Ero sivun ”Avaruusboltsit” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 28: Rivi 28:
'''''Avaruusboltsit''''' on [[24. heinäkuuta]] [[1987]] julkaistu [[Yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] [[komediaelokuva]], jonka on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut [[Mel Brooks]]. Elokuvan pääosissa ovat [[Bill Pullman]], [[John Candy]], [[Daphne Zuniga]], [[Rick Moranis]], Mel Brooks, [[Lorene Yarnell]], [[Joan Rivers]] ja [[George Wyners]]. [[Suomi|Suomessa]] ''Avaruusboltsien'' ensi-ilta oli [[18. joulukuuta]] [[1986]].
'''''Avaruusboltsit''''' on [[24. heinäkuuta]] [[1987]] julkaistu [[Yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] [[komediaelokuva]], jonka on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut [[Mel Brooks]]. Elokuvan pääosissa ovat [[Bill Pullman]], [[John Candy]], [[Daphne Zuniga]], [[Rick Moranis]], Mel Brooks, [[Lorene Yarnell]], [[Joan Rivers]] ja [[George Wyners]]. [[Suomi|Suomessa]] ''Avaruusboltsien'' ensi-ilta oli [[18. joulukuuta]] [[1986]].


''Avaruusboltsit'' parodioi enimmäkseen ''[[Tähtien sota]]a'', mutta irvailee myös muiden muassa [[Indiana Jones]]ia, ''[[Star Trek]]iä'', ''[[Ihmemaa Oz]]ia'', ''[[Apinoiden planeetta]]a'', ''[[Taisteluplaneetta Galactica]]a'', [[Alien – kahdeksas matkustaja|''Alienia'']], ''[[Kwai-joen silta]]a'' sekä ''[[Rambo]]a''. Elokuva irvailee myös useita [[1980-luku|1980-luvun]] ilmiöitä, kuten [[pikaruoka]]a ja toimintafiguureja. Elokuvan erikoistehosteet teki [[Industrial Light and Magic]] (ILM), joka kehitti myös ''Tähtien sodan'' erikoistehosteet.
''Avaruusboltsit'' parodioi enimmäkseen ''[[Tähtien sota]]a'', mutta irvailee myös muiden muassa [[Indiana Jones]]ia, ''[[Star Trek]]iä'', ''[[Ihmemaa Oz]]ia'', ''[[Apinoiden planeetta (vuoden 1968 elokuva)|Apinoiden planeettaa]]'', ''[[Taisteluplaneetta Galactica]]a'', [[Alien – kahdeksas matkustaja|''Alienia'']], ''[[Kwai-joen silta]]a'' sekä ''[[Rambo]]a''. Elokuva irvailee myös useita [[1980-luku|1980-luvun]] ilmiöitä, kuten [[pikaruoka]]a ja toimintafiguureja. Elokuvan erikoistehosteet teki [[Industrial Light and Magic]] joka kehitti myös ''Tähtien sodan'' erikoistehosteet.


Vuonna [[2004]] Mel Brooks kertoi suunnittelevansa ''Avaruusboltseille'' jatko-osaa.
Vuonna [[2004]] Mel Brooks kertoi suunnittelevansa ''Avaruusboltseille'' jatko-osaa.

Versio 5. toukokuuta 2008 kello 08.11

Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa. Spaceballs on myös norjalainen demoryhmä.

Malline:Tietolaatikko:Elokuva

Avaruusboltsit on 24. heinäkuuta 1987 julkaistu yhdysvaltalainen komediaelokuva, jonka on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut Mel Brooks. Elokuvan pääosissa ovat Bill Pullman, John Candy, Daphne Zuniga, Rick Moranis, Mel Brooks, Lorene Yarnell, Joan Rivers ja George Wyners. Suomessa Avaruusboltsien ensi-ilta oli 18. joulukuuta 1986.

Avaruusboltsit parodioi enimmäkseen Tähtien sotaa, mutta irvailee myös muiden muassa Indiana Jonesia, Star Trekiä, Ihmemaa Ozia, Apinoiden planeettaa, Taisteluplaneetta Galacticaa, Alienia, Kwai-joen siltaa sekä Ramboa. Elokuva irvailee myös useita 1980-luvun ilmiöitä, kuten pikaruokaa ja toimintafiguureja. Elokuvan erikoistehosteet teki Industrial Light and Magic joka kehitti myös Tähtien sodan erikoistehosteet.

Vuonna 2004 Mel Brooks kertoi suunnittelevansa Avaruusboltseille jatko-osaa.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Planeetta Avaruusboltsin ilkeät johtajat ovat typerästi tuhlanneet kotiplaneettansa ilmakehän happivarat olemattomiin. Avaruusboltsin presidentti Skroob (anagrammi Mel Brooksin sukunimestä) lähettää Darth Vaderia parodioivan Dark Helmetin ja eversti Sandurzin varastamaan Druidia-planeetan ilmakehän. Dark Helmet kaappaa prinsessa Vespan ja kiristää Druidian kuningasta Rolandia luovuttamaan planeetan ilmakehän avaruuboltseille. Mikäli kuningas Roland ei suostu Dark Helmetin vaatimuksiin, Vespa joutuu plastiikkakirurgin, Ville Välskärin kidutettavaksi, jonka on tarkoitus antaa prinsessalle takaisin tämän vanha nenä.

Kuningas Roland pyytää lentävällä asuntoautolla liikkuvia palkkionmetsästäjiä Lone Starria ja Barfia (suom. Yrjö) pelastamaan prinsessa Vespan, jotta prinsessa voisi mennä naimisiin prinssi Valiumin kanssa. Lone Starr on veloissa gangsteri Pizza the Huttille, joten hän suostuu pelastamaan prinsessan, mikäli Roland luovuttaa hänelle suuren rahasumman (1 000 000 avaruustaalaa). Roland suostuu, ja Lone Starr ja Barf pelastavat prinsessan. Lone Starrin avaruusalus vaurioituu, ja päähenkilöt joutuvat Tatooinea muistuttavalle aavikkoplaneetalle. He kohtaavat Yodaa muistuttavan viisaan avaruusolennon, Yogurtin, joka opettaa Lone Starria käyttämään "Fjonga"-nimistä (myöh. soinnutettu "Voiman" kanssa "Soimaksi" tai "Schwoimaksi") salaperäistä voimaa (alkuperäisessä englanninkielisessä elokuvassa "Schwartz").

Dark Helmet ja eversti Sandurz kaappaavat Vespan uudelleen, ja Lone Starr ja Barf saapuvat planeetta Avaruuboltsille pelastamaan prinsessan. Pelastustehtävä onnistuu ja päähahmot pakenevat Avaruuboltsilta. Samaan aikaan presidentti Skroob, Dark Helmet ja eversti Sandurz yrittävät imeä Druidian ilmakehän, mutta Lone Starrin ansiosta konnien suunnitelma epäonnistuu. Lone Starr soluttautuu Dark Helmetin avaruusalukselle ja yrittää kytkeä sen itsetuhojärjestelmän, mutta joutuu valosapelitaisteluun Dark Helmetiä vastaan. Lone Starr voittaa vastustajansa ja itsetuhojärjestelmä kytkeytyy päälle. Lone Starr pakenee ja Dark Helmetin avaruusalus räjähtää kappaleiksi.

Yogurt paljastaa Lone Starrille, että tämä on prinssi ja voi mennä Vespan kanssa naimisiin. Lone Starr ja Vespa menevät naimisiin, mutta presidentti Skroob, Dark Helmet ja eversti Sandurz joutuvat apinoiden planeetalle.

Rooliluettelo

Näyttelijä Rooli
Bill Pullman Lone Starr
John Candy Barf
Daphne Zuniga Prinsessa Vespa
Rick Moranis Dark Helmet
Mel Brooks Presidentti Skroob
Yogurt
Lorene Yarnell Dot Matrix
Joan Rivers Dot Matrixin ääni
George Wyner Eversti Sandurz
Mel Brooks Yogurtti
Dick Van Patten Kuningas Roland
Jim J. Bullock Prinssi Valium
Leslie Bevis Komentajatar Zircon
Jeff MacGregor Snotty
Denise Gallup Charlene
Dian Gallup Marlene
Dee Booher Parrakas nainen
Dom DeLuise Pizza the Huttin ääni
Rudy De Luca Vinnie

Brooksin elokuville tyypillinen huumori

Viittaukset muihin lajityypin elokuviin

Elokuvassa viljellään runsaasti viittauksia muihin tieteiselokuviin: Tähtien sodassa esiintyneen Millennium Falcon -avaruusaluksen voi nähdä avaruuskuppilan pysäköintialueella. Miestä, jonka vatsan läpi tunkeutuu avaruushirviö, esittää John Hurt. John Hurtin esittämä hahmo kuoli samalla tavalla tieteiselokuvassa Alien – kahdeksas matkustaja.

Viittaukset juutalaisuuteen

Elokuvan keskeinen vitsi, jota ei pysty kääntämään kunnolla, liittyy Tähtien sota-elokuvien teemaan Voima (Force). Avaruusboltseissa kyseinen teema on Schwarz, joka ääntyy melkein samalla tavalla. Vitsi on mahdoton kääntää. Saksaksi "schwarz" tarkoittaa mustaa; elokuvan suomennoksessa käytetään slangisanaa "fjonga". Mel Brooks, joka on juutalainen, lienee käyttänyt sanaa myös jiddishin merkityksessä "huono onni".

Prinsessa Vespa on "Druish Princess", satiiri termistä "Jewish Princess" – pilalle hemmoteltu, materialistinen ylemmän keskiluokan amerikkalainen juutalaistyttö, joka on unohtanut työväenluokkaiset juurensa.

Viittaukset populaarikulttuuriin

Eversti Sandurz on parodia Colonel Sandersista, Kentucky Fried Chicken -pikaruokaketjun perustajasta.

Avaruushirviön laulu on parodia One Froggy Evening -piirroelokuvan laulavasta sammakosta.

Hahmoparodiat

Aiheesta muualla