Luettelo Suomen juustoloista

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Suomen juustolat)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen juustolat ovat pieniä tai keskisuuria yrityksiä, joiden yhteydessä valmistetaan juustoja. Aikaisemmin juustolat toimivat meijereiden yhteydessä, mutta kun maidonjalostus on siirtynyt aikaisempaa suurempiin yksiköihin, paikalliset ja alueelliset meijerit ovat vähentyneet. Erikoisjuustojen valmistus on Suomessa jäänyt pääasiassa pienille yrityksille.

Suomen suurin juustola on Valion Lapinlahden tehdas. Muita konsernin juustoloita ovat muiden muassa Haapavesi, Äänekoski, Toholampi, Kaitsor, Joensuu ja Vantaan Vaaralan kestopakkaamo sekä sulatejuustotehdas. Arla valmistaa juustoja yhteistyömeijereissään, mm. Halkivahassa. Arla ja sen tytäryhtiö Ranuan Meijeri myivät enemmistöosakkuutensa Juusto Kairasta Kuusamon Osuusmeijerille vuonna 2012. [1] Kuusamon Osuusmeijeri perusti Kuusamon Juusto Oy:n 2013. Arlalla on myös kestopakkaamo ja sulatejuustotehdas Porlammilla. Porlammin Osuusmeijerillä on Etelä-Suomen viimeinen emmentaljuustola. Valion ja Arlan jälkeen Suomen suurimmat juustolat ovat Kuusamon Juusto, Juustoportti, Riitan Herkku ja Vaalan juustola, jotka valmistavat mm. leipäjuustoa sekä muita erikoisjuustoja.

Monien pienjuustoloiden juustonvalmistus on alkanut tuorejuustoilla, koska niiden valmistaminen ei vaadi pitkää kypsytys- ja varastointiaikaa.

Heikkilän Juustola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heikkilän Juustolassa Hämeessä on valmistettu juustoja vuodesta 1995 lähtien. Tila sekä juustola sijaitsevat Pälkäneen Laitikkalassa ja ovat olleet saman suvun omistuksessa vuodesta 1695.

Juustolan käsityönä valmistettavat tuotteet tehdään suomalaisesta luomumaidosta, joka tulee läheiseltä luomumaitotilalta.

Heikkilän Juustola voitti Vuoden Lähiruokateko -palkinnon 2019 ensimmäisenä maatilana ikinä. Palkintoraati painotti valinnassaan Heikkilän Juustolan poikkeuksellisen lämminhenkistä, aitoa ja avointa somepresenssiä sekä ensiluokkaisia tuotteita.[2][3]

Herkkujuustola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herkkujuustola Oy on vuonna 2002 perustettu suomalainen juustola, jonka tärkeimpiä tuotteita ovat homejuustot ja pitkään kypsytetyt kittijuustot. Herkkujuustola sijaitsee Sastamalassa. Vuoden 2018 lokakuun loppuun asti tuotanto tapahtui Selkeen kartanon entisessä navetassa. Marraskuussa 2018 valmistuivat uudet nykyaikaiset tuotantotilat Häijään liikenneympyrän lähettyville. Nykyisissä tiloissa on juustotuotannon lisäksi ravintola.[4]

Imporannan Juustola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imporannan juustola sijaitsee Kemijärven Isokylässä, Imporannan tilalla. Juustolan yrittäjänä toimii Aulikki Imporanta. Imporannan juustola valmistaa enimmäkseen leipäjuustoa.

Jokilaakson Juusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokilaakson Juusto toimii Jämsässä. Se valmistaa edamia, goudaa, kermajuustoa, savujuustoa, sulatejuustoja, juustoraasteita, vegaanisia levitteitä, vegaanisia juustonkaltaisia valmisteita ja hummusta.[5]

Jukkola Food[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jukkolan Juustola toimii Keski-Pohjanmaalla Lohtajalla. Se on perustettu 1991. Se valmistaa leipä-, edam- ja kermajuustoja. Yritys vaihtoi nimensä 2007 ja toimii nykyisin nimellä Jukkola Food Oy.

Jukolan Juusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jukolan Juusto valmistaa Aito Cheddaria oman tilan maidosta perinteisellä cheddarin valmistustavalla Joutsan Leivonmäellä nelostien varrella.[6]

Kuusamon Juusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuusamon Juusto toimii Kuusamossa. Se valmistaa juustoja, kuten emmentalia ja edamia, kermajuustoja, savujuustoja sekä maitojauheita. Kuusamon Juusto on Suomen toiseksi suurin juuston valmistaja.

Juustola Seppo Huhta-Koivisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juustola Seppo Huhta-Koivisto toimii Kurikassa. Juustola tuottaa luomujuustoja.

Juustoportti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juustoportti valmistaa monia juustolaatuja. Meijerit toimivat Jalasjärvellä, myymälöitä ja kahviloita on Jalasjärvellä valtatie 3:n varrella Etelä-Pohjanmaalla ja Mäntsälässä.

Kolatun Vuohijuustola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolatun Vuohijuustola toimii Someron Pitkäjärvellä.[7] Se valmistaa cheddaria, brietä, vuohenjuustoa-, fetan kaltaista juustoa ja munajuustoa.

Kosken Kotijuusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ali-Isotalon tila sijaitsee Kosken kunnassa Paimionjoen varrella. Tila on ollut Saaren suvulla vuodesta 1905. Nykyään sen omistavat Janne ja Pirkko Saari. Lehmien lypsyn lomassa tilalla tuotetaan maitotuotteita, mm. Suomen Paras -palkinnolla vuonna 2006 palkittua Tukkijätkä leipäjuustoa, maitojuustoa, kypsytettyjä erikoisjuustoja ja kotijogurttia.

Miettilän Juustola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miettilän juustola sijaitsee Sulkavan Rahkolassa, Miettilän tilalla, noin 30 km Savonlinnasta länteen. Juustolan yrittäjänä toimii Osmo Miettinen. Miettilän juustola valmistaa päätuotteena leipäjuustoa.

Mäkiahon Juustola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäkiahon juustola toimii Leivonmäellä.

Nastolan Kotijuusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nastolan Kotijuusto toimii Nastolassa ja valmistaa aitoa päijät-hämäläistä kotijuustoa.

Niemitalon Juustola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niemitalon Juustola on pudasjärveläinen, vuonna 1976 perustettu yritys, joka valmistaa leipäjuustoa. Sen toimitilat sijaitsevat valtatien 20 ja Hetekyläntien risteyksessä Kipinän kylässä noin 20 kilometrin päässä Pudasjärven keskustasta ja noin 65 kilometrin päässä Oulusta. Tuotantotilojen yhteydessä sijaitsee myös kahvio, jossa on 150 asiakaspaikkaa.

Peltolan Juustola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peltolan Juustola toimii Suonenjoella. Juustojen lisäksi se valmistaa jäätelöä, sorbetteja ja jäädykkeitä. Juustot ovat sekä tuorejuustoja että kypsytettyjä juustoja, myös luomumaidosta. Yritys aloitti jäätelön valmistuksella ja on aloittanut juuston valmistuksen 2007.

Polven Juustola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polven Juustola toimii Kouvolan Sippolassa. Se valmistaa päätuotteena luomuleipäjuustoa. Muita tuotteita ovat muun muassa kypsytetty talonpoikaisjuusto, sinihomejuusto ja luomuna tehty jäätelö sekä sorbetit. Kymenlaakson maakunnallisen PRO -maaseutupalkinnon Taina ja Lasse Rainion omistama Polven Juustola ja luomutila sai vuonna 1999.

Riitan Herkku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riitan Herkku toimii Mustasaaressa. Se valmistaa brietä, camembertia, mozzarellaa, tilsitiä, kermajuustoa, vuohenjuustoja, munajuustoa, raejuustoa, leipäjuustoa ja herajuustoja.

Saloniemen Juustola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saloniemen Juustola toimii Laitilassa. Se valmistaa goudaa, rahkajuustoa, vuohenjuustoa ja maitojuustoa.

Vaalan Juustola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaalassa toimiva juustola valmistaa juustoleipää, Erätuli -tuotesarjaan kuuluvaa savujuustoa, edamia, emmentalia, leipäjuustoa, kermajuustoa, pippurijuustoa, sulatejuustoja sekä tuorejuustoja. Vaalan Juustola palkittiin Suomen Vahvin yritys -palkinnolla vuonna 2011.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ylelähde tarkemmin?
  2. Vuoden lähiruokateko 2019 -palkinto Heikkilän Juustolalle STT Info. 4.–7.4.2019. Viitattu 15.9.2020.
  3. Heikkilän Juustola
  4. https://www.herkkujuustola.fi/
  5. Juustoa ja vegetuotteita JämsästäViitattu 29.10.2023
  6. Cheddar ja 3 x juomasuositus Viinilehti. 22.4.2020. Viitattu 11.6.2021.
  7. Kolatun vuohijuustola Kolatun vuohijuustola. Viitattu 6.7.2009.