Wikipedia:Etusivu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tervetuloa Wikipediaan, vapaaseen tietosanakirjaan.

Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 402 038 artikkelia.

Haku Wikipediasta HakuAjankohtaistaSelaa luokittainLuo artikkeli

SuositellutHyvätLupaavat artikkelitUudet sivut

 
Tervetuloa Wikipediaan Tervetuloa Wikipediaan ja tietoja Wikipediasta

UKKArtikkelin luominenKeskusteluNeuvonta

 

Suositeltu artikkeli

São Tomé and Príncipe - Pagué.svg

Príncipe on pienempi ja pohjoisempi São Tomé ja Príncipen kahdesta pääsaaresta. Tuliperäinen saari sijaitsee Guineanlahdessa Atlantin valtameressä. Príncipe sijaitsee noin 150 kilometrin päässä suuremmasta São Tomén saaresta koilliseen ja noin 220 kilometrin päässä Manner-Afrikan Päiväntasaajan Guinean rannikolta länteen. Príncipellä on trooppinen ilmasto ja etenkin etelä- ja keskiosaltaan vuoristoista saarta peittää suurelta osin sademetsä. Saaren merkittävin asutuskeskus on koillisrannikolla sijaitseva Santo António. Príncipen pinta-ala on 142 neliökilometriä ja väkiluku oli vuoden 2011 väestönlaskennassa 7 542.

Portugalilaiset löytöretkeilijät löysivät Príncipen tammikuussa 1471. Portugalilaiset asuttivat saaren 1500-luvun alussa, jolloin saari sai myös prinssiä tarkoittavan nimensä kunnianosoituksena Portugalin kruununprinssille Juhanalle. Saarella viljeltiin 1400-luvun lopulta lähtien sokeriruokoa, jota pippurin ja puun ohessa vietiin saarelta 1500-luvun ajan. Príncipen kautta kuljetettiin myös orjia Afrikasta Atlantin yli. Läheisen São Tomén ongelmista johtuen koko São Tomé ja Príncipen siirtomaan pääkaupunki muutettiin vuosiksi 1753–1852 Santo Antónioon. Kahvi ja kaakao tuotiin saarelle viljeltäväksi 1700- ja 1800-luvun taitteen tienoilla. Vielä nykyisinkin kahvi ja kaakao ovat Príncipen tärkeimpiä maataloustuotteita. Príncipestä tuli osa São Tomé ja Príncipen valtiota sen itsenäistyttyä Portugalista vuonna 1975.

Miten voit auttaa

Wikipedia tarvitsee apuasi! Punainen linkki tarkoittaa, että aiheesta ei vielä ole artikkelia. Voit auttaa kirjoittamalla puuttuvista aiheista.

auktoriteettitunniste · Luca Pacioli(?) · MARC-indeksi · kellosammakko(?) · Tennesseeviski · suomalainen leipä · kansainväliset vedet · Juan Sebastián Elcano(?) · El Mozoten verilöyly · brasilianrypälemyrtti · Darts (yhtye) · Salim A. Salim(?) · Torsten Lode(?) · Melbournen yliopisto · Hapen isotoopit · Minneapolis-Saint Paulin kansainvälinen lentoasema

Lisää artikkelitoiveita · Osallistu Wikiprojekteihin · Paranna sivuja
Osallistu artikkeleiden vertaisarviointiin · Laajenna tynkiä

Äskettäin kuolleita

Shimon Peres by David Shankbone.jpg

Shimon Peres (19232016) oli israelilainen poliitikko, joka toimi maansa presidenttinä 2007–2014 sekä pääministerinä 1984–1986 ja 1995–1996. Peres kuului aiemmin Israelin työväenpuolueeseen, mutta siirtyi keskustalaiseen Kadima-puolueeseen vuonna 2005.

Katso myös:
 

Uutisissa

Interplanetary Transport System (29343823914).jpg Interplanetary Transport System
Wikiuutiset – Lisää uutisia

30. syyskuuta

Tiesitkö, että...

Charles Ponzi.jpg Charles Ponzi vuonna 1920.


Wikipedian sisarhankkeet

Wikipediaa ylläpitää voittoa tavoittelematon Wikimedia Foundation, joka ylläpitää muitakin monikielisiä vapaan sisällön hankkeita:

Commons-logo.svg Commons
Yhteisiä mediatiedostoja
Wikinews-logo.svg Wikiuutiset
Uutispalvelu
Wiktionary-logo.svg Wikisanakirja
Sanakirjoja
Wikiquote-logo.svg Wikisitaatit
Sitaattikokoelmia
Wikibooks-logo.svg Wikikirjasto
Vapaita oppikirjoja ja oppaita
Wikisource-logo.svg Wikiaineisto
Vapaiden tekstien arkisto
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Lajien luettelo
Wikiversity-logo.svg Wikiopisto
Vapaa oppimisen verkkoyhteisö
Wikidata-logo.svg Wikidata
Vapaa tietopankki
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Wikimedian hankkeiden koordinaatio

Wikipedia muilla kielillä

Kymmenen suurinta Wikipediaa artikkeleiden määrällä mitaten:

English (englanti) · Svenska (ruotsi) · Cebuano (cebuano) · Deutsch (saksa) · Nederlands (hollanti) · Français (ranska) · Русский (venäjä) · Italiano (italia) · Español (espanja) · Winaray (Waray-waray)

Täydellinen luettelo