Suomalainen Tiedeakatemia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo tieteellisestä seurasta. Opetusministeriön alaisesta organisaatiosta katso Suomen Akatemia.
Suomalainen Tiedeakatemia, Mariankatu 5 (arkk. Jean Wik & Theodor Decker, 1841).

Suomalainen Tiedeakatemia eli Academia Scientiarum Fennica (engl. Finnish Academy of Science and Letters) on vuonna 1908 perustettu yleistieteellinen keskusseura, joka sääntöjensä mukaan edistää tutkimusta ja toimii korkeatasoista tutkimusta harjoittavien tutkijoiden yhdyssiteenä. Seuran jäsenmäärä on rajoitettu ja jäsenistö valitsee itse uudet jäsenet. Akatemia jakaantuu luonnontieteelliseen ja humanistiseen osastoon, jotka edelleen jakautuvat tieteenalakohtaisiin ryhmiin. Yhteensä kaikissa ryhmissä on 328 kotimaista jäsentä, joista 194 luonnontieteiden ja 139 humanististen tieteiden edustajaa. Esimerkiksi fysiikkaa ja tähtitiedettä voi Akatemiassa kerrallaan edustaa 26 jäsentä ja kielitieteitä 21 jäsentä. Jäsenen täyttäessä 65 vuotta hänen tieteenalakohtainen kiintiöpaikkansa vapautuu, mutta hän säilyttää Akatemian jäsenyyden. Kaikkiaan jäseniä on yli 500. Lisäksi kutsutaan ulkomaisia jäseniä. Tiedeakatemian jäsenyyttä pidetään erityisenä tiedeyhteisön tunnustuksena kuulumisesta alansa eliittiin.

Akatemian kunniajäseniä ovat professorit Elina Haavio-Mannila, Risto Ihamuotila, Olli Lehto, Maija Lehtonen, Heikki Palva, Kari Raivio, Anna-Leena Siikala, Eeva Tapio ja Jarmo Visakorpi sekä presidentti Mauno Koivisto.

Tiedeakatemia harjoittaa laajaa julkaisutoimintaa. Pääsarjassa Suomalaisen Tiedeakatemian toimituksia (Annales Academiae Scientiarum Fennicae) on neljä alasarjaa: Mathematica, Geologica - Geographica, Mathematica dissertationes ja Humaniora. Lisäksi Tiedeakatemia julkaisee sarjaa FFC Communications, joka sisältää kulttuuriantropologian ja kansatieteen alojen tutkimuksia.

Tiedeakatemia rahoittaa tieteellistä tutkimusta jakamalla apurahoja Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän rahastosta, Eino Jutikkalan rahastosta, Hilkka ja Otto Brusiinin Säätiöstä sekä Emil Öhmannin Säätiöstä. Lisäksi vuodesta 2011 on jaettu Jutikkala-palkinto uransa alkuvaiheessa olevalle, jo kansainvälistä mainetta saavuttaneelle humanistisen alan tutkijalle. Joka kolmas vuosi myönnetään Eino Jutikkalan historiapalkinto ansiokkaasta historiantutkimustyöstä akateemikko Jutikkalan testamentin mukaisesti. Tiedeakatemia myös myöntää vuosittain kunniapalkinnon yhdelle tieteellisessä työssään ansioituneelle akatemian jäsenelle.

Historiallisesti Suomalainen Tiedeakatemia on ollut nimenomaan suomenkielisen tieteenharjoituksen edistäjä. Vastaava alun perin ruotsinkielinen instituutio on Suomen Tiedeseura. Suomalaisen Tiedeakatemian toimitilat ovat Helsingissä Mariankadulla ja Tiedeakatemia pitää kuukausikokouksia Säätytalossa joka kuukauden toinen maanantai. Vuosikokous on huhtikuussa.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paaskoski, Jyrki: Oppineiden yhteisö: Suomalainen Tiedeakatemia 1908–2008. Helsinki: Otava, 2008. ISBN 9789511225294.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]