miten niin tuoreet muutokset noudattaa Suomen aikaa? UTC-aikaahan sielläkin käytetään. --Johney 5. heinäkuuta 2008 kello 09.24 (UTC)
Itselläni sen kello näyttää 12.26 Lab-oratory 5. heinäkuuta 2008 kello 09.27 (UTC)
Mulla se kyllä on UTC-ajassa. --Johney 5. heinäkuuta 2008 kello 09.31 (UTC)
Sen saa kai asetuksista. Kun aikaeroksi laittaa kolme tuntia, se on normaali aika, mutta allekirjoitusten aika on aina UTC:ssa. --Juusomoro 5. heinäkuuta 2008 kello 09.34 (UTC)
Niin, eli oletuksena se kuitenkin noudattaa UTC-aikaa. Ei siinä tule ongelmaa muille kuin niille, jotka ovat asetuksistaan Suomen ajan laittaneet. --Johney 5. heinäkuuta 2008 kello 09.39 (UTC)
Kaikilla olisi helpompaa, kun aika olisi Suomen aikaa, verrattuna nykyiseen tilanteeseen. Tietenkin, jos vaihtaminen tuottaa ylitsepääsemättömiä ongelmia, kannattaa pysyä tässä ajassa. Lab-oratory 5. heinäkuuta 2008 kello 09.50 (UTC)

Kyllä Suomen aika olisi parempi ainakin meikäläiselle, esim. just äänestysten sulkemisten kanssa pitää olla niin tarkka. Tai oikeastaan GMT olisi selkeämpi, kun kaikki oletettavasti tietää millä time zonella asuu eikä se siis ole sitten Suomi-sidonnaista. --Velma 5. heinäkuuta 2008 kello 10.03 (UTC)

Minulle käy Suomen aika oikein hyvin. Oletettavasti suurin osa muokkaajista muokkaa kuitenkin Suomesta. -- Piisamson 5. heinäkuuta 2008 kello 10.29 (UTC)

Listataan ensin mihinkä kaikkeen muutos tai muuttamatta jättäminen vaikuttaisi?

 • allekirjoitusten aika, ei käyttäjän muokattavissa
 • muutosten seurannan aika, vaihdettavissa asetuksista mieluiseksi
  • Tuoreet muutokset ja Tarkkailulista
 • äänestysten lopettaminen, koskettaa suunnilleen muutamaa kymmentä
 • time-funktio ja esim. Malline:Ajastus

Onko muita? UTC-artikkeli on nykyisellään varsin epäselvä. Aiheesta voisi varmaan tehdä myös ohjeistus sivun, Wikipedia:Aika. Minusta netti on globaali ja sillä tulisi olla globaaliaika, joka on sama kesät talvet, UTC. Eli en kannata muutosta lokaaliin aikaan, mutta kannatan kattavan ohjeistuksen laatimista epäselvyyksien poistamiseksi. -- Usp 5. heinäkuuta 2008 kello 12.16 (UTC)

Minäkin kannatan tätä "globaalia" aikaa. Olemme kuitenkin kansainvälinen projekti, ja olen jo tottunut nykytilaan. --PeeKoo 9. heinäkuuta 2008 kello 15.07 (UTC)

Suomen aikaan vaan. --ML 5. heinäkuuta 2008 kello 12.18 (UTC)

Kannatan samoin Suomen aikaan siirtymistä. Koko käyttäjäjoukolle koituvat hyödyt ovat esimerkiksi moniwikipedisteille koituvia haittoja suuremmat. Nykytilanne lienee häiritsevin uusille ja kokemattomille käyttäjille, jotka oikeastaan ovat tärkein käyttäjäryhmä - ainakin suurin potentiaali wikipedian kehittämisen kannalta. --Riisipuuro 5. heinäkuuta 2008 kello 14.03 (UTC)--
Kannatan ehdottomasti Suomen aikaan siirtymistä. —MikkoM () 5. heinäkuuta 2008 kello 14.29 (UTC)
Vahva vastustus. Jos Suomen aika otetaan käyttöön, niin uuden tulokkaan mielestä UTC-ajan käyttöaikana laitetut kommentit voivat näyttää sekavilta sivuhistorioiden ja Suomen ajassa laitettujen kommenttien takia. --Johney 5. heinäkuuta 2008 kello 16.31 (UTC)
Tällä ei ole suurtakaan merkitystä joissain vanhoissa keskusteluissa tai arkistoissa, kun ajan ero on kuitenkin vain muutama tuntia, ei sentään päiviä. --Jaakonam 5. heinäkuuta 2008 kello 16.44 (UTC)
Olen Jaakonamin kanssa samaa mieltä. Lisäksi tilanne korjaantuu ajan kuluessa paremmaksi itsekseen. Esimerkiksi vuoden päästä asialla on käytännössä hyvin vähän merkitystä. --Riisipuuro 5. heinäkuuta 2008 kello 16.51 (UTC)--
Nykyisellä tahdilla tuntuu, että jo yli viikon vanhat keskustelut ovat muinaishistoriaa. Eli siis Finland tolv pöang minulta --albval (keskustelu) 5. heinäkuuta 2008 kello 18.40 (UTC)
En vastusta muutosta, vaikka itselleni UTC-aika on käytännöllisempi. –Ejs-80 5. heinäkuuta 2008 kello 16.52 (UTC)

Vaikka tunnustan pragmaattiset näkökohdat, komppaan periaatteesta USP:tä. --Louhikärmes 5. heinäkuuta 2008 kello 17.09 (UTC)

Uusista käyttäjistä vielä: ennen kuin tajusin, mikä UTC-aika on, laitoin kaikki kommenttini Suomen aikaa, kunnes huomasin allekirjoituksen, ja mietin, miksi aika on siinä erilainen. Siksipä olisi luultavasti käytännöllistä laittaa kaikki ajat Suomen ajaksi. --Juusomoro 5. heinäkuuta 2008 kello 18.14 (UTC)

Kannatan kun MediaWiki osaa venkslata EET ja EEST välillä. --Agony (403) 18. heinäkuuta 2008 kello 19.47 (UTC)

Vaikuttaisi itse asiassa suurelta sekaannuksen aiheuttajalta. Talviaikaan siirryttäessä siis jokin muokkaus olisi tehty klo 3:57 ja seuraava muokkaus vaikkapa 3:02. --PeeKoo 19. heinäkuuta 2008 kello 10.19 (UTC)
Nähdäkseni kaksi marginaalista tuntia vuodessa on pienempi paha kuin vuoden ympäri jatkuva haparointi ajan kanssa. Kun koko muukin yhteiskunta selviää asiasta, miksi emme mekin. -- Piisamson 19. heinäkuuta 2008 kello 10.22 (UTC)
Aivan – ongelma on ihan muualla, jos pitää olla kesä- ja talviaikaan siirtymisten tarkkana ajankohtana hereillä muokkaamassa Wikipediaa. :-) Suurempi ongelma on se, että äänestyksissä on jatkuvasti sekaannusta esim. oikeista sulkemisajankohdista, mikä saattaa aiheuttaa ihan turhaa liikettä ja keskustelua. EET/EEST-aikaan siirtymistä odotellessa muuttelin jo {{Lopetusaika}}-apumallineen tekstiä, että siinä todella lukee "UTC", ettei kellekään jää epäselväksi mitä aikaa tarkoitetaan. Mutta mitä pikemmin tämä siirtyminen tapahtuu sen parempi – en ole vieläkään nähnyt riittävän voimakasta perustelua UTC:n käytön jatkamiselle. --Jaakonam 19. heinäkuuta 2008 kello 11.09 (UTC)
Tässä palataan taas paljon puhuttuun "suomenkielinen/Suomen Wikipedia" -kysymykseen. Esimerkiksi Minnesotassa, missä järjestetään alkavalla viikolla FinnFest, Suomen talviaikaan siirtyminen tapahtuu kello kahdeksan illalla paikallista aikaa, mikä on kerrassaan mainio aika muokata Wikipediaa. Ulkomaisia ja ulkosuomalaisia muokkaajia lienee meillä hyvin vähän, mutta heitä voisi olla enemmän ja ehkäpä heitä tulevaisuudessa onkin.
Voimakkaita perusteluja:
 • Tämä on suomenkielinen eikä Suomen Wikipedia, joten Suomen aika ei ole "oikeampi" kuin mikä tahansa muukaan. Samulili kirjoittaa, ettei UTC-aikakaan ole mitenkään "oikeampi" (/ylikansallisempi), mutta väittäisin kyllä että on: Suomen (ja kaikkien maailmankolkkien) aikavyöhykkeet määritellään UTC-ajan pohjalta, esim. Suomen kesäaika "UTC+3".
 • Valtaosassa Wikimedian projekteja käytetään UTC-aikaa. Itse muokkaan esim. latinankielisessä Wikisanakirjassa, enkä odota, että se ottaa käyttöön Suomen ajan minun mukavuuteni tähden.
--PeeKoo 20. heinäkuuta 2008 kello 09.06 (UTC)
Esittämättä tässä sen tarkempaa tilastoa uskaltaisin väittää, että valtaosa suomenkielisen Wikipedian artikkeli-, keskustelu- ja äänestyssivujen muokkauksista (pl. siis botit ja satunnaiset iw-linkkien lisäilijät, jotka eivät välitä hevon humppaa kellonajasta) tulee kuitenkin suomalaisten ISP:den kautta, jolloin voidaan olettaa, että muokkaajatkin ovat Suomen aikavyöhykkeellä. Haluaisin korostaa edelleen muun muassa Riisipuuron (helpotus uusille käyttäjille), Samulilin (muokkaushistoriasta etsiminen), Velman (äänestysten sulkemisajankohdat) ja Agonyn (ei teknisiä esteitä, koska kesä- ja talviaikasiirtymät hanskataan automaattisesti) argumentteja, jotka palvelevat taatusti suurempaa käyttäjäjoukkoa kuin satunnaisia ulkosuomalaisia muokkaajia. --Jaakonam 21. heinäkuuta 2008 kello 08.26 (UTC)

Nyt on Suomen aika. — str4nd 5. elokuuta 2008 kello 12.02 (EEST)

Äänestys[muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta näyttää olevan useampaa mielipidettä. Kun kompromissi ei liene mahdollinen, olisiko aiheesta syytä järjestää äänestys? Nähdäkseni argumenttien pääosa lienee jo esitetty keskustelussa. -- Piisamson 9. heinäkuuta 2008 kello 15.14 (UTC)

Paitsi se mistä on kyse. Kommenteista paistaa läpi ettei asiasta ja siitä mihin se vaikuttaa ole selvyyttä (ei ainakaan allekirjoittaneella). Eli tavallisen hyvä vaihe äänestää. Entäpä muut projektit ja Wikimedia ylipäätään tai Mediawiki? Kuinka merkittävä muutos on kyseessä? Miten merkitään allekirjoitusten aikajärjestelmä mahdollisen muutoksen jälkeen vai merkitäänkö. Mitkä ovat ne paikat, joissa muutos on lopullinen (eli kirjoitetaan pysyvästi kuten allekirjoituksiin). -- Usp 9. heinäkuuta 2008 kello 16.25 (UTC)
MediaWiki-ohjelmiston perusaijaksi tulee Suomen aikavyöhyke Europe/Helsinki. Allekirjoituksissa näkyy Suomen aika, talvella EST ja kesällä EEST. Esim. saksankielisessä Wikipediassa näkyy olevan Saksan CET-aika käytössä.
Muutoksen merkittävyyteen otin jo sen verran kantaa, etten päästänyt tuota menemään Bugzillassa läpi valituksetta. Käytännössä tuo mielestäni parantaa käyttäjäystävällisyyttä, sillä Wikipedian käyttäjistä suurin osa on kirjautumattomia. — str4nd 9. heinäkuuta 2008 kello 17.39 (UTC)
Niin, siis kyseessä lienee Suomen aikavyöhykkeen aika Eastern European Time eli EET, eikä Eastern Standard Time eli EST (Yhdysvaltain itärannikon aika)? Meillä siis käyttöön otettaneen EET ja EEST eli Eastern European Summer Time. --Jaakonam 9. heinäkuuta 2008 kello 17.45 (UTC)

Huomautus: Seuraavat kannatusäänet kannattavat äänestystä, eivät välttämättä ajanvaihtamista Suomen ajaksi. Lab-oratory 9. heinäkuuta 2008 kello 17.34 (UTC)

Tämä ei ole äänestys siitä, äänestetäänkö vai ei, vaan keskustelu aiheesta. Spontaaneja kannatus- ja vastustusääniä ei kai silti voi kieltää. :) -- Piisamson 9. heinäkuuta 2008 kello 17.50 (UTC)
Näköjään äänestys ei kelpaa kaikille. Joudumme siis mahdollisesti äänestämään siitä, äänestämmekö äänestämisestä. Lab-oratory 9. heinäkuuta 2008 kello 18.17 (UTC)
Voi huoh.. Vai äänestetäänkö siitä että äänestetäänkö siitä että äänestetään äänestämisesti? --Harriv 9. heinäkuuta 2008 kello 18.19 (UTC)
Ei. -- Piisamson 9. heinäkuuta 2008 kello 18.23 (UTC)
Tästä aiheesta ei ole mitään syytä äänestää, sen sijaan siirtymisestä Suomen aikaan on syytä äänestää, jos keskustelussa ei päästä yksimielisyyteen. Ilmeisesti ainakin jotkut haluavat vielä keskustella aiheesta, joten odotellaan nyt ihan rauhassa. Mihinkäs meillä valmiissa maailmassa on kiire. Alapuoliseen PeeKoon kommenttiin toteaisin, että mikä tahansa aikamuoto aiheuttaa jollekin ongelmia, mutta kun ylivoimaisen suuri enemmistö muokkaa fi-wikiä Suomen ajassa niin voimme nähdäkseni minimoida nuo vaikeudet. -- Piisamson 9. heinäkuuta 2008 kello 18.23 (UTC)

Kannatan[muokkaa wikitekstiä]

 • Lab-oratory 9. heinäkuuta 2008 kello 15.18 (UTC)
 • Voi ei, nyt missasin tämän. Ei kai vielä ole ohi? --Juusomoro 13. heinäkuuta 2008 kello 16.51 (UTC)

Vastustan[muokkaa wikitekstiä]

 • Siis mikäli tässä tosiaan äänestetään siitä, pidetäänkö äänestystä. Aika hassu äänestys muuten... No ei, konsensusmenettely on normaali tapa ajaa asioita Wikipediassa. Ylipäätänsä olisi hölmöä tehdä tällainen kaikkiin vaikuttava päätös jollain pikku määräenemmistöllä, jos suurehko vähemmistö saa sitten harmeja. Edettäköön hitaasti ja varmasti. --PeeKoo 9. heinäkuuta 2008 kello 17.44 (UTC)

Ohjeistussivu[muokkaa wikitekstiä]

Aloin ohjeistussivua, johon paremmin tietävät tarkentakoot. Vaarana on nyt että asiaan perehdytään ennen päättämistä. -- Usp 21. heinäkuuta 2008 kello 08.08 (UTC)

Näköjään useat ovat ymmärtäneet, että aikavyöhykkeen vaihto vaikuttaisi mm. time-funktioon ja muihin taikasanoihin – näin ei kuitenkaan ole, sillä aika vaikuttaa pysyvästi vain allekirjoituksiin. Hyötyä aikavyöhykkeen vaihdosta kirjautumattomille käyttäjille olisi, että mm. artikkelin historiasivu näyttää Suomen aikaa. — str4nd 22. heinäkuuta 2008 kello 09.50 (UTC)
Näköjään jäi vielä mainitsematta, että taikasanoista löytyy paikalliselle ajalle omat taikansa. — str4nd 22. heinäkuuta 2008 kello 10.11 (UTC)
Joihin ilmeisimmin tämä muutos vaikuttaa? Sillä nyt {{#time: j. F\t\a Y H.i | {{subst:LOCALTIMESTAMP}} }} == ~~~~~ (22. heinäkuuta 2008 10.14 == 22. heinäkuuta 2008 kello 10.14 (UTC)). --Agony (403) 22. heinäkuuta 2008 kello 10.14 (UTC)
Kyllä, ”paikallisesta” ajasta tulee Suomen paikallinen aika. — str4nd 22. heinäkuuta 2008 kello 10.16 (UTC)
Lisätty "Paikallisen ajan avainsanat" ohjeeseen. --Agony (403) 22. heinäkuuta 2008 kello 10.18 (UTC)

Call for a help[muokkaa wikitekstiä]

Hello, I would like to call you for a help. There is fi.wikiversity being incubating in Wikiversity Beta. I think people working on fi.wv are profesionals and they can offer quality development to the project. They have writen a proposal to Language Subcomittee Group, but what is blocking them is that not all the localisations being used by Wikimedia are not translated to Finnish.

I know that you have a lot of work on Wikipedia, you are not interested or maybe you are against Wikiversity. But I would like to ask you for a help. If some of you will daily translate to units, within one month it can be done. Imagine Finnish Wikiversity is a new weak project, its participants should do many things, such as the develompment of the project, organization and of course learning. Currently there are 66.50% translated (see: [1]). You can just register on translate wiki ([2]) and by translating one localization, would help a lot your collegues. Thank you very much and have a good day. Juan de Vojníkov 8. heinäkuuta 2008 kello 09.55 (UTC)

Lässytyksestä huolimatta suomenkielinen käännösryhmä kaipaa lisää kääntäjiä alata kasvavassa viestien paljoudessa. – Nikerabbit 17. elokuuta 2008 kello 21.29 (EEST)

Järjestelmäviesti:Edittools[muokkaa wikitekstiä]

Miten voi korvata Järjestelmäviesti:Edittoolsin tarjoamat namiskat täysin omallaan. --Usp 13. heinäkuuta 2008 kello 08.09 (UTC)

Wikipedia:Muokkauspainikkeet löytyy ohjeistusta. --Agony (403) 13. heinäkuuta 2008 kello 09.00 (UTC)

Etusivun ylälaidan hakulaatikko[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelu_Wikipediasta:Etusivu#Hakulaatikko, onnistuuko? Jos niin millä koodilla saisi omalle käyttäjäsivulle. -- Usp 17. heinäkuuta 2008 kello 10.36 (UTC)

Varmaan tällä: <div class="noprint" style="text-align: center;"> <inputbox> type=search2 labeltext=Hae Wikipediasta: buttonlabel=> width=25 </inputbox> </div>

--Juusomoro 17. heinäkuuta 2008 kello 18.27 (UTC)

Ei ennakkosyöttöä, ei hae toimintoa, pelkkä siirtymä on jo. -- Usp 17. heinäkuuta 2008 kello 19.33 (UTC)

Sivupalkin muutos[muokkaa wikitekstiä]

Varmaan tämäkin lienee mahdollista jollain tapaa, mutta tähän väliin ehdottaisinkin sivupalkin uudelleenjärjestelyä. Hakupalkki olisi heti Wikipedia-logon alapuolella erittäin näkyvillä ja osallistuminen projektiin erillään muusta navigaatiovalikosta. Epätarkkana luonnoksena seuraava:

Lisäksi Etusivu8 on myös rakenteilla ja kommentoitavana. monobook.css:ään olisi hyvä lisätä seuraava import-rivi sen käyttöönottamiseksi:

@import "/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Str4nd/etusivu.css&action=raw&ctype=text/css&smaxage=2678400";
str4nd 18. heinäkuuta 2008 kello 10.22 (UTC), päivitetty 25. heinäkuuta 2008 kello 08.58 (UTC)
Ainakin tuolla minun koodillani sain haun omalle käyttäjäsivulleni. --Juusomoro 18. heinäkuuta 2008 kello 11.21 (UTC)
Meh, kyse oli ennakkosyötöstä. — str4nd 18. heinäkuuta 2008 kello 11.32 (UTC)
Toisaalta jos sivupalkissa haku on ylhäällä, ei etusivussa välttämättä tarvitse hakua ollenkaan. Suosittelisin kommentoimaan, kannattamaan tai vastustamaan tätä sivupalkin muutosta. — str4nd 18. heinäkuuta 2008 kello 16.13 (UTC)

Mielestäni vaikuttaa selkeältä, ja toimivalta. Toisaalta - totuus paljastuu vasta sitten, kun/jos palkkia on käyttänyt pidemmän aikaa. --Nvidia 18. heinäkuuta 2008 kello 16.20 (UTC)

Kuten Nvidia, ja aina voidaan palata vanhaan jos uusi ei miellytäkään. --Agony (403) 18. heinäkuuta 2008 kello 19.48 (UTC)

Kannatan, kuitenkin olisin sitä mieltä, että Kahvihuone ja Tuoreet muutokset saisivat olla ylempänä. --Juusomoro 18. heinäkuuta 2008 kello 19.52 (UTC)

On kuitenkin muistettava, että suurin osa Wikipedian käyttäjistä ainoastaan lukee ja etsii sisältöä. — str4nd 21. heinäkuuta 2008 kello 08.30 (UTC)
Käytännössähän tämä on sama kuin Commonsissakin nykyään, eli kannatan. En tiedä minkälaista muutosta olet etusivulle muutoin ajatellut tehdä, mutta de- tai en-wikin mallin mukainen ulkonäkö olisi täälläkin aika jees. --qWerk 21. heinäkuuta 2008 kello 08.37 (UTC)
Jako kahteen vaan ja hakukenttä ylemmäksi. Kunhan vain kaikki entiset linkit säilyvät. Saksan etusivun vasen navi on hyvä. --Jaakonam 25. heinäkuuta 2008 kello 09.09 (UTC)

Wikiprojektilinkit sivupalkkiin?[muokkaa wikitekstiä]

Aihetta sivuten, ainakin hollanninkielisessä Wikipediassa näyttää olevan tapana sijoittaa myös linkit muihin wikiprojekteihin (Commons, Wikikirjasto jne.) sivupalkkiin kielilinkkien tapaan (ks. esim. nl:Finland). Tämän lisäksi linkit näkyvät toki myös itse artikkelissa niin kuin fi-wikissäkin. Saisiko tällainen käytäntö kannatusta myös suomenkielisessä wikipediassa? Sivupalkki olisi ainakin minun mielestäni looginen paikka näille linkeille, ovathan ne paljolti verrattavissa kielilinkkeihin. Sen tarkemmin en selvitellyt, miten asia teknisesti on nl-wikissä toteutettu. --Apalsola km 28. heinäkuuta 2008 kello 23.31 (UTC)

Symbol support vote.svg Kannatan, saataisiin leipätekstiä sotkemasta. Linkkeihin voisi varmaan lisätä myös tunnuskuvan helpottamaan. Sen verran katsoin että linkkien lisääminen ei muuttuisi mihinkään vaan ne vain siirrettäisiin palkkiin mallinetta muuttamalla ja kaiketi luomalla sopiva tyyli-luokka. –Usp 28. heinäkuuta 2008 kello 23.53 (UTC)
Symbol support vote.svg Kannatan, vastaava on myös espankielisessä ja muistaakseni myös rasnkankielisessä Wikipediassa. Oma aikansa ihmisiltä varmaan kestää löytää uusien linkkien paikka, mutta koristeitahan tällaiset mallineet eivät ole. --qWerk 29. heinäkuuta 2008 kello 08.40 (UTC)
Symbol support vote.svg Kannatan. --Juusomoro 29. heinäkuuta 2008 kello 09.30 (UTC)
Symbol support vote.svg Kannatan Ehdottomasti –ArttuS ($) 29. heinäkuuta 2008 kello 09.34 (UTC)
Symbol support vote.svg Kannatan Commons jne. olisi hyvä suuren yleisönkin löytää. --212.149.205.248 30. heinäkuuta 2008 kello 13.30 (UTC) --Ras 30. heinäkuuta 2008 kello 13.31 (UTC)
Teknisestihän tuo on tehty JavaScriptillä ja se vaatii toki toimiakseen toki myös JavaScriptin. En ota kantaa ainakaan vielä puolesta tai vastaan. — str4nd 29. heinäkuuta 2008 kello 13.31 (UTC)
JavaScript-kikkareet... plääh. Jos toteutetaan, niin ei tämä korvaa ao. keskustelussa mainittuja mallineita (mistä olen samaa mieltä Apalsolan kanssa) Samulili 3. elokuuta 2008 kello 10.37 (UTC)

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Hollannin-, espanjan- ja ranskankielisissä Wikipedioissa sisarprojektilinkit ovat myös leipätekstin seassa. Tarkoitin ehdotuksessani, että näin olisi jatkossa myös suomenkielisessä Wikipediassa. Sivupalkissa olevat linkit "Commons", "Wikisanakirja" tms. eivät nimittäin kovin paljon kerro tavalliselle Wikipedian tekniikkaan, käytäntöjä ja terminologiaa tuntemattomalle käyttäjälle, joita varten artikkelit kuitenkin pääasiassa kirjoitetaan. Sen sijaan leipätekstissä olevissa linkeissä kerrotaan muutamalla sanalla, mistä linkeissä on kyse. Sivupalkkilinkit olisivat lähinnä kokeneemmille käyttäjille, jotka tietävät linkkien merkityksen ja löytävät ne aina samasta paikasta.
Totta on, että joskus sisarprojektilinkkilaatikot sotkevat artikkelia. Tähän on kuitenkin mielestäni enemmänkin syynä ohjeistuksen puuttuminen kuin laatikot itsessään: ainakaan sivulta Ohje:Artikkelin rakenne tai mallineiden ohjesivuilta en löytänyt mitään ohjeistusta siitä, mihin kohtaan artikkelia mallineet sijoitetaan, tai siitä, milloin käytetään laatikkomallineita (esim. {{Commons}}, {{Commonscat}}) ja milloin rivimallineita (esim. {{Commons-rivi}}, {{Commonscat-rivi}}). Jonkinlainen vakiintunut käytäntö toki on, että linkit sijoitetaan Aiheesta muualla -osioon, mutta varsinaista ohjeistusta en ainakaan minä ole löytänyt. (Ohjeistuksen osalta keskustelua voitaneen tarvittaessa jatkaa esimerkiksi sivulla Keskustelu ohjeesta:Artikkelin rakenne.) --Apalsola km 29. heinäkuuta 2008 kello 09.44 (UTC)
Kovasti tykkäisin, jos ainakin Commons-rivimallineet olisivat jatkossakin siellä Aiheesta muualla -otsikon alla. Lapsille on mukava näyttää tietosanakirjasta kuvia, joten Commonsissa tulee vierailtua artikkelista käsin usein. Vasemmassa navissa linkit hukkuvat ja ovat aika pienellä fontilla muutenkin. Artikkelimallin ja artikkelin rakenteen ohjeistus kaipaa ehdottomasti lisäyksen tältä osin. --Jaakonam 29. heinäkuuta 2008 kello 09.47 (UTC)
On totta, että artikkelit kirjoitetaan lukijoita, ei käyttäjiä varten, mutta silti mielestäni voitaisiin poistaa nuo laatikot tekstin lopusta, ja laittaa vain yhtä informatiivisesti, mutta lyhyemmin, sama asia sivupalkkiin, esim. (Wikisanakirjan logo) Malline:Pagename Wikisanakirjassa. --Juusomoro 29. heinäkuuta 2008 kello 09.49 (UTC)
Laatikot kyllä, tietenkin, mutta nyt olikin puhe rivimallineista, kuten {{Commons-rivi}}, jonka saa nätisti aseteltua "Aiheesta muualla"-otsikon alle. --Jaakonam 29. heinäkuuta 2008 kello 13.16 (UTC)
Rivitkin voisi poistaa. --Juusomoro 30. heinäkuuta 2008 kello 18.05 (UTC)
En minä kyllä ymmärrä, mitä haittaa niistä riveistä on, nehän ovat yksi linkki muiden joukossa Aiheesta muualla -listassa. Hyödyt sen sijaan olen jo perustellut edellä. Laatikot ovat vähän ongelmallisempi tapaus, mutta niidenkin kanssa pärjättäneen, kunhan katsotaan, mihin kohtaan ja miten ne sijoitetaan. --Apalsola km 31. heinäkuuta 2008 kello 17.45 (UTC)

Tynkäluokkien kokonaisvaltainen uudistus[muokkaa wikitekstiä]

Nyt tulee sen verran iso operaatio botille / boteille sekä muutenkin Wikipediaan että parempi suunnitella hommat hyvin täällä etukäteen.

HIDDENCAT on päätetty ottaa käyttöön kaikissa tynkäluokissa, joten lisäsin jo {{Piilotettu luokka}} mallineen {{Tynkäluokka}} alle. Kuitenkin kyseinen malline on "vasta" 172 tynkäluokassa käytössä, ja pikainen CatScan osoittaisi että tynkäluokkia on 548 kappaletta. Nyt pitäisi päättää mitä tehdään niille jäljelle jääneille 376 tynkäluokalle, vaihtoehdot olisi seuraavat:

 1. Luokkiin lisätään {{Piilotettu luokka}} joka ei vaadi parametreja
 2. Luokkiin lisätään {{Tynkäluokka}} joka pitää jälkikäteen ihmisvoimin parametrisoida (sillä malline vaatii arvoja joiden "keksiminen" ohjelmallisesti on lähes mahdottomuus)

Lisäksi jo aikaisemmin on päätetty että tynkäluokat poistetaan artikkeliluokista, ja mielestäni tämä olisi hyvä tilaisuus ottaa kaikista botin käymistä luokista pois artikkeliluokka (eli luokka joka ei sisällä sanaa "tyngät"). Tosin tällöin artikkeliluokkiin pitäisi saada {{Luokkainfo}} joka niin ikään olisi melko manuaalista työtä.

Sitten helpompiin aiheisiin:

 1. Kuinka implementoidaan [+] jonka alle piilotetut luokat tulisi? Kaikille, rekisteröityneille, pienoisohjelmaksi?
 2. Lisätäänkö tynkämallineisiin linkki varsinaiseen tynkäluokkaan tyyliin "voit katsoa myös muita tämän aiheen tynkiä"?

Siinähän tuota. Tarvittaessa minä ja Str4nd saadaan kaikenlaista vänkää ulos työkalupalvelimelta (pl. varsinainen sisältö jota toki voi udella api.php alta) joten villitkin ehdotukset voi olla loistavia (torppaillaan niitä str4ndin kanssa tarvittaessa). --Agony (403) 30. heinäkuuta 2008 kello 07.18 (UTC)

Kannattaisin, että tuo [+] tulee pienoisohjelmaksi. Toisaalta, voisi olla myös hyvä jos se tulee myös kirjautumattomille käytäjille, koska luulisin, että käytäntöjä tuntemattomat lukijat mielenkiinnosta klikkaisivat plussaa, ja löytäisivät tynkäluokkia, joita sitten menisivät laajentamaan. Sen sijaan en pitäisi kakkosvaihtoehdosta, koska se jotenkin näyttää typerältä tynkämallineessa, kun ensin sanotaan: "Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia." Ja jos heti perään sanotaan: "Voit myös katsoa muita tämän aihealueen tynkiä.", koko tynkämalline alkaa vaikuttamaan vaihtoehtojen antamiselta, ja sitten jotkin lukijat alkavat ihmetellä, miksi sitä ei ole kaikissa artikkeleissa. --Juusomoro 30. heinäkuuta 2008 kello 07.34 (UTC)
Minäkin kannatan, että tuo [+] tulee pienoisohjelmaksi. --ArttuS (Qaqpllk) 30. heinäkuuta 2008 kello 07.41 (UTC)
[+] suhteen olisi pitänyt olla täsmällisempi sillä puhdas logiikka rajoittaa vaihtoehdot kolmeen tapaukseen:
 1. [+] on käytössä kaikilla ja rekisteröityneille voi tarvittaessa tehdä pienoisohjelman jolla nuo luokat saa joko kokonaan pois tai aina näkyviin
 2. [+] on käytössä vain rekisteröityneillä pienoisohjelmana ja muille luokat ei näy, tässä voidaan tehdä myös rinnakkaispienoisohjelma jolla rekisteröityneet saavat piilotetut luokat aina näkyviin
 3. [+] ei oteta käyttöön ja piilotetut luokat pysyy kaikilta piilossa. Myös tässä vaihtoehdossa voidaan rekisteröityneille tehdä pienoisohjelma jolla luokat saa aina näkyviin
Eli esim. Juusomoron "rekisteröitymättömille ja pienoisohjelmana rekisteröityneille" ei ole mahdollinen toteuttaa. --Agony (403) 30. heinäkuuta 2008 kello 07.50 (UTC)
Tässä tapauksessa kannatan ykkösvaihtoehtoa, eli pienoisohjelmaksi. --Juusomoro 30. heinäkuuta 2008 kello 07.53 (UTC)
Ykkösvaihtoehto on "kaikille", pienoisohjelmalla rekisteröityneet saa muutettua toiminnallisuutta. Tarkoititko kakkosvaihtoehtoa? --Agony (403) 30. heinäkuuta 2008 kello 07.56 (UTC)
Ykkösvaihtoehto vaikuttaa parhaalta. -- Piisamson 30. heinäkuuta 2008 kello 07.57 (UTC)
Sanoin tuon hieman epäselvästi. Tarkoitin, että otetaan käyttöön ykkösvaihtoehto, ja rekisteröityneille tehtäisiin pienoisohjelma. --Juusomoro 30. heinäkuuta 2008 kello 08.02 (UTC)

CatScan ilmeisesti bugaa, sillä se näyttää jotkut luokat kahteen kertaan (esim. Anatomiatyngät). Tynkäluokkia on siis vähemmän kuin tuo 548 kappaletta. --George EsayasTM 30. heinäkuuta 2008 kello 18.35 (UTC)

Tajusin juuri itsekin, että eihän se bugaa, vaan jotkut tynkäalaluokat ovat useammassa yläluokassa (anatomiatyngät ovat sekä lääketiede- että biologiatyngissä). --George EsayasTM 30. heinäkuuta 2008 kello 18.37 (UTC)

Parempi Kahvihuone[muokkaa wikitekstiä]

Mitä mieltä olette muuten tuosta Forum-extensionista? Sellainen on käytössä muun muassa Vaaliwikissä ja Memory Alphassa. Kyseinen laajennus poistaisi sen älyttömän arkistoinnintarpeen ja tekisi Kahvihuoneesta muutenkin selkeämmän. Sen kai saa tänne pyytämällä, sillä se on valmis laajennus eikä vaadi koodaustyötä. —ilaiho (kitinää) 7. elokuuta 2008 kello 20.25 (EEST)

Voihan tuota ehdottaa otettavaksi käyttöön, tosin koska kyseessä ei ole MWF:n virallisesti hyväksymä laajennos, menee testipediassa varmasti kuukausi pari ennen kuin tuon käyttöönottoa voi edes suunnitella. IMO aluksi siis laajennos hyväksyttyjen listaan ja vasta sitten kyselemään yhteisön mielipidettä. --Agony (403) 7. elokuuta 2008 kello 20.36 (EEST)
Eiköhän tuo ole koeteltua tekniikkaa, kun on ollut mm. useissa Wikian wikeissä ollut käytössä noin kauan. —ilaiho (kitinää) 8. elokuuta 2008 kello 00.47 (EEST)
Testattua toki mutta WMF:llä on omat testausrutiinit. bugzillasta pitäisi pyytää laajennoksen käyttöönottomahdollisuutta. --Agony (403) 8. elokuuta 2008 kello 10.12 (EEST)
Fyi: http://blog.wikimedia.org/2008/08/14/techie-ecosystem-contractors/Nikerabbit 17. elokuuta 2008 kello 21.31 (EEST)

Luetuimmat sivut tilastoja?[muokkaa wikitekstiä]

Onko meillä jossain reaaliaikaisia tilastoja/listoja esim juuri nyt luetuimmista sivuista tai edes muokatuimmista sivuista tyyliin wikirage? --Zache 10. elokuuta 2008 kello 12.13 (EEST)

Luetuimmat [3], valikosta Finnish. --Hartz 10. elokuuta 2008 kello 12.15 (EEST)
Kiits, varsinkin tuon linkin takaa löytyvä raw-data on kiva. --Zache 10. elokuuta 2008 kello 13.26 (EEST)
Vuodenaika vaikuttaa lukutilastoihin, helmikuussa ystävänpäivä oli toiseksi suosituin artikkeli, ja ystävänpäivänä se luettiin 20 800 kertaa. Wiki on näköjään kestosuosikkina. --Juusomoro 11. elokuuta 2008 kello 18.55 (EEST)

Etusivu[muokkaa wikitekstiä]

Miten etusivun tietoja voi korjata? Siellä on Bertolt Brecht määritelty säveltäjäksi. Hän oli kuitenkin runoilija, näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja. Kommentin jätti Ulrika (keskustelu – muokkaukset).

Täytyy muokata päivämäärämallinetta. Korjasin säveltäjän tilalle runoilijan. --JannE 14. elokuuta 2008 kello 09.07 (EEST)
Kiitos! --Ulrika 14. elokuuta 2008 kello 10.06 (EEST)

CatScan[muokkaa wikitekstiä]

Hei, koska metan relevantti sivu ei näyttänyt kovin avuliaalta, ajattelin kysäistä joko täällä joku osaisi kertoa miten saada tämä haku toimimaan. Työkalu ei ilmeisesti ymmärrä mallineen / -merkkiä... Tavoitteena on siis etsiä lopulta käänteishaulla artikkelit, jotka vaativat vielä uuden mallineen --albval (keskustelu) 15. elokuuta 2008 kello 14.30 (EEST)

Eikö tämä toimi? Lab-oratory 15. elokuuta 2008 kello 14.42 (EEST)
Ei, sillä se listaa luokan kaikki sivut (ts. nekin jossa on tuo {{Taksonomia/sienet}}) --albval (keskustelu) 15. elokuuta 2008 kello 14.47 (EEST)
Vinoviivan korvaaminen koodilla %2F näyttää auttavan. –Kooma (di algo) 15. elokuuta 2008 kello 15.22 (EEST)
Kiitos! --albval (keskustelu) 15. elokuuta 2008 kello 15.25 (EEST)

Leikkipuisto Tuhkimo[muokkaa wikitekstiä]

Tein artikkelia tässä, ja aluksi sitä ehdotettiin hyväksi sivuksi, mutta laitettiin se normaalisti ensin vertaisarviointiin. No, nyt se on ollut sen 2 viikkoa siellä ja oon koirjaillu sekä parannellut artikkelia käyttäjien johtamaan suuntaan. Nyt yritin siirtää sitä uudestaan äänestykseen hyväksi sivuksi, niin siellä on tuo vanha ja kesken jäänyt äänestys arkistoituna. Miten saan sen uudestaan näkymään äänestettävien joukossa? arkistoitu äänestys: http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Ehdokkaat_hyviksi_artikkeleiksi/Leikkipuisto_Tuhkimo ja mihin mä lisään tuon äänestyksen lisäämisohjeen 3. osan jossa on se mallinne mihin tulee lisätä artikkelin nimi, perustelut sekä allekirjoitus? kiitos jelpistä! --Aadesig 17. elokuuta 2008 kello 11.11 (EEST)

Hoidan asian. Lab-oratory 17. elokuuta 2008 kello 11.14 (EEST)
Kiitos, nythän se tuli yllättävän siistin näköiseksi kun arkisto-osuutta ei näy. --Aadesig 17. elokuuta 2008 kello 11.19 (EEST)

Lippumallineiden nimien yhtenäistäminen[muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta alkoi keskustelu Japanin navigaatiomallineen keskustelusivulla, mutta näitä on useampikin joten on ehkä parempi tuoda keskustelu isompiin ympyröihin.

Tällä hetkellä väärin nimettyjä mallineita on (nuolen jälkeen nimi joka pitäisi olla, kuitenkin käytössä navigaatiomallineella tai malline jo alunperin väärin nimetty):

 1. Malline:Angola (lippu)Malline:Angola
 2. Malline:Armenia (lippu)Malline:Armenia
 3. Malline:Burkina Faso (lippu)Malline:Burkina Faso
 4. Malline:Cookinsaaret (lippu)Malline:Cookinsaaret
 5. Malline:Etelä-Korea (lippu)Malline:Etelä-Korea
 6. Malline:Filippiinit (lippu)Malline:Filippiinit
 7. Malline:Georgia (lippu)Malline:Georgia
 8. Malline:Japani (lippu)Malline:Japani
 9. Malline:Latvia (lippu)Malline:Latvia
 10. Malline:Liechtenstein (lippu)Malline:Liechtenstein
 11. Malline:Madagaskar (lippu)Malline:Madagaskar
 12. Malline:Mongolia (lippu)Malline:Mongolia
 13. Malline:Yhdysvallat (lippu)Malline:Yhdysvallat

Toisena oleville mallineille pitäisi saada sopuratkaisunimi niin voin käskyttää botin hoitamaan viittaukset kuntoon. Oma ehdotukseni navigaatiomallineiden nimiksi olisi:

 1. {{Angolan maakunnat}}
 2. {{Armenian maakunnat}}
 3. {{Burkina Fason provinssit}}
 4. {{Cookinsaarten saaret ja atollit}}
 5. {{Etelä-Korean tasavallan hallinnollinen jako}}
 6. {{Filippiinien provinssit ja muut alueet}}
 7. {{Georgian kaupungit ja maakunnat}}
 8. {{Japanin prefektuurit ja alueet}}
 9. {{Latvian hallinnollinen jako}}
 10. {{Liechtensteinin kunnat}}
 11. {{Mongolian provinssit}}
 12. {{Yhdysvaltain hallinnolliset alueet}}

Jos ei parempia ehdotuksia ja/tai vastaälinöitä tule, voisi kohtapuoliin suunnittelemaan siirtoa ja viittausten korjaamista. --Agony (403) 19. elokuuta 2008 kello 13.17 (EEST)

Kenelläkään ei ollut vastaansanomista joten pistin botin hommiin. Lippumallineet nyt maan omalla nimellä (ja kohtapuoliin korjattu viimeiset viittaukset Yhdysvaltojen lipulle). --Agony (403) 24. elokuuta 2008 kello 17.57 (EEST)

Tarkkailulistassa englantia[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin juuri, että tarkkailulistassani on toiminnot Hide anonymous edits ja Hide logged-in user edits. MediaWikin päivitystä odotellessa nämä voitanee korjata muokkaamalla sivuja Järjestelmäviesti:Tog-watchlisthideanons ja Järjestelmäviesti:Watchlist-hide-liu. Samalla pitänee korjata vastakkaiset Järjestelmäviesti:Watchlist-show-anons ja Järjestelmäviesti:Watchlist-show-liu. --Lendu 19. elokuuta 2008 kello 13.25 (EEST)

Paikallinen kääntäminen ei hyödytä juuri mitään ja estää vain ns. oikeiden käännösten näkymisen sitten kun ne saadaan aikaiseksi. – Nikerabbit 19. elokuuta 2008 kello 14.22 (EEST)

Mallineiden haku tyhjien kenttien perusteella[muokkaa wikitekstiä]

Onkohan mitään helppoa keinoa selvittää artikkeleita, joissa on esimerkiksi malline {{Taksonomia/eläimet}} ja joista joko puuttuu mallineen parametri kaksiosainen_auktori kokonaan tai sen arvo on tyhjä? Tavoitteenani on ollut jossain vaiheessa lisätä sekä lajikuva (jos vain commonsista löytyy) että auktori jokaiseen eläin-, kasvi,- sieni- tms. lajiartikkeliin, mutta ilman tuollaista listausta homma menee liian työlääksi luokkien läpikahlaukseksi. --albval (keskustelu) 25. elokuuta 2008 kello 09.59 (EEST)

TemplateTiger on ainoa työkalu joka tämän tällä hetkellä osaa, ja siellä on fiwikin tietokanta päivitetty viimeksi 2008-03-11... Voin katsoa josko jossain vaiheessa saisin listaa pihalle työkalupalvelimen ja fiwikiin huhuilun avulla. --Agony (403) 25. elokuuta 2008 kello 11.04 (EEST)
Botilla tuon voi tehdä jossei valmiita työkaluja löydy. --Harriv 25. elokuuta 2008 kello 11.06 (EEST)
Kiitos vastauksista. TemplateTigerin tietokantadumppi on näemmä auttamattomasti vanhentunut, eikä se selviä ääkkösistä. Sen lisäksi haku katkeaa kesken (Internal server error). Muutenhan tuo olisi hyvä vaihtoehto, sillä ei tarvitsisi bottikäyttäjiä häiritä. Nyt kun tilanne on ainakin toistaiseksi näin, niin voisitkohan Harriv tuottaa minulle vaikka esimerkiksi tänne kaksi listausta näin ensi alkuun.
 1. Artikkelit, joissa on malline {{Taksonomia/eläimet}} ja joissa on kenttä laji täytetty, mutta, joissa kenttä kaksiosainen_auktori puuttuu tai on tyhjä, sekä
 2. Artikkelit, joissa on malline {{Taksonomia/eläimet}}, mutta kenttä kuva puuttuu tai on tyhjä.
Kiitos jo etukäteen --albval (keskustelu) 25. elokuuta 2008 kello 11.21 (EEST)
Saahan tuon bottiajon toki joku muukin tehdä, olisi mulla sitten kevyttä välipalaa tuon sienitaksoprojektin väliajoille. --albval (keskustelu) 25. elokuuta 2008 kello 14.07 (EEST)
Juu saa, täytyy itse tehdä töitä ensin ennen kuin tuota ehtii ajatella. --Harriv 25. elokuuta 2008 kello 14.39 (EEST)
Laitoin botin töihin. --Harriv 26. elokuuta 2008 kello 19.33 (EEST)
Valmis (kait, meni yllättävän nopeasti..) --Harriv 26. elokuuta 2008 kello 19.52 (EEST)
Kaikki pitäisi olla. Yhteensä 3727 sivua käsitelty. --Harriv 26. elokuuta 2008 kello 20.22 (EEST)
Kiitos, noissa riittää puhdetta vähäksi aikaa --albval (keskustelu) 26. elokuuta 2008 kello 22.08 (EEST)

Englannista suomeksi[muokkaa wikitekstiä]

Nähtävästi tarkasteltaessa eroa toisiksi uusimman ja uusimman version välillä ei nykyisen version kohdalla enää luekaan "Nykyinen versio" vaan esimerkiksi "Current revision as of 5. syyskuuta 2008 kello 22.36". Miksei kyseistä lausetta voisi kääntää suomeksi, tyyliin esimerkiksi "Nykyinen versio päivätty 5. syyskuuta 2008 kello 22.36"? --Joku Janne (Wikise) 5. syyskuuta 2008 kello 22.42 (EEST)

On käännetty jo, mutta tullevat näkyviin pienellä viiveellä. --Jaakonam 6. syyskuuta 2008 kello 00.01 (EEST)

Isot ja pienet kirjaimet[muokkaa wikitekstiä]

Uudelleenohjausta Suomen Luonnonsuojeluliitto -muodosta muotoon Suomen luonnonsuojeluliitto ei voi luoda, koska jos kirjoitan hakuun Suomen Luonnonsuojeluliitto, pääsen automaattisesti artikkeliin Suomen luonnonsuojeluliitto. Linkit eivät kuitenkaan toimi kuin täsmälleen oikealla kirjainkoolla kirjoitettuna. Voiko asiaa ratkaista jotenkin? (kiertoteitse siirrolla se tietysti onnistuu, mutta se on hankala, eikä sitä ole missään neuvottu).--Ulrika 12. syyskuuta 2008 kello 10.31 (EEST)

Kirjoita osoitekenttään http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Luonnonsuojeluliitto tai klikkaamalla haussa "Siirry" sijasta "Etsi" (jolloin saat punaisen linkin jota seuraamalla pääset muokkaamaan artikkelia). --Agony (403) 12. syyskuuta 2008 kello 10.41 (EEST)
Jeh, olin unohtanut Etsin, kun se häviää sinne vaihtoehtojen alle. Kiitos.--Ulrika 12. syyskuuta 2008 kello 10.45 (EEST)

S: -alkuiset artikkelit[muokkaa wikitekstiä]

Kun koulun nimi on esimerkiksi S:t Persskolan, niin mitenkä siihen voidaan linkittää ilman, että linkki johtaa wikiaineistoon? Entä miten on mahdollista luoda artikkeli nimellä S:t Persskolan? Ja muoto S:t Persskolan lienee oikein, koska kunta, jossa se sijaitsee, käyttää kotisivuillaan tuota muotoa. Sankt Persskolanilla tulee 44 osumaa ja S:t Persskolanilla 11 700 osumaa Roquai 14. syyskuuta 2008 kello 13.26 (EEST)

Ei niitä nyt ihan 11 700 ole vaan 62, kun menee viimeiseen osumaan. Käytetäänkö ruotsissa lyhenteenä sitten yleisemmin S:t-muotoa kuin St joka on muissa kielissä yleinen? --Ulrika 14. syyskuuta 2008 kello 13.40 (EEST)
Ei voi tietää, mutta St Persskolanilla tulee vielä vähemmän osumia. Mielelläänhän sitä artikkelin laittaisi oikealle nimelleen, kun luultavasti tuo S:t Persskolan on oikea muoto kun oikein koulun seinässäkin ja sivuilla muutenkin noin lukee. Roquai 14. syyskuuta 2008 kello 13.48 (EEST)
Teoriassa linkitys olisi tyyliin [[:S:t Persskolan]], mutta näköjään sitä ei voi silti luoda. — str4nd 14. syyskuuta 2008 kello 13.50 (EEST)
Ei taida muu auttaa kuin nimetä artikkeli tyyliin Sankt Persskolan ja lisätä alkuun selitys {{Vääränimi}}-mallineella. Englanninkielisen Wiktionaryn mukaan S:t näyttää tosiaan olevan ruotsalainen tapa lyhentää Sankt (tuolla nimeämisongelma on ratkaistu korvaamalla kaksoispiste välilyönnillä). –Kooma (di algo) 14. syyskuuta 2008 kello 14.45 (EEST)
Niin meillä on tosiaan tuo vääränimi-mallinekin. Pitää kokeilla sen kanssa. Kiitoksia! Roquai 14. syyskuuta 2008 kello 15.35 (EEST)

Lyhyiden artikkeleiden listan karsinta?[muokkaa wikitekstiä]

Olisi kovasti hyödyksi jos voisi hakea listaksi Wikipedian artikkelit, jotka

 1. Olisivat tiettyä tavumäärää lyhyempiä
 2. Eivät sisältäisi
 • minitynkämallinetta
 • sanakirjamääritelmämallinetta
 • täsmennyssivumallinetta
 • uudelleenohjausta

Lisäksi olisi mahtavaa jos tuosta tavumäärästä voisi vähentää taksoboksien yms. painot ja/tai tavurajaa voisi säätää omin päin.

Onnistuuko jollain olemassa olevalla työkalulla/botilla/jollain? Pitke 16. syyskuuta 2008 kello 14.09 (EEST)

 • Lisäys: vaihtoehtoisesti esim. haku malline + luokka X (esim. biologia-luokassa olevat tynkä-tyngät) olisi rokimpi kuin rok. Onnistuuko? Pitke 16. syyskuuta 2008 kello 14.14 (EEST)
fiwikin artikkelit jotka kuuluu luokkaan "Biologia" ja omaavat mallineen "Tynkä/Biologia". --Agony (403) 16. syyskuuta 2008 kello 16.29 (EEST)
Ja antistub hanskaa haun luokista ja sen alaluokista painorajalla. --Agony (403) 16. syyskuuta 2008 kello 16.30 (EEST)
Kiitos kaunis! pitke 17. syyskuuta 2008 kello 14.57 (EEST)

Luokkasivun alasivujen aakkostuksen bugista[muokkaa wikitekstiä]

Koska luokkasivulla alaluokat aakkostetaan artikkelien mukaan (ts. alaluokkien ja artikkelien määrää ei lasketa erikseen), piilottuu usein suotta alaluokat seuraaville sivuille, kun luokassa on yli 200 artikkelia mutta vaikka alaluokkia olisi vain yksi. Tähän on kaksi ratkaisua, joko jatketaan osin jo käytössä olevaa luokkien aakkostustapaa, jossa luokkia systemaattisesti aakkostetaan virheellisesti esim. asteriskilla tai välilyönnillä tai sitten tarpeen mukaan lisätään luokkasivulle {{luokkapuu}}-malline. Itse kannatan tällä hetkellä jälkimmäistä, koska on parempi hoitaa ongelma yhdessä luokkasivussa kuin useissa ko. luokkaan luokiteltavissa luokissa. Esimerkkinä Luokka:Yhdysvaltalaiset näyttelijät-- Usp 16. syyskuuta 2008 kello 16.34 (EEST)

Luokkapuu kuulostaa minustakin siistimmältä ratkaisulta kuin aakkostuksella kikkailu. Asteriskiaakkostus säästettäköön pääartikkelille tai yleisluontoisimmille alaluokille. --Silvonen 17. syyskuuta 2008 kello 15.03 (EEST)
Luokkapuu ehdottomasti, tähtiluokittelu jouduttaisiin pahimmillaan purkamaan jos/kun tuohon on tulossa MediaWiki-pohjainen ratkaisu esim. aakkostaa kaikki luokat ensimmäiselle sivulle. --Agony (403) 17. syyskuuta 2008 kello 15.45 (EEST)
Bugzillassa jo vuodesta 2004. -- Usp 18. syyskuuta 2008 kello 09.20 (EEST)
Lisäsin ohjeeseen mainintaa aiheesta. -- Usp 18. syyskuuta 2008 kello 09.27 (EEST)
Joissakin tapauksissa alaluokan asteriskiaakkostus on mielestäni OK, mutta keskustellaan tästä illemmalla (ellei joku muu ehdi ensin). --Silvonen 18. syyskuuta 2008 kello 10.44 (EEST)
Niin, esimerkiksi luokassa Luokka:Yhdysvallat on nostettu alaluokka Luokka:Luettelot Yhdysvalloista kärkeen asteriskilla, mikä vastaa pääartikkelin asteriskiaakkostusta. Nyt haluttiin kai kieltää vain kaikkien alaluokkien nostaminen ekalle sivulle eikä yhden tai muutaman alaluokan priorisointia? Lievensin vähän ohjeen sanamuotoa. --Silvonen 19. syyskuuta 2008 kello 05.15 (EEST)

Luokkien siirtäminen[muokkaa wikitekstiä]

Niin, täällä tuli keskustelua siitä, että miksi normikäyttäjät eivät voi siirtää luokkien nimiä? Wikisitaateissakin on ollut tästä puhetta, ja siellä kävi ilmi, että ylläpitäjätkään eivät voi tehdä kyseistä operaatiota automaattisesti. Voisikohan tästä saada uuden oikeuden tavallisille käyttäjille? --Juusomoro 19. syyskuuta 2008 kello 16.56 (EEST)

Tämä vaatisi ymmärtääkseni muutoksia MediaWikiin (ks. bugzilla:5451). Luokkia voi kuitenkin siirtää varsin näppärästi category.py-työkalulla, joten vähätöisin tapa nimetä uudelleen isoja luokkia on merkitä luokka mallineella {{korjattava/nimi}} ja odottaa botinomistajan saapumista paikalle. --Silvonen 19. syyskuuta 2008 kello 17.17 (EEST)

Käyttäjän kontribuutio tavuissa[muokkaa wikitekstiä]

Viimeaikaisia artikkelimuokkauksia tarkastellessani olen havainnut, että tuppaan poistamaan enemmän tavuja artikkeleista kuin mitä niihin lisään. Sotani triviaa vastaan ja tekemäni kielenhuolto yleensä johtavat tilanteeseen, jossa vähempi on parempi. Vaikka sienimallineiden lisäys tavumäärääni hetkellisesti nostikin, olisi kiva tietää olenko muokkauksissani plussalla vai miinuksella:-) Editcountin kaltaista Bytecounttia ei taida kuitenkaan olla olemassa? Lieneekö liian raskas ajettavaksikin? --albval (keskustelu) 23. syyskuuta 2008 kello 13.31 (EEST)

Voin nähdä jo sieluni silmin miten DaB virittää hirttosolmua oikeaan kokoon samalla kun River tekee viime hetken tarkistusta haulikolleen... lyhyestä virsi kaunis: niin raskas että River ampuu ne yrittäjät jotka jää eloon DaB:n hirttäjäisten jälkeen :) Tuossa pitäisi aluksi hakea kaikki käyttäjän muokkaukset ja sivun edellinen muokkaus (kysely on luokkaa 0,1s/muokkaus jolloin tuollainen keskiverron työn sankarin tietoja haettaisiin noin 50 minuuttia) ja sen jälkeen tiedot käytäisiin ohjelmallisesti läpi laskemalla sivun bittimäärä käyttäjän muokkauksen jälkeen - edellisen muokkauksen bittimäärä (laskenta olisi hieman nopeampaa, tuohon ei menisi ehkä kuin viisi minuuttia). Yleispätevinä rajoina on 10 minuuttia SQL-kyselylle ja 60 sekuntia PHP-tulkkaukseen, eli operaatio olisi "vain" noin viisi kertaa raskaampi kuin mitä työkalupalvelimella toivotaan ajettavan. --Agony (403) 25. syyskuuta 2008 kello 09.36 (EEST)
Selevä:-) Raskaaksi toki tuota kyselyä arvelinkin, mutten niin raskaaksi että siinä lähtee henki. Parempi siis tyytyä editcounttiin. --albval (keskustelu) 25. syyskuuta 2008 kello 09.49 (EEST)

"Mainossuodatin" sensuroi...[muokkaa wikitekstiä]

Joku ihmeen mainossuodatin ei antanut lisätä verkkoviitettä mielestäni asialliseen (ja omat viitteensä ilmoittavaan) artikkeliin Richard Gallianosta - joten kiersin sen vain siten, että jätin kirjaimet http:// verkkoviitteestä pois. Homma toki näyttää kököltä, mutta... eikö noita mainosviitteitä voisi karsia käsin, eikä noin dummy-suodattimilla?Tetopa 24. syyskuuta 2008 kello 23.35 (EEST)

Lisää sivun osoite sivulle: Järjestelmäviesti:Spam-whitelist ja homma toimii. --albval (keskustelu) 25. syyskuuta 2008 kello 09.22 (EEST)
Lisätty ja fiksattu --albval (keskustelu) 25. syyskuuta 2008 kello 09.26 (EEST)
Kiitos. Taas oppii uutta.Tetopa 25. syyskuuta 2008 kello 22.44 (EEST)

Mistä kiikastaa[muokkaa wikitekstiä]

Onko muillakin sama ongelma kuin itselläni, sillä Wikipedia on nyt viimeiset kaksi päivää väittänyt, että Wikipediassa on 179 205 artikkelia eikä tilasto päivity? Piccadilly Circus 26. syyskuuta 2008 kello 20.53 (EEST)

Tilastojen päivitys on hetkellisesti poistettu käytöstä. --Crt 27. syyskuuta 2008 kello 11.48 (EEST)
Mutta nyt vissiin palautunut. Piccadilly Circus 28. syyskuuta 2008 kello 11.26 (EEST)

Aktiivisen käyttäjän määritelmä[muokkaa wikitekstiä]

Toiminnot:Tilastot-sivulla on kohta "Aktiivisia käyttäjiä 257". Mitkä ovat perusteet aktiiviselle käyttäjälle? -- Usp 27. syyskuuta 2008 kello 11.24 (EEST)

Määritelmä on näkyvissä MediaWikin tuoreimmassa revisiossa (tulee seuraavan päivityksen yhteydessä tai tuo kohta saatetaan myös poistaa kokonaan), eli siis käyttäjiä, jotka ovat suorittaneet jonkin toiminnon viime kuukauden aikana. --Crt 27. syyskuuta 2008 kello 11.48 (EEST)

Sivujen tyhjentäminen[muokkaa wikitekstiä]

Eikö voitaisi lisätä sellaista toimintoa, että jos käyttäjä, joka ei ole autoconfirmed, yrittää tyhjentää artikkeliavaruudessa olevan sivun, ohjelmisto kieltäytyisi ja tulisi jokin viesti tyyliin "Yritit tyhjentää sivun. Huomaathan, että sivun tyhjentäminen ei poista sitä. Jos haluat poistaa sivun, merkitse se mallineella {{Roskaa}}, {{Merkittävyys}} tai {{Poistettava}}". Olisi siis niin, että ei autoconfirmed -käyttäjä ei voisi tyhjentää sivua. Onko hyvä idea vai ei? --Joku Janne (Wikise) 27. syyskuuta 2008 kello 17.21 (EEST)

Sinällään hyvä idea mutta se johtaisi vain vandalismitavan vaihtoon. --Green Ambush 27. syyskuuta 2008 kello 19.53 (EEST)
Tyhjentäminen ei välttämättä ole vandalismia. Se voi olla myös hyväntahtoista, jos käyttäjä esimerkiski törmää mielestään epämerkittävään aiheeseen. Tällöin opastus on paikallaan. Joka tapauksessa tähän tarvittaisiin kehittäjien apua, mitä on vaikea saada yksittäisen kieliversion tarpeisiin. Täytyisi kysellä, onko muissa projekteissa tarvetta tälle. —ilaiho (kitinää) 27. syyskuuta 2008 kello 19.58 (EEST)
Kaikista vandalisoinneista sivun tyhjentämiset ovat varmaan helpoimpia huomata. Antaa vain tyhjennellä, etteivät jotain pahempaa keksi. --Otrfan 27. syyskuuta 2008 kello 20.04 (EEST)
Tyhjistä sivuista ei myöskään tietokannan sivuhistoriat kovin suuresti täyty. --Hartz 29. syyskuuta 2008 kello 15.36 (EEST)