Ero sivun ”Pennsylvania” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
39 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
p
Botti muokkasi: bn:পেনসিলভ্যানিয়া; kosmeettisia muutoksia
p (Botti muokkasi: tr:Penzilvanya)
p (Botti muokkasi: bn:পেনসিলভ্যানিয়া; kosmeettisia muutoksia)
== Tunnettuja pennsylvanialaisia ==
 
* [[Benjamin Franklin]] (1706–1790)
* [[James Buchanan]] (1791–1868)
* [[Andy Warhol]] (1928–1987)
* [[Bam Margera]] (1979–)
* [[Will Smith]] (1968–)
* [[Jimmy Pop]] (1972–)
 
== Maantiede ==
[[KuvaTiedosto:Farming_near_Klingerstown%2C_Pennsylvania.jpg|thumb|left|Maanviljelyä, Klingerstown.]]
Appalakkien vuorijono kulkee diagonaalisesti osavaltion läpi lounaasta koilliseen. Vuonna 1859 Edwin L. Drake löysi [[öljy]]ä Titusvillen kaupungissa. Tämä oli Yhdysvaltojen ensimmäinen suuri öljylöytö ja se käynnisti koko amerikkalaisen öljyteollisuuden.<ref>[http://www.priweb.org/ed/pgws/history/pennsylvania/pennsylvania.html The Story of Oil in Pennsylvania] paleontological Research Institution</ref>
 
Pennsylvaniasta on purjehdusyhteys Atlanttiin Delawarejoesta, joka muodostaa osavaltion itärajan, ja New Yorkista. Valtamerelle pääsee myös leveän mutta matalan Susquehannan kautta, joka vertaa osavaltion läpi eteläsuunnassa ja päättyy myöhemmin lopulta Chesapeanlahdelle sekä Meksikonlahdelle. [[Eriejärvi|Eriejärven]] vieressä sijaitsevalla lyhyellä rantakaistaleellaan osavaltiolla on hyvä luonnonsatama, [[Erie]]n kaupunki, jonka kautta pystyy osallistumaan suurten järvien merenkulkuun.
 
[[Ilmasto]] vaihtelee paljon maantieteellisen sijainnin ja vuodenaikojen mukaan. Philadelphiassa on mitattu 38&nbsp;°C heinäkuussa ja -21&nbsp;°C tammikuussa, vaikka sen vuotuinen keskilämpötila on 11,9&nbsp;°C (heinäkuu 24,2&nbsp;°C, tammikuu 0&nbsp;°C). Pohjoinen vuorimaa on vuosittain neljän kuukauden ajan metrin syvyisen [[lumi]]peitteen alla; osavaltion eteläosassa on sitä vastoin ympäri vuoden miellyttävä ilmasto, jonka keskeyttävät lyhyeksi ajaksi vain korkean lämmön tai kylmyyden hetket. Keskiosan laaksot ovat hyvin kuumia kesäisin ja kylmiä talvisin, joten niillä on suuria lämpötilan vaihteluita. Lounaisten piirikuntien ilmasto on suhteellisen kuiva ja tasainen, siihen kuuluu paljon lunta talvisin sekä suuret kevättulvat. Keskimääräinen vuotuinen [[sademäärä]] on [[Philadelphia]]ssa 996 mm, [[Harrisburg]]issa 950 mm ja [[Pittsburgh]]issa 972 mm.
 
== Talous ==
{{Commonscat-rivi|Pennsylvania}}
* {{Wikitravel}}
* [http://www.state.pa.us Pennsylvanian kansainyhteisö]
 
{{Yhdysvaltain hallinnolliset alueet}}
 
[[Luokka:Pennsylvania| ]]
 
{{Link GA|en}}
 
[[id:Pennsylvania]]
[[ms:Pennsylvania]]
[[bn:পেনসিলভ্যানিয়া]]
[[bn:পেন্সিল্‌ভেনিয়া]]
[[zh-min-nan:Pennsylvania]]
[[jv:Pennsylvania]]
1 921

muokkausta

Navigointivalikko