Spore

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Spore
Spore logo 38434873683.jpg
Kehittäjä Maxis
Julkaisija Electronic Arts
Lajityyppi evoluutiosimulaatio
Pelimuoto yksinpeli
Alusta Windows, Mac OS X, Nintendo DS, ja matkapuhelimet
Tallennusväline DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Spore on Electronic Artsin evoluutiosimulaatio, jonka pääsuunnittelija on SimCity- ja The Sims -peleistä tunnettu Will Wright. Spore on saanut laajaa huomiota osakseen sen kunnianhimoisena pyrkimyksenä simuloida elämänmuotojen kehitystä mikroskooppisista soluista älyllisten rotujen galaktiseen valloitukseen. Pelin aikaan saama huomio on saanut monet ääriuskonnolliset ja fundamentalistiset ihmiset takajaloilleen; heidän mielestään Spore halventaa luomisoppia.

Pelaaja ohjaa eliöiden kehitystä sukupolvien läpi, kasvattaen niitä yksisoluisista organismeista monimutkaisiksi olioiksi. Myöhemmin oliot saavat älyn ja tietoisuuden, jolloin ne alkavat muodostaa heimoja. Lopulta pelaaja ryhtyy ohjaamaan lajia yhteiskuntana, kehittäen siitä avaruusajan korkeakulttuurin, joka lopulta ryhtyy tutkimaan galakseja aluksillaan.

Wright on sanonut, että hän ei halua pelaajien tuntevan itseään Luke Skywalkeriksi tai Frodo Reppuliksi. "Haluan heidän tuntevan olonsa George Lucasiksi tai J. R. R. Tolkieniksi."[1] Vuoden 2007 Technology Entertainment Design (TED) -konferenssissa Wright kertoi, että hän halusi tehdä lapsille "lelun" kehittämään luovaa ja pitkän tähtäimen ajattelua, lisäten – "Uskon, että lelut voivat muuttaa maailmaa."[2]

Vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on jaettu viiteen vaiheeseen, joita ovat solu-, otus-, heimo-, sivilisaatio- ja avaruusvaihe.

Pelin alussa valitaan vaikeusaste sekä pelattavan planeetan nimi.

Jokaisen vaiheen lopussa pelaajan tekemiset vaikuttavat siihen, mitä erikoiskykyjä hän saa pelin seuraavissa vaiheissa, kuten esimerkiksi ystävällinen otusvaiheen otus saa avaruuspelissä diplomatiaan liittyvistä lisälaitteista alennuksen.

Soluvaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alussa esitetään animaatio, jossa pelaajan valitsemaan planeettaan törmää meteoriitti, jonka pienestä lohkareesta kuoriutuu pelaajan solu.

Pelin ensimmäinen vaihe on soluvaihe, jossa pelaaja aluksi valitsee solulleen ruokavalion. Pelaaja on limassa uiskenteleva yksinkertainen solu, joka syö joko lihaa (lihansyöjä), kasvien osia (kasvinsyöjä) tai molempia (kaikkiruokainen). Vaiheen lopussa on myös mahdollista syödä toisten solujen munia. Ruokaa syödessä DNA-pistemäärä kasvaa, jolloin pelaaja voi muuttaa solun ominaisuuksia lisäämällä tai poistamalla erilaisia osia solueditorissa. Suuosaa vaihtamalla mm. ruokavalion voi muuttaa. Pelaaja voi myös muokata solunsa ulkomuotoa, ja antaa lajinimen luomalleen solulle. Kun pelaaja on saanut kerättyä tarpeeksi DNA-pisteitä hän pääsee kasvattamaan solulleen jalat, ja siirtymään otusvaiheeseen.


Soluvaiheen osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 3 silmäosaa
 • 3 suuosaa (jokaiselle ruokavaliolle omansa)
 • Piikkiosa (vahingoittaa muita soluja osumalla niihin)
 • Sähköosa (antaa sähköiskun, joka vahingoittaa muita soluja, paitsi niitä joilla on oma sähköosa)
 • Myrkkyosa (laskee myrkkyä ympärilleen aiheuttaen vahinkoa. Eliö joka omistaa tämän on immuuni myrkylle)
 • Siima (lisää nopeutta)
 • Värekarva (lisää nopeutta saman verran kuin siima, mutta pelaaja saa käyttöönsä pikakäännöksen)
 • Suutinosa (lisää nopeutta paremmin kuin värekarva tai siima)

Otusvaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen varsinaista otusvaiheen alkua pelaaja voi lisätä juuri kehittyneeseen soluunsa kolme erilaista jalkaparia.

Otusvaihe alkaa animaatiolla, jossa pelaajan kehittämä solu nousee merestä maanpinnalle.

Otusvaiheessa pelaaja pääsee ystävystymään muiden lajien kanssa tai tuhoamaan ne sukupuuttoon. Kummastakin vaihtoehdosta saa kerättyä DNA-pisteitä. Uusia osia voi kerätä joko mantereen eri puolille sirotelluista luurangoista tai tappamalla ns. alfaotuksia (normaaleja otuksia kestävämpiä) tai ystävystymällä niiden kanssa. Otusvaiheen edistyminen kuvataan aivojen koon kasvamisella. Pelaajan otuksen aivot kasvavat vaiheen aikana viisi kertaa ja jokaisella kerralla pelaajan otus voi saada yhden jäsenen enemmän seurueeseensa. Uusia osia voi lisätä parittelemalla ja sen jälkeen käyttämällä keräämiään DNA-pisteitä otuseditorissa.

Otusvaiheen osatyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Suut
 • Silmät ja tuntoelimet
 • Jalat
 • Kädet
 • Aseet
 • Lisukkeet

Tietyt osat antavat pelaajan otukselle tiettyjä ominaisuuksia. Ominaisuuksia ovat mm. hyökkäyksessä käytettävät purenta, rynnäkkö, isku, ja myrkyn sylkeminen, ystävystymisessä käytettävät laulu, tanssi, hurmaaminen, ja poseeraus, sekä muita taitoja kuten hyppy, hiipiminen, liito, pyrähdys, tarttuminen, ja näkö. Jokainen otus pystyy käyttämään kutsuhuutoa paritellakseen ja paikantaakseen kotipesänsä.

Ennen heimovaihetta pelaaja voi muuttaa otuksensa ulkonäköä viimeisen kerran.

Kun pelaaja on kehittänyt aivojaan viisi kertaa, peli näyttää animaation, jossa pelaajan otus oppii käyttämään tulta, ryhtyy heimon johtajaksi, rakentaa majan ja perustaa heimonsa.

Heimovaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heimotyyppejä ovat ystävällinen heimo, tilannetajuinen heimo ja aggressiivinen heimo.

Heimovaiheessa pelaajan täytyy joko ystävystyä muiden heimojen kanssa tai tuhota ne. Pelaajan heimon jäsenet käyttävät nyt työkaluja otuksensa ominaisuuksien sijaan. Heimovaiheessa on 3 soitintyökalua, 3 erilaista asetta ja 3 keräys- ja parannustyökalua. Joka kerta kun pelaajan oma heimo joko ystävystyy tai tuhoaa toisen lajin, se saa uuden osan heimonsa toteemipaaluun, ja käyttöönsä uusia työkaluja ja vaatteita.

Alussa heimossa voi olla päällikön lisäksi vain viisi muuta heimolaista, mutta ensimmäisen toteemipaalun osan jälkeen määrä nousee yhdeksään, ja neljännen jälkeen kahteentoista. Uusia heimon jäseniä voi 'tehdä' heimon päärakennuksesta. Jokainen uusi jäsen maksaa kymmenen ruokapistettä, ja normaaliksi heimolaiseksi aikuistuminen kestää minuutin.

Heimovaiheen työkalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työkaluja ostetaan käyttöön ruoalla. Työkaluja käytetään monenlaisiin tarkoituksiin. Soittimien avulla ystävystytään toisten heimojen kanssa esittämällä heille musiikkia. Aseilla voidaan joko puolustaa omaa kylää, tai hyökätä muuiden lajien kyliin. Keräyssauva mahdollistaa suuremman ruokamäärän puista keräämisen kerrallaan, kalastuskeihäs antaa mahdollisuuden kalastaa kalaa ruoaksi merestä, ja parannussauvalla varustetut heimolaiset parantavat sotureiden saamia vammoja taistelussa.

Ystävystyminen/soittimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taisteleminen/aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruoka ja paraneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Keräyssauva
 • Kalastuskeihäs
 • Parannussauva

Heimovaiheen vaatetyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heimon jäsenet voi vaatettaa seuraavilla vaatetyypeillä. Heimon jäsenten vaatteet määrittävät sen tehokkuuden ystävystyessä, hyökätessä tai kerätessä ruokaa.

 • Rintapanssarit
 • Olkapanssarit
 • Naamiot
 • Merkit
 • Yksityiskohdat

Kun pelaaja on liittoutunut tai tuhonnut kaikki muut heimot, pelaaja siirtyy sivilisaatiovaiheeseen.

Jos pelaaja on ystävystynyt kaikkien heimojen kanssa, heimosta tulee uskonnollinen sivilisaatio. Kaikki heimot tuhonneesta heimosta tulee sotilaallinen sivilisaatio ja jos pelaaja on tehnyt molempia tasa-arvoisesti, heimosta tulee taloudellinen sivilisaatio.

Sivilisaatiovaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivilisaatiovaiheen alussa pelaajan heimo päättää rakentaa itselleen kaupungintalon ja ensimmäisen maa-ajoneuvonsa.

Sivilisaatiovaiheessa ohjataan otuksien sijasta ajoneuvoja, ja vallataan kaupunkeja. Ajoneuvoja on kolmea tyyppiä ja lajia. Uskonnollinen, taloudellinen ja sotilaallinen maa-, vesi- ja ilma-ajoneuvo. Aluksen ominaisuuksia ovat nopeus, kestävyys, tuhovoima, uskonvoima ja vaikutusvalta. Alussa pelaajalla on vain yksi oma kehitettävä kaupunkinsa. Kaupunkeihin voi rakentaa tehtaita, jotka tuottavat asuinrakennuksiin yhdistettyinä rahaa. Jotta kaupunkilaiset pysyisivät tyytyväisinä, kaupunkeihin on myös rakennettava viihderakennuksia, sekä tietysti tykkejä puolustamaan valtakuntaansa ahnailta vihollisilta. Sivilisaatiovaiheen tarkoituksena on tuhota muiden valtakuntien kaupungit, ostaa ne tai käännyttää ne omaan uskontoon. Valuuttana käytetään Spore-taalereita (eng. "Sporebucks"), joilla rakennetaan aluksia ja rakennuksia kaupunkeihin. Spore-taalereita saa valtaamalla ns. rohtoesiintymiä, joista saa ajan kuluessa tietyn määrän rahaa, ja rakentamalla omaan kaupunkiinsa tehtaita. Pelaaja voi ottaa yhteyden muiden sivilisaatioiden hallitsijoihin ja voi siten kehua tai pilkata niitä, maksaa lahjuksia, luoda kauppareittejä tai pyytää toista sivilisaatiota taistelemaan pelaajan puolesta. Muut sivilisaatiot voivat aloittaa sodan tai julistaa rauhan. Sivilisaatiovaiheessa on neljä erikoisvoimaa, jotka perustuvat pelaajan päätöksiin edellisissä vaiheissa. Sivilisaatiovaihe päättyy, kun pelaaja on vallannut kaikki planeetan kaupungit itselleen. Sen jälkeen pelaaja siirtyy avaruusvaiheeseen.

Avaruusvaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruusvaihe on Sporen suurin ja mittavin vaihe. On arvioitu, että Spore-galaksissa voisi olla jopa viisi miljoonaa erilaista aurinkokuntaa, joita pelaaja voisi tutkia. Jokaisella aurinkokunnalla on omat planeettansa, joiden pinnalle voi myös laskeutua. Galaksiin on myös piilotettu oma aurinkokuntamme, Sol eli Aurinko, jossa ovat kaikki nykyisin tunnetut planeetat, mukaan lukien Maa.

Ensin pelaaja luo itselleen avaruusaluksen. Sen jälkeen hänen on ansaittava kapteenin ansiomerkki ja siirtyä ulkoavaruuteen tekemään tehtäviä. Pelaaja voi ottaa yhteyden mihin tahansa ulkoavaruuden lajiin ja ostaa siltä laitteita, ottaa vastaan erilaisia tehtäviä, liittoutua ja luoda kauppareittejä ja sitä kautta ostaa jopa kokonaisia aurinkokuntia. Lajien kanssa voi myös aloittaa sotia, ja tuhota toisen lajin sukupuuttoon. Pelaajan avaruusalus kehittyy sitä mukaa, kun hän ostaa uusia laitteita, jotka antavat uusia ominaisuuksia. Hän voi esimerkiksi vangita villieläimiä, muokata niitä, tai kehittää heistä avaruutta tutkivia älyllisiä sivilisaatioita. Jotain laitteita käytetään aseina, jotkin auttavat suhteiden parantamisessa muihin lajeihin tai nostavat aluksen energiatasoa. Laitteilla voi myös aivopestä muita lajeja,(suosittelen käyttämään aivo pesua kropoihin) räjäyttää kokonaisen planeetan, tai muokata planeetan väriä, maastoa ja ilmastoa. Avaruusvaiheen lopussa pelaajan on mahdollista päästä galaksin keskipisteeseen, missä hän saa salaperäisen voiman, elämänsauvan, joka voi muuttaa minkä tahansa planeetan täydellisesti asutettavaksi (tätä voimaa voidaan käyttää 42 kertaa). Kaikkien galaksin muiden lajien verivihollinen on kuitenkin kropojen sivilisaatio, joka ympäröi galaksin keskustaa. Kropot tuhoavat kaikki, jotka yrittävät päästä galaksin keskustaan ja siksi kaikki myös pelkäävät kropoja. Yksi pelin päätehtävistä onkin etsiä pahamaineiset kropot, ja tuhota heidän valtakuntansa lopullisesti.

Avaruusvaiheen alussa pelaajan valtakuntaan kuuluu ainoastaan sivilisaatiovaiheesta jäänyt planeettansa. Pelaajan onkin tarkoitus myös laajentaa omaa valtakuntaansa erityisten siirtokuntapakettien avulla. Vapaisiin aurinkokuntiin rohtoa tuottaville planeetoille on mahdollista perustaa paketin avulla uusi siirtokunta. Useimmat planeetoista eivät kuitenkaan sovellu elämiseen suoraan, joten jotta kaupunkia voisi kehittää, ja saada sen tuottamaan rohtoa, planeettoja täytyy maankaltaistaa. Muilta lajeilta ostettaviin laitteisiin sisältyy maankaltaistimia, joilla planeetan lämpötilaa, ja ilmakehän tiheyttä voi joko nostaa tai laskea. Kun Planeetan ilmasto muuttuu sopivammaksi, pelaajan tulee vielä tuoda muilta planeetoilta ensin kasveja, sitten kasvinsyöjiä, ja lopuksi lihansyöjiä, jolloin ravintoketju täyttyy, ja planeetan maankaltaisuus nousee aina luokan kerrallaan. Elämälle soveltuvuus mitataan maankaltaisuusluokissa T0, T1, T2, ja T3. T0 merkitsee elämälle soveltumatonta planeettaa, jolloin kaupunkeihin ei voi rakentaa uusia rakennuksia. T1-luokassa kaupunkiin voi sijoittaa rakennuksia kolmanneksen maksimimäärästä. T2-luokassa kaupunkeihin mahtuu rakennelmia jo kaksi kolmannesta maksimimäärästä, ja toisen siirtokunnankin voi perustaa. T3-luokassa, eli elämälle täysin soveltuvassa ympäristössä kaupungit voi rakentaa täyteen, ja siirtokuntien määrä nousee maksimiin eli kolmeen.

Avaruusvaiheessa planeetoilta voi myös löytää uusia planeetanmuokkausvälineitä, tai muinaisesineitä, joita kerätään erityisiin kymmenen sarjan kokoelmiin. Harvinaisuudet voi pitää itsellään tai myydä muille avaruuden kansoille. Täydestä kymmenen esineen sarjasta saa korkeamman hinnan. Galaksissa on myös erityisiä muodostelmia kuten kaksoistähtiä, esitähden kaasukiekkoja, ja mustia aukkoja. Mustat aukot toimivat madonreikinä galaksissa, ja mahdollistavat nopean siirtymisen toiseen paikkaan. Ihanneplaneettojakin (eli planeettoja jotka ovat valmiiksi T3-luokkaisia) voi löytää, mutta ne ovat hyvin harvinaisia.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli julkaistiin Australiassa ja Pohjoismaissa 4. syyskuuta 2008. (Australiassa osa kaupoista myi Sporea jo 1. syyskuuta 2008)

Peli julkaistiin Euroopassa 5. syyskuuta 2008 ja Pohjois-Amerikassa julkaisu oli 7. syyskuuta 2008.[3]

Electronic Arts julkaisi pelin ladattavan otuseditorin 17. kesäkuuta 2008. Siitä oli aluksi noin 10 euroa maksava versio sekä demoversio (joka sisältää 25% maksullisen version sisällöstä) mutta alun perin 10 euroa maksava otuseditori on nyt ilmainen, ja siinä on mukana kaikki pelin otusosat. Ainoa ero osien määrän lisäksi on aika, kuinka kauan pelin lataaminen Ea-Shop sivustolta kestää.

Pelistä on tehty myös lisäosa: Spore Galaksissa kuhisee (eng. Galactic Adventures), versioita Nintendo DS:älle (Spore Creatures) sekä iPhonelle. Pelistä on myös olemassa erikoisversio Spore: Galactic Edition, jonka mukana tulee pelin tuottamisesta kertova DVD, "Kuinka luoda parempi otus"-DVD (How to build a better being), runsaampi ohjekirja (Galactic Handbook) sekä juliste, joka kuvaa solun matkaa kohti avaruutta. Pian julkaisun jälkeen peliin julkaistiin ns. osasetti Ihkut ja iljetykset, joka vastaa The Sims 2-sarjan kamasettejä, mutta sisältää lisää osia pelaajan otuksiin lisättäväksi. Spore-otuseditorissa on kaksi osaa: (ilmainen, jonka voi ladata suoraan netistä) harjoitusversio ja peli.

Laitteistovaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microsoft Windows XP

2,0 GHz:n P4-suoritin tai vastaava, 512 megatavua RAM-muistia, 128 megatavun näytönohjain, joka tukee Pixel Shader 2.0 -tekniikkaa, DirectX 9.0c tai uudempi, Microsoft Windows XP Service Pack 1 Vähintään 4 Gt kiintolevytilaa ja vähintään 1 Gt lisätilaa luomuksia varten.

Microsoft Windows Vista

2,0 GHz:n P4-suoritin tai vastaava, 768 megatavua RAM-muistia, 128 megatavun näytönohjain, joka tukee Pixel Shader 2.0 -tekniikkaa, Vähintään 4 Gt kiintolevytilaa ja vähintään 1 Gt lisätilaa luomuksia varten.

Apple Macintosh

Mac OS X 10.5.3 Leopard tai uudempi Intel Core Duo -suoritin 1024 Mt RAM-muistia ATI X1600 tai Nvidia 7300 GT, jossa 128 Mt näyttömuistia, tai Intelin integroitu GMA X3100 -piirisarja Vähintään 4 Gt kiintolevytilaa asennusta varten ja vähintään 1 Gt lisätilaa luomuksia varten.

Tunnustuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sai osakseen tunnustusta jo ennen julkaisua.

Peli voitti seuraavat E3-messujen Game Critics Awards -palkinnot:

 • Best of Show (2005)
 • Best Original Game (2005, 2006)
 • Best PC Game (2005, 2006)
 • Best Simulation Game (2005, 2006)[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]