Bam Margera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bam Margera
Bam Margera syyskuussa 2006.
Bam Margera syyskuussa 2006.
Henkilötiedot
Syntynyt28. syyskuuta 1979 (ikä 44)
West Chester, Pennsylvania, Yhdysvallat
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti skeittaaja
stunttimies
ohjaaja
näyttelijä
Vanhemmat April ja Phil Margera
Siviilisääty naimisissa
Muut tiedot
Lempinimet Bam-Bam
Aiheesta muualla
Kotisivu

Brandon Cole "Bam" Margera (s. 28. syyskuuta 1979 West Chester, Pennsylvania) on yhdysvaltalainen ammattilaisrullalautailija, joka aloitti rullalautailun jo 9-vuotiaana. Hän on myös radiopersoona, televisiotähti ja musiikkivideo-ohjaaja, joka vaihtoi nimensä myöhemmin virallisesti Bamiksi. Bam-Bam on kuuluisa sanonnastaan "Hell Yeah Basically Fuck Yeah".

Margera nousi kuuluisuuteen 2000-luvun alussa Music Televisionin Jackass-sarjassa. Sen jälkeen hänellä oli MTV:llä myös oma ohjelmansa Viva La Bam, minkä lisäksi hän myös juontaa radio-ohjelmaa nimeltä Radio Bam. Vuonna 2005 hän julkaisi myös suosikkibändiensä kappaleita CD- ja DVD-kokoelmana Viva La Bands. Joitakin näistä bändeistä nähdään myös Viva La Bands -kiertueella.

Margera ohjasi ja käsikirjoitti yhdessä Brandon DiCamillon ja Chris Aspiten kanssa vuonna 2003 julkaistun, halvalla budjetilla toteutetun elokuvan Haggard: The Movie, jossa hän näytteli ystäviensä kanssa. Hän on myös mukana elokuvissa Jackass, Jackass 2, Jackass 2.5, Jackass 3D ja Jackass 3.5. Hänet kuitenkin poistettiin elokuvasta Jackass 4 kesken kuvauksien alkoholinkäytön vuoksi.[1] Lisäksi hänellä on pieni rooli elokuvassa Grind. Margera käsikirjoittaa, tuottaa ja ohjaa elokuvan Minghags, joka on jatko-osa Haggardille. Hän työstää myös elokuvaa The Dream Seller. "The Dream Seller" on toisen skeittarin ja Bamin pitkäaikaisen ystävän Brandon Novakin lempinimi. Edesmennyt Ryan Dunn oli yksi hänen parhaista ystävistään.

Bam Margera esiintyy pelihahmona useissa Tony Hawkin nimeä kantavissa rullalautailupeleissä. Pelissä Tony Hawk's Underground 2 hän on yksi päähahmoista. Margeran ensiesiintyminen oli pelissä Tony Hawk's Pro Skater 3.

Bamin isä on Phil Margera, äiti April "Ape" Margera ja edesmennyt setä Vincent "Don Vito" Margera. Bamin veli on Jess "Jess Jess Idiot" Margera, joka on CKY:n rumpali. Bamin perhe esiintyi useasti Viva La Bam -ohjelmassa. Ohjelmassa Bamilla tuli usein pahaakin riitaa Don Viton kanssa.

Margeralla on paha käärmeiden fobia. Häntä kiusataan siitä usein Jackass-elokuvissa.

Bam's Unholy Union

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unholy Union seuraa Margeran matkaa kohti häitä tyttöystävänsä kanssa. Kyseessä ei ollut vain pila tai temppu vaan oikeat häät. Apujoukoissa toimivat Margeran suku ja tuttu joukko tyhmänrohkeita kavereita. Bam Margera ja Missy menivät naimisiin 3. helmikuuta 2007. Margeran bestmanina toimi hänen veljensä Jess Margera. Häissä esiintyi Missyn lempibändi, ruotsalainen The Sounds, ja Iggy Pop and The Stooges.

Sarjassa on yhdeksän jaksoa, ja siitä on ilmestynyt DVD.

Bam Margera ja Suomi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Margera on kuvannut Suomessa komediaelokuvan nimeltä Where The Fuck is Santa?. Elokuvan tarkoituksena on saada amerikkalaiset ymmärtämään että joulupukki asuu Korvatunturilla Suomessa eikä Pohjoisnavalla.

Margera on ohjannut musiikkivideoita muun muassa ihailemilleen suomalaisille The 69 Eyes ja HIM -yhtyeille. Hän on kertonut pitävänsä myös Hanoi Rocksista, Amorphiksesta, Children of Bodomista ja Negativesta sekä lukuisista muista pohjoismaalaisista rockyhtyeistä, kuten Turbonegro, Sahara Hotnights ja The Sounds. Margera on vieraillut Suomessa useita kertoja entisen[2][3] ystävänsä ja idolinsa Ville Valon kanssa. Margera esiintyy Extreme Duudsoneiden kanssa muutamassa Viva La Bam -ohjelmassa, sekä Duudsonit-elokuvassa. Ville Valo on kuvannut Margeran olevan "maailman suomalaisin amerikkalainen".

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Margera avioitui vuonna 2013 Nicole Boydin kanssa ja heillä on jouluna 2017 syntynyt poika. He erosivat vuonna 2021, mutta vaimo haki asumuseroa ja lapsen yksinhuoltajuutta vasta alkuvuodesta 2023. Margera oli naimisissa aiemmin Missy Rothsteinin kanssa vuosina 2007–2012.[4]

Margera kärsii alkoholismista ja on joutunut jo kolmesti vieroitushoitoon, viimeksi vuoden 2019 elokuussa.[5] Hän jäi tammikuussa 2018 kiinni rattijuopumuksesta Los Angelesissa Kaliforniassa.[6] Lokakuussa 2019 Bam Margeralla diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö.[7] Margera sijoitettiin psykiatriseen pakkohoitoon kesäkuussa 2023 Los Angelesissa, koska hänen todettiin olevan vaaraksi itselleen ja muille.[8]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]