Wikipedia:Vastaus-toiminto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Englanninkielinen vastaus-toiminto wikiteksti-tilassa. Vastauslaatikon alla näkyy reaaliaikainen esikatselu kommentista.
Englanninkielinen vastaus-toiminto visuaalisen muokkaimen tilassa.

Vastaus-toiminto on Wikimedia-säätiön kehittämä uusi tekniikka keskustelukommenteille. Sen tarkoitus on tehdä kommentointi helpommaksi sekä uusille että kokeneemmille muokkaajille.

Ominaisuudet[muokkaa wikitekstiä]

Toimintoa käytettäessä keskustelusivut näyttävät muuten samalta kuin aiemminkin, mutta kommenttien perässä on vastaa-linkki. Linkkiä klikkaamalla avautuu laatikko, johon voi kirjoittaa oman kommenttinsa. Sivua ei siis tarvitse avata wikitekstitilaan, vaan vastauksen voi kirjoittaa suoraan keskusteluun.

Kommentin kirjoittamisessa on kaksi vaihtoehtoa, visuaalinen ja wikiteksti, joita voi vaihtaa milloin tahansa viestiä kirjoittaessa. Kun viestiä kirjoittaa wikitekstimuodossa, näkyy laatikon alla reaaliaikainen esikatselu.

Kommentin sisennys ja allekirjoitus toimivat automaattisesti. Muokattavissa olevan yhteenvedon saa esiin klikkaamalla Laajenna-linkkiä; työkalua käytettäessä yhteenvedoksi tulee automaattisesti "Vastaus". Kommentti tallennetaan klikkaamalla laatikon alla olevaa Vastaa-nappia.

Toiminto otettiin suomenkielisessä Wikipediassa kokeilukäyttöön 9. marraskuuta 2020. Rekisteröityneet käyttäjät voivat ottaa sen käyttöön omista asetuksistaan kohdasta "Keskustelutyökalut".

Käyttökommentteja
  • Toiminto antaa ilmoituksen, kun joku on lisännyt keskusteluun kommentin sinä aikana, kun oma kommenttisi on vielä kesken. Voit lukea uuden viestin menettämättä omaa keskeneräistä kommenttiasi.
  • Keskustelussa oleva wikikoodi tai esim. vääränlainen allekirjoitus voi estää Vastaus-toiminnon käyttämisen, tai automaattinen sisennys saattaa mennä pieleen.
  • Vastaus-toiminnon käyttäminen ei onnistu kaikilla (keskustelu)sivuilla, kuten sivulla Wikipedia:Viikon kilpailu/Tulevat, jossa tulee sen käyttöä yrittäessä ilmoitus: "vastaa"-linkkiä ei voida käyttää tähän viestiin vastaamiseen. Voit kuitenkin vastata koko sivun muokkaimella, jonka saat auki painamalla "Muokkaa wikitekstiä".

Muita keskustelusivu-toimintoja[muokkaa wikitekstiä]

Vastaus-toiminnon lisäksi Talk pages -projektilla on kehitteillä (ja jo käytettävissä) myös muun muassa seuraavia toimintoja:

Notifications/Ilmoitukset[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä voi tehdä "tilauksen" tietystä aiheesta, jolloin hän saa ilmoituksen aina, kun kyseiseen aiheeseen kirjoitetaan uusi kommentti. Näin käyttäjä voi helposti seurata esimerkiksi vain tiettyjä keskusteluja kahvihuoneessa, jossa on yhtä aikaa meneillään monta keskustelua.

New discussions/uudet aiheet[muokkaa wikitekstiä]

Toiminnolla voi aloittaa uuden aiheen keskustelusivulla. Aloittamista helpottaa "lomake", jossa on tarjolla mm. tekstin muotoilu, linkin lisääminen ja toisen käyttäjän pingaus.

Toiminnon kanssa ei voi käyttää muokkausikkunan alapuolella normaalisti näkyviä muokkauspainikkeita, eli se ei välttämättä ole kätevä vandalismin torjujille, koska sen kanssa on vaikeampi lisätä huomautusmallineita.

Aiheesta muualla[muokkaa wikitekstiä]