Tapio Suominen (urheilutoimittaja)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee urheilutoimittajaa. Muista samannimisiä henkilöitä on täsmennyssivulla.
Tapio Suominen
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Tapio Suominen.

Tapio ”Tapsa” Suominen (s. 20. helmikuuta 1964[1] Turku) on suomalainen urheilutoimittaja, joka työskentee Yleisradion Yle Urheilussa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suominen kävi koulunsa Raisiossa. 1980-luvulla hän aloitti opinnot Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Suominen työskenteli opiskelunsa ohessa paikallisradiossa ja -televisiossa. Hän haki Yleisradioon aluksi kesätöihin ja päätyi tätä tietä nykyiseen ammattiinsa.

Suominen on selostanut muun muassa jalkapalloa, koripalloa ja taitoluistelua. Yleisurheilun MM-kisoissa Osakassa 2007 ja Pekingin olympialaisissa 2008 Suominen selosti myös yleisurheilua yhdessä Antero Mertarannan kanssa. Hän selosti myös Jalkapallon MM-kilpailuiden 2006 loppuottelun. Suominen on tehnyt myös usein urheilun tapahtumapaikkojen reunalla urheilijoiden haastatteluja ja toiminut arvokisojen yhteydessä kisastudion juontajana.[2] Suominen on selostanut vuodesta 2015 lähtien myös hiihtoa yli 15 vuoden tauon jälkeen. Hän selosti Hiihdon MM-kilpailuissa 2015 yhdessä asiantuntijakommentaattori Virpi Sarasvuon kanssa. Suominen selosti Ylen golflähetykset Rion olympialaisissa. Vuonna 2017 hän palasi Ylen yleisurheiluselostajaksi aisaparinaan Jussi Eskola.

Suominen selosti myös Formula 1 -osakilpailuja Ylellä vuonna 1993, kommentaattorina hänen kanssaan toimi Mika Sohlberg, kun vielä Yleisradio vuorotteli F1-lähetyksistä yhdessä MTV3:n kanssa. Hän on kirjoittanut Tapsan takahuone -blogia Yleisradion urheilusivustolla Vancouverin olympialaisista lähtien. Blogitekstit on myös julkaistu kirjana nimellä Tapsan takahuoneessa. Marraskuussa 2008 Suominen palkittiin Suomen Olympiakomitean ansiomitalilla.

Suominen myös juonsi vuonna 2008 Yle TV1:llä esitettyä tietokilpailua Kuudes aisti.[3]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomisella on tytär aiemmasta avioliitostaan,[4] josta erosi vuonna 2012.[5] Vuosina 2012–2013 Suominen tapaili laulaja Charlotte Keroa (oikealta nimeltään Ann Wickström).[6] He kihlautuivat keväällä 2013,[7] mutta erosivat joulukuussa samana vuonna.[8] Suomisen uudesta suhteesta liikkui huhuja heinäkuusta 2016 lähtien[9] ja hän julkisti suhteensa saapumalla tammikuussa 2017 Urheilugaalaan yhdessä uuden kumppaninsa Evelynin kanssa[10].

Vuonna 2013 Suominen joutui pitkälle sairauslomalle.[11] Hänellä todettiin kaksisuuntainen mielialahäiriö.[12] Maaliskuusa 2017 Suominen kertoi julkisuuteen käyneensä tuolloin lähellä itsemurhaa.[13]

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]