Mozzarella

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mozzarella.

Mozzarella on italialainen juusto, jota voidaan valmistaa joko vesipuhvelin tai lehmän maidosta. Se on pasta filata eli kehrätty juustomassa -tyyppinen miedon makuinen puolipehmeä tuorejuusto. Nykyisen tyyppistä mozzarellaa on valmistettu Italiassa jo 1500-luvulta.[1] Mozzarella di Bufala Campana -termi on nimisuojattu EU:ssa ja sitä saa valmistaa vain tietyillä alueilla Italiassa.[2]

Ruoanvalmistuksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mozzarella-juustoa käytetään muun muassa salaateissa, pizzassa ja lasagnessa, tai sitä tarjoillaan usein siivutettujen tomaattien ja basilikan kanssa tomaatti–mozzarella-salaattina (insalata caprese). Mozzarella sopii kuorruttamiseen ja se ruskistuu kypsennettäessa tasaisesti.lähde?

Ravintoarvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mozzarella-juustossa on rasvaa noin 20 prosenttia ja valkuaista suunnilleen yhtä paljon. Energiaa on 100 grammassa 1 091 kJ (261 kcal).lähde?

Mozzarellan eri tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mozzarellaa valmistetaan joko isona pallomozzarellana tai pienempinä juustopalleroina (bocconcini). Ne pakataan tavallisesti suolaveteen. Mozzarellaa on saatavilla myös valmiiksi siivutettuna ja raasteena.

Puhvelinmaidosta valmistettu Mozzarella di Bufala Campana on alkuperäisnimisuojattu tuote, jota valmistetaan Campanian alueella Etelä-Italiassa sekä pienissä osissa ympäröiviä alueita. Tärkeimpiä tuotantoalueita ovat Battipaglia Salernon maakunnassa ja Aversa Casertan maakunnassa. Perinteiseen tapaan valmistettu puhvelinmaitomozzarella säilyy huonosti, ja se tulisi syödä muutaman päivän sisällä valmistuksesta, mieluimmin jo samana päivänä.lähde?

Takaisinvedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Napolin seuduilla valmistettua mozzarellaa on jouduttu aika ajoin vetämään pois myynnistä liian korkeiden myrkkypitoisuuksien takia, sillä mafia on haudannut maaperään suuria määriä ympäri Eurooppaa tuotuja myrkkyjätteitä, muun muassa Saksasta tuotua ydinjätettä, esimerkiksi puhveleiden laidunalueille.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tieteen kuvalehti Historia 11/2014, s.72-73
  2. Mozzarella di Bufala Campana eAmbrosia. 25.4.2007. Euroopan komissio. Viitattu 14.11.2022.
  3. Petri Burtsov, Mafian hautaamien myrkkyjätteiden epäillään aiheuttavan syöpää Etelä-Italiassa, Yle.fi, uutiset, viitattu 6.11.2013

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.