Wikipedia:Kahvihuone (uutiset)/Arkisto 11

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Replacement filing cabinet.svg Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua. Luettelo kaikista arkistoista löytyy hakemistosta.

Sisällysluettelo

Grants to improve your project[muokkaa wikitekstiä]

Apologies for English. Please help translate this message.

Greetings! The Individual Engagement Grants program is accepting proposals for funding new experiments from September 1st to 30th. Your idea could improve Wikimedia projects with a new tool or gadget, a better process to support community-building on your wiki, research on an important issue, or something else we haven't thought of yet. Whether you need $200 or $30,000 USD, Individual Engagement Grants can cover your own project development time in addition to hiring others to help you.

Keskustelua[muokkaa wikitekstiä]

En ehdi nyt tänään enää suomentaa, mutta ihan oikeasti, jos jollain on joku suunnitelma, pieni tai iso, joko teknisen kehityksen jutuista, yhteisönmuodostuksen tukemisesta wikissä tai jonkin tärkeän asian tutkimisesta tai jossain muussa asiassa, jota ei ole mahdollista pelkästään vapaa-ajalla vapaaehtoisena toteuttaa, niin tämä on tarkoitettu juuri tällaisten toteuttamiseen. - Ja työvoimaakin saa esittää palkattavaksi, jos niikseen tulee. Esimerkkejä nykyisistä ja päättyneistä hankkeista on tässä. Lisää aiheesta myös tässä.--Urjanhai (keskustelu) 2. syyskuuta 2014 kello 22.22 (EEST)

Wikimedia Suomen aineisto- ja GLAMWIKI Toolset -koulutus GLAMeille[muokkaa wikitekstiä]

Järjestämme erittäin nopealla aikataululla koulutustilaisuuksia, joiden tarkoituksena on neuvoa ja opastaa muistiorganisaatioita aineiston lataamiseen WIkimedia Commonsiin. Tulossa on kaksi tilaisuutta, jonne kutsumme myös asiasta kiinnostuneita wikipedistejä tilojen sallimissa rajoissa:

 • Wikimedia Commons -koulutukseen maanantaina 8.9. klo 13–15 Ateneumissa ja
 • GLAMWIKI Toolset -koulutukseen keskiviikkona 10.9. klo 9–15 paikassa X.

Maanantaina Wikimedia Commonsin käyttöön opastavat Wikimedia Suomen uudet assistentit Ari Häyrinen ja Teemu Perhiö. Ari on perehtynyt GLAMWIKI Toolsetin käyttöön ja Teemu Wikimedia Commonsiin. Keskiviikon GLAMWIKI Toolset -koulutuksen vetää Dan Entous Europeanasta.

Ilmoittaudu tapahtumiin lomakkeella, jotta tiedämme osallistujamäärän. Ateneum on maanantaina suljettu, joten tiedämme odottaa vain ilmoittautuneita. Keskiviikon kokoontumispaikka on vielä avoinna ja se ilmoitetaan sähköpostilla ilmoittautuneille (toki julkaistaan myös täällä).

Tapahtumien wikisivu

--Susannaanas (keskustelu) 5. syyskuuta 2014 kello 09.45 (EEST)

Hei Suomen commonistit! Tulkaa mukaan oppimaan! Vielä ehtii!
Wikimedia-ympäristössä on tulossa paljon muutoksia ja haluamme pysyä siinä mukana. Yhteistyöhön arkistojen, museoiden ja kirjastojen kanssa kaipaamme paljon innostuneita tekijöitä. Nyt opetellaan massalatauksia. Työkalua on vielä vaikea käyttää, mutta se on askel uuteen suuntaan yksittäisiin skripteihin perustuneesta toimintatavasta. Tarvittaessa Wikimedia Suomi voi tukea matkakuluissa. Ensimmäinen perehdytys on jo huomenna maanantaina, GLAMWIKI Toolset -osuus keskiviikkona. Voit tutustua vielä työn alla olevaan maanantain tilaisuuden aineistoon, esittää kommentteja ja kysymyksiä. --Susannaanas (keskustelu) 7. syyskuuta 2014 kello 12.44 (EEST)
S. Albert Kivinen ilmoittaa olevansa ontinen kommunisti, mutta tämä on vielä jotain sitäkin coolimpaa.--Urjanhai (keskustelu) 7. syyskuuta 2014 kello 23.19 (EEST)

Change in renaming process[muokkaa wikitekstiä]

Part or all of this message may be in English. Please help translate if possible.

-- User:Keegan (WMF) (talk) 9. syyskuuta 2014 kello 19.23 (EEST)
Yllä mainitusta asiasta on keskusteltu jonkin verran ylempänä. Sain nuo globaalit / järjestelmänlaajuiset nimeämisoikeudet viime perjantaina, joten voin jatkossakin auttaa käyttäjänimenvaihtoon liittyvissä kysymyksissä. –Ejs-80 9. syyskuuta 2014 kello 20.01 (EEST)

VisualEditor available on Internet Explorer 11[muokkaa wikitekstiä]

VisualEditor-logo.svg

VisualEditor will become available to users of Microsoft Internet Explorer 11 during today's regular software update. Support for some earlier versions of Internet Explorer is being worked on. If you encounter problems with VisualEditor on Internet Explorer, please contact the Editing team by leaving a message at VisualEditor/Feedback on Mediawiki.org. Happy editing, Elitre (WMF) 11. syyskuuta 2014 kello 10.29 (EEST).

PS. Please subscribe to the global monthly newsletter to receive further news about VisualEditor.

Tuo kulttuuri Wikipediaan -kouluttajarekry[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomi on järjestämässä Helsingin seudun kesäyliopiston ja 6 kulttuurilaitoksen kanssa Tuo kulttuuri Wikipediaan -kurssin. Kurssin koostuu kuudesta eri GLAM-organisaatiossa (eli kirjastoissa, arkistoissa ja museoissa Helsingissä) tapahtuvassa tapaamisesta joissa päästään kurkistamaan kulissien taakse ja tutustumaan järjestäjätahon erikoisalaan, asiantuntijoihin ja aineistoihin. Kaikkiin tapaamisiin sisältyy Wikipedia-kirjoittamista, opetustuokio Wikipediasta sekä maksuton kahvitarjoilu. Wikipedia-kirjoittamista ja Wikipedian periaatteita opettavat kokeneet wikipedistit.. Kurssin tarkempi kuvaus ja aikatalut löytyvät täältä.

Olemme tätä varten hakemassa kurssin järjestämistä varten kouluttajia joilla olisi tapaamisissa tilaisuuden vetovastuu (eli ovat edessä puhumassa ihmisille) sekä apuopettajia jotka ovat läsnä kurssitapaamissa ja auttaa kurssilaisia eteen tulevissa Wikipedia-kysymyksissä. Korvauksena työstä kouluttaja saisi a.) 150 € kerta tai 900 € kuudesta tapahtumasta. Apuopettajan tehtävä on vapaaehtoistyö, josta ei makseta palkkiota. Matkakuluja korvataan molemmissa tapauksissa max. 60 e / opetuskerta kuitteja vastaan. Koko rekryilmoitus on luettavissa alla olevasta linkistä:

Sen verran taustaa tälle ilmoitukselle, että yhdistyksessä on pidempään keskusteltu eri tyyppisistä edithaton ja koulutustapahtumista ja haemme tässä myös toimintamalleja sille miten koulutustoiminta saataisiin vakiinnutettua. Toinen tähän liittyvä seikka on, että kevätkokouksessa tehtiin periaatepäätös siitä, että mikäli ollaan tarjoamassa rahaa jonkun asian tekemisestä, kuten tässä tapauksessa ollaan noiden tapahtumien vetämisestä, niin niistä tiedotetaan täällä ja tehtävät ovat avoimesti kaikkien haettavissa. Samalla asia tulee dokumentoitua fi.wikimedia.org:n wikiin. --Zache (keskustelu) 24. heinäkuuta 2014 kello 11.46 (EEST)

Huom. tänään voi vielä hakea.--Urjanhai (keskustelu) 3. elokuuta 2014 kello 16.59 (EEST)

Mielenkiintoinen hanke ja olisin todella mielelläni osallistunut, mutta eipä taida kyetä repeämään noin monena torstaina Helsinkiin tuohon aikaan. Vähän jopa harmittaa. --PtG (keskustelu) 3. elokuuta 2014 kello 17.10 (EEST)
Joo, samat sanat. Mielenkiintoinen ja tärkeä hanke, mutta matkojen ja aikataulujen puolesta minulle mahdoton.--Tanár 3. elokuuta 2014 kello 19.16 (EEST)
Uusi tieto! Pidennämme hakuaikaa torstaihin 7.8. Vielä ehtii siis mukaan. Ja huomaattehan, että apuopettajan hommiin voi hakea, vaikkei pääsisi mukaan kuin vaikka parille kerralle. --Sanahirviö (keskustelu) 3. elokuuta 2014 kello 20.24 (EEST)

Kurssi alkoi tällä viikolla Yle Arkistossa. Tilaisuus oli onnistunut, ja aloittelevat wikipedistit pääsivät mukavasti juonesta kiinni kouluttaja Juha Kämäräisen opastuksella ja apuopettajien tuella. Parilla tulevalla kurssikerralla on vielä vajausta apuopettajista, joten huutelen täällä apua: mahtaisikohan joku kokenut Wikipedisti ehtiä opastamaan aloittelijoita näihin tapahtumiin?
9.10. Helsingin kaupunginkirjasto
30.10. Svenska Litteratursällskapet i Finland
Tapahtumat ovat to klo 16.30-20.00. Kirjastoon ensi viikolla kaivattaisiin yhtä ja SLS:sään jopa kolmea apuopettajaa. Kyse on vapaaehtoistyöstä, mutta tarjolla on kahvia ja pientä purtavaa. Jos saapumisesta Helsinkiin tulee matkakuluja, niitä korvataan max 60 e / hlö / kerta. SLS:n tapaaminen ei edellytä ruotsin kielen taitoa, vaikka osa osallistujista saattaakin muokata sv.wikipediaa. Jos kiinnostaa ja pääset paikalle, laita yhteydenottoa minulle! Tarkempaa tietoa koko kurssista projektisivuilla.--Sanahirviö (keskustelu) 4. lokakuuta 2014 kello 13.55 (EEST)

Välityslautakuntavaali 2014[muokkaa wikitekstiä]

Välityslautakuntavaali päättyy tänään klo 24. Siellä 5–6 ehdokasta on äänimäärissä niin lähellä toisiaan, että äänestykseen vielä osallistumattomat käyttäjät pystyvät muuttamaan tilannetta paljonkin. –Ejs-80 1. lokakuuta 2014 kello 12.15 (EEST)

Wikimedia Suomi ry:n syysretki[muokkaa wikitekstiä]

Kokoonnumme kehittämään Wikimedia Suomi ry:n strategiaa ja ensi vuoden projekteja Suomenlinnaan tulevana lauantaina klo 13:00 – 18:00. Tilaisuuteen mahtuu mukaan toiminnasta kiinnostuneita nykyisiä ja tulevia jäseniä. Ilmoittaudu osoitteessa https://plus.google.com/events/c23ac50ocqnae6m6nvrk460579c. --Susannaanas (keskustelu) 22. lokakuuta 2014 kello 12.38 (EEST)

Meta RfCs on two new global groups[muokkaa wikitekstiä]

Hello all,

There are currently requests for comment open on meta to create two new global groups. The first is a group for members of the OTRS permissions queue, which would grant them autopatrolled rights on all wikis except those who opt-out. That proposal can be found at m:Requests for comment/Creation of a global OTRS-permissions user group. The second is a group for Wikimedia Commons admins and OTRS agents to view deleted file pages through the 'viewdeletedfile' right on all wikis except those who opt-out. The second proposal can be found at m:Requests for comment/Global file deletion review.

We would like to hear what you think on both proposals. Both are in English; if you wanted to translate them into your native language that would also be appreciated.

It is possible for individual projects to opt-out, so that users in those groups do not have any additional rights on those projects. To do this please start a local discussion, and if there is consensus you can request to opt-out of either or both at m:Stewards' noticeboard.

Thanks and regards, Ajraddatz (talk) 26. lokakuuta 2014 kello 20.04 (EET)

Global AbuseFilter[muokkaa wikitekstiä]

Hei,

AbuseFilter on MediaWiki-laajennus, jota käytetään havaitsemaan todennäköisesti loukkaavat käyttäytymiskuviot, kuten samankaltainen vandalisointi ja mainostaminen. Vuonna 2013 järjestelmänlaajuiset väärinkäyttösuodattimet otettiin käyttöön rajoitetuissa joukoissa wikejä, sisältäen Meta-Wiki, Mediawiki.org, Wikispecies ja kaikki "pienet wikit". Hiljattain järjestelmänlaajuiset väärinkäyttösuodattimet otettiin käyttöön myöskin "keskikokoisissa wikeissä". Näitä suodattimia hallinnoivat tällä hetkellä ylivalvojat Meta-Wikissä ja niiden on havaittu olevan todella tehokkaita Wikimedia-projektien laajuisessa mainoshyökkäysten torjunnassa. Kuitenkaan tällä hetkellä ei ole käytäntöjä siitä, kuinka järjestelmänlaajuisia väärinkäyttösuodattimia hallinnoidaan, vaikkakin ehdotuksia on olemassa. Tällä hetkellä on käynnissä kommenttipyyntö linjauksista koskien järjestelmänlaajuisen väärinkäyttösuodattimen käyttöä. Sillä välin, yksittäiset wikit voivat pyytää järjestelmänlaajuisen väärinkäyttösuodattimen poistamista wikistään. Nämä wikit voivat lisätä pyynnön siitä tälle listalle Meta-Wikissä. Lisätietoa löytyy tältä sivulta Meta-Wikissä. Jos sinulla on kysyttävää, voit kysyä sivulla m:Talk:Global AbuseFilter.

Kiittäen,

PiRSquared17, Glaisher — 14. marraskuuta 2014 kello 19.34 (EET)

Ihan kiva jos ois edes paikallinen väärinkäyttösuodattimia koskeva käytäntö, kjäh --Hartz (keskustelu) 14. marraskuuta 2014 kello 23.03 (EET)

Venäjä perustaa oman "Wikipedian"[muokkaa wikitekstiä]

Venäjän presidentin kirjasto on tullut siihen tulokseen että tarvitsevat oman tietosanakirjansa nettiin: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1415945451795 --Harriv (keskustelu) 14. marraskuuta 2014 kello 20.20 (EET)

Varmasti tulee laadukkaampi. Olen ihmetellyt jo vuosikausia, miksei Suomen valtio perusta nettiin tietosanakirjaa ja sanakirjaa kilpailemaan Wikipedian ja Wikisanakirjan kanssa? Onko jotain mistä Suomen kansa hyötyisi enemmän kuin ilmainen, kattava, paikkansapitävä tieto? Kaiken maailman Kotuksia ja Talvivaaraan uppoaa 50 miltsiä. Valtiollinen tietosanakirja ja sanakirja olisivat parasta sitten sisävessan. Hittolainen, peruskoulustahan voitaisiin luopua, kun "kaiken olennaisen saisi netistä -- missä tahansa, milloin vaan". --Hartz (keskustelu) 14. marraskuuta 2014 kello 23.07 (EET)
Ihan tiedoksi, että haukkumasi Kotus julkaisi Kielitoimiston sanakirjan verkossa. Ja ilmaiseksi.--Nedergard (keskustelu) 15. marraskuuta 2014 kello 13.09 (EET)
Ja akatemia ja Helsingin yliopisto rakentavat Tieteen termipankkia, jota moni virkamies saa luvan kanssa päivittää työaikanaan. --Tappinen (keskustelu) 16. marraskuuta 2014 kello 11.05 (EET)
Venäjällä Bolšaja Rossijskaja entsiklopedija -kustantamo on julkaissut valtion rahoilla jo 26 osaa uutta venäläistä suurensyklopediaa, hinta 50 euroa per osa. Ei luulisi olevan kovin vaikeaa panna nettiin. Tosin näkemäni perusteella ei ole kovin uusi, suuri tai muutenkaan erinomainen. --Esamatti1 (keskustelu) 23. marraskuuta 2014 kello 18.01 (EET)

Suomen kirjastojen ja koulujen hankintapolitiikasta[muokkaa wikitekstiä]

Tässä ollut keskustelu siirretty kysy vapaasti -keskusteluihin, ei liittynyt tähän uutiseen tai edes wikipediaan. --Savir (keskustelu) 16. marraskuuta 2014 kello 13.50 (EET)

Community Liaison job openings at WMF[muokkaa wikitekstiä]

Hello! There are currently 2 job openings, and I thought someone here might be interested. Please pass it along, if you know someone who might be interested or a good fit for the Community Engagement team.

Specifically:

 • Community Liaison - this position will initially focus on working with the Flow team and also with the Editing (VisualEditor) team, mostly at non-English wikis; however, a lot of smaller or short-term tasks continually come up, so the WMF is particularly looking for someone who is adaptable, and with several diverse interests.
 • Community Liaison (Part time contract) - this part-time position will primarily focus on working with the Mobile teams, as the link explains.

If you need further information, feel free to send an email to cep@lists.wikimedia.org, but do *not* use this address to apply. Thanks! m:User:Elitre (WMF) 20. marraskuuta 2014 kello 13.45 (EET)

Finna-palvelun vapaat kuvat[muokkaa wikitekstiä]

Onko tästä palvelusta ollut juttua täällä, https://hkm.finna.fi/, en löytänyt--Musamies (keskustelu) 22. marraskuuta 2014 kello 17.40 (EET)

Ei ole tainnut kukaan ehtiä ottaa puheeksi, enkä ole itsekään ehtinyt tutkia. Ensi maanantaina on tämmöinen tilaisuus, jossa aihetta sivutaan: [1]. Viime viikolla, kun ilmoittautumisaika sinne oli pääyttymässä, se oli jo täynnä, mutta hangoutiin pääsi ilmoittautumaan vielä silloin, en tiedä pääseekö enää mutta jos kiinnostaa, niin kannattaa ehkä kysyä. Ilman muuta tuo on varteenotettava, ja kun tietojen avaaminen on nyt alkanut, niin samantapaisia on muitakin.--Urjanhai (keskustelu) 1. joulukuuta 2014 kello 14.16 (EET)

Wikidata-keskustelu Etherpadissa tiistaisin klo 21.00[muokkaa wikitekstiä]

Mikä on Wikidata? Miten sitä käytetään ja miten sitä voi hyödyntää? Wikimedia Suomi on käynnistänyt jokaviikkoisen Wikidata-keskustelun, joka on kaikille aiheesta kiinnostuneille avoin. Keskustelu pidetään Etherpadissa tiistaisin klo 21.00. Kokoontumisten aikana on tarkoitus opettaa ja oppia käyttämään Wikidataa yhdessä muiden wikipedistien kanssa. Konsepti elää ja hakee muotoaan, ja varmasti kehittyy matkan varrella. Omat ideansa toimintamuotojen kehittämiseksi voi tulla vapaasti esittämään Etherpadissa tai vaikka tähän osioon kommentteina. Keskustelua voi luonnollisesti seurata kommentoitamattakin, ja siihen voi osallistua anonyymisti. Tervetuloa! --Olimar 1. joulukuuta 2014 kello 11.28 (EET)

Wikimedia Suomen toiminnanjohtajarekry[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomi -yhdistys hakee kevätkaudelle toiminnanjohtajaa. Toiminnanjohtaja vastaa yhdistyksen juoksevien asioiden hoitamisesta sekä toimii muun mahdollisen henkilökunnan esimiehenä. Esimerkkinä viime vuonna yhdistyksen tekemistä asioista on esimerkiksi wikimaps-projekti ja Tuo kulttuuri Wikipediaan-kurssi. Työ alkaa heti sopivan hakijan löytyessä. Alamme käsitellä hakemuksia 10.1. ja kutsumme hakijat haastatteluun tammikuun aikana. Tehtävä on määräaikainen ja voimassa 30.6. 2015 saakka, sillä työtehtävää varten saamamme rahoitus on siihen asti voimassa. Koeaika on yksi kuukausi.

--Zache (keskustelu) 29. joulukuuta 2014 kello 16.42 (EET)

Happy Public Domain Day![muokkaa wikitekstiä]

Logo Public Domain Day

Feel free to translate this message in your language!

On January 1 we celebrate Public Domain Day as many works of authors who died 70+ years ago now enter the public domain and can be used freely.

Let us be aware: copyright is temporary. It only lasts during the authors lifetime and 70 years afterwards (in most countries). During those years it is limiting Wikipedia and her sister projects in showing works of art, literature, public art and buildings in countries without freedom of panorama, and more in the articles. But now a new batch is freed from copyrights!

An overview of images and texts that are restored or added to the Wikimedia Commons, are collected on: this page.

Many of these files still need a place in articles. You can help!

You can also help by uploading new files of subjects that are freed of copyrights.
You can also help by tagging all requests for deletion pages with the category when the file can be restored, which will be/was deleted.

As I follow the log of restored files this week, more images and texts will follow. If still files or texts are missing in the list, let me know or add them yourselves.

A very happy Public Domain Day! Romaine (keskustelu) 1. tammikuuta 2015 kello 20.18 (EET)


 • Some of the freed files:
Edellä mainittu kirjoittaja kuvittelee, että tekijänoikeus on jokin riesa, joka on olemassa vain muiden kiusaksi. - Tähän topiciin voisi tietysti laittaa tiedon niistä taiteilijoista, joiden teosten tekijänoikeudet lakkaavat, koska taiteilijan kuolemasta tuli kuluneeksi viime vuonna 70 vuotta. -Htm (keskustelu) 2. tammikuuta 2015 kello 01.04 (EET)
Todennäköisesti ei kuvittele, että tekijänoikeus on pelkästään riesa, mutta korostaa, että se on sopimuksilla sovittu etuoikeus. Käänteinen esimerkki on, että myös Wikipedia projektina samoin kuin avoin lähdekoodi, siten kuin se nykyään käsitetään, tukeutuu vahvoihin tekijänoikeuksiin eikä niitä nykymuodossaan voisi olla olemassa jos vahvaa tekijänoikeutta ei olisi olemassa. Se kuitenkin on paljon monimutkaisempi kysymys, että mikä on oikea pituus tekijänoikeudelle, koska kulttuuri hyvin pitkälti perustuu aikaisemmin tehtyjen asioiden kierrätykselle niin hyvin pitkä tekijänoikeus on minusta pääsääntöisesti huono idea ja jossain vaiheessa asioiden pitäisi palautua vapaasti käytettäväksi. --Zache (keskustelu) 2. tammikuuta 2015 kello 12.12 (EET)

Wiki Loves Maps Seminaari ja Hackathon 5.-8.2.2015 Helsingissä[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomoi järjestää seminaarin ja hackathonin aiheesta Wiki Loves Maps Helsingissä 5.-8.2.2015. Tapahtuman sivut: http://wikilovesmaps.wikimedia.fi/

Seminaari[muokkaa wikitekstiä]

Seminaari järjestetään Helsingissä 5.2.2015. Lisätietoja ja ohjelma.

Poimintoja seminaarin ohjelmasta (tarkemmin uutiskirjeessä):

 • Esitellään Wikimedia-GLAM-projekteja pohjoismaista: "Lars Lundqvist Ruotsin Museovirastosta alustaa session, jossa tutustutaan kulttuurilaitosten ja Wikimedian vapaaehtoisten yhdessä tekemiin kulttuuriperintöprojekteihin. Esityksiä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Virosta":
  • http://www.helsinkiennen.fi/ Juuso Lehtinen
  • Historiallisia ilmakuvia pääkaupunkiseudulta, Arend Oudman
  • Lisätty todellisuus historian esittämisessä, Timo Korkalainen, Turun yliopisto
  • Ajapaik/Timepatch, Vahur Puik, Viro
  • Pääpuhuja Peter Neubauer, Ruotsi, Mapillary: "Mapillary on ruotsalainen startup, jonka tavoitteena on luoda koko maailman kattava kuva ympäristöstä – osallistujien itsensä tekemä riippumaton “street view”. Voisiko saman tehdä historiallisille valokuville?"
 • Karttahackathoneja ja muita innovaatioita:
  • Pääpuhuja: Mauricio Giraldo, New York Public Library Labs: "New York Public Library Labs suunnittelee ja toteuttaa projekteja, joissa yleisö otetaan mukaan vanhojen karttojen oikaisemisen tai rakennusten tunnistamiseen kartoilta, ruokalistojen tulkitsemiseen tai kertomaan tarinoita omilta kulmiltaan New Yorkin kaupunginosista."
  • Paneeli: Kulttuurihackathonit pohjoismaissa. "#Hack4FI on uusin tulokas pohjoismaisten kulttuuriperintöhackathonien sarjassa. Katsastamme, millaisia ovat olleet aikaisemmat Pohjolan kulttuurihackathonit #Hack4DK ja #Hack4NO."
  • Paneeli: Paikallisia tarinoita. Mahdollisuuksia kansalaishistorioitsijoille: "Pohjoismaissa on tuotettu tarinakerronta-alustoja kulttuuriperinnölle, joissa kohtaavat kulttuuriorganisaatioiden aineistot sekä kansalaisten omat arkistot ja tarinat. Miten kansalaisjärjestö voi tukea julkisten ja yksityisten arkistojen törmäyttämistä? Paneelissa keskustelemme siitä, millä keinoilla on voimme kerätä ja kertoa kollektiivisen muistin tuhannet näkökulmat".

Hackathon[muokkaa wikitekstiä]

Hackathon on Helsingissä Arabianrannassa 6.-8.2.2015. Lisätietoja ja ohjelma.

Teemat:

 • Historiallinen Aleksanterinkatu
  • Aineistoja löytyy ja niitä voi vinkata ja linkata täällä.
  • Linkkejä arkistoihin ja aineistolistauksiin ja ryhmiin, valokuviin ja karttoihin, kortistoihin ja dataan myös täällä
  • Aineistoja voi ladata Wikimedia Commonsiin: [2], [3]
 • Helsinki – Uumaja – Tartto – Oslo – Århus
  • Karttoja avattu myös neljässä naapurimaassa.

Ilmoittautuminen[muokkaa wikitekstiä]

Osallistua voi joko paikan päällä tai verkossa. Ilmoittautuminen täällä.

--Urjanhai (keskustelu) 5. tammikuuta 2015 kello 19.11 (EET)

Wikiprojekti?[muokkaa wikitekstiä]

Linkitin tämän myös Sekalaista-kahvihuoneseen. Ja esitin siellä ehdotuksen wikiprojektiksi Hackathoonin aiheena olevasta Helsingin Aleksanterinkadusta.--Urjanhai (keskustelu) 5. tammikuuta 2015 kello 20.01 (EET)

Stipendejä jaossa teemasta Gender Gap[muokkaa wikitekstiä]

Siirretty sivulta Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)#Wikimedia-Säätiön rahoitusta jaossa teemasta Gender Gap. --Urjanhai (keskustelu) 7. tammikuuta 2015 kello 13.36 (EET)

We Can Edit.jpg

Eräs asia, jota pitäisi paljon enemmän mainostaa, ovat Wikimedia-säätiön lukuisat erilaiset stipendit, joita on jatkuvasti haussa hyvin monia erilaisia eri aikoina vuotta.

Niitä voi tyypillisesti hakea hankkeisiin, joihin vaikkapa vapaaehtoismuokkaajan aika ei anna myöten ilman rahoitusta, tapahtumien järjestämiseen, aineistojen digitointiin jne jne. ja hakijoina voivat stipendistä riippuen eri tahot yksittäisistä wikimedisteistä erilaisiin yhteenliittymiin ym. Tässä esimerkiksi poimintoja edellisen vuoden cooleimmista projekteista. Jos on jotain projektia mielessä, niin näistä kannattaa ottaa selvää ja seurata.

Ja mitä tulee olemaan haussa nyt alkuvuodesta, siitä kerotaan täällä tai edelleen täällä. Eli näin:

"Wikimedia-säätiö tietää, että naiset ovat aliedustettuja Wikipediassa ja muissa Wikimedia-projekteissa. Siksi he ovat budjetoineet asian korjaamiseen rahaa. Onko sinulla mielessäsi idea, jolla tilannetta voitaisiin korjata? Jos on, niin tutkipa tätä ja hae itsellesi rahoitusta projektin toteutukseen"

Eli tulee siis olemaan jaossa stipendejä hankkeisiin, joiden avulla wikipedian sukupuolikuilua kurottaisiin umpeen ja lisättäisiin naisten osuutta wikipedian muokkaajina. --Urjanhai (keskustelu) 7. tammikuuta 2015 kello 00.48 (EET)

Vielä täydennyksenä: Helmikuun alusta huhtikuun loppuun eräistä tietyistä rahoituksista kaikki rahoitus lukuunottamatta kiireellisiä poikkeustapauksia ohjataan tähän teemaan. Eli kellä vaan on projektiajatusta mielessä niin tässä olisi mahdollisuus. --Urjanhai (keskustelu) 7. tammikuuta 2015 kello 13.29 (EET)

Tässä vielä Johanna Janhosen blogipostaus aiheesta. --Urjanhai (keskustelu) 20. tammikuuta 2015 kello 23.14 (EET)

Tule Wiki Loves Mapsiin![muokkaa wikitekstiä]

Kutsumme wikipedistejä mukaan Wiki Loves Maps -tapahtumaan. Kustannuksiin voi hakea korvausta Wikimedia Suomelta, jos haluaa tulla tapahtumaan muualta Suomesta. Ei tarvitse olla asiantuntija tai koodari! Seminaarissa keskustellaan siitä, miten kulttuurihistorian aineistoilla voi tehdä luovia kokeiluja, joista voi syntyä suuriakin innovaatioita. Toisaalta mietitään, miten tallentaa ja työstää paikallis- ja henkilöhistoriaa, joista ei välttämättä ole painettuja lähteitä tai joista kerrotut tarinat eivät aina ylitä merkittävyyskynnystä.

Ja lisäksi haaste Wikiprojektiin! Parannetaan, kuvitetaan ja käännetään Aleksanterinkatuun liittyviä artikkeleita, lisätän koordinaatteja ja lähteitä! Tulkaa mukaan! Tehdään sinisiä ja punaisia linkkejä ja punaisista sinisiä! Kaivaudutaan olennaisen ja merkittävän rajamaille!

Miten syntyisi selkokielinen Wikipedia? Sellainen, joka kertoisi tärkeimmät asiat aiheesta ihmiselle, jolle tekstin ymmärtäminen on työlästä. Sama teksti voi toimia tiivistelmänä turistille, kun hän Wikipedia älypuhelimessaan kohottaa katseensa kohti (esimerkiksi Aleksanterinkadun varrella sijaitsevaa) kohdetta. Olisiko se Wikipedia-artikkelin ingressi vai tarvitsiko se jonkin uuden palan artikkeliin?

Verkkosivut - Wikiprojekti Wiki Loves Maps --Susannaanas (keskustelu) 25. tammikuuta 2015 kello 20.26 (EET)

Gallen-Kallelan Museon kuvia flickerissä[muokkaa wikitekstiä]

https://www.flickr.com/photos/gallen-kallelanmuseo, täältä voi löytyä wikipediaan sopivia kuvia.--Musamies (keskustelu) 2. helmikuuta 2015 kello 07.38 (EET)

Mainitaan vielä, että sivulle Wikipedia:GLAM/Avoimia_aineistoja on koottu noita eri museoiden yms. julkaisemia kuvia-aineistoja. --Zache (keskustelu) 2. helmikuuta 2015 kello 07.45 (EET)
Noista kummastakin saattaisi saada artikkeleihin kuvia. Ja ketä kiinnostaa Aleksanterinkatu Helsingissä, niin sivulta Wikipedia:Wikiprojekti Wiki Loves Maps löytyy tietoja ensi viikonlopun Hackathonista, jossa voi päästä työstämään aiheeseen liittyviä juttuja: kuvia, karttoja ja muita aineistoja. Jos kotiseutuna sattuu olemaan iso paikkakunta, niin pääsee nauttimaan tällaisesta.--Urjanhai (keskustelu) 2. helmikuuta 2015 kello 11.12 (EET)
Ja sinne muuten kaivataan wikipedistejä, ottakaa yhteyttä vaikka Käyttäjä:Susannaanas tai Käyttäjä:Olimar tai Käyttäjä:Artturimatias jos kiinnostaa. (Ilmoittautuminen on kai jo muuten täynnä, mutta wikipedistejä halutaan mukaan enemmänkin.)--Urjanhai (keskustelu) 2. helmikuuta 2015 kello 11.18 (EET)
Ja vielä GLAM-sivuilla taitaa löytyä esim. Edith Södergranin tai Hugo Simbergin ottamia valokuvia. Muitakin löytöjä voi tehdä. --Urjanhai (keskustelu) 2. helmikuuta 2015 kello 11.21 (EET)
Artikkelitoiveena vaikka Niemenlautta.--Urjanhai (keskustelu) 2. helmikuuta 2015 kello 11.27 (EET)

Valokuvataiteen museo avasi I.K. Inhan Helsinki-kuvia[muokkaa wikitekstiä]

Flickristä löytyy nyt uutta avointa kuvamateriaalia Helsingistä. Kuvaajana I.K. Inha ja avaajana Suomen valokuvataiteen museo. --Sanahirviö (keskustelu) 4. helmikuuta 2015 kello 09.44 (EET)

Tai no, uutta ja uutta, noin sata vuotta vanhaa ;) --Sanahirviö (keskustelu) 4. helmikuuta 2015 kello 09.46 (EET)

Hakkerointia kansallisgalleriassa[muokkaa wikitekstiä]

Tämä voi sivuta Wikipediaakin, jos on siihen liittyviä ideoita: [4] Eli Sanna hirvonen kirjoittaa:

"Hack4FI-työskentelyjakso on käynnissä. Kansallisgalleria kutsuu hakkeroitsijoita ja muita avoimesta tiedosta ja aineistoista kiinnostuneita kyläilemään Ateneumin taidemuseoon ke 25.2. klo 16.30-18. Tapaamisessa voi kysyä Kansallisgallerian avoimista aineistoista, kertoa omista sovellusideoistaan, nähdä Daniel Nyblinin ja Hugo Simbergin alkuperäisiä negatiiveja sekä tutustua viime syksyn SibHackissa alkunsa saaneeseen Synaesthesia-teokseen. Ilmoittaudu linkin kautta viimeistään ma 23.2.!"

--Urjanhai (keskustelu) 20. helmikuuta 2015 kello 12.32 (EET)

Gallen-Kallela-hackathon Tarvaspäässä perjantaina ja lauantaina[muokkaa wikitekstiä]

Jälleen sataa mannaa taivaalta pääkaupunkiseutulaisille kotiseutuaiheiden ja taidehistorian harrastajille: Gallen-Kallelan museossa Tarvaspäässä järjestetään huomenna 20.2.2015 klo 13. ja lauantaina 21.2.2015 koko päivän Akseli Gallen-Kallela -aiheinen hackathon. Siellä on mahdollisuus luoda ja täydentää Wikipediaan Akseli Gallelaan liittyviä artikkeleita ja päästä lisäämään yllä mainostettuja Gallenin valokuvia Wikimedia Commonsiin ja Wikipedia-artikkeleihin ja lisäksi vielä, jos on teknisesti suuntautunut, niin vaikka palveluihin http://ajapaik.ee Open historical map ja mitä niitä onkaan. Ja kahvia ja evästä luvataa paikalle saapuneille ja ilmoittautuminen on netissä. Ohjelma, lisätiedot, saapumisohjeet ja ilmoittautuminen ovat tässä: http://www.gallen-kallela.fi/nayttely_tapahtuma/gallen-kallela-hackathon/ --Urjanhai (keskustelu) 19. helmikuuta 2015 kello 12.56 (EET)

Tuo sanan "eväs" käyttäminen on kyllä omituista. Tekstissä mainitaan "unohtamatta eväitä" ja aikataulussa puhutaan eväistä. Eväs on sellaista ruokaa, joka otetaan itse mukaan kun mennään retkelle. Jos museo tarjoaa ruokaa, se ei ole mitään evästä. Noottia sinne tuosta. Jos se kuitenkin tarkoittaa sitä, että tiettyyn kellonaikaan tarjotaan omena ja hernekeittopurkki sekä purkinavaaja, silloin kyseessä lienevät eväät. Koska rähisen nykyään useimmista asioista, niin tuostakin rähisen. Ei tuosta normaali ihminen tiedä, miten siellä pärjää ilman ruokaa. --Pxos (keskustelu) 20. helmikuuta 2015 kello 22.05 (EET)
Voithan jalkautua katsomaan, mikä on tarjoilu. (Ja varalle omat eväät.) Yleensä tämäntapaisissa niin moni tulijoista peruu, että tavallisesti apetta riittää, mutta en voi taata. Voisin arvata, että tuolla on haluttu viitata johonkin täyttä lämmintä ateriaa kevyempään tarjoiluun, jossa hyvinkin voi olla esim paperipussissa voilepä ja hedelmä, tai joku vastaava variaatio.--Urjanhai (keskustelu) 20. helmikuuta 2015 kello 22.12 (EET)
Ai niin tuo onkin siellä Munkkiniemen vieressä. Minä ajattelin koko ajan Hvitträskiä, joka on huhheijaa siellä missä on. Jos Hvitträskiin tulee julkisilla, niin saa mennä lähimetsään laiduntamaan, jos ei muuta ruokaa ole. Tarvaspäästä pääsee vaikka taxxilla pizzalle, jos eväät eivät kelpaa. Karsastan vaan sitä, että sanaa eväs käytetään kertomaan jotain epämääräistä. Onko hotellissa täysihoito? Kyllä evästä riittää. --Pxos (keskustelu) 20. helmikuuta 2015 kello 22.21 (EET)
No eihän sinne ilman ruokatakausta voi tulla, ja eikä se rehu välttämättä kaikille riitä metsässäkään. Muutenkin pelottaisin muut paikalta. Muuten hyvä idea mutta ehkä siitä ois voinu ilmoitaa aikaisemmin. J.K Nakkila (keskustelu) 20. helmikuuta 2015 kello 22.40 (EET)
Pitää näköjään koettaa tehostaa tätä tiedottamisen ripeyttä. Näitä on kyllä tulossa lisääkin, joskin pääasiassa kai toistaiseksi taidemuseoiden järjestäminä (kirjastot, arkistot ja muut museot huom.). Koetetaan muistaa tiedottaa täällä ja sivulla Wikipedia:Ajankohtaista. Museo taisi julkistaa ohjelman 17.2. ja päivämäärä olisi ollut tiedossa jo viikkoa aiemminkin. Facebookissa tieto oli näköjään ryhmässä avoin GLAM 18.2. mutta Facebookin sivulle Wkimedia suomi ja Facebookin ryhmään Wikimedian ystävät (perustettu viime viikolla) kukaan ei näköjään huomannut tätä postata vieläkään.--Urjanhai (keskustelu) 21. helmikuuta 2015 kello 00.11 (EET)
Jos tähän haluaisi osallistua etänä, niin voisi ladata Gallan-Kallela Museon Flickr-sivuilta kuvia Wikipediaan. Helpoiten kuvien kopsiminen Flickristä Commonsiin taitaa onnistua Flickr2Commons-työkalulla joka toimii siten, että menee työkalun sivulle, klikkaa "authorise first!" -linkkiä ja hyväksyy Commonsissa/Wikipediassa työkalun käytön ja täyttää tämän jälkeen kuvan id:n (esim: https://www.flickr.com/photos/gallen-kallelanmuseo/16441917035/ työkalun "OR single Flickr photo ID" kohtaan ja klikkaa run. Tämän jälkeen täytetään description ja uokkatiedot työkaluun ja klikataan siirrä kuvat Commonsiin. --Zache (keskustelu) 21. helmikuuta 2015 kello 10.02 (EET)

Ajankohtaista: uusi sivu ja tapahtumia siellä[muokkaa wikitekstiä]

Nyt on uusi sivu Wikipedia:Ajankohtaista/Wikipediassa tapahtuu. Sinne on linkki sivulta Wikipedia:Ajankohtaista. Näiden löydettävyydestä ja käytettävyydestä voinee antaa palautetta. (Tai en tiedä, onko niissä säätö vielä kesken).

Noista varsinkin tuolta Wikipedia:Ajankohtaista/Wikipediassa tapahtuu -sivulta näkee lähiajan tapahtumia lisätietoineen, muissa on näihin lisätietoihin linkki.

Näitä on nyt ke 25.2. 2013 (eli tällä viikolla) Ateneumissa tapaaminen avoimista aineistoista ja aineistojen esittelyä.

Sitten on 4.3. 2015 (siis ensi vikolla) Kotkassa Wikipedia-iltapäivä Merikeskus Wellamossa. Sinne haetaan sekä Wikipedia-kouluttajaa (hakemus välittömästi siellä näkyvälle yhteyshenkilölle, jos kiinnostaa). Lisäksi wikipedistejäkin toivotaan paikalle. - Ylempänä tällä sivulla linkitetyssä Gallen-Kallelan museon hackathonissa oli ainakin ihan mukava olla wikipedistinä mukana ja olla osallaan opastamassa yhdessä varsinaisen kouluttajan (AGK:ssa Käyttäjä:Kulttuurinavigaattori) kanssa todella fiksua ja kiinnostunutta osallistujajoukkoa Wikipedian saloihin. Eli Kotkan suuunnalta oleville tai tai sinne helposti pääseville Wikipedisteille voin suositella.

Ja sitten kolmantena tuossa on Wikitriathlon Kiasmassa Helsingissä la 28.3.2015, johon myös toivotaan apuopettajan rooliin myös kokeneempia wikipedistejä, lisätiedoissa on yhteyshenkilö. Kuulemma matkakulujenkin korvaamisesta on ollut puhetta, kannattaa kysyä tarkemmin jos kiinnostaa.

--Urjanhai (keskustelu) 23. helmikuuta 2015 kello 15.31 (EET)

Yliviivasin kirjoituksestasi tuon Kalenterisivun. Se on todo-listalla vielä, mutta tosiaan tuoa wikipediassa tapahtuu sivu on sellainen, että sen alussa oleva teksti näkyy ajankohtaista sivulla ja se on ollut olemassa jo jonkun aikaa. Ajatuksena oli, että väsäisi vielä sellaisen systeemin jossa voisi etukäteen määrittää milloin ilmoitus näytetään ajankohtaista sivulla kun nyt tuo toimii manuaalisen editoinnin kautta. Eli kun haluaa pistää ilmoituksen näkyviin niin editoi sen näkyville ja kun haluaa sen pois niin siirtää ilmoituksen arkistoitujen joukkoon. --Zache (keskustelu) 23. helmikuuta 2015 kello 15.59 (EET)
Poistin tuon yliviivatun kokonaan, ettei sekoita. Jos ajankohtaista-sivulle saisi vaikka tuon osion otsikon alle vielä myös jotenkin suoran linkin Wikipedisassa tapahtuu sivuun, esim. tekstillä "kaikki tapahtumatr" tms. niin se voisi olla ehkä mukava, koska voi olla mukava päästä myös tarkastelemaan kaikkea suoraan.--Urjanhai (keskustelu) 23. helmikuuta 2015 kello 16.14 (EET)
Muutin ajankohtaista-sivua. --Zache (keskustelu) 23. helmikuuta 2015 kello 16.25 (EET)
Mielestäni nuo eivät liity suoranaisesti Wikipediaan, jolloin nimeäminen ei voi olla "Wikipediassa tapahtuu". Huom. tämä on mielipiteeni ja minulla on vapaus ilmaista mielipiteitäni, sillä on sellainen asia kuin sananvapaus, jonka useimpien maiden lainsäädännöt tunnustavat ihmiselle kuuluvaksi. Mielestäni nimeäminen on korjattava, koska nämä ovat oheistapahtumia tai oheisjuttuja, eikä ne liity Wikipediaan 100-prosenttisesti "ydinhommana". --Hartz (keskustelu) 23. helmikuuta 2015 kello 16.53 (EET)
Olisiko parempi "Wikimedia-yhteisössä tapahtuu" tms. muotoilu? Kumminkin millä tahansa asialla on myös "ulkosuhteensa". Wikimedia-yhteisöä ovat (kai?) kaikki tahot jotka jotenkin toimivat Wikipedian tai muiden Wikimedia-projektien (commons ym. sisarprojektit) parissa joko muodollisesti organisoituneina tai epämuodollisesti. --Urjanhai (keskustelu) 23. helmikuuta 2015 kello 18.12 (EET)
Nythän meillä on Luokka:Wikipedian sisäiset asiat, johon on luokiteltu mm. Poliisihallituksen lausuntopyyntö ja monenlaista muuta Wikipedian ja wikimedia-liikkeen yhteiskuntasuhteisiin liittyvää, vaikka sisäisiä asioita mielestäni ovat vain sen kaltaiset asiat kuin Wikipedian ylläpitäjien valinta, välityslautakunnat, kommenttipyynnöt, wikipedian ylläpito ja ylläpitäjät jne. Jos haluat auttaa wikipediaa, voit koettaa muokata EDIT: myös tuota luokkaa ja sen sisältöä. --Urjanhai (keskustelu) 23. helmikuuta 2015 kello 18.12 (EET)
Tuo luokka ei kuulu mitenkään tähän keskusteluun ja on ihan eri asia. Eipä luokassa kovin monta ylimääräistä sivua ole, joten kannattaa varoa sitä, kuinka paljon auttaminen tuottaa vahinkoa. Muuten olen Hartzin kanssa samaa mieltä siitä, että parempi otsikko olisi tarpeen. Hienoja ovat nuo glämmäykset ja hiihtokilpailut, mutta eivät ne Wikipediassa tapahdu. --Pxos (keskustelu) 23. helmikuuta 2015 kello 19.00 (EET)
Ihan niin kuin osana normaalia toimitustyötä artikkelien nimiä muutetaan paremmiksi, samaa voidaan tehdä Wikipedia-avaruuden sivujenkin kohdalla. Tässä esim. olennaista on tuo sisältö, nimi on väline sisällön esiin tuomiseksi, ja jos nimi on epätarkka, eli toimii huonosti, keksitään parempi nimi samalla kun kehitetään tätä uutta palikkaa muutenkin. Esitin nopeasti yhden ehdotuksen yllä, muitakin voi koettaa esittää. Mutta jos suhtaudut tähän tarkasti, niin miksi et sinä (tai Harz, joka on meidän aiempaan väittelyymme nähden ulkopuolinen, eikä hänellä varmaan siihen, sen paremmin kuin tähänkään ole mitään jyrkän emotionaaalista suhtautumista) suhtautuisi yhtä tarkasti tuohon luokan nimeen, koska yhtä vähänhän poliisiylihallituksen lausunto tai kotuksen palkinto ovat mitään wikipedian sisäisiä. Jos harjoitetaan tarkuutta paikassa a niin miksi ei myös paikassa b. --Urjanhai (keskustelu) 23. helmikuuta 2015 kello 19.15 (EET)
Luokitusongelmat korjattu. Kotus-palkintoa varten voi perustaa uudelleen luokan Wikipedia-kulttuuri, koska toki tuo ulkopuolisen tahon myöntämä palkinto on olennainen osa Wikipedian kulttuuria, mikä ei taas tarkoita yhtään mitään. --Pxos (keskustelu) 23. helmikuuta 2015 kello 19.42 (EET)
Luokittelun säädöt ovat isoja projekteja, hyvä että niihin joku ehtii paneutua. --Urjanhai (keskustelu) 23. helmikuuta 2015 kello 19.56 (EET)

SKS:n digikirjasto[muokkaa wikitekstiä]

Lähteeksi ja Aiheesta muualla -osioihin sopivaa aineistoa: SKS:n digikrjasto. --Urjanhai (keskustelu) 26. helmikuuta 2015 kello 18.23 (EET)

[Global proposal] m.Wikipedia.org: (kaikki) Muokata sivuja[muokkaa wikitekstiä]

MediaWiki mobile

Hi, this message is to let you know that, on domains like fi.m.wikipedia.org, unregistered users cannot edit. At the Wikimedia Forum, where global configuration changes are normally discussed, a few dozens users propose to restore normal editing permissions on all mobile sites. Please read and comment!

Thanks and sorry for writing in English, Nemo 2. maaliskuuta 2015 kello 00.32 (EET)

Kiasman Wikitriathlon 28.3. - Tule mukaan muokkaamaan taideartikkeleita tai opastamaan vasta-alkajia![muokkaa wikitekstiä]

Nykytaiteen museo Kiasmassa muokataan taideartikkeleita 28.3. Tässä blogipostauksessa tarkempaa tietoa tapahtumasta.

Tervetuloa mukaan! Muokkaajien lisäksi tapahtumaan kaivataan 5-6 kokenutta wikipedistiä opastamaan aloittelijoita. Jos kiinnostaa, olethan yhteydessä minuun mahdollisimman pian. Kyseessä on vapaaehtoistyö, mutta Wikimedia Suomi korvaa matkakuluja pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville avustajille max 60 e/hlö.

Viime syksyn Tuo kulttuuri Wikipediaan -sarjassa tällaiset vertaisoppimistilanteet olivat mukavia. Mahtaako esim. silloisia apupeja kiinnostaa? (Huom. Olimar, Urjanhai, Zache, Trogain, Tommikovala, Haltiamieli, Lentokonefani, Juha Kämäräinen)

Kulttuurinavigaattori ja Susannaanas ovat mukana myös. Itse olen paikalla talon väkenä ja harrastan yleistä koordinointia. Toivottavasti nähdään näissä urheilullisissa merkeissä!

--Sanahirviö (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 17.16 (EET)

Suosittelen tätä wikipedisteille. Yhdessä tekeminen ja asioitten näyttäminen muille on mukavaa ja palkitsevaa. - Ja varsinkin te ketkä vaikutatte pääkaupunkiseudulla ilman että on tarvetta matkustaa 150 km, on vielä sekin etu, ettei tarvitse matkustaa mihinkään.--Urjanhai (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 17.48 (EET)
Ja varsinkin te jotka ette asu pääkaupunkiseudulla: On vielä sekin etu, että saatte matkustaa ja tavata uusia WP-kasvoja :) Tapahtumaan kannattaisi yhdistää virallisen osuuden jälkeistä pientä vapaamuotoista tutustumissessiota... --Aulis Eskola (keskustelu) 9. maaliskuuta 2015 kello 12.41 (EET)
Huom. myös alempana: Tervetuloa Wikipäiville.--Urjanhai (keskustelu) 9. maaliskuuta 2015 kello 13.38 (EET)

OKM:n rahanhaku menossa[muokkaa wikitekstiä]

Tämmöinen OKM:n rahanhaku on menossa, deadline 13.3.2015: Avustukset valtakunnallisille hankkeille tekijänoikeusjärjestelmän kehittämiseksi. Wikimedia Suomen piirissä tähän olisi kiinnostusta ja intressiä, viime vuonna täältä haettiin yhdessä OKFFI:n kanssa, mutta ei mennyt läpi. Nyt näyttää kuitenkin, että tähän hakuun ei taida kukaan ehtiä valmistelemaan tässä ajassa mitään. Eli jos nyt olisi täällä Wikimedisteissä joku, joka olisi aiheesta kiinnostunut ja jolla olisi ideoita aiheeseen liittyen ja tilaisuus lähteä valmistelemaan tällaista, niin siihen olisi mahdollisuus. Lisätietoja: Käyttäjä:Tarmo, Käyttäjä:Susannaanas.--Urjanhai (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 22.00 (EET)

Wikipediatutkimusta[muokkaa wikitekstiä]

Hesarin Nyt-liitteessä oli Wikipediamaininta 2.3.2015 [5] liittyen mm. Gender gapiin. Alkuperäinen lähde täältä.--Htm (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 22.14 (EET)

Mielenkiintoinen. Linkitin myös Medianäkyvyys-sivulle. --Urjanhai (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 22.23 (EET)
Wikipedia_Signpostissa oli kanssa tutkimuksesta juttua. --Zache (keskustelu) 4. maaliskuuta 2015 kello 08.29 (EET)

Inspire Campaign: Improving diversity, improving content[muokkaa wikitekstiä]

This March, we’re organizing an Inspire Campaign to encourage and support new ideas for improving gender diversity on Wikimedia projects. Less than 20% of Wikimedia contributors are women, and many important topics are still missing in our content. We invite all Wikimedians to participate. If you have an idea that could help address this problem, please get involved today! The campaign runs until March 31.

All proposals are welcome - research projects, technical solutions, community organizing and outreach initiatives, or something completely new! Funding is available from the Wikimedia Foundation for projects that need financial support. Constructive, positive feedback on ideas is appreciated, and collaboration is encouraged - your skills and experience may help bring someone else’s project to life. Join us at the Inspire Campaign and help this project better represent the world’s knowledge!

(Sorry for the English - please translate this message!) MediaWiki message delivery (keskustelu) 4. maaliskuuta 2015 kello 22.01 (EET)

Wikimedia haastoi NSA:n oikeuteen.[muokkaa wikitekstiä]

Päivän uutisista poimittua. Wikimedia Foundation haastoi NSA:n oikeuteen Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisen ja neljännen lisäyksen rikkomisesta. Ensimmäinen lisäys suojaa sananvapautta ja neljäs yksityisyyttä.

--Zache (keskustelu) 10. maaliskuuta 2015 kello 15.52 (EET)

Voi luoja, tuohon kaivoonhan menevät sitten kaikki säätiön rahat. –Kotivalo (keskustelu) 10. maaliskuuta 2015 kello 15.59 (EET)
Ei välttämättä. "We are joined by eight other organizations and represented by the American Civil Liberties Union (ACLU)." Ei siis yksin ja 100% omalla kustannuksella. --Hartz (keskustelu) 10. maaliskuuta 2015 kello 16.04 (EET)
Yhdysvaltalaisen organisaation palkkalistoilla olevien lakimiesten perusammattitaitoon kuuluu selvittää oikeudenkäyntien mahdolliset kuluriskit ennen kuin mitään kannetta laitetaan vireille. Luulisin, että oikeudenkäynti ei tyhjennä kahvikassaa ja lisäksi on aina mahdollista, että tällaista vapaan tiedon aatetta ja – sitä kautta tai varta vasten – tuota oikeudenkäyntiä saapuu tukemaan lahjoittajia dollarinkuvineen. Toisaalta lienee myös Wikimedia-säätiön päätösvallassa laittaa kaikki rahansa johonkin hankkeeseen niin halutessaan, jolloin vintti pimenee sitten kun rahat loppuvat. Kaiketi totuus on se, että Wikipedian pyörittämiseen (servereiden huolto, sähkö, tekninen henkilöstö ja muu infrapallomeri) kuluu nykyään hyvin pieni osuus säätiön liikevaihdosta. --Pxos (keskustelu) 10. maaliskuuta 2015 kello 18.47 (EET)

Ja tänään Hesarissa--Htm (keskustelu) 12. maaliskuuta 2015 kello 07.15 (EET)

Tervetuloa Wikipäiville 16.3. ja 13.4.[muokkaa wikitekstiä]

Wikipäivät on Wikimedia Suomen uusi tapahtumasarja, joka alkaa keväällä 2015. Ajatuksena on aluksi tarjota Helsingin keskustasta tila (Lasipalatsi), johon niin kokeneet kuin aloittelevatkin wikipedistit voivat tulla muokkaamaan avointa tietosanakirjaa yhdessä muiden kanssa. Paikalla on myös kokeneita wikipedistejä, joilta voi tarvittaessa kysyä apua muokkaamiseen. Tilaisuus on kaikille kiinnostuneille avoin. Tule siis paikalle, yhdessä muokkaaminen on mukavaa!

Ensimmäiseen kokoontumiseen 16.3. kutsumme erityisesti suomenkielisen Wikipedian yhteisön edustajia ideoimaan ja kehittämään tapahtumasarjaa. Mikäli mielit osallistua, merkitse itsesi toki projektisivun osallistujaluetteloon. Kokoontumisille on jo mietitty erilaisia teemoja ja tavoitteita, jotka liittyvät Wikipedian ja Wikimedian muiden palveluiden kehittämiseen. Konsepteja voisivat olla esimerkiksi eduskuntavaalien alla ehdokkaiden artikkelien lähteistykset tai yleisesti lupaavien artikkelien kirjoittaminen. Miksei tilassa voisi kokoontua myös heinäkuun lähdetalkoiden merkeissä tai tavata muita tietyn wikiprojektin osallistujia!

Wikipäivillä on tarjolla ilmaiseksi kahvia. Muokkaamiseen tarvitaan oma tietokone.

Wikipäivien ensimmäinen kokoontuminen 16.3. @ Kaupunkiverstas, Lasipalatsi klo 15–19.

Kysymyksiä saa esittää! Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee ensimmäiselle kerralle paikalle, vaikka tieto tuleekin lyhyellä varoitusajalla – siitä pahoittelut. Jos ensimmäiselle kerralle ei ehdi, merkatkaa kalentereihin jo nyt 13.4.!--Olimar 9. maaliskuuta 2015 kello 13.34 (EET)

Muistutus! Wikipäivä tänään klo 15–19!--Olimar 16. maaliskuuta 2015 kello 10.41 (EET)

Filosofian tietosanakirja[muokkaa wikitekstiä]

Tällainen filosofian tietosanakirja auttaa luultavasti kehittämään hyvin wikipedian artikkeleita. --Urjanhai (keskustelu) 16. maaliskuuta 2015 kello 09.57 (EET)

Tässä on vielä linkki Logos-ensyklopediaan. --Zache (keskustelu) 16. maaliskuuta 2015 kello 10.03 (EET)
Wikipediassahan Logos-ensyklopedia on esitelty jo viime syksynä. --Abc10 (keskustelu) 18. maaliskuuta 2015 kello 15.32 (EET)
Hyvä niin, harva asia täällä varmaan jää kahteen kertaan esittelemättä.--Urjanhai (keskustelu) 18. maaliskuuta 2015 kello 16.31 (EET)

Wikipäivät 13.4. Kaupunkiverstaalla Lasipalatsissa Helsingissä[muokkaa wikitekstiä]

Wikipäivien seuraavan kerran teemana on paikkatieto: Wikipedian artikkeleiden paikat, kartat Wikipediassa, julkiset veistokset, rakennusartikkelit, luontokohteet, puretut rakennukset, historialliset paikat ja alueet. Tapahtuma on juuri ennen eduskuntavaaleja, joten sitäkin aihetta voimme käsitellä yhdessä.

Wikipäivien idea on yhdessä oppiminen. Tapahtumassa voi olla luento teeman aiheesta, ja teemme sen jälkeen artikkeleita tai muita Wikipedian tietoa yhdistäviä tekeleitä yhdessä ja erikseen. Kutsumme mukaan myös muita: museoväkeä, koodareita ja karttaihmisiä. Tapahtuman sivulle voit jättää puumerkkisi, niin muistutamme tapahtumasta joka kerta hyvissä ajoin.

Kerro myös, mikä aihe sinua kiinnostaisi jatkossa. Tai jos tapahtuman voi järjestää omalla paikkakunnallasi.

Tehdään Wikipediasta isompi, parempi ja kauniimpi! --Susannaanas (keskustelu) 19. maaliskuuta 2015 kello 13.28 (EET)

Tänään Wikipedia-ilta Merikeskus Vellamossa[muokkaa wikitekstiä]

Kotkassa järjestetään tänään Wikipedia-ilta osana Tietoherkku-luentosarjaa. Suomen merimuseo on avannut hienoja kuva-aineistoja viime vuoden aikana, ja nyt pääsemme kokeilemaan miten kuvat rikastavat WIkipediaa ja kuinka Wikipedian tieto lisää kuviin ulottuvuuksia. Tai mitä tarvitsisi tehdä, että näin olisi.

Tietoherkku-luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Ne järjestetään keskiviikkoisin Merikeskus Vellamossa/Tietokeskus Vellamossa, Tornatorintie 99, 48100 Kotka, katutaso tai Vellamon auditoriossa. Jos viime hetkellä haluaisit tulla mukaan, pääsee Helsingistä autokyydillä n. puolenpäivän aikaan Rautatientorilta, ja paluu on n. klo 22. Ota yhteyttä Susanna Ånäsiin aamun aikana! --Susannaanas (keskustelu) 25. maaliskuuta 2015 kello 01.05 (EET)

Tilaa Wikimedia Suomen kuukausittainen uutiskirje![muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomi aloittaa kuukausittaisen uutiskirjeen julkaisemisen. Uutiskirjeessä on ajankohtaista tietoa yhdistyksestä ja tulevista tapahtumista sekä lyhyitä raportteja menneistä tapahtumista. Tilaa uutiskirje sähköpostiisi! Huhtikuun uutiskirje on luettavissa täällä; jatkossa uutiskirjeet julkaistaan myös yhdistyksen kotisivuilla.--Olimar 31. maaliskuuta 2015 kello 15.33 (EEST)

Lisätään tähän vielä, että uutiskirje pistetään myös Wikiin ja pyritään lisätä botilla tilattavaksi muiden Wikin uutistiedotteiden tapaan jahka olemme saaneet tekniset yksityiskohdat sumplittua. --Zache (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 15.52 (EEST)
Mihin wikiin? --Pitke (keskustelu) 16. huhtikuuta 2015 kello 12.16 (EEST)

Stewards confirmation rules[muokkaa wikitekstiä]

Hello, I made a proposal on Meta to change the rules for the steward confirmations. Currently consensus to remove is required for a steward to lose his status, however I think it's fairer to the community if every steward needed the consensus to keep. As this is an issue that affects all WMF wikis, I'm sending this notification to let people know & be able to participate. Best regards, --MF-W 10. huhtikuuta 2015 kello 19.12 (EEST)

Yhdistetyn kirjautumisjärjestelmän (SUL) viimeistelyä koskeva tiedotus[muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen otsikko: SUL finalization update

Hi all,apologies for writing in English, please read this page for important information and an update involving SUL finalization, scheduled to take place in one month. Thanks. Keegan (WMF) (talk) 13. maaliskuuta 2015 kello 21.45 (EET)

Käännös

Heippa kaikki, sori että kirjoitan englanniksi, olkaa hyvät ja lukekaa tämä sivu [englannin kielellä], jotta saatte tärkeää tietoa ja pysytte ajan tasalla käyttäjätunnusten yhdistämisprosessin viimeisestä vaiheesta, joka tullaan suorittamaan kuukauden kuluttua. Kiitti. Keegan (WMF). Suomeksi naputellut --Pxos (keskustelu) 13. maaliskuuta 2015 kello 23.12 (EET)

Myös kyseisen ilmoituksen suomennos on saatavilla. –Ejs-80 14. maaliskuuta 2015 kello 04.26 (EET)
Tekisi mieleni vielä selventää, että ilmoituksessa oleva järjestetty luettelo (kohdat 1−5, viidentenä kohtana ylläpitäjä) on järjestys, jonka perusteella ohjelmistoskripti tekee automatisoidun päätöksen siitä, kenelle tietty käyttäjänimi kuuluu järjestelmänlaajuisesti, jos on olemassa useita samannimisiä paikallisia tunnuksia. Esimerkiksi jos ptwikissä on osoitepaljastaja nimeltä ABC ja enwikissä ylläpitäjä nimeltä ABC, järjestelmänlaajuisen käyttäjänimen ABC saa ptwikin osoitepaljastaja ja enwikin ylläpito-oikeuksilla varustettu tunnus siirretään nimelle ABC~enwiki, ellei sitä ole ehditty tunnuksen haltijan toiveesta nimeämään jollekin toiselle nimelle ennen skriptin ajamista. Ilmoituksen sisältämä käyttöoikeuksien luettelo ei siis tarkoita sitä, että vain mainituilla oikeuksilla varustetut käyttäjät saisivat viestin aiheesta, vaan jokainen uudelleennimettävä käyttäjätunnus saa nimeämisestä kertovan viestin keskustelusivulleen. –Ejs-80 14. maaliskuuta 2015 kello 14.36 (EET)

Käyttäjänimenvaihtopyyntöjä voi jättää seuraavien linkkien kautta (mikä tahansa alla mainituista käy):

Pyyntöjä pystyvät toteuttamaan ylivalvojat sekä järjestelmänlaajuiset nimeäjät. Suomenkielisen Wikipedian käyttäjistä ensin mainittuun ryhmään kuuluu Stryn ja jälkimmäiseen minä, joten meiltä voi tarvittaessa kysyä aiheesta. –Ejs-80 14. maaliskuuta 2015 kello 15.05 (EET) Tekstiä parannellut Pxos (keskustelu) 15. maaliskuuta 2015 kello 18.48 (EET).

Niksi: linkin Special:Centralauth kautta voi tarkistaa, onko jokin tunnus järjestelmänlaajuinen. Järjestelmänlaajuisten tunnusten tapauksessa ainoastaan ne paikalliset tunnukset, joiden kohdalla lukee ”ei liitetty” (engl. not attached) tullaan nimeämään uudelleen.

Sen, joutuuko tietty paikallinen tunnus toimenpiteiden kohteeksi, voi tarkistaa menemällä selaimella osoitteeseen
https:///fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:UsersWhoWillBeRenamed&offset=VAIHDA
jossa teksti VAIHDA on korvattu tiedonhaun kohteena olevalla käyttäjänimellä (jos suomenkielisen Wikipedian sijaan tietoja halutaan vaikkapa Wikiaineistossa sijaitsevasta tunnuksesta, on yo. linkissä wikipedia korvattava tekstillä wikisource). Jälkeenpäin lisätty huomautus: ko. osoitteeseen menemisen jälkeen on syytä tutkia myös ”Edellinen sivu” (engl. Previous page) -linkin kautta avautava näkymä, koska tunnus voi löytyä sieltä. Mikäli omaa tunnusta ei näy luettelossa, sitä ei aiota siirtää toiselle nimelle. Jos joku kuitenkin löytää itsensä listalta, hänen kannattaa napsauttaa linkkiä Special:MergeAccount, jolloin tunnusten yhdistämisen myötä saa käyttöönsä oman tunnuksen nimellä varustetun järjestelmänlaajuisen käyttäjätunnuksen, mikäli se ei jo ole jonkun muun hallussa. Toisaalta jos järjestelmänlaajuinen tunnus on jo jonkun muun hallussa, oman tunnuksensa voi pyytää nimettäväksi uudelleen jollain yllä mainituista tavoista (esim. käyttämällä toimintoa Special:GlobalRenameRequest) – silloin välttää tunnuksensa joutumisen Koikkalainen~fiwiki -tyyliselle hännälliselle nimelle. Nimenvaihtopyynnön voi jättää myös sen jälkeen, jos/kun oma tunnus on päätynyt edellä mainitun kaltaiselle nimelle. –Ejs-80 14. maaliskuuta 2015 kello 22.43 (EET) EDIT: –Ejs-80 14. maaliskuuta 2015 kello 22.57 (EET)

Menetin pääsyn erään wikimedia-projektin tunnukseeni kun sähläsin sanan kanssa ja asetuksissa oli vanha lakannut sähköpostiosoite. Kun en kykene tuota yhdistämään, niin tunnus saanee peränsä hännän. Vapauttuko minulle silloin samalla sen seurauksena pääsy ko. wikipedia-projektiin hännättömänä yhdistetyllä globaalilla tunnuksellani, joka minulla jo on yhdistettynä aiemmin niiden kaikkien projektien osalta, joissa yhdistäinen onnistui?--Urjanhai (keskustelu) 15. maaliskuuta 2015 kello 17.49 (EET)
Joo, täsmälleen noin käy eli Wikisitaattien käyttäjätunnus Urjanhai nimetään (huhtikuun puolenvälin tienoilla, jos aikataulu pitää kutinsa) nimelle Urjanhai~fiwikiquote, minkä jälkeen pystyt toimimaan myös Wikisitaateissa järjestelmänlaajuisella tunnuksellasi Urjanhai. Vastaavasti Urjanhai~fiwikiquote kykenisi operaation jälkeen toimimaan kyseisellä käyttäjänimellä missä tahansa Wikimedia-wikissä, jos ko. tunnusta joku pystyisi käyttämään. –Ejs-80 16. maaliskuuta 2015 kello 09.42 (EET)
Tuon kohdalla painoin vahingossa painiketta jolla tuli salasana sähköpostiin tilanteessa jossa tilille annettu sähköpostitili oli expiroitunut ja uusi sähköposti jäänyt lisäämättä asetuksiin. Että painoin nappia, kai taas johtui siitä että salasanan vaihtamisesta kertoneen tekstin suomennos oli tuolloin kai juuri jotenkin muuttunut hämäävästi tai sitten vain muuten hosuin. Tästä kuitenkin herää jatkokysymys: kun hiljattain vaihdoin salasanaa jossain muussa palvelussa (en muista enää missä) niin siinä muistaakseni ilmoitettiin, että salasanan vaihto sähköpostitse expiroituu jossain viikon tms. määräajassa siten, että sen jälkeen pääsee vanhalla salasanalla (jos sen pystyy löytämään uudestaan) normaalisti kirjautumaan. Wikipediassa kuitenkin lienee niin, että vastaavassa tilanteessa, jos sähköpostitse lähetettyä uutta salasanaa ei aktivoida, salasanan alustus jää voimaan, eikä vanhasta salasanasta ole enää apua. Jos näin on, niin kummallakin vaihtoehdolla varmaan on puolensa.--Urjanhai (keskustelu) 16. maaliskuuta 2015 kello 10.07 (EET)
Wikipedian ja muiden Wikimedia-hankkeiden tapauksessa sähköpostitse lähetetyn salasanan yhteydessä tulee seuraava viesti: ”Tämä väliaikainen salasana vanhentuu 7 päivän kuluttua. Kirjaudu sisään nyt ja valitse uusi salasana heti. Jos joku toinen teki tämän pyynnön tai jos muistitkin vanhan salasanasi etkä halua enää muuttaa sitä, voit jättää tämän viestin huomiotta ja jatkaa vanhan salasanasi käyttämistä.” Sähköpostin kautta tuleva salasana on siis väliaikainen ja vanhenee viikossa. Sen sijaan käyttäjän omavalintaista vanhaa salasanaa voi käyttää edelleen, jos käyttäjä ei ole itse käynyt sitä muuttamassa. –Ejs-80 16. maaliskuuta 2015 kello 10.55 (EET)
Hmm, silloinhan periaatteessa vanha salasana, jonka löysin myöhemmin, voisi ehkä vielä toimiakin, ja voisin pystyä yhdistämään tunnukset, jos se olisi oikea. Tai jos olen sotkenut voimaan jääneen salasanan jotenkin, niin sitten ei onnistu.--Urjanhai (keskustelu) 16. maaliskuuta 2015 kello 11.01 (EET)
Ilmeisesti jotain yhdistämiskokeiluja oli menty tekemään luvatta jo 17.-18.3.2015, ilman että käyttäjillä olisi tästä kerrottu (erilaiset kahvipöydät eivät ole riittävää käyttäjätiedotusta) tai heille olisi annettu aikaa uudelleennimetä/ poistaa käyttäjätunnuksiaan täällä fiwikissä ennen moisia hölmöyksiä? Kirjasin uusiin, yksityisyyteni suojaa loukkaaviin tunnuksiin pikapoistopyynnöt nyt niin puolaksi, hollanniksi, valkovenäjäksi, espanjaksi, ranskaksi, enkkumedioihin ilmeisesti englanniksi, vaikkei noita oikein osaakaan. Ja kirjaan häirikkösivuille poistopuunntöt tms merkinnät jatkossakin. Ai että miksikö yksityisyyttä loukataan? No järjestelmä loggaa käyttäjän sisään vieraisiin wikiehin vaikka niistä etsii ainoastaan tietoa, jos fiwiki sattuu olemaan auki. Minusta se ei kuulu kenellekään, jos millä sivuilla käyttäjä:XYZ käy, eikä käyttäjää tule kirjata sisälle (autologin) wikiin ilman hänen lupaansa, ellei hän muuta sivuston sisältöä, vaikka hän olisi editoimassa artikkelia jossain toisessa wikissä. --Paju (keskustelu) 18. maaliskuuta 2015 kello 05.16 (EET)
Jos tulisikin julki, että tuntematon henkilö, joka käyttää nimimerkkiä Paju, käy jollakin tietyllä wikipediasivulla, niin miten tämä loukkaa kyseisen tuntemattoman henkilön yksityisyyttä? Jäitä hattuun. Eri asia tietysti voisi olla, jos olet mennyt jossain yhdistämään todellisen henkilöllisyytesi nimimerkkiisi. -Ochs (keskustelu) 18. maaliskuuta 2015 kello 16.42 (EET)

Kannattaa ottaa huomioon, että omalle keskustelusivulle mahdollisesti tullut ilmoitus tunnuksen uudelleennimeämisestä voi olla jopa turha (pari tapausta: Ville Siliämaa, Tbone) ja aiheutua esimerkiksi siitä, että tunnus on nimetty täällä aiemmin uudelleen ja että vanhalla nimellä varustettu tunnus on olemassa. Siinä tapauksessa vanhalla nimellä varustetun tunnuksen nimeämisestä varoittava viesti tulee ohjaussivun takia omalle keskustelusivulle. Siksi kannattaa tarkistaa, mikä käyttäjänimi siinä viestissä oikein esiintyy. Jos se ei ole oman tunnuksen nykyinen nimi, viestin voi jättää huomiotta. Esimerkiksi minä, Stryn tai joku muu aiheen tunteva voi tarkistaa, mistä on kysymys, jos et itse ole asiasta varma. –Ejs-80 18. maaliskuuta 2015 kello 14.01 (EET)

Jotakuta saattaa kiinnostaa, kuinka monen tunnuksen keskustelusivulle uudelleennimeämisestä kertova viesti jätettiin suomenkielisessä Wikipediassa. Katsoin juuri, että ennen viestien lähettämistä MediaWiki message deliveryn muokkausmäärä fiwikissä oli 496, ja nyt homman valmistettua täällä sillä on muokkauksia 26 545. Näin ollen yli 26 tuhatta keskustelusivua käytiin meillä läpi. –Ejs-80 19. maaliskuuta 2015 kello 10.16 (EET)

Järjestelmän viimeistely ja siihen liittyvät tunnusten nimeämiset on aloitettu[muokkaa wikitekstiä]

Kirjautumisjärjestelmän uudistuksen vuoksi suoritettava noin 1,46 miljoonan tunnuksen nimeämisprosessi aloitettiin vähän aikaa sitten. Valistuneen arvauksen mukaan se saadaan valmiiksi viikon tai parin kuluttua. Käyttäjille suunnattujen viestien (jotka koskivat yli 2,8 miljoonaa tunnusta) jälkeen yli 1,34 miljoona paikallista tunnusta saatiin yhdistettyä järjestelmänlaajuiseen tunnukseen, joten niitä ei nimetä uudelleen. Sen lisäksi yli 10 000 tunnusta uudelleennimettiin käyttäjien toiveiden mukaisesti, joten nekin ovat nyt järjestelmänlaajuisia. Blogikirjoituksessa Single-User Login provides access to all wikis kerrotaan aiheesta lisää. –Ejs-80 16. huhtikuuta 2015 kello 09.30 (EEST)

 • SUL-järjestelmän viimeistelyyn liittyvät nimeämiset saatiin tuokio sitten tehtyä suomenkielisen Wikipedian osalta, ja Toiminnot:UsersWhoWillBeRenamed ei enää listaa tunnuksia. –Ejs-80 18. huhtikuuta 2015 kello 05.11 (EEST)

Yllä linkitetyssä blogikirjoituksessa mainittu Jimbo Walesin viesti maaliskuulta 2001 on mielenkiintoista luettavaa: saksankielisen Wikipedian osoitteeksi otettiin näköjään aluksi deutsche.wikipedia.com, katalaaninkielisen Wikipedian perustamiseen ensimmäisten joukossa vaikutti halu välttyä erään käyttäjän huonon englannin kielen taidon vaikutuksilta (siis ainakin vitsillä) ja lopuksi mietittiin, miten esimerkiksi japanin hienojen kirjainten ongelmaa tulisi lähestyä (Clifford Adamsin lisäpohdintaa). –Ejs-80 16. huhtikuuta 2015 kello 10.53 (EEST)

Miksi ei jätetä ohjaussivuksi vanhaa nimeä ja kaikkia alasivuja? Aika moni linkki mennyt rikki, esimerkiksi keskustelusivun arkistolinkit ovat punaisia, esim Keskustelu käyttäjästä:J~fiwiki. –Makele-90 (keskustelu) 18. huhtikuuta 2015 kello 09.13 (EEST)
Jossain vaiheessa kysyin siitä, kun järjestelmänlaajuiset nimeäjät eivät pystyneet sallimaan ohjausten luomista, ja sain vastauksen, että olisiko kyseessä sittenkin bugin sijaan ominaisuus ja että toistaiseksi on parempi jättää ohjaussivujen luonti sikseen, koska ohjaussivut sotisivat SUL-viimeistelyn tarkoitusta vastaan. Ajatuksena tuossa on kai se, että kunkin käyttäjäsivun sekä keskustelusivun pitäisi olla niihin liittyvän järjestelmänlaajuisen tunnuksen haltijan käytettävissä. Olen kyllä manuaalisesti lisännyt jonkin verran ohjauksia jälkikäteen itse hyväksymieni nimeämisten kohdalla, jos olen huomannut uudelleennimetyllä käyttäjällä olleen erityisen paljon muokkauksia paikallisessa wikissään. Täysin järjestelmänlaajuisissa nimeämisissä, joissa tunnus on globaali jo alun perin eikä ponnahda paikallisesta liittämättömästä tunnuksesta eri nimellä varustetuksi globaaliksi tunnukseksi, ohjaussivut muodostuvatkin automaattisesti (siis näin käy, jos globaali tunnus nimetään uudelleen sen sijaan, että yksittäinen paikallinen tunnus nimetään uudelleen ja siitä tulee samalla globaali). –Ejs-80 18. huhtikuuta 2015 kello 10.12 (EEST)
Detalji: kiinankielisessä Wikipediassa laukaisin väärinkäyttösuodattimen, kun yritin luoda ohjausta, joten se jäi tekemättä. –Ejs-80 18. huhtikuuta 2015 kello 10.26 (EEST)

Pakosta uudelleennimetyille käyttäjille tullaan ilmeisesti jossakin vaiheessa lähettämään viesti m:Single User Login finalisation announcement/Post-rename notice. Itselleni jäi kuitenkin epäselväksi, että miksi viestissä translatewiki:MediaWiki:Wikimedia-sulrenamewarning-usenew/fi sanotaan, että "sinun tulee kirjautua sisään käyttäen uutta käyttäjänimeäsi". Onko se niin, että ensimmäisellä kerralla voi kirjautua vielä vanhalla nimellä, mutta jatkossa vain uudella? --Stryn (keskustelu) 18. huhtikuuta 2015 kello 11.51 (EEST)

Sain tuohon vastauksen: uutta käyttäjänimeä pitää käyttää siinä todellisessa kirjautumisessa joka ainoa kerta, mutta jos joku käyttää vanhaa nimeä ja vanhaa salasanaa, tulee tuollainen ilmoitus, jotta käyttäjä tietäisi mitä tehdä. –Ejs-80 18. huhtikuuta 2015 kello 13.14 (EEST)
Aiemmin saamani yllä yliviivattu vastaus olikin väärä: kirjautuminen onnistuu kyllä vanhoilla tiedoillakin (vanha tunnus + salasana), jolloin käyttäjä ohjautuu automaattisesti Wikipediaan nimellä Tunnus~jokuwiki. Infoviesti tunnuksen nimen vaihtumisesta näytetään käyttäjälle joka kerta, kun hän käyttää kirjautumisessa vanhaa käyttäjänimeään. Sen sijaan uudella käyttäjänimellä kirjautuessa se ei tule näkyviin. Tämä vastaus on systeemin kehitystyössä ja Wikimedia Foundationin palkkalistoilla olevan henkilön antama. –Ejs-80 18. huhtikuuta 2015 kello 22.42 (EEST)

Tunnusten uudelleennimeämiset suoritettu[muokkaa wikitekstiä]

Nyt kaikki Wikimedia-wikien tunnukset ovat globaaleja. Tunnusten uudelleennimeäminen tuli valmiiksi tänään. Noin viikkohan siihen meni. Tässä lyhyt vahvistus Keeganilta nimeämisten valmistumiselle. --Stryn (keskustelu) 22. huhtikuuta 2015 kello 20.27 (EEST)

Kuuntele suomenkielistä Wikipediaa![muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisen Wikipedian muokkaukset ovat nyt seurattavissa Listen to Wikipedia -sivulla. Sivulla voi myös kuunnella hashtagillisia muokkauksia: jos esimerkiksi jonkin tapahtuman yhteydessä tehtyjen muokkausten yhteenvetoihin laitetaan hashtag (esim. #wikitriathlon), ohjelma visualisoi vain nämä muokkaukset. Hashtageja voi myös käyttää esimerkiksi wikiprojektien yhteydessä (esim. #urheilu, #videopelit, #valtiot tms) Mitä isompi muokkaus, sitä isompi ympyrä ja ääni. Poistetuista ja lisätyistä tavuista kuuluu erilainen ääni. Kokeilkaa!--Olimar 22. huhtikuuta 2015 kello 15.44 (EEST)

Wikimedia Suomen kevätkokous 2015[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomen kevätkokous 2015 pidetään maanantaina 8.6. klo 18–20 yhdistyksen toimitiloissa osoitteessa Caloniuksenkatu 9 D 64 Helsinki. Toimitila on yhteinen eräiden muiden yhdistysten kanssa, ja kokouksia pidetään jatkossakin siellä. Asialistalla muun muassa: Käydään läpi yhdistyksen tavoitteet ja suunnitelmat loppuvuodelle. Tilaisuuden jälkeen on vapaamuotoisempaa keskustelua ja pientä tarjoilua. "Hallitusta kiinnostaa kuulla jäseniltä ideoita ja ehdotuksia."--Urjanhai (keskustelu) 2. kesäkuuta 2015 kello 17.02 (EEST)

HTTPS[muokkaa wikitekstiä]

20. kesäkuuta 2015 kello 01.00 (EEST)

Avoin kulttuuridata hyötykäyttöön -projekti starttaa heinäkuussa[muokkaa wikitekstiä]

Wikidatan paikkatietoa sisältävät kohteet kesäkuussa 2015

Wikimedia Suomi käynnistää projektin Avoin kulttuuridata hyötykäyttöön. Sen tavoite on opiskella yhdessä organisaatioiden kanssa Wikidatan hyötykäyttöä. Rahoitusta on saatu Opetus- ja kulttuuriministeriöltä etupäässä kulttuurin datan viemiseksi Wikidataan, mutta samassa yhteydessä voimme opetella Wikidataa yhdessä ja laajemmin. Osallistuvia organisaatioita / mukaan otettavia aineistoja ovat

Lisäksi odotamme vastausta parilta osallistujataholta.

Yllä mainitulla sivulla voit ilmaista kiinnostuksesi osallistumiseen, kommentoida projektia keskustelusivulla ja ehdottaa tapoja, joilla saamme Wikipedia-yhteisön parhaiten mukaan yhdessä oppimaan. Wikimedia Suomella on projektista lisäksi sen rahoitukseen, hallinnointiin ja raportointiin liittyvä sivu. Tervetuloa mukaan! – (Lisätty linkit) – Susannaanas 28. kesäkuuta 2015 kello 15.16 (EEST)

näyttää hyvältä. --Zache (keskustelu) 28. kesäkuuta 2015 kello 15.26 (EEST)

Tulisitko mukaan suunnittelemaan Wikidatan kouluttamista/opettelemista: organisaatioiden kanssa järjestettävää työpajapäivää ja Wikipediaan tehtäviä tietoiskuja? Tuotamme aineistoa aluksi projektin sivuille, mutta muukin paikka Wikiavaruudessa on mahdollinen. Työpajapäivä on todennäköisesti lokakuun alussa. --Susannaanas (keskustelu) 29. heinäkuuta 2015 kello 10.28 (EEST)

Proposal to create PNG thumbnails of static GIF images[muokkaa wikitekstiä]

The thumbnail of this gif is of really bad quality.
How a PNG thumb of this GIF would look like

There is a proposal at the Commons Village Pump requesting feedback about the thumbnails of static GIF images: It states that static GIF files should have their thumbnails created in PNG. The advantages of PNG over GIF would be visible especially with GIF images using an alpha channel. (compare the thumbnails on the side)

This change would affect all wikis, so if you support/oppose or want to give general feedback/concerns, please post them to the proposal page. Thank you. --McZusatz (talk) & MediaWiki message delivery (keskustelu) 24. heinäkuuta 2015 kello 08.08 (EEST)

What does a Healthy Community look like to you?[muokkaa wikitekstiä]

Community Health Cover art News portal.png

Hi,
The Community Engagement department at the Wikimedia Foundation has launched a new learning campaign. The WMF wants to record community impressions about what makes a healthy online community. Share your views and/or create a drawing and take a chance to win a Wikimania 2016 scholarship! Join the WMF as we begin a conversation about Community Health. Contribute a drawing or answer the questions on the campaign's page.

Why get involved?[muokkaa wikitekstiä]

The world is changing. The way we relate to knowledge is transforming. As the next billion people come online, the Wikimedia movement is working to bring more users on the wiki projects. The way we interact and collaborate online are key to building sustainable projects. How accessible are Wikimedia projects to newcomers today? Are we helping each other learn?
Share your views on this matter that affects us all!
We invite everyone to take part in this learning campaign. Wikimedia Foundation will distribute one Wikimania Scholarship 2016 among those participants who are eligible.

More information[muokkaa wikitekstiä]


Happy editing!

MediaWiki message delivery (keskustelu) 1. elokuuta 2015 kello 02.42 (EEST)

Wikidata: Access to data from arbitrary items is coming[muokkaa wikitekstiä]

(Sorry for writing in English)

When using data from Wikidata on Wikipedia and other sister projects, there is currently a limitation in place that hinders some use cases: data can only be accessed from the corresponding item. So, for example, the Wikipedia article about Berlin can only get data from the Wikidata item about Berlin but not from the item about Germany. This had technical reasons. We are now removing this limitation. It is already done for many projects. Your project is one of the next ones. We will roll out this feature here on August 18.

We invite you to play around with this new feature if you are one of the people who have been waiting for this for a long time. If you have technical issues/questions with this you can come to d:Wikidata:Contact the development team.

A note of caution: Please be careful with how many items you use for a single page. If it is too many pages, loading might get slow. We will have to see how the feature behaves in production to see where we need to tweak and how.

How to use it, once it is enabled:

Cheers Lydia Pintscher MediaWiki message delivery (keskustelu) 3. elokuuta 2015 kello 20.51 (EEST)

How can we improve Wikimedia grants to support you better?[muokkaa wikitekstiä]

My apologies for posting this message in English. Please help translate it if you can.

Hello,

The Wikimedia Foundation would like your feedback about how we can reimagine Wikimedia Foundation grants, to better support people and ideas in your Wikimedia project. Ways to participate:

Feedback is welcome in any language.

With thanks,

I JethroBT (WMF), Community Resources, Wikimedia Foundation.

(Opt-out Instructions) This message was sent by I JethroBT (WMF) through MediaWiki message delivery. 19. elokuuta 2015 kello 02.57 (EEST)

Running banner to promote Wikipedia app downloads[muokkaa wikitekstiä]

Greetings all, and apologies for posting in English. Traslations are still always welcome :) I am writing to let you know about a small expirement that WMF will do in order to test the idea how far effective are invites asking to download the app. WMF will be running banners to promote the download of the free Wikipedia app on mobile web for Android users in Finland. Banners will run on one impression per device. This means that after next Monday the first time you visit a Wikipedia page from Finland, on your Android device, you will see a message only once. The number of times you see the banner, might change as the test continues.The test will run for 2 weeks. Test results will be shared once the experiment is over. You can review the banners that will be displayed here and here. As usual, let us know if you have any questions. Thank you:).--Melamrawy (WMF) (keskustelu) 21. elokuuta 2015 kello 23.07 (EEST)


Hei kaikki, ja pahoittelen kirjoittamista englanniksi. Kirjoitan tiedottaakseni siitä, että WMF aikoo kokeilla kuinka tehokkaasti kutsut käyttämään Wikipedian Android-ohjelmaa toimivat. Tätä varten WMF näyttää ohjelmasta kertovan bannerin Android-laitteella Wikipediaa Suomessa selaaville lukijoille. Banneri näytetään yksittäisessä laitteessa kerran. Eli kun ensi viikolla selaat Android-laitteella ensimmäisen kerran Wikipedian mobiiliversiota, niin sinulle näytetään Android-ohjelmasta kertova viesti. Viestin näyttökertojen määrä saattaa muuttua testin edetessä. Kokeilujakso kestää kaksi viikkoa ja sen tulokset jaetaan jakson päätyttyä. Voit katsoa miltä tulevat bannerit näyttävät täältä and täältä. Kuten tavallista, niin mikäli sinulla on jotain kysyttävää, niin voit kysyä. Kiitos :) --Melamrawy (WMF) (käännös Zache)