Brie (juusto)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brie de Meaux -juustoa

Brie-juustot ovat ryhmä ranskalaisia kypsytettyjä pehmeitä juustoja, jotka ovat peräisin Brien seudulta. Tyypillinen brie valmistetaan lieriönmuotoiseen muottiin, joka on halkaisijaltaan 18–35 cm. Juuston paksuus on noin 3–4 cm. Brien kuori on homeen muodostaman valkoisen nukan peittämä. Kuori homeineen on tarkoitettu syötäväksi. Juustomassa on kermanväristä ja pehmeää, kypsässä juustossa usein jopa valuvaa. Maku ja tuoksu vaihtelee miedosta melko voimakkaaseen, jossa voi olla häivähdys ammoniakkia.

Nimen Brie alkuperäsuoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimet Brie de Meaux ja Brie de Melun on suojattu, joten niillä saa kutsua vain tietyillä alueilla Ranskassa valmistettuja juustoja. Pelkällä nimellä brie ei ole alkuperäsuojaa, joten myös muualla valmistettuja juustoja voidaan kutsua brie-juustoiksi.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brie voidaan valmistaa joko pastöroidusta tai raakamaidosta. Juoksuttamisen jälkeen maito kaadetaan muottiin, jossa ylimääräisen nesteen annetaan valua pois vajaan vuorokauden ajan. Sen jälkeen juusto suolataan ja siihen istutetaan mikrobeja, kuten Penicillium candidum, Penicillium camemberti ja Brevibacterium linens. Brien annetaan kypsyä viileässä vähintään kolme viikkoa mutta joissain tapauksissa jopa vuoden ajan. Useimmat brie-tyypit ovat täysin kypsiä kuudesta kahdeksaan viikon ikäisenä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.