Spore

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spore
Kehittäjä Maxis
Julkaisija Electronic Arts
Jakelija Steam ja GOG.com
Suunnittelija Will Wright
Säveltäjä Brian Eno ja Cliff Martinez
Pelisarja Spore
Pelimoottori EAGL
Julkaistu
Lajityyppi evoluutiosimulaatio, jumalpeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: E10+ Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 12[1]
Alusta Windows, Mac OS X
Jakelumuoto DVD, Steam, Origin
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Spore on Electronic Artsin julkaisema evoluutiosimulaatiopeli, jonka pääsuunnittelija on SimCity- ja The Sims -peleistä tunnettu Will Wright. Spore on saanut laajaa huomiota osakseen sen kunnianhimoisena pyrkimyksenä simuloida elämänmuotojen kehitystä mikroskooppisista soluista älyllisten rotujen galaktiseen valloitukseen. Pelin aikaan saama huomio on saanut monet ääriuskonnolliset ja fundamentalistiset ihmiset takajaloilleen; heidän mielestään Spore halventaa luomisoppia.

Pelaaja ohjaa eliöiden kehitystä sukupolvien läpi, kasvattaen niitä yksisoluisista organismeista monimutkaisiksi olioiksi. Myöhemmin oliot saavat älyn ja tietoisuuden, jolloin ne alkavat muodostaa heimoja. Lopulta pelaaja ryhtyy ohjaamaan lajia yhteiskuntana, kehittäen siitä avaruusajan korkeakulttuurin, joka lopulta ryhtyy tutkimaan galakseja aluksillaan.

Wright on sanonut, että hän ei halua pelaajien tuntevan itseään Luke Skywalkeriksi tai Frodo Reppuliksi. "Haluan heidän tuntevan olonsa George Lucasiksi tai J. R. R. Tolkieniksi."[2] Vuoden 2007 Technology Entertainment Design (TED) -konferenssissa Wright kertoi, että hän halusi tehdä lapsille "lelun" kehittämään luovaa ja pitkän tähtäimen ajattelua, lisäten – "Uskon, että lelut voivat muuttaa maailmaa."[3]

Peli on jaettu viiteen vaiheeseen, joita ovat solu-, otus-, heimo-, sivilisaatio- ja avaruusvaihe. Jokaisen vaiheen lopussa pelaajan tekemiset vaikuttavat siihen, mitä erikoiskykyjä hän saa pelin seuraavissa vaiheissa, kuten esimerkiksi ystävällinen otusvaiheen otus saa avaruuspelissä diplomatiaan liittyvistä lisälaitteista alennuksen.

Pelin alussa valitaan vaikeusaste sekä pelattavan planeetan nimi.

Alussa esitetään animaatio, jossa pelaajan valitsemaan planeettaan törmää meteoriitti, jonka pienestä lohkareesta kuoriutuu pelaajan solu.

Pelin ensimmäinen vaihe on soluvaihe, jossa pelaaja aluksi valitsee solulleen ruokavalion. Pelaaja on limassa uiskenteleva yksinkertainen solu, joka syö joko lihaa (lihansyöjä), kasvien osia (kasvinsyöjä) tai molempia (kaikkiruokainen). Vaiheen lopussa on myös mahdollista syödä toisten solujen munia. Ruokaa syödessä DNA-pistemäärä kasvaa, jolloin pelaaja voi muuttaa solun ominaisuuksia lisäämällä tai poistamalla erilaisia osia solueditorissa. Suuosaa vaihtamalla mm. ruokavalion voi muuttaa. Pelaaja voi myös muokata solunsa ulkomuotoa, ja antaa lajinimen luomalleen solulle. Kun pelaaja on saanut kerättyä tarpeeksi DNA-pisteitä hän pääsee kasvattamaan solulleen jalat, ja siirtymään otusvaiheeseen.

Soluvaiheen osat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • 3 silmäosaa
 • 3 suuosaa (jokaiselle ruokavaliolle omansa)
 • Piikkiosa (vahingoittaa muita soluja osumalla niihin)
 • Sähköosa (antaa sähköiskun, joka vahingoittaa muita soluja, paitsi niitä joilla on oma sähköosa)
 • Myrkkyosa (laskee myrkkyä ympärilleen aiheuttaen vahinkoa. Eliö joka omistaa tämän on immuuni myrkylle)
 • Siima (lisää nopeutta)
 • Värekarva (lisää nopeutta saman verran kuin siima, mutta pelaaja saa käyttöönsä pikakäännöksen)
 • Suutinosa (lisää nopeutta paremmin kuin värekarva tai siima)

Ennen varsinaista otusvaiheen alkua pelaaja voi lisätä juuri kehittyneeseen soluunsa kolme erilaista jalkaparia. Otusvaihe alkaa animaatiolla, jossa pelaajan kehittämä solu nousee merestä maanpinnalle.

Otusvaiheessa pelaaja pääsee ystävystymään muiden lajien kanssa tai tuhoamaan ne sukupuuttoon. Kummastakin vaihtoehdosta saa kerättyä DNA-pisteitä. Uusia osia voi kerätä joko mantereen eri puolille sirotelluista luurangoista tai tappamalla ns. alfaotuksia (normaaleja otuksia kestävämpiä) tai ystävystymällä niiden kanssa. Otusvaiheen edistyminen kuvataan aivojen koon kasvamisella. Pelaajan otuksen aivot kasvavat vaiheen aikana viisi kertaa ja jokaisella kerralla pelaajan otus voi saada yhden jäsenen enemmän seurueeseensa. Uusia osia voi lisätä parittelemalla ja sen jälkeen käyttämällä keräämiään DNA-pisteitä otuseditorissa.

Otusvaiheen osatyypit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Suut
 • Silmät ja tuntoelimet
 • Jalat
 • Kädet
 • Aseet
 • Lisukkeet

Tietyt osat antavat pelaajan otukselle tiettyjä ominaisuuksia. Ominaisuuksia ovat mm. hyökkäyksessä käytettävät purenta, rynnäkkö, isku, ja myrkyn sylkeminen, ystävystymisessä käytettävät laulu, tanssi, hurmaaminen, ja poseeraus, sekä muita taitoja kuten hyppy, hiipiminen, liito, pyrähdys, tarttuminen, ja näkö. Jokainen otus pystyy käyttämään kutsuhuutoa paritellakseen ja paikantaakseen kotipesänsä.

Ennen heimovaihetta pelaaja voi muuttaa otuksensa ulkonäköä viimeisen kerran.

Kun pelaaja on kehittänyt aivojaan viisi kertaa, peli näyttää animaation, jossa pelaajan otus oppii käyttämään tulta, ryhtyy heimon johtajaksi, rakentaa majan ja perustaa heimonsa.

Heimotyyppejä ovat ystävällinen heimo, tilannetajuinen heimo ja aggressiivinen heimo.

Heimovaiheessa pelaajan täytyy joko ystävystyä muiden heimojen kanssa tai tuhota ne. Pelaajan heimon jäsenet käyttävät nyt työkaluja otuksensa ominaisuuksien sijaan. Heimovaiheessa on 3 soitintyökalua, 3 erilaista asetta ja 3 keräys- ja parannustyökalua. Joka kerta kun pelaajan oma heimo joko ystävystyy tai tuhoaa toisen lajin, se saa uuden osan heimonsa toteemipaaluun, ja käyttöönsä uusia työkaluja ja vaatteita.

Alussa heimossa voi olla päällikön lisäksi vain viisi muuta heimolaista, mutta ensimmäisen toteemipaalun osan jälkeen määrä nousee yhdeksään, ja neljännen jälkeen kahteentoista. Uusia heimon jäseniä voi 'tehdä' heimon päärakennuksesta. Jokainen uusi jäsen maksaa kymmenen ruokapistettä, ja normaaliksi heimolaiseksi aikuistuminen kestää minuutin.

Heimovaiheen työkalut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työkaluja ostetaan käyttöön ruoalla. Työkaluja käytetään monenlaisiin tarkoituksiin. Soittimien avulla ystävystytään toisten heimojen kanssa esittämällä heille musiikkia. Aseilla voidaan joko puolustaa omaa kylää, tai hyökätä muiden lajien kyliin. Keräyssauva mahdollistaa suuremman ruokamäärän puista keräämisen kerrallaan, kalastuskeihäs antaa mahdollisuuden kalastaa kalaa ruoaksi merestä, ja parannussauvalla varustetut heimolaiset parantavat sotureiden saamia vammoja taistelussa.

Ystävystyminen/soittimet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taisteleminen/aseet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruoka ja paraneminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Keräyssauva
 • Kalastuskeihäs
 • Parannussauva

Heimovaiheen vaatetyypit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heimon jäsenet voi vaatettaa seuraavilla vaatetyypeillä. Heimon jäsenten vaatteet määrittävät sen tehokkuuden ystävystyessä, hyökätessä tai kerätessä ruokaa.

 • Rintapanssarit
 • Olkapanssarit
 • Naamiot
 • Merkit
 • Yksityiskohdat

Kun pelaaja on liittoutunut tai tuhonnut kaikki muut heimot, pelaaja siirtyy sivilisaatiovaiheeseen.

Jos pelaaja on ystävystynyt kaikkien heimojen kanssa, heimosta tulee uskonnollinen sivilisaatio. Kaikki heimot tuhonneesta heimosta tulee sotilaallinen sivilisaatio ja jos pelaaja on tehnyt molempia tasa-arvoisesti, heimosta tulee taloudellinen sivilisaatio.

Sivilisaatiovaihe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivilisaatiovaiheen alussa pelaajan heimo päättää rakentaa itselleen kaupungintalon ja ensimmäisen maa-ajoneuvonsa.

Sivilisaatiovaiheessa ohjataan otuksien sijasta ajoneuvoja, ja vallataan kaupunkeja. Ajoneuvoja on kolmea tyyppiä ja lajia. Uskonnollinen, taloudellinen ja sotilaallinen maa-, vesi- ja ilma-ajoneuvo. Aluksen ominaisuuksia ovat nopeus, kestävyys, tuhovoima, uskonvoima ja vaikutusvalta. Alussa pelaajalla on vain yksi oma kehitettävä kaupunkinsa. Kaupunkeihin voi rakentaa tehtaita, jotka tuottavat asuinrakennuksiin yhdistettyinä rahaa. Jotta kaupunkilaiset pysyisivät tyytyväisinä, kaupunkeihin on myös rakennettava viihderakennuksia, sekä tietysti tykkejä puolustamaan valtakuntaansa ahnailta vihollisilta. Sivilisaatiovaiheen tarkoituksena on tuhota muiden valtakuntien kaupungit, ostaa ne tai käännyttää ne omaan uskontoon. Valuuttana käytetään Spore-taalereita (eng. "Sporebucks"), joilla rakennetaan aluksia ja rakennuksia kaupunkeihin. Spore-taalereita saa valtaamalla ns. rohtoesiintymiä, joista saa ajan kuluessa tietyn määrän rahaa, ja rakentamalla omaan kaupunkiinsa tehtaita. Pelaaja voi ottaa yhteyden muiden sivilisaatioiden hallitsijoihin ja voi siten kehua tai pilkata niitä, maksaa lahjuksia, luoda kauppareittejä tai pyytää toista sivilisaatiota taistelemaan pelaajan puolesta. Muut sivilisaatiot voivat aloittaa sodan tai julistaa rauhan. Sivilisaatiovaiheessa on neljä erikoisvoimaa, jotka perustuvat pelaajan päätöksiin edellisissä vaiheissa. Sivilisaatiovaihe päättyy, kun pelaaja on vallannut kaikki planeetan kaupungit itselleen. Sen jälkeen pelaaja siirtyy avaruusvaiheeseen.

Avaruusvaihe on Sporen suurin ja mittavin vaihe. On arvioitu, että Spore-galaksissa voisi olla jopa viisi miljoonaa erilaista tähtijärjestelmää, joita pelaaja voisi tutkia. Jokaisella tähtijärjestelmällä on omat planeettansa, joiden pinnalle voi myös laskeutua. Galaksiin on myös piilotettu oma aurinkokuntamme, Sol eli Aurinko, jossa ovat kaikki nykyisin tunnetut planeetat, mukaan lukien Maa.

Ensin pelaaja luo itselleen avaruusaluksen. Sen jälkeen hänen on ansaittava kapteenin ansiomerkki ja siirtyä ulkoavaruuteen tekemään tehtäviä. Pelaaja voi ottaa yhteyden mihin tahansa ulkoavaruuden lajiin ja ostaa siltä laitteita, ottaa vastaan erilaisia tehtäviä, liittoutua ja luoda kauppareittejä ja sitä kautta ostaa jopa kokonaisia tähtijärjestelmiä. Lajien kanssa voi myös aloittaa sotia, ja tuhota toisen lajin sukupuuttoon. Pelaajan avaruusalus kehittyy sitä mukaa, kun hän ostaa uusia laitteita, jotka antavat uusia ominaisuuksia. Hän voi esimerkiksi vangita villieläimiä, muokata niitä, tai kehittää heistä avaruutta tutkivia älyllisiä sivilisaatioita. Jotain laitteita käytetään aseina, jotkin auttavat suhteiden parantamisessa muihin lajeihin tai nostavat aluksen energiatasoa. Laitteilla voi myös aivopestä muita lajeja, räjäyttää kokonaisen planeetan, tai muokata planeetan väriä, maastoa ja ilmastoa. Avaruusvaiheen lopussa pelaajan on mahdollista päästä galaksin keskipisteeseen, missä hän saa salaperäisen voiman, elämänsauvan, joka voi muuttaa minkä tahansa planeetan täydellisesti asutettavaksi (tätä voimaa voidaan käyttää 42 kertaa). Kaikkien galaksin muiden lajien verivihollinen on kuitenkin kropojen sivilisaatio, joka ympäröi galaksin keskustaa. Kropot tuhoavat kaikki, jotka yrittävät päästä galaksin keskustaan ja siksi kaikki myös pelkäävät kropoja. Yksi pelin päätehtävistä onkin etsiä pahamaineiset kropot, ja tuhota heidän valtakuntansa lopullisesti.

Avaruusvaiheen alussa pelaajan valtakuntaan kuuluu ainoastaan sivilisaatiovaiheesta jäänyt planeettansa. Pelaajan onkin tarkoitus myös laajentaa omaa valtakuntaansa erityisten siirtokuntapakettien avulla. Vapaisiin aurinkokuntiin rohtoa tuottaville planeetoille on mahdollista perustaa paketin avulla uusi siirtokunta. Useimmat planeetoista eivät kuitenkaan sovellu elämiseen suoraan, joten jotta kaupunkia voisi kehittää, ja saada sen tuottamaan rohtoa, planeettoja täytyy maankaltaistaa. Muilta lajeilta ostettaviin laitteisiin sisältyy maankaltaistimia, joilla planeetan lämpötilaa, ja ilmakehän tiheyttä voi joko nostaa tai laskea. Kun Planeetan ilmasto muuttuu sopivammaksi, pelaajan tulee vielä tuoda muilta planeetoilta ensin kasveja, sitten kasvinsyöjiä, ja lopuksi lihansyöjiä, jolloin ravintoketju täyttyy, ja planeetan maankaltaisuus nousee aina luokan kerrallaan. Elämälle soveltuvuus mitataan maankaltaisuusluokissa T0, T1, T2, ja T3. T0 merkitsee elämälle soveltumatonta planeettaa, jolloin kaupunkeihin ei voi rakentaa uusia rakennuksia. T1-luokassa kaupunkiin voi sijoittaa rakennuksia kolmanneksen maksimimäärästä. T2-luokassa kaupunkeihin mahtuu rakennelmia jo kaksi kolmannesta maksimimäärästä, ja toisen siirtokunnankin voi perustaa. T3-luokassa, eli elämälle täysin soveltuvassa ympäristössä kaupungit voi rakentaa täyteen, ja siirtokuntien määrä nousee maksimiin eli kolmeen.

Avaruusvaiheessa planeetoilta voi myös löytää uusia planeetanmuokkausvälineitä, tai muinaisesineitä, joita kerätään erityisiin kymmenen sarjan kokoelmiin. Harvinaisuudet voi pitää itsellään tai myydä muille avaruuden kansoille. Täydestä kymmenen esineen sarjasta saa korkeamman hinnan. Galaksissa on myös erityisiä muodostelmia kuten kaksoistähtiä, esitähden kaasukiekkoja, ja mustia aukkoja. Mustat aukot toimivat madonreikinä galaksissa, ja mahdollistavat nopean siirtymisen toiseen paikkaan. Ihanneplaneettojakin (eli planeettoja jotka ovat valmiiksi T3-luokkaisia) voi löytää, mutta ne ovat hyvin harvinaisia.

Peli julkaistiin Australiassa ja Pohjoismaissa 4. syyskuuta 2008. (Australiassa osa kaupoista myi Sporea jo 1. syyskuuta 2008)

Peli julkaistiin Euroopassa 5. syyskuuta 2008 ja Pohjois-Amerikassa julkaisu oli 7. syyskuuta 2008.[4]

Electronic Arts julkaisi pelin ladattavan otuseditorin 17. kesäkuuta 2008. Siitä oli aluksi noin 10 euroa maksava versio sekä demoversio (joka sisältää 25% maksullisen version sisällöstä) mutta alun perin 10 euroa maksava otuseditori on nyt ilmainen, ja siinä on mukana kaikki pelin otusosat. Ainoa ero osien määrän lisäksi on aika, kuinka kauan pelin lataaminen Ea-Shop sivustolta kestää. Spore-otuseditorissa (engl. Spore Creature Creator) on kaksi osaa: (ilmainen, jonka voi ladata suoraan netistä) harjoitusversio ja peli.

Pelistä on julkaistu versioita Nintendo DS:lle (Spore Creatures) sekä iPhonelle. Pelistä on myös olemassa erikoisversio Spore: Galactic Edition, jonka mukana tulee pelin tuottamisesta kertova DVD, "Kuinka luoda parempi otus"-DVD (engl. How to build a better being), runsaampi ohjekirja (Galactic Handbook) sekä juliste, joka kuvaa solun matkaa kohti avaruutta.

Spin-off peli nimeltä Darkspore on julkaistu vuonna 2011.

Spore Galaksissa kuhisee lisäosan kansikuva.

Pelistä on tehty myös lisäosat: Ihkut ja iljetykset (engl. Spore: Creepy & Cute Parts Pack) ja Spore Galaksissa kuhisee (engl. Galactic Adventures).

Ihkut ja iljetykset vastaa The Sims 2-sarjan kamasettejä, mutta sisältää lisää osia pelaajan otuksiin lisättäväksi.

Galaksissa kuhisee on julkaistu Macille ja Windows -alustoilla.[5] Laajennusosan julkaisupäivä oli 23. kesäkuuta 2009.[6] Laajennusosa vaatii myös varsinaisen Spore-pelin.[7]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 84.40%[8]
Metacritic 84%[9]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Eurogamer 9/10[10]
GamePro 4/5[11]
GameSpot 8.0/10[12]
GameSpy 4.5/5[13]
IGN 8.8/10[14]
PC Gamer UK 91%[15]
PC Gamer US 91%[16]
X-Play 5/5[17]
Wired 7/10[18]
1UP B+[19]

Peli on myynyt yli miljoona kappaletta.[20][21]

EEDAR-yhtiön arvion mukaan peli olisi myynyt yli 2,8 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.[22]

Peli sai julkaisunsa aikaan kritiikkiä SecuROM käyttöoikeuksien hallintamekanismin toiminnasta, joka johti ryhmäkanteeseen Electronic Artsia vastaan.[23][24]

Peli sai osakseen tunnustusta jo ennen julkaisua.

Peli voitti seuraavat E3-messujen Game Critics Awards -palkinnot:

 • Best of Show (2005)
 • Best Original Game (2005, 2006)
 • Best PC Game (2005, 2006)
 • Best Simulation Game (2005, 2006)[25][26]

Peli on voittanut BAFTAn British Academy Games Awards palkinnon kategoriassa Technical Achievement.[27]

Peli on voittanut Interactive Achievement Awards palkinnon kategoriassa Outstanding Gameplay Engineering ja Spore Origins-versio on voittanut Cellular/Mobile Game of the Year kategoriassa.[28]

Laitteistovaatimukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Microsoft Windows XP
2,0 GHz:n P4-suoritin tai vastaava,
512 megatavua RAM-muistia,
128 megatavun näytönohjain, joka tukee Pixel Shader 2.0 -tekniikkaa,
DirectX 9.0c tai uudempi,
Microsoft Windows XP Service Pack 1
Vähintään 4 Gt kiintolevytilaa ja vähintään 1 Gt lisätilaa luomuksia varten.
Microsoft Windows Vista
2,0 GHz:n P4-suoritin tai vastaava,
768 megatavua RAM-muistia,
128 megatavun näytönohjain, joka tukee Pixel Shader 2.0 -tekniikkaa,
Vähintään 4 Gt kiintolevytilaa ja vähintään 1 Gt lisätilaa luomuksia varten.
Apple Macintosh
Mac OS X 10.5.3 Leopard tai uudempi
Intel Core Duo -suoritin
1024 Mt RAM-muistia
ATI X1600 tai Nvidia 7300 GT, jossa 128 Mt näyttömuistia, tai Intelin integroitu GMA X3100 -piirisarja
Vähintään 4 Gt kiintolevytilaa asennusta varten ja vähintään 1 Gt lisätilaa luomuksia varten.

Pelistä on julkaistu myös versioita muille alustoille:

 1. PEGI[vanhentunut linkki]
 2. Will Wright and Spore (englanniksi)
 3. 2007 TED video of Spore (englanniksi)
 4. Eurogamer (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
 5. System requirements Spore
 6. Amazon
 7. You Also Need Spore
 8. Spore (PC) Reviews – GameRankings September 4, 2008. GameRankings. Arkistoitu joulukuu 10, 2011. Viitattu September 14, 2008.
 9. Spore (PC) Reviews – MetaCritic September 9, 2008. MetaCritic. Arkistoitu huhtikuu 19, 2012. Viitattu September 9, 2008.
 10. Tom Bramwell: Eurogamer Spore review Eurogamer. September 4, 2008. Arkistoitu marraskuu 21, 2011. Viitattu September 4, 2008.
 11. Andrew Dagley: GamePro Spore review GamePro. September 4, 2008. IDG Entertainment. Arkistoitu September 5, 2008. Viitattu September 4, 2008.
 12. Kevin VanOrd: GameSpot Spore review September 4, 2008. GameSpot. Viitattu September 4, 2008.
 13. Dave 'Fargo' Kosak: GameSpy Spore review GameSpy. September 4, 2008. IGN. Viitattu September 4, 2008.
 14. Jason Ocampo: IGN Spore review IGN. September 4, 2008. IGN. Arkistoitu elokuu 17, 2012. Viitattu September 4, 2008.
 15. Tom Francis: PC Gamer UK Spore review computerandvideogames.com. October 2008. ”Reprinted from PC Gamer UK at CVG” Viitattu September 5, 2008.
 16. Kristen Salvatore: PC Gamer Spore review PC Gamer. October 2008. Future Publishing. ”Reprinted from PC Gamer US at GamesRadar” Viitattu September 5, 2008.
 17. XPlay Reviews: Spore G4. Arkistoitu heinäkuu 11, 2011. Viitattu November 9, 2008.
 18. Chris Kohler: Ten Things I Learned from Spore September 7, 2008. Wired. Viitattu September 7, 2008.
 19. Thierry Nguyen: 1Up.com Spore review 1Up.com. September 4, 2008. Ziff-Davis. Arkistoitu marraskuu 30, 2011. Viitattu September 4, 2008.
 20. Spore vgchartz.com. Viitattu 30.5.2017.
 21. Spore spawns 1 million sales GameSpot. Viitattu 30.5.2017.
 22. EA’s Spore game creature uploads strong, but game sales now on the decline VentureBeat. Viitattu 30.5.2017.
 23. Botched 'Spore' launch could learn from open source CNet. Viitattu 30.5.2017.
 24. EA Faces Class Action Lawsuit Over Spore DRM gamepolitics.com
 25. Game Critics Awards – 2005 Winners (englanniksi)
 26. Game Critics Awards – 2006 Winners (englanniksi)
 27. Games in 2009 BAFTA Awards. British Academy of Film and Television Arts. Viitattu 15 March 2015.
 28. 2009 INTERACTIVE ACHIEVEMENT AWARDS

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]